SGD paskirstymo stotyje – „jubiliejinės” operacijos

Verslas

Valstybės valdomos AB „Klaipėdos nafta” (KN) suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) paskirstymo stotyje atlikta 1000-oji autocisternos krovos operacija, skaičiuojant nuo šio objekto veiklos pradžios, bei 300-oji paskirstymo stoties naudotojos Lenkijos kompanijos PGNiG autocisternos krova.

Daugiausiai SGD autocisternomis (skaičiuojant nuo veiklos pradžios) tiekta į Lenkiją (apie 76 proc.), apie 16 proc. realizuojama Lietuvoje aprūpinant SGD pakartotinio išdujinimo stoteles Druskininkuose ir Viečiūnuose, likusi dalis eksportuojama į Latviją ir Estiją.

Didžiausioje Lenkijos rinkoje SGD naudojamos nuo gamtinių dujų tinklo nutolusiems regionams gamtinėmis dujomis aprūpinti, taip pat plėtojamas SGD papildymo punktų tinklas sunkiasvoriam komerciniam kelių transportui.

Iš viso Klaipėdos SGD paskirstymo stoties paslaugomis jau naudojosi 16 skirtingų bendrovių, tarp jų – ir PGNiG dukterinė įmonė „PGNiG Obrót Detaliczny“, užsiimanti mažmenine SGD prekyba. Jos SGD krovinius gabena „PGNiG Group“ priklausančios bendrovės „Gas-Trading“ autocisternos. 300-asis krovinys buvo nukreiptas į pakartotinio išdujinimo stotelę, kuria naudojasi Lenkijos šiaurės rytuose esantis miestas Lukas (Elk).

„SGD paskirstymo stoties veikla buvo neabejotinai teisingas žingsnis ir tęstinumas pastačius SGD terminalą, kadangi tiek gamtinės dujos, tiek SGD pasaulinėje rinkoje išlaiko ir artimiausius 2-3 dešimtmečius išlaikys aukštą paklausos lygį. Dekarbonizacijos kontekste tai yra itin svarbus išteklius įgalinantis atsinaujinančių išteklių panaudojimą ar pereinant prie dar tvaresnių technologijų. Atsinaujinančios (vėjo ir saulės) energijos balansavimas, švaresnis jūrinis ar sunkiasvorio komercinio sausumos transporto kuras, mėlynojo vandenilio gamyba – visa tai yra gamtinių dujų ateities perspektyva. Džiaugiamės, jog mūsų paskirstymo stoties naudotoja PGNiG plečia veiklų spektrą Lietuvoje, kas reiškia ir vieningos krypties bei perspektyvių, tvarumo ir rinkos plėtros tikslų siekimo sinergiją“, – pranešime cituojamas Mindaugas Navikas, KN komercijos direktorius.

„Artėjant pirmosioms metinėms, kai PGNiG yra Klaipėdos SGD paskirstymo stoties naudotoja, čia jau užpildėme 300 SGD autocisternų. Tai pavyko pasiekti ir puikaus bendradarbiavimo su mūsų partnere KN dėka. Operacijos iš Klaipėdos SGD paskirstymo stoties leido ne tik išplėsti mažos apimties SGD pasiūlą Baltijos šalių rinkai, bet ir suteikė galimybę aptarnauti klientus šiaurės rytų Lenkijoje, kur transportuojama didžioji dalis SGD krovinių iš Klaipėdos. Jie pristatomi ne tik verslo klientams, bet ir į pakartotinio išdujinimo stoteles vietovėse, kuriose nėra dujotiekių tinklų“, – cituojamas ir Pavelas Majevskis, PGNiG valdybos pirmininkas.

SGD paskirstymo stotis veiklą pradėjo 2017 m. pabaigoje. SGD paskirstymo stotyje taip pat teikiamos SGD krovos į laivus, SGD varomų laivų bunkeriavimo, SGD krovos į ISO konteinerius paslaugos.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Sutarė bendradarbiauti stiprinant energetinę infrastruktūrą Baltijos jūroje

Aštuonių Baltijos jūros valstybių energetikos ministrai ir jų atstovai pasirašė Vilniaus deklaraciją dėl bendradarbiavimo plečiant energetinę infrastruktūrą Baltijos jūroje. Ji ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Pirmą kartą atlikta konteinerinio laivo bunkeravimo operacija

CMA CGM priklausantis konteinerinis laivas „Containerships Aurora“, prišvartuotas prie Klaipėdos konteinerių terminalo (KKT) krantinės balandžio 9 d. buvo sėkmingai pripildytas ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Siekiama, kad „Independence“ dirbtų daugiau Lietuvos jūrininkų

Seimo Jūrinių reikalų komisija ketvirtadienį vykusiame posėdyje domėjosi, kokios šiuo metu yra sudarytos ir jūriniame sektoriuje veikiančios vykdomosios valdžios komisijos. ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This