Vytautas Pangonis: „Būti lietuviu – žodžiais nenusakoma“

Veidai

Žaneta Skersytė
2021-03-09

Komentarų: 0

„Aš visada buvau ir būsiu lietuvis. Mano tėvas – lietuvis, mama – vokietė. Aš visada norėjau į Lietuvą, nors gimiau centrinėje Azijoje. Būti savo šalies piliečiu, lietuviu – tai jausmas. To nenusakysi žodžiais. Būtina pajusti“, – sako Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro scenos mašinistas Vytautas Pangonis. 

V. Pangonis – ištremtų lietuvių giminės atstovas, prieš daugiau 20 metų grįžęs gyventi į Lietuvą, su ypatingu jausmu širdyje pasitikinantis kiekvieną valstybės šventę. 

Asmeninio archyvo nuotr.
Skaudi giminės istorija 

V. Pangonio seneliai ir tėvai patyrė tremtį ir, deja, ne visi iš ten gyvi grįžo į Lietuvą.

„Mano senelis Kazys Pangonis iki karo dirbo Alytaus darbo biržos vyriausiu sekretoriumi, buvo Šaulių ir Tautininkų sąjungų narys, aktyvus savo šalies patriotas. To pakako, kad ne tik jis, bet ir visa šeima 1945 m. sulauktų represijų. Mano senelis, kaip politinis kalinys, kalėjo Irkutske, vėliau Vorkutos lageryje buvo nušautas. Oficialiai tai skambėjo gražiau: priešinosi ir nukautas sukilimo lageryje metu… Močiutė ir mano tėvas buvo ištremti į Kazachstaną. Senelio brolis, kunigas Antanas Pangonis iš tremties grįžo po aštuonių metų. Jis buvo poliglotas, mokėjęs šešias kalbas, turėjęs didžiulę knygų biblioteką. Jo surinktos knygos padovanotos Vilkaviškio kunigų seminarijai. Močiutė taip pat sugebėjo tremtį išgyventi bei grįžti į Lietuvą ir apsigyventi Klaipėdoje. Deja, jos jau nebėra tarp gyvųjų…“, – skaudžiais prisiminimais dalinasi 61-erių V. Pangonis. 

Idėja svarbiau nei materija 

Vyras pasakoja gimęs ir gyvenęs centrinėje Azijoje, bet nuo mažens buvęs ugdomas lietuvybės dvasia.

„Mano tėvas tremtyje vedė vokiečių kilmės merginą. Aš suaugęs vedžiau kaukazietę, irgi tremtinių dukrą. Nuo vaikystės žinojau, kas aš… Nebuvau vadinamas lietuviu. Dažniau vokiečiu, fašistu, nes priešiškai nusiteikusiems mes buvome kitokie, negeri. Gaila, kad lietuvių kalbos praktikavimui turėjau mažai galimybių (juokiasi), nors mano lietuvių kalba nėra ideali ir dabar, bet labai stengiuosi. Juk nuo vaikystės mokiausi ir studijavau rusų kalba: aukštojoje mokykloje baigiau istorijos-archeologijos mokslus, vėliau – neakivaizdžiai prekybos studijas. Nuo vaikystės atostogų važinėdavau į Lietuvą, pas močiutę. Iš jos girdėdavau apie savo garbingus prosenelius ir gimines, kuriems taip pat buvo svarbi lietuvybė“, – akcentuoja V. Pangonis. 

Anot pašnekovo, jis turėjo visas galimybes vietoje grįžimo į Lietuvą pasirinkti Vokietiją ir šios šalies ekonominį gerbūvį, lengvesnį ir sotesnį gyvenimą. 

„Vokietijoje gyvena mano mamos sesuo, giminės. Tačiau mane dar vaikystėje sužavėjo maža Lietuvos vėliava, rasta ant senovinio mokyklinio vadovėlio. Man tai buvo labai svarbu. Sunku nusakyti, kodėl. Tai jausmas. To nepasakysi žodžiais. Būtina pajusti. Per šventes su pagarba ir pasididžiavimu nešu savo šalies vėliavą!“, – didžiuojasi lietuvis. 

Atsakingos scenos mašinisto pareigos 

„Gyvenau Kirgizijos sostinėje, Biškeke. Prieš išvykdamas į Lietuvą, dirbau didžiausio Biškeko turgaus-parduotuvės direktoriaus pavaduotoju. Grįžau į Lietuvą prieš 22 metus ir mano pirma darboviete tapo Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras, kuriame iki šiol dirbu scenos mašinistu. Kirgizijoje mano pareigos gal buvo aukštesnio rango, bet dabartinės labai atsakingos. Kita vertus, ko galiu tikėtis, kai sunkiai rašau lietuviškai“, – sako pašnekovas. 

V.Pangonis pasakoja, kad scenos mašinisto pareigos labai atsakingos: paruošti dekoracijas, surikiuoti, kad jos laiku ir vietoje atsirastų scenoje. Ir kad žiūrovai nepastebėtų kaip viskas vyksta.

„Didelė atsakomybė ir jokios monotonijos. Su kokiais nuostabiais scenos žmonėmis man tenka bendrauti. Tai didžiulė laimė. Jie mane gerbia ir myli, aš kolegas – dar labiau. Juk aš atsakingas už visus pakėlimus ir nuleidimus vykstančius scenoje, o bet kuo scenos žvaigždės nepasitikėtų, ypač garsios damos. Man teko iš padebesių nuleisti, tarkim, scenos primadoną Ritą Petrauskaitę. Manau, kad ši reikli solistė pasitikėtų ne kiekvienu“,- didžiuodamasis konstatuoja V. Pangonis. 

Beje, 2019 m. Muzikinio teatro nominacija „Metų darbštuolis“ buvo skirta teatro scenos darbininkų komandai, o apdovanojimą į rankas scenoje pirmasis gavo V. Pangonis.  

Kuria meną Tėvynės labui! 
Asmeninio archyvo nuotr.

Patriotiškasis V. Pangonis aktyviai dalyvauja politinėje ir visuomeninėje veikloje.

„Domiuosi politika. Esu šaulys. Dalyvauju buvusių tremtinių sąjungos veikloje. Man ne vis vien, kokia bus Lietuva. Aš noriu nuveikti kažką gero ir būti naudingas savo šaliai. Ir dirbdamas Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre jaučiuosi prisidedantis prie gražesnės Lietuvos kūrimo: juk žmones pradžiuginame aukščiausios kokybės meniniais renginiais. Muzikiniame teatre dirba daug patriotiškų, iš pašaukimo savo profesijai ir šaliai čia esančių žmonių. Mes visi dirbame Tėvynės labui! Turėjau pasiūlymų pereiti dirbti į privačias struktūras su geresniu atlyginimu, bet likau Muzikiniame teatre, nes man labai svarbi jo idėja. Išeiti iš Muzikinio teatro negaliu. Aš jame savas, su juo suaugęs“, – sako V. Pangonis. 

Pašnekovas pasakoja, kad į Lietuvą gyventi jis grįžo be šeimos: su žmona buvo išsiskyręs.

„Laimė praėjus devyniems metams po mano grįžimo į Lietuvą, čia gyventi panoro ir sūnus. Jis gyvena Jonavoje, turi šeimą ir gerą darbą bei augina mano anūką. Aš labai laimingas“, – džiaugiasi V. Pangonis. 

 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Minskas, Astana – lygiuok, ramiai!

Po Ukrainos kariuomenės bepiločių orlaivių (dronų) atakų prieš stambias Rusijos naftos perdirbimo įmones (refinerijas) europinėje šalies dalyje, pasekmės, atrodo, yra ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Kultūra

Žmonėms su regos negalia nepasiklysti naujajame Muzikiniame teatre padės ir technologijos

Klaipėdos muzikinis teatras skelbia, jog naujajame jo pastate laukiami ir lankytojai, turintys regos negalią – čia jiems talkins ne tik ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

Spyglys

Už katę maiše - 150 pinigų*

Nors iki šiol neskelbiama, kas publiką linksmins naujojo Klaipėdos muzikinio teatro atidarymo metu, galimybės patekti į vietos grietinėlės puotą balandžio ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This