Karantino pokyčiai: daugiau parduotuvių, šiek tiek kultūros ir švietimo

Politika, Svarbu

Vyriausybė dar kartą ryžosi nežymiai atlaisvinti karantino varžtus: trečiadienį darbo dienos pabaigoje vykusiame Ministrų kabineto posėdyje pritarta Sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio pasiūlymams leisti dirbti bet kokio ploto ne maisto prekių parduotuvėms, atverti lankytojams kai kurias kultūros įstaigas bei naujai reglamentuoti važiavimo viešuoju transportu tvarką. Taip pat pritarta Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo projektui.

Klaipėdoje mišriu būdu nori dirbti tik privačios ugdymo įstaigos

Be to, patenkinti net 25-ių šalies savivaldybių, tarp kurių yra ir Klaipėdos, Palangos miestų bei Klaipėdos ir Kretingos rajonų ugdymo įstaigos, prašymai Vilniaus pavyzdžiu leisti joms dirbti pagal vadinamąjį bandomąjį projektą, t. y. ne tik nuotoliniu būdu, bet ir įprastai, kontaktiniu būdu.

Pasak Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjos Laimos Prižgintienės, tarp uostamiesčio savivaldybės mokyklų tokio noro nepareiškė nė viena.

„Tai yra kelios viešosios įstaigos, ne savivaldybės ugdymo įstaigos. Nori pereiti [dirbti mišriu būdu] „Vaivorykštės takas”, Valdorfo bendruomenės mokykla ir „Laimingų vaikų pilis”, dar svarstė „Univesa via”, – sakė Švietimo skyriaus vedėja.

Jos teigimu, savivaldybės pavaldumo mokyklos tokiam eksperimentui yra per didelės, nes dėl mokymo tvarkos būtų sunku susitarti su bendruomene.

Nuo pirmadienio duris galės atverti ir didžiosios statybinių medžiagų, buities, sodo reikmenų bei panašaus profilio parduotuvės ir centrai. Palmiros Mart nuotr.
Palengvino turgaus prekeivių dalią

Tuo metu jau nuo kitos savaitės leista duris atverti didžiosioms statybinių medžiagų, buities, sporto, sodo reikmenų bei panašaus profilio parduotuvėms, kurių plotas gali viršyti anksčiau nustatytus 300 kv. m. ir kurios turi atskirą įėjimą iš lauko. Vienam pirkėjui tokioje parduotuvėje privalės būti užtikrintas 20 kv. m plotas arba vienu metu joje bus galima aptarnauti tik vieną klientą.

Tačiau dirbti ir toliau negalės ne maisto prekių parduotuvės, įsikūrusios didžiuosiuose prekybos centruose, į kurias patenkama iš PC vidaus.

Ekonomikos ir inovacijų ministrės Aušrinės Armonaitės siūlymu nutarimas papildytas, leidžiant pradėti veikti ir turgavietėse esantiems paviljonams, turintiems atskirus įėjimus, bet tik nedideliems.

„Mes kalbame apie turguje esančius nedidelius paviljonus, laikinus statinius ar kioskus, kurie šiuo metu negali veikti. Tačiau tos milžiniškos turgavietės, kurios yra kaip prekybos centrai, galėtų atsidaryti tada, kada atsidarys ir prekybos centrai”, – sakė ministrė.

Ekonomikos ir inovacijų ministrės Aušrinės Armonaitės siūlymu, nutarimas papildytas, leidžiant pradėti veikti turgavietėse esantiems paviljonams, turintiems atskirus įėjimus. Palmiros Mart nuotr.

Taip pat nuspręsta palengvinti gyvenimą kai kurioms kultūros ir meno įstaigoms, į jas įleidžiant tik ribotą lankytojų skaičių bei numatant tam tikras saugumo išlygas.

Pavyzdžiui, bilietus į tokias įstaigas bus galima įsigyti tik elektroniniu būdu arba registruojantis iš anksto, bilietai bus tikrinami bekontakčiu būdu prie įėjimo, o vienam lankytojui turės būti užtikrintas ne mažesnis kaip 30 kv. m. plotas.

Išlyga mažiems muziejams ir pokyčiai transporte

Tačiau premjerės Ingridos Šimonytės siūlymu bilietų įsigijimo reikalavimai neturėtų būti taikomi mažiems regiono muziejams, kurie, jos teigimu, vargiai turi įsidiegę elektroninę prekybą bilietais.

Tačiau jie, kaip ir kiti muziejai, meno galerijos ar ekspozicinės salės turės užtikrinti ploto vienam lankytojui reikalavimą bei stebėti, kad vienu metu įstaigoje lankytųsi tik du žmonės, jei jie nėra tos pačios šeimos (vieno šeimos ūkio) nariai. Tas pats reikalavimas taikomas ir rengiant edukacines programas ar ekskursijas.

Šie palengvinimai kol kas netaikomi teatrams, koncertų, kino salėms ir pan., kur lankosi daugiau žiūrovų. Neminimos taip pat ir sporto salės.

Tačiau informuota, jog leidžiama teikti baseinų ir pirčių paslaugas, laikantis atitinkamų saugumo reikalavimų.

A. Dulkys taip pat pažymėjo, jog atlaisvinus karantino režimą, vis daugiau gyventojų keliauja visuomeniniu transportu ir vežėjams esą yra sunku užtikrinti reikiamą kiekį transporto priemonių.

Tad Vyriausybė nusprendė, jog nuo kitos savaitės tarpmiestiniame ir priemiestiniame transporte bus leidžiama užimti tik sėdimas vietas ne mažesniu kaip 1 metro atstumu, o miesto transporte leidžiama užimti sėdimas ir stovimas vietas, jei užtikrinamas ne mažesnis kaip vieno metro atstumas tarp asmenų.

Pasak premjerės, artimiausiu metu priklausomai nuo epidemiologinės situacijos bus peržiūrimos ir kitos karantino švelninimo priemonės, tarp kurių buvo paminėtos ne tik PC esančios parduotuvės, bet ir teatrai bei sporto salės.

Išvardinti atlaisvinimai įsigalios nuo pirmadienio, kovo 15 d.

Nori įteisinti privalomą darbuotojų testavimą

Be to, Vyriausybė trečiadienio posėdyje pritarė ir Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo projektui, kuriuo siekiama griežtinti kai kurių darbuotojų sveikatos patikrą.

Numatyta, jog paskelbus valstybės lygio ekstremaliąją situaciją ar karantiną, tam tikrų sričių darbuotajai privalėtų pasitikrinti, ar neserga užkečiamąja liga, o su tuo susijusias išlaidas galėtų kompensuoti arba Vyriausybė, arba darbdavys. Nesutikusius tikrintis sveikatos darbuotojus būtų galima nušalinti nuo pareigų arba perkelti į kitą darbą.

Šiems bei kitiems minėto įstatymo pakeitimams dar turės pritarti Seimas.  

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Virtualioje platformoje ragina užduoti klausimus kandidatams į prezidentus

Iki prezidento rinkimų likus mažiau nei mėnesiui, politikos stebėsenos tinklas „Žinau, ką renku“ nuo antradienio gyventojus kviečia šalies vadovo posto ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

ELTA

Likus mažiau nei mėnesiui iki prezidento rinkimų – pokyčiai reitingų lentelėje

Iki šalies vadovo rinkimų likus mažiau nei mėnesiui, reitingų lentelėje – pokyčiai, vertinant kandidatų į prezidentus lyderius. Kaip rodo naujausia ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Politika

Turtingiausias tarp kandidatų į prezidentus - Ignas Vėgėlė, neturtingiausias - Dainius Žalimas

Penktadienį, balandžio 12 d., likus 30 dienų iki Respublikos prezidento rinkimų, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) visuomenei paskelbė oficialiai registruotų kandidatais ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This