Naujosios perkėlos rekonstrukcija: buvęs rangovas nieko nepešė

Svarbu, Uostas ir jūra

Į bylinėjimosi procesus dėl nesėkmingai prasidėjusios Naujosios perkėlos rekonstrukcijos įtraukta valstybės valdoma AB „Smiltynės perkėla“ gali atsikvėpti – ir Apeliacinis teismas patvirtino, kad buvusio rangovo pretenzijos dėl nutrauktos sutarties yra nepagrįstos.

Naujojoje perkėloje jau kurį laiką darbuojasi bendrovė „Kavesta“, įsipareigojusi darbus per šešis mėnesius atlikti už 1,446 mln. eurų. Martyno Vainoriaus nuotr.

Perkėlos rekonstrukcijos techninis projektas buvo parengtas dar 2015 metais, tačiau rangovą išsirinkti pavyko tik 2018-ųjų pavasarį, kadangi antrąją vietą konkurse užėmę statybininkai skundė rezultatus. Visgi pasirinkimas nebuvo labai sėkmingas, nes iki 2019-ųjų vasaros sezono turėjusi būti užbaigta rekonstrukcija sustojo – jau po kelių mėnesių paaiškėjo, kad konkursą laimėjusi vilniečių kompanija „LitCon“ yra restruktūrizuojama, neturi pajėgumų nudirbti prisiimtų darbų, jie pradėjo labai smarkiai vėluoti. Sutartis su šia bendrove dėl jos nevykdomų sutartinių įsipareigojimų 2019 metais buvo nutraukta.

„LitCon“ tokį „Smiltynės perkėlos“ sprendimą apskundė teismui ir prašė jį pripažinti neteisėtu, atkurti sutarties galiojimą ir tolimesnį jos
vykdymą, darbų atlikimo terminą pratęsiant 98 dienomis.

„LitCon“ savo skunde aiškino, kad „Smiltynės perkėla“ buvo nutarusi keisti techninio projekto apšvietimo dalį ir vien dėl to dokumentacijos
derinimas užtruko daugiau nei du mėnesius, be to, atsirado tokių papildomų 63 690 Eur vertės darbų kaip naujai atrastų betoninių pamatų išardymas ir statybinių šiukšlių išvežimas.

„Smiltynės perkėla“ savo ruožtu byloje buvo pateikusi priešieškinį ir prašė jai priteisti 207 889 Eur nuostolių atlyginimą ir 8 proc. dydžio metines palūkanas.

Klaipėdos apygardos teismas pernai birželį „LitCon“ ieškinį atmetė, o „Smiltynės perkėlos“ priešieškinį patenkino pilnai, kartu dar priteisdamas 13 822 Eur bylinėjimosi išlaidų.

Šis teismas nustatė, kad per 5 mėnesius nuo statybos darbų pradžios buvo atlikta 20 proc. visos sutarties darbų skaičiuojant pagal jų vertę. Teismas taip pat padarė išvadą, kad „LitCon“ nuo darbų vykdymo pradžios neturėjo pajėgumų atlikti darbus, nes juos dirbo tik pasamdyti subrangovai.

„LitCon“ su tokiu sprendimu nesutiko ir jį apskundė Apeliaciniam teismui. Tačiau pastarojo kolegija, kurią sudarė teisėjai Rasa Gudžiūnienė, Asta Radzevičienė ir Vytautas Zelianka, antradienį konstatavo, kad pirma instancija priėmė teisingą sprendimą. „Smiltynės perkėlai” papildomai buvo priteista 1 834 Eur bylinėjimosi išlaidų.

Kol vyko šis bylinėjimasis, kurį laiką teismai buvo pritaikę laikinąsias apsaugos priemones – buvo uždraudę išsirinkti kitą rangovą. Laikinąsias apsaugos priemones panaikinus „Smiltynės perkėla“ naujame konkurse išsirinko naują – juo tapo bendrovė „Kavesta“, įsipareigojusi darbus per šešis mėnesius atlikti už 1,446 mln. eurų. „LitCon“ sutarties vertė siekė 1,331 mln. eurų.

INFORMACIJA

Šiuo metu į keltus Naujoje perkėloje galima įvažiuoti trimis eismo juostomis, prie jų veikia ir trys bilietų kasos. Iki birželio 1-osios tikimasi sutvarkyti šias tris juostas iki kasų, o už jų įrengti penkias eismo juostas. Antruoju etapu, kuris numatomas iki rugsėjo, iki kasų turi būti įrengtos papildomos dvi eismo juostos, tad jų bus penkios, o už kasų turėtų atsirasti dar penkios, tad iš viso iki keltų automobiliai važiuos 10-čia eismo juostų. Antruoju etapu taip pat bus įrengtos ir dvi papildomos bilietų kasos.

Techninio projekto brėžinys

Iš keltų šiuo metu išvažiuojama tik viena eismo juosta, po rekonstrukcijos atsiras naujas dviejų juostų kelias.

Rekonstrukcijos metu taip pat bus sutvarkyti ir inžineriniai, lietaus nuotekų tinklai, apšvietimas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Clint Eastwood byla grąžinta Klaipėdos teismui

Lietuvos apeliacinis teismas panaikino Klaipėdos apygardos teismo sprendimą, kuriuo atmestas Clint Eastwood ir teises į aktoriaus atvaizdą turinčios bendrovės „Garrapata ...
2024-03-15
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Smiltynėje iškilęs radaro bokštas - saugesnei laivybai

Iš Klaipėdos besikeliant Naujosios Smiltynės perkėlos keltais akis užkliūva už Smiltynės pusėje atsiradusio neįprasto statinio. Šiomis dienomis čia iškilo radiolokacinės ...
2024-03-08
Skaityti daugiau

Spyglys

„Smiltynės perkėlai” ir 5 m/s vėjas yra baisus*

Stovi, šąla trečiadienio popietę ant Kuršių marių kranto Smiltynėje, prie Senosios perkėlos, minia žmonių: laukia nesulaukia kelto. Regis, ir oras ...
2024-02-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This