Kelininkai skelbia žiemos pabaigą ir ruošiasi pavasariui

Verslas

Skaičiuodami rekordinius išbertų mišinių kiekius ir nepertraukiamo darbo valandas, šiaurinę Klaipėdos miesto dalį prižiūrintys kelininkai oficialiai skelbia šaltojo sezono pabaigą. Nors pereinamasis laikotarpis gana permainingas ir gana sudėtingas – orai tai atšyla, tai atšąla, vietomis pasidengia plikledis ar pasninga, mieste jau įsibėgėja pasiruošimo pavasariui darbai, teigiama pranešime spaudai.   

Per gausų snygį gatves skirstė pagal prioritetus
Martyno Vainoriaus nuotr.

144 kilometrus gatvių ir bendrai apie 1166349 kv. metrų plotą Klaipėdos miesto šiaurinėje dalyje prižiūrinčios bendrovės „Ecoservice Klaipėda” teritorijų priežiūros administravimo vadovas Giedrius Mikutis pranešime spaudai pažymi, jog žiemos sezonu kelių priežiūros darbai įprastai organizuojami atsižvelgiant į nustatytus prioritetus. Nors keliai tvarkomi kiek įmanoma operatyviau, tačiau pasireiškus ekstremaliems žiemos reiškiniams, pavyzdžiui, gausiam snygiui net ir didžiausioms komandoms vienu metu atsidurti visuose keliuose ir gatvėse buvo neįmanoma.

„Kai nėra galimybių vienu kartu nuo visų prižiūrimų kelių nuvalyti sniegą ir juos pabarstyti, atsižvelgiama į kelių eismo intensyvumą ir priežiūros lygius pagal svarbą. Taip darbai organizuoti ir šią neeilinę žiemą. Klaipėdos šiaurinėje dalyje pirmiausia turėjome užtikrinti saugų eismą pagrindinėse ir judriausiose gatvėse, taip pat kuo skubiau pasirūpinti tiltais, viadukais, įkalnėmis ir nuokalnėmis, nes jos pirmiausiai tampa slidžios”, – paaiškina G. Mikutis.

Klaipėdos miesto šiaurinės dalies gatvės suskirstytos į keturias grupes. Pirmoje grupėje – pagrindinės miesto gatvės ir viešojo transporto judėjimo gatvės – Liepų, H. Manto bei Mokyklos gatvės, Šiaurės pr. bei Liepojos pl. Antrai grupei priklauso šalutinės miesto gatvės – Mokyklos gatvės gyvenamasis kvartalas, Tauralaukio bei Luizės kvartalai. Trečioje grupėje – žvyruotos miesto gatvės, o ketvirtai grupei priklauso miesto tiltai, viadukai, įkalnės ir nuokalnės. 

„Pirmiausia valomos pirmos ir ketvirtos grupės gatvės. Sningant ypač gausiai, jos valomos ir snygio metu. Tuo tarpu antros ir trečios grupės gatvės valomos atskiru savivaldybės pavedimu ir snygiui pasibaigus joms sutvarkyti laiko skiriama daugiau”, – vardija G. Mikutis.

Kelias žiemą neturi būti nuvalomas iki pat dangos

Skaičiuojama, jog per šių metų 2 mėnesius vien šiaurinėje Klaipėdos miesto dalyje išbarstyta per 1400 tonų mišinių, o tai yra net 10 kartų daugiau nei pernai. Sudėtingai situacijai suvaldyti buvo papildomai pasitelkta statybinė technika – traktoriai su frontaliniais krautuvais, skirti apsisukimų, autobusų stotelių, sankryžų valymui. Iššūkių tvarkant gausiai apsnigtus kelius kėlė ir gatvėse ar šalikelėse palikti automobiliai, tarp kurių manevruoti didelių gabaritų sniego valymo ir barstymo mašinoms buvo itin sudėtinga. Ši problema opiausia gyvenamuosiuose kvartaluose, tokiuose kaip Luizės, Mokyklos, Sportininkų, dalyje Melnragės, kur dėl karantino ir darbo iš namų pakelėse automobilių buvo ypač daug. 

„Esant ypač sudėtingoms oro sąlygoms, kokias diktavo sausio ir vasario mėnesiai, idealios kelių būklės gyventojams tikėtis nereikėtų. Dažnai vos tik nuvalius gatvę, jau po valandos ji vėl būdavo apsnigta, dar sudėtingiau būdavo siaučiant pūgai ar lijundrai. Šią žiemą kelių valymo mechanizmams tuo pačiu maršrutu prireikdavo važiuoti 3 ar net 4 kartus. Todėl gatvėms pilnai sutvarkyti prireikdavo 24 ir daugiau valandų”, – pasakoja G. Mikutis.

Lietuvos automobilių kelių direkcijos normatyvuose numatyta, jog ne visi keliai žiemos metu turi būti nuvalomi tiek, kad matytųsi jo danga. Kai kuriuose keliuose turi būti susiformavęs pakankamo storio sniego ir ledo sluoksnis, kad nebūtų pažeista danga ir kiti kelio elementai.

„Nežinodami, kad Klaipėdoje gatvės tvarkomos pagal nustatytus prioritetus ir ne visos turi būti nugremžiamos iki pat dangos, gyventojai dažnai klausdavo, kodėl vienos gatvės nuvalytos iki pat kelio dangos ir atrodo kone kaip vasarą, o kitos ne. Tačiau būtent tokia kelių priežiūros tvarka padeda užtikrinti saugesnį eismą keliuose ir yra ekonomiškai efektyvi”, – paaiškina G. Mikutis. 

„Tvarkingos gatvės reikalingos ir netrukus grįžtantiems motociklininkams, kadangi dulkės ir akmenukai keliuose kelia grėsmę jų saugumui”, – teigia G. Mikutis. Virginijos Spurytės nuotr.
Mieste – pavasario darbai, žiemos technika dar budi

Kadangi vis dar sugrįžta žiemiški orai, iki balandžio 1 d. kiekvieną parą Klaipėdoje budi speciali žiemos technika – valytuvai ir barstytuvai. Kilus poreikiui, išvažiuoti į gatves paruošti net 12 specializuotų mechanizmų.

„Tiesa, nors sniego keliuose beveik nebelikę, pastaruoju metu ypač dažnai vyrauja rūkas, tai pat susidaro plikledis dėl susikaupusios drėgmės ant važiuojamosios dalies arba krentant temperatūrai. Tad vis dar barstome tiltus, viadukus, įkalnes ir nuokalnes, o vairuotojus raginame neprarasti budrumo ir būti atsargiais”, – klaipėdiečius įspėja G. Mikutis. 

Pasak bendrovės atstovo, kartu bendrovės prižiūrimose Klaipėdos gatvėse jau pradėti ir pavasariniai miesto švarinimo darbai. „Ecoservice Klaipėda” miesto šiaurinėje dalyje jau šluoja ne tik gatves, bet ir šaligatvius.

„Didžioji pavasarinių miesto tvarkymo darbų dalis – kai nuo gatvių, kelkraščių ir šaligatvių surenkami skaldos ir smėlio likučiai, susikaupę po intensyvaus žiemos sezono. Kai sniegas pradeda tirpti, nemažai smėlio į gatves patenka ir nuo žaliųjų zonų. Smėlio sąnašos sušluojamos, surenkamos ir išvežamos. Tokie darbai būtini siekiant mažinti dulkių ir kietųjų dalelių kiekį mieste – tuomet ir oras būna grynesnis. Tvarkingos gatvės reikalingos ir netrukus grįžtantiems motociklininkams, kadangi dulkės ir akmenukai keliuose kelia grėsmę jų saugumui“, – pabaigai priduria G. Mikutis.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Tragiška situacija gatvėse: kokios priežastys šįkart?

Po itin sudėtingos padėties Klaipėdos gatvėse susiklosčiusios antradienį, uostamiesčio meras Arvydas Vaitkus trečiadienio rytą susikvietė trijų rangovų atstovus, kad jie ...
2023-11-29
Skaityti daugiau

Orai

Žiema nesitrauks

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, pirmadienį žymesnio sniego šalyje nenumatoma. Vėjas šiaurės vakarų, šiaurės, 4–9 m/s, rytiniuose rajonuose iki 11 m/s. ...
2023-11-27
Skaityti daugiau

Spyglys

Dirba!*

Kas pakels Spygliui uodegą, jei ne jis pats? Gegužės vidury pakritikavęs kelininkus, kad anie saulėtą šeštadienį, užuot tiesę taip visų ...
2023-06-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This