Savivaldybės baudžiauninkės išpažintis arba Šuns balsas į dangų neina

Mums rašo

Donata, klaipėdietė
2021-03-13

Komentarų: 16

„Atviros Klaipėdos” žurnalistė, kai į ją kreipiausi pagalbos, patarė pačiai parašyti apie ne mane vieną šiomis dienomis užgriuvusią didžiulę bėdą. Pasirodo, apie tai jau parašė kita Klaipėdos žiniasklaidos priemonė. Perskaičiusi tą straipsniuką, supratau, ką žurnalistė turėjo galvoje, sakydama, kad ji nieko naujo neparašys, mat valdininkai sugeba tik valdiškai „atsifutbolinti”.

Tad ryžausi rašyti pati, nors ir žinau, kad šuns balsas į dangų neina.

Asociatyvi nuotr.

Pradėsiu kiek nuo toliau. Rašau išgalvotu vardu, nes žinau, kokioj visuomenėj gyvenu. Bet esu konkretus žmogus, klaipėdietė, beje, gerbiama, ir savo srity net kažkiek žinoma, tad ir dėl to nenoriu viešintis.

Mano geri pažįstami gyvena Vokietijoje, nuomojasi vadinamąjį municipaliteto būstą, tačiau niekas dėl to jų pirštais nebado ir nesmerkia. Atvirkščiai – jie ten laikomi tokiais pat visuomenės nariais, kaip ir visi kiti, turintieji savo namus. Beje, nuomotis municipaliteto būstą gana populiaru ne tik Vokietijoje, bet ir kitose Vakarų šalyse, na, bent taip jau sako mano pažįstami.  

Pas mus gi – viskas atvirkščiai. Lietuvoje, jei neturi savo būsto, esi nieko vertas, teisingiau, esi vertas visuotinio pasmerkimo.

Nesvarbu, ar esi socialiai remtinas, ar tik nuomojiesi būstą iš savivaldybės, už jį mokėdamas didžiulius pinigus, vis tiek dalies visuomenės akyse esi laikomas antrarūšiu žmogumi.

Nežinau, kodėl taip yra, gal, sakau, dėl to, kad niekada nieko svetimo neėmei, nevogei, nekombinavai, kaip sakydavo prie ruso, o gyvenai sąžiningai, tik iš menko valdiško kultūros darbuotojo atlyginimo, kurio nepakako savam būstui įsigyti.

Tačiau būtent už tai dabar esi mušamas du kartus – ne tik paniekinamo visuomenė požiūrio, bet ir valdininkų.

Taigi, artėju prie esmės.

Vasario mėnesį mane kone ištiko infarktas, pamačius, kiek mano šeimai padidėjo savivaldybės būsto nuoma. Ponas iš „Klaipėdos butų” aname straipsnyje aiškina, kad ji galėjo pabrangti nuo 60 iki 80 proc., o kai kam lyg ir visai nepabrango.

Negaliu kalbėti už kitus, bet mūsų dviejų kambarių buto nuoma pabrango daugiau nei dvigubai ir dabar ji jau siekia 260 eurų, o tai yra daugiau nei rinkos šiame mikrorajone kaina. Mūsų miegamajame rajone, kur gyvenam, panašų butą priklausomai nuo jo įrengimo, galima išsinuomoti už 180 – 200 eurų.

Suprantu, ką norite pasakyti – tai nuomokis iš privatininkų, ko čia dabar dejuoji. Ko gero, taip ir padaryčiau, jei ne vienas bet.

Per daugiau nei 20 metų į minėtą savivaldybės būstą mes jau esame investavę nemažai savo pinigų: bent kelis kartus darėme remontą, įsistiklinome balkoną, keitėme visus langus, išorines duris, įsirengėme stacionarią virtuvę ir pan. Kitaip tariant, investavome savo pinigus į svetimą savivaldybės turtą, kurį išeidami turėtume jai ir palikti – juk langų, durų ar grindų neišsineši. Be to, per tiek laiko ir prie gyvenamosios vietos, ir prie kaimynų pripranti, susigyveni, tad nors tas butas ir nepriklauso tau, vis tiek jį laikai jau kaip ir savu.

Dar įdomus dalykas ano valdininko pasakojime yra tai, jog neva nuoma pakilo sąžiningai, įvertinus būsto nusidėvėjimą, jo vietą ir pan. Įdomu, kažin kokiu būdu buvo įvertintas konkrečiai mūsų butas, jei per daugiau nei 20 metų jos savininkai – savivaldybės atstovai – jame lankėsi vos vieną kartą?

Aišku, kad vertinta, kaip sakoma, iš lubų, nes pavyzdžiui, mūsų namas, kuris be to, kad įsikūręs neprestižiniame miegamajame rajone, dar yra ir labai prastos kokybės. Jis statytas, mūsų žiniomis, per vadinamąją blokadą, kaip mes su kaimynais juokaujame, ko gero, iš visokių šiukšlių. Stipriau palijus ar pasnigus per stogą ima sunktis vanduo, drėksta laukinės namo sienos ir pan.

Savivaldybė gi savo turtu visiškai nesirūpina, jos vienintelis rūpestis – kelti nuomininkams nuomos kainą, o uždelsus sumokėti – siųsti gąsdinančius raštus. Beje, tokių dar nė karto nesame gavę, nes iki šiol skolų neturėjome. O kaip bus toliau – jau sunku pasakyti.

Dar viena smulkmenėlė – savivaldybė leidžia šituos būstus nuomininkams išsipirkti, bet tik … už rinkos kainą. Kitaip tariant, turi susimokėti ir už tai, ką pats jau esi į gyvenamąjį būstą įdėjęs.  

Žodžiu,  gyvename, kaip sakoma, nei paleisti, nei pakarti, būdami tikrų tikriausi savivaldybės baudžiauninkai – be jokių teisių, vien tik su dideliais finansiniais įsipareigojimais ir baime po kelių metų sulaukti dar kelis kartus padidėjusio nuomos mokesčio…

Šis tekstas – asmeninė autorės nuomonė. Rubrikoje „Mums rašo“ publikuojamos nuomonės, už kurias redakcija neatsako.

16 Comments

  1. Durnas klausimas

    O tą naują viršininką, kuris tikrins nuomojamus butus, reikės vaišinti, ar jis eidamas į svečius ką nors atsineš?

    Reply
  2. Arnas

    Klaipėdiečiai, siūlo likti baudžiauninkais. Betvarkė. Siūlo eiti ginti savo teises. Atsibuskite, kokias teises, kai pakėlė kainą ir, atsiradus papildomiems pinigams, direktorius nusprendžia įsteigti naują etatą- gaudys, kas tuose butuose negyvena. Mokytoja, kaip reikia ginti teises, gal imkis pati veiklos ir pasiek, kad toks etatas būtų panaikintas.

    Reply
  3. kamara

    Klaipėdiečiai teisūs, kad naujoji koalicija ir Šimkus bus išlaikomi iš išaugusių nuompinigų. Savivaldybei priklauso apie 500 socialinių būstų. Kiekvieno iš kų mažiausiai kaina pakilo apie 30 eurų. Tai kiekvieną mėnesį savivaldybė gaus 15 tūkstančių eurų. O savivaldybei dar priklauso ir savivaldybės būstai. Jie mažiausiai pakėlus nuomos įkainius neš apie 30 tūkstančių eurų. Savivaldybė nekalta, kaltas „Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2001 m. balandžio 25 d. nutarimu Nr. 472 „Dėl Savivaldybės būsto, socialinio būsto nuomos mokesčių ir būsto nuomos ar išperkamosios būsto nuomos mokesčio dalies kompensacijos dydžio apskaičiavimo metodikos, minimalaus bazinio būsto nuomos ar išperkamosios būsto nuomos mokesčio dalies kompensacijos”
    Tai nesąmonei laikas baigtis.

    Reply
  4. nenuostabu

    jei nesi turto šeimininkas tai priklausai nuo šeimininko, čia jau viskas paprasta. Šiaip manau savivaldybė neturėtų imtis tokių veiklų kaip būsto nuoma, jei tarnybiniai butai tada viskas ok, tarkime reikia reto specialisto ar panašiai tai jį pasikvietei į Klaipėdą ir kaip bonusą skiri apgyvendinimą. O kam dėjo langus ar duris nelabai suprantu, juk iš kart buvo aišku, kad tai ne tavo turtas ir nieko nebus, įdėjus langus svetimas turtas nebus tavo.

    Reply
  5. Ro

    Galiu patarti iš patirties.dėl.kiekvieno atlikto darbo kreipkitės į savivaldybės ad minidtraciją dėl leidimo kažką daryti.Jie ,aišku,leis.Gerai juk,kad patiems nereikia būsto tvarkyti.Po to turėkite visus čekius už pirktas medžiagas ir atliktus darbus.Tik taip galėtumėte nežymiai sumažinti būsto kainą.Na ,o dėl pelėsio rašykite atskirą raštą saviv.administracijai.Būtinai įterpkite žodžius,kad tai kenkia gyventojų sveikatai.Po to raštą nuneškite ir būtinai užregistruokite ir turėkite kopiją.Atsiradus sveikatos sutrikimui drąsiai galėsite eiti į teismą,turėdami įrodymą,kad kreipėtės..nieks netvarkė.Šito jie nenori.Jei raštas neregistruotas ,galit manyt,kad paleidot helio balioną.O šiaip ,jei mąstot pirkti,tai pirkit greičiau.Nuoma auga,o teisme kažką įrodyt sunku.Praėjau tai.Kol bylinėjausi nuoma kapsėjo,kaina išaugo ir dar už naują vertinimą reikėjo susimokėti.Taip taip.Mokėjo pirkėjas ty aš,o vertintojas buvo savivaldybės…Taigi nusispjovisu į neteisybę ir nupirkau,nors tas butas mums pagal eilę priklausė,bet Lietuvai tspus laisva?privatizuoti nebeleido…

    Reply
  6. Marytė

    Dėl prasto apšildymo ir pelyjančių sienų kreipkitės kiekvieną ketvirtį į Klaipėdos butus ir į Savivaldybę. Tik tada sureaguos, motyvuokite tuo, jog laiku viską sumokate, bet negaunate kokybiškų paslaugų.
    Dėl šildymo kreikitės į aptarnaujančią įmonę. Patarimas: netylėkite, ginkite savo teises. SĖKMĖS JUMS.

    Reply
  7. šuns balsas

    Dabar labai palankus momentas padvigubinti nuomą :į savivaldybę nepateksi,o el.laiškai nepavojingi,galima nereaguoti,arba sureaguoti bet ką.

    Reply
  8. baudžiauninkė

    Ar savivaldybės ponams skauda galvas dėl tokių benamių? Jie gi patys tokiuose būstuose negyvena. Jie naudojasi tais ,kurie iš paskutiniųjų moka mokesčius,kad tie padengtų įsiskolinimus tų,kurie nemoka. Pas mus ta pati situacija ir dėl pelyjančių sienų,prasto apšildymo,iš vamzdžių į butą einančios smarvės….

    Reply
  9. Nuomininkė

    Mes taip pat nuomojames iš savivaldybės , kaina pakilo nuo 125 iki 265,tik nelabai supratau kaip apskaičiavo nusidėvėjimą, jei pakilo tiek daug, gyvename kampiniame bute kuris pastoviai pelyja, kai kreipėmės į Klaipėdos butus atėjo moteris su vyruku pažiūrėjo , o paskui atsiuntė atsakymą:išvertus į žmonių kalbą :”patys kalti, nes įsidėjot plastikinius langus”, nors pelyjo ir prieš langų keitimą.

    Reply
  10. Skaitytoja

    Tikrai,kad baisūs laikai atėjo.Tikrai,kad geriau iš savininko nuomotis,nei iš valstybės.Jie lupa tokius pinigus,nors nėra nei rozetes per tiek metų pakeitę.Jie tyčia manau sukelia tokias kainas,kad žmonės atsidurtu gatvėje ir prašytu išmaldos.Jugi žmonės nesidaro biznio,neturi jie visokiausių būtų prisipirkę,kad špikuliuotu.Negerai,reikia iš paskutinio būsto iškraustyti pakėlus kainas.Siaubas!!!

    Reply
  11. baudžiauninkai

    Pritariu straipsio autorei 100 procentų. Patarimas kuo greičiau išsipirkti…. Jeigu būtų už ką ,būtume jau seniai nusipirkę kitą. Savivaldybė savo butus įsikainojusi pačiais aukščiausiais įkainiais,ir to ką tu įdėjai į remontus ,neįskaičiuoja. O butai šitie tikrai buvo baisūs,nesusiremontavus,būtų labai nesmagu juose gyventi..

    Reply
  12. Jelena

    O as Jus palaikau…mes su seima 13 metu laukiame savivaldybes busta, norejome ispirkti, bet ne tik negalime, nors juokiu problemu nebuvi, o Dar pasake,kad pergerai gyvenam(nors taip nera) ir dabar mokesine dar daugiau ir ne sisip sau, o kad paliktu ta buta reikia mazai uzdirbti,vos ne badauti..viens ranka duoda,kita atima. ..kaip zinojome, nieko neinvistavone cia,tai su rame duse iseisine..geriau moketi zmogui,o ne jiems.

    Reply
  13. Marytė

    Kas rašo, manau, kad žinau tą žmogų. Gerb. ponia, valstybei nesvarbu, kad sąžiningai dirbsite, dirbsite ir dirbate. Yra įstatymai ir šiuolaikiniame pasaulyje reikia mokėti juos skaityti. Be to lyginate Lietuvą su Vokietija? Baikite taip mąstyti. Įstatymus kurią išrinktieji sau, o mes turime suspėti juos pasivyti. Kuo greičiau pirkite iš savivaldybės šį būstą kad ir rinkos kainomis. Ji nebus tokia neadekvati kaip pirktumėte iš privataus asmens. Linkiu sėkmės. P.S. padarėte klaidą, kai buvo laikas pirkti kaina iki 1998 m. tikėdami savivaldybės klerkų kalbomis. Teisybės reikia ieškoti su teisininkais. Sėkmės!

    Reply
  14. Čerlis

    Čia reike ne išsipirkti ,gal koks lengvatines sąlyga, bet nusipirkti

    Reply
  15. Vigilijus Lisauskas

    Taip jau surėdytas pasaulis. Gamtoje visi ir viskas tapusavyje susije. Vieni be kitų negali egzistuoti. Atsimenat, kažkada, seniai seniai, kiniečiai žvirblius išnaikino, neva jie per daug grūdų sulesa. Pasirodo pasikarščiavo. Nebelikus žvirblių prisiveisė tiek kirminų, kad grūdai iš vis nebeužaugo. Neužmirškite, mes taipogi esame gamtos dalis. Akyvaizdu, kad sunaikinus dvarponius išnyks ir baudžiauninkai. Bet baisu, kad tuo pačiu neišnyktų kokie nors reikalingi padarai-pavyzdžiui kokie politikai. Ir kaip tada gyvensim? O kad šuns balsas į dangų neina, tai ponia teisi. Ir baudžiauninko balsas neina. Gal su tuo dangum kas negerai?

    Reply
  16. Tadas

    Ponia, nepykite, juk iš Jūsų nuompinigių išsilaiko koalicija ir naujas Šimkaus etatas

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Ribotas kanapių legalizavimas apsaugos vokiečių vaikus? Kaip?

Nuo balandžio 1 dienos Vokietijoje nebebus nusikaltimas turėti su savimi kanapių (iki 25 g) ir laikyti jų namuose (iki 50 ...
2024-03-26
Skaityti daugiau

Kultūra

Klaipėdos lėlininkus nudžiugino mažųjų vokietukų smalsumas

Praėjusią savaitę Niurnberge (Vokietijoje) vykusiame XIII tarptautiniame vaikų teatrų festivalis „Panoptikum“ dalyvavo Klaipėdos lėlių teatras. Be lietuvių šiemet festivalio programoje ...
2024-02-13
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

KN tapo keturių Vokietijos SGD terminalų komercine operatore

Nuo sausio 10 d. AB „KN Energies“ tapsianti „Klaipėdos nafta“ (KN) 2024-uosius metus pradeda pergale viešajame konkurse dėl keturių suskystintųjų ...
2024-01-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This