Kviečia virtualiai apžiūrėti užmirštus regionų kino teatrus

Kultūra

„Po geležinės uždangos griūties Lietuva paveldėjo vieną tankiausių Europoje kino rodymo erdvių tinklą, kuris šiandien intensyviai nyksta“, – sako kino istorikė dr. Lina Kaminskaitė, kartu su kolegomis šiuo metu tyrinėjanti šalies regionų kino kultūrą.

Pirmasis šio tyrimo etapas – instaliacija „Projektorinė. Kino teatras regione“, kviečianti apžiūrėti Lietuvos miestų ir miestelių kino teatrų pastatus.

Buvęs Salantų kino teatras. Palmiros Mart nuotr.

Žiūrovams siūloma pamatyti 16-kos Lietuvos regionuose esančių kino teatrų nuotraukas, sužinoti apie pastatų architektūrinį stilių, pastatymo metus, dabartinę jų paskirtį.

Medijų edukacijos ir tyrimų centras „Meno avilys“ šiuo projektu siekia suskaičiuoti ir savotiškai inventorizuoti šalies miestuose ir miesteliuose išlikusius kino teatrus. Organizatorių teigimu, šiandien kaip niekad svarbu atkreipti dėmesį į mąžtantį jų skaičių, būklę bei aktualizuoti kultūrinį ir architektūrinį jų paveldą. 

„Analizuojant archyvinę informaciją radome 1988 m. dokumentą, kuriame suskaičiuotos 260 tuo metu Lietuvoje veikusios kino rodymo erdvės. Apytikriai 160 iš jų buvo kino teatrai, kurių beveik absoliuti dauguma – apie 140 buvo pasklidę po šalies regionus, t.y. stovėjo ne Vilniuje ar Kaune. Šiandien iš pastarojo skaičiaus aptikome tik 16-ika pirminės architektūrinės išvaizdos pernelyg nepakeitusių, daugiausia sovietmečiu statytų kino teatro pastatų, kuriuos nusprendėme uždokumentuoti“, – pranešime spaudai pažymi L. Kaminskaitė.

Dalis jų yra apleisti ir nenaudojami arba renovuojami. Dokumentinėse nuotraukose šių pastatų fasadai ir interjerai atrodo kaip sustabdyti filmo kadrai. Juose juntamą ano meto nostalgiją papildo ironiškai kontrastingi šiandienos ženklai.

Į šiuos kino teatrus instaliacijos organizatoriai siūlo pažvelgti kaip į svarbią kino kultūros ir infrastruktūros grandį. Visi šie pastatai liudija ne tik technologines ar ideologines kino permainas, bet ir pačių vietovių bei jų bendruomenių pokyčius.

Be visą parą Vilniaus „Planetos“ lange veiksiančios instaliacijos, kurią praeiviai kviečiami aplankyti iki gegužės pabaigos, organizatoriai paruošė specialius pokalbius su buvusiais ir esamais kino teatrų darbuotojais, o atsinaujinusioje „Meno avilio“ svetainėje patalpintas išsamus fotografo Simo Lin fotopasakojimas. Jame – ir Palangos, Klaipėdos, Gargždų bei Salantų kino teatrai. 

INFORMACIJA

„Meno avilys“ yra 2005 metais bendraminčių įkurta nevyriausybinė organizacija nepriklausomai veikianti kino ir audiovizualinių medijų srityje. Centras rūpinasi medijų edukacija ir kino kultūros pažinimu, organizuoja nekonvencinio kino rodymus, kviečia diskusijoms ir neformaliems pokalbiams, kino kūrėjams padeda vystyti ir kurti jų pirmuosius filmus. Saugo ir aktualizuoja audiovizualinį paveldą, vykdomais tyrimais skatina lyčių lygybę kino industrijoje, kuria erdvę rečiau girdimiems balsams kino kultūros lauke.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Kūlupėnuose žuvo vairuotojas

Policija pranešė, kad pirmadienio vakarą, apie 19.44 val., Kretingos rajone, Kūlupėnų kaime, kelio Kūlupėnai-Darbėnai 1-ame kilometre, automobilis „Audi 80“, nesuvaldytas ...
2023-09-05
Skaityti daugiau

Regionas

Pažįstamą sumušę salantiškiai susitiks teisme

Šių metų balandžio mėn. populiariame socialiniame tinkle išplatintas vaizdo įrašas, kuriame buvo matyti, kaip neblaivių jaunuolių grupė smurtauja, tyčiojasi ir ...
2022-11-16
Skaityti daugiau

Verslas

Atnaujintos dvi „Iki" parduotuvės

Į plėtrą ir atsinaujinimą investuojantis prekybos tinklas „Iki“ praneša šią savaitę atidaręs tris atnaujintas parduotuves, dvi iš jų – Vakarų ...
2022-03-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This