Skulptūrų parke išpjauti ir geros būklės skroblai: jų vietoje – erdvė automobiliams

Miestas, Svarbu

Klaipėdiečius sujaudino net savaitgalį Skulptūrų parke kertami medžiai. Tačiau Klaipėdos savivaldybės atstovai patikino, kad darbai vyko legaliai, o medžius iškirsti reikėjo ir dėl jų būklės, ir todėl, kad jie trukdo prie rekonstruojamo lopšelio-darželio „Svirpliukas“ įrengti automobilių stovėjimo vietas.

Iš 15 Skulptūrų parke augusių skroblų po savaitgalio liko tik kelmai. „Klaipėdos Žaliųjų” asociacijos (Facebook) nuotr.

Skulptūrų parke savaitgalį kertamų medžių vaizdais socialiniame tinkle „Facebook“ dalijosi asociacija „Klaipėdos Žalieji“.

Jos atstovai užfiksavo, kad medžiai šalinami prie lopšelio-darželio „Svirpliukas“ tvoros, kuri yra ties įvažiavimu iš Liepų gatvės.

„Leidimo savivaldybės tinklapyje nėra. Tai nuvykus į vietą aš jo paprašiau parodyti, prisistačiau, bet labai „mandagiai“ kalbantys darbininkai leidimo neparodė, bet pasakė, kad buvo atvykusi policija, kuriai jį pateikė. Gerai, kad atsiranda aktyvių piliečių, kurie kreipiasi į policiją“, – rašoma asociacijos „Klaipėdos Žalieji“ paskyroje.

Klaipėdos savivaldybės Aplinkosaugos skyriaus vedėja Rasa Jievaitienė patikino, kad leidimas kirsti medžius tikrai yra išduotas, tik jo dar nespėta įkelti į savivaldybės interneto svetainę.

Leidimo kirsti medžius paprašė bendrovė „Statmax“, kuri yra laimėjusi konkursą rekonstruoti „Svirpliuką“.

„Suteiktas leidimas pašalinti 15 skroblų ir tai susiję su „Svirpliuko“ rekonstrukcija, nes toje vietoje, kur auga medžiai, atsiranda automobilių stovėjimo vietos“, – aiškino R. Jievaitienė.

Ji pabrėžė, kad leidimas kirsti medžius buvo išduotas kovo 2 dieną, tačiau jis dar buvo derinamas su Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritoriniu padaliniu, o tai užtruko. Todėl esą darbininkai ir skubėjo dirbti savaitgalį, nes nuo kovo 15-osios iki rugpjūčio teisės aktai draudžia kirsti ir genėti saugomus medžius, o skroblai būtent tokie ir yra.

R Jievaitienė aiškino, kad šių medžių vertinimas buvo atliktas, kai rengiantis Skulptūrų parko rekonstrukcijai vertinti visi jame augantys medžiai.

„Tikrai ne visi jie buvo blogos būklės, nustatyta, kad 5 iš 15 buvo geri. Bet estetine ir fiziologine prasme jie atrodė nekaip. Bendrąja prasme jų visų būklė buvo ne kokia“, – tvirtino R. Jievaitienė.

„Kur kompensacija mainais į iškirstus medžius? Manau, reikėtų koreguoti Skulptūrų parko projektą įkuriant skroblų gojelį. Tinkama vieta tam yra. Skulptūrų parkas šiai dienai yra vienintelis parkas, kuriame dar gali rasti ramybę medžių apsuptyje. Bet ar ilgam?“ – socialiniame tinkle klausė medžių gynėjai.

R. Jievaitienė tvirtino, jog paskaičiuota, kad iškirstų geros būklės skroblų vertė yra 2409 eurai. Tokia sąskaita išrašyta bendrovei „Statmax“, kuri ją turės apmokėti, o pinigai nukeliaus į Klaipėdos savivaldybės specialiąją aplinkos apsaugos rėmimo programą, iš kurios pinigai skiriami ir naujų želdinių sodinimui.

Pernai pasikeitė teisės aktai ir už kertamus geros būklės medžius gali būti kopensuojama tik pinigais, o ne atsodinamais kitais naujais želdiniais.

Klaipėdoje pernai už nukirstus medžius į savivaldybės biudžetą sumokėta beveik 170 tūkst. eurų kompensacijų.

Pernai naujų ir esamų želdynų tvarkymui ir kūrimui išleista 78,4 tūkst. eurų. Bendrovė ,,Klaipėdos želdiniai“ už šiuos pinigus medžius pasodino palei Joniškės g. 42 liepas, prie Šilutės pl. ir Statybininkų pr. sankryžos – 10 liepų, 70 kalninių pušų, prie Šilutės pl. ir Vingio g. sankryžos – 6 liepas, 3 egles, 4 beržus, 4 šermukšnius, 20 kalninių pušų, Vingio g. ir Šilutės pl. – 12 liepų, 4 maumedžius, 2 ąžuolus ir 2 klevus. Šios teritorijos esą pasirinktos, nes yra labiausiai veikiamos taršos

Pernai 26 medžiai taip pat pasodinti Sąjūdžio parke, 8 medžiai prie Pietinės g. vandens telkinio, 6 medžiai palei Smiltelės g., 14 medžių Stadiono g., 37 liepos I. Simonaitytės g. parke ir kt. vietose.

Šiemet naujų ir esamų želdynų tvarkymui ir kūrimui numatoma skirti 91,2 tūkst. eurų. Tokia suma numatyta šiųmečiame Aplinkos apsaugos rėmimo programos priemonių plane.

29 Comments

  1. Aš

    Skulptūrų parkas ypač nejaukus vakarais arba žiemą. Net ir vasarą pro dalį parko nesmagu vaikščioti. Suoliukai nusėti bomžais. O bomžai labai mėgsta tokius pritemdytus užkaborius. Baisu pro ten vaikščioti. Labai labai reikia praretinti medžius, kad nors truputi saulės gautų ir nors kiek jaukiau būtų. Dabar tai nei parkas nei miškas. Kažkas bjauraus.

    Reply
  2. Renata Sen

    O man Juška ir Javaitienė su visais savo skyriais seniai atrodo nekaip. Todėl juos reikia iškirsti, pardon, iššvilpinti von iš savivaldybės:D)

    Reply
  3. Asociacija Klaipėdos žalieji, Liudvika

    Ačiū už komentarus. Mane jie labai pralinksmino, ypač kritikuojantys mūsų organizaciją. Ekspertui, įrašiusiam pirmąjį komentarą derėtų rašyti kaip ekspertui, o ne bulvių turgaus bobutei. Ką daro, ką siūlo Asociacija Klaipėdos žalieji tiek želdinių srityje, tiek taršos klausimas goglinkite internetą, socialinius tinklus. Dėl darželio – taip, mašinų stovėjimo aikštelė l/d reikalinga, bet kodėl įvaža daroma taip giliai įvažiavus į parko teritoriją. Ar pagalvota apie tai, kad transporto judėjimas vyks ne tik tuomet kai vaikai bus atvežami ar išvežami iš l/d? Gerbiamieji mums rūpi darna, kurios mieste pasigendama, nes vyrauja trinkelių ir asfalto dominantė. Kažkas rašo, kad miestas ne miškas. O kaip žiūrite į tai, kad Europoje tendencija – miško į miestą. Tai gal mes ne Europa. Jau esu rašiusi straipsnius apie aplinkos įtaką sveikatai. Jei domėsitės ne tik tuo kaip mašiną pasistatyti arčiau iėjimo, bet ir želdinių poveikiu žmogui, tai tuomet tokios diskusijos įgaus ir kitos krypties vektorių. Mylėkite save daugiau ir gerbkite šalia esantį.

    Reply
    • Na taip.

      Kai vasarą per karščius ar pasiilgus gamtos tai visi nori po medžiu pasėdėti į žolynus pasižiūrėti. O kai reikia imtis konkrečių veiksmų užkirsti kelią želdynų bei želdinių naikinimui, tai nėra kam. Dar ir šie aktyvūs visuomenininkai aplojami..Ir vieną kartą įsisamoninkit, kad NVO ,,Klaipėdos žalieji” yra visai ne tas pats kaip Lapinsko Žaliųjų partija ar savivaldybės globojama saviškių lesykla.

    • LT

      Žaliūjų asociacijos atstovei Liudvikai: dėkoju Jums ir visiems kas nepavargsta su menkystom diskutuoti ir jiems įrodinėti, kad žaluma 21 amžiuje turėtų grįžti į miestus. Jus teisi, sakydama, kad trinkelės/ asfaltas dominuoja visose naujai rekonstruotose erdvėse. Geriausi pavyzdžiai naujos erdvės kaip automobilių aikštelė Pilies gatvėje, kur pasodintos kelios vargo vakarienės pušelės, užtrinkeliuotas Jono kalnelis. Medžiai dingsta iš mūsų miesto labai greitai, o į jų vietą atsodinamos, jei išvis atsodinamos tokios rūšys, kad nelengva net pilnaverčiais medžiais juos vadinti. Įdomu, kiek gauta pinigų už 200 mečių ąžuolų alėjos iškirtimą kelyje į tauralaukį. Ąžuolai karą išgyveno, sovietmetyje jų nepalietė. Bet atėjo kelių direkcija ir iškirto. Poniai Jievaitienei linkėčiau pagalvoti sąžiningai apie tai, kad vieną dieną jai gali būti gėda prieš savo vaikus, anūkus, nes ji yra toje pozijijoje, kur galėtų padaryti daug gero, o nekomentuoti, kad skroblai nekaip atrodė fizine ir estetine prasme. Bet labai estetiška ir šiuolaikiška ypatingai giliai įsirėžianti į parko teritoriją automoblių stovėjimo aikštelė.

  4. Tik Rumpiškės kvartalė iškirto

    Apie 500 medžių ir 10 000 m2 krūmų.
    O atsodino kelis dešimt -juokdarariai
    Danės skveras apie 400 medžių iškirto
    Juono kalnelis virš 400 medžių iškirto ir 20t.m2krūmų
    Debreceno iškirsta apue 300 medžių …Šilutės plentas keli šimtai medžių. Tauralaukis 300metu ąžuolai iškirsti.
    Tai yra savivaldybės nusikalstoma veikla

    Reply
  5. Javaitienėi

    eik lauk su Kubilienė lauk lauk lauk

    Reply
  6. O žalieji

    Šaunoliai. Rūpinasi gamta ir žmonėmis. Ačiū jiems

    Reply
  7. savivaldybėi

    Grubliauskas eik lauk. Neniškis atsistatydink
    JUs klaipediečių medžių vagys

    Reply
  8. to ekspertai -tai iš savivaldybės komentaru rašytojos

    javaitienės nekniškiai kubilaitės ir kt. Kerta medžius – kerta šaka ant kurios sėdi. Tai visiško daunizmo požymiai kirsti tik medžių mieste.
    Nei lašialio supratimo, tik cinizmas erogancija ir medžių vagystės

    Reply
  9. SIAUBINGAS

    darbas. Taip, tai SIAUBINGAS atliktas darbas su A.apsaugos skyriaus vedėjos jievaitienės leidimu. Ji ir kiti kurie tai leido yra pirmiausiai žemiausio intelekto žmonės. Analfabetai, nemąstantys…,. tai TOKIE JIE kurie nesupranta kas vyksta aplinkoje, gamtoje ir KLIMATO kaitos procesų pavojus… MEDŽIAI… JŲ negalima mieste NĖ VIENO naikinti. NĖ VIENO./.
    Tokius specialistus”kaip Jievaitienė ir dar pulkas savivaldybėje dirbančių reikia ŠALINTI LAUK… Jie negali dirbti tokiose pareigose. Kodėl Jievaitienę laiko savivaldybės meras ,administracijos direktorius? O tarybos [politikai? Prisiminkim ką jie žadėjo? Ką žadėjo mero pav. Barbšys, kiti politikai mums rinkėjams? REIŠKIA jie MELAVO . Be medžių nebus švaraus oro ,nebus paukščių čiulbėjimo ir t.t.Specialistai galėtų įvertinti nukisrtų medžių buvusią NAUDĄ žmogui… Ir kt. Tada skelbti apkaltą Jievaitienei ir kitiems… prisidėjusiems prie klaipėdiečių sveikos aplinkos naikinimą…

    Reply
  10. Klaipėdietis

    Ko „žalieji” tylėjo kai Melnragės, Girulių žemės išvogtos buvo? Gal dabar atkreips dėmesį kas Stariškių laukia?

    Reply
    • Klaipėdos žalieji

      Tai gal pasidomėkite kas Giruliuose sklypus raižo ir įsigyja.

  11. Anonimas

    Pjovė ne tik prie darželio tvoros, bet ir prie namo su sargybos postu. Gal žaliesiems įdomu būtų?

    Reply
    • Jo

      Prie namo pjovė ne dėl medžių amžiaus, o dėl saugumo….

  12. Faktas

    Automobilių statymui galima praplatinti Trilapio gatvę ir ten statyti , bet ten niekas nevažiuotų ir nesttatytų, nors ir parko teritorija

    Reply
  13. Tokia lemtis

    Miesto garbės pilietis Žalys išdraskė kapines, dabartinis meras kibo į medžius

    Reply
  14. Žalieji

    pernai prieš rinkimus suskubo papypsėti, teismais uostui pagrasino, visokiomis ilgalaikes kovas grasino, bet į Seimą Lapinskai su Kuzminčiūtėm nepakliuvo ir net finansavimo partija negavo. Įdėjos ir kovos baigėsi kaip pernykštis sniegas. Tokia tai ir partija toks ir žalumas prie traktorių ar pjūklų šūkalioti -nėra asmeninės naudos nebėra ir žalumos. O kur įdėjos, kur pasiūlymai, kur organizacinė struktūra? Dabar tinkamesnė spalva būtų – rėksniukai Pilkieji. Va žmogelis komentaruose rašo, kad savam tik sklype pats pasodino daugiau medžių nei visame mieste visokios savivaldybės ir visokie žalieji

    Reply
    • Asociacija Klaipėdos žalieji

      Ne visokie žalieji, o NVO asociacija Klaipėdos žalieji. Asmeniškai su šeima apsodinome virš 1000 želdinių. Tulžies pilti nereikia, gal daugiau skaitykite ir domėkitės ką mūsų organizacija daro. Rėksnių etiketė prie mūsų nelimpa.

  15. Klp

    Siaubas! Grubliauskas Klaipedos geda ,pateks į istorija kaip miesto mankurtas

    Reply
    • delfio "mankurtininininkai"

      ^^ delfio komentatorius 😀 graudus variantas

  16. Marijus

    Išsigimėliai ir tiek…. Amžinieji savivaldybės kelmai….

    Reply
  17. Tomas M.

    Išlaidų kiekis absoliučiai neproporcingas pasodintų medžių kiekiui. Aš savo 20 arų sklype pasisodinau beveik tiek pat, kiek Klaipėdos želdiniai per 2020 metus. Kas čia per nesąmonė???

    Reply
  18. Klaipediete

    Labai gaila medžių. Jie juk valo orą, kurį mes kvėpuojame. Mieste oras labai nešvarus, dvokia dūmais ir teršalai. Oi skirtus medžius bus iš vis baisu, nebus net kuo kvėpuoti. Vaikų darželius už statys automobiliais vietoi gryno oro. Tėveliai gerbiamieji, susimastykit! Nejaugi jūsų vaikučiai nenusipelno švarios aplinkos ir gryno oro?! Tuoj uzdusit nuo teršalų ir vaikus uzdusins it. Saugokime medžius, nes medžiai gamtos plaučiai.

    Reply
    • Bet ne

      O tai kur pasistatyti automobilius? Į kišenę gi neįsidėsi. Apskritai pažiūrėkit kaip išgražėja vietos kur medžių nelieka – atsidengia pastatų fasadai, erdvės. Miestas visų pirma skirtas žmonėms ir jų poreikiams, o medžių vieta – miškuose už miesto.

    • Magyla

      O man gražiausios tos vietos, kur nesutinku tokių žmogystų kaip „Bet ne”. Miestas – ne miškas, bet ir ne tundra, kur medžiai neauga. Kokią naudą visuomenei teikė kiekvienas iš sunaikintų skroblų, aš žinau, o kokia nauda mums iš „Bet ne” ir jo automobilio?

  19. ekspertas

    KLAIPĖDOS ŽALIEJI – KLAIPEDOS DURNIEJI!!!

    Reply
    • Ekspertui

      Pritariu!!!

    • Savivaldybės administracijos

      Šitie komentarai. Tu kurie otkatus už projektus gauna. Matomai žalieji neduoda vogti

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga, Svarbu

Leido iškirsti 45 medžius

„Želdiniai trukdys saulės elektrinės modulių pastatymui, taip pat mes šešėlį saulės elektrinės moduliams, kas ženkliai sumažins elektros gamybos pajėgumus, – ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

J. L. Vynerio gimtadienio proga - ekskursijos

Juliaus Liudviko Vynerio fondas, švenčiantis 20 metų jubiliejų, kartu su Mažosios Lietuvos istorijos muziejumi šeštadienį, balandžio 6 d., kviečia klaipėdiečius ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Medžių kirtimas: sprendžia vykdomoji institucija - meras

Želdynų komisijos išvada nėra galutinis žodis, nes vykdančioji institucija gali priimti kitokį sprendimą – tai yra reglamentuota įstatymu. O Vietos ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This