Gyventojų pasipriešinimas įveiktas: prie senamiesčio atsiras priklausomybių ligoninė

Miestas, Svarbu

Nors Bangų g. 6A sklype planuojamo priklausomybių ligų centro kaimynai prirašė begales skundų, jog prieštarauja tokios įstaigos atsiradimui, nes ji neva pablogins gyvenimo sąlygas, jiems teks susitaikyti, kad tokiai ligoninei kitos vietos nebus ieškoma.

Projektuotojų vizualizacija

Pirmadienio vakare vykusiame jau antrajame projektinių pasiūlymų viešame svarstyme projekto užsakovo – Respublikinio priklausomybių ligų centro atstovė Kristina Bernotaitė pabrėžė, jog į gyventojų pastabas atsižvelgta maksimaliai, todėl jie esą net nebeturi teisės prieštarauti.

„Mes maksimaliai atsižvelgėme į visas jūsų pastabas, pasibloginome sau sąlygas, nors to ir neprivalėjome daryti. Bet norėjome ir norime parodyti, kad į bendruomenės pastabas atsižvelgiama, kad bendruomenės balsas mums yra svarbus. Mes padarėme maksimalius žingsnius, kad kaimynai savo sklype galėtų įgyvendinti savo projektus ir idėjas. Tad norėtume supratimo, kad dedame labai daug pastangų, nors to ir neprivalome. Visuose panašiuose projektuose, dėl kone kiekvienų naujų statybų kyla bendruomenių nepasitenkinimas“, – pabrėžė Respublikinio priklausomybių ligų centro projektų vadovė.

Žinia, į Bangų g 6 planuojamą pastatą, kai jis bus rekonstruotas, persikraustys Respublikinio priklausomybių centro Klaipėdos filialas, kuris dabar yra įsikūręs Taikos prospekte esančiame daugiabučiame name.

„Visi suprantame, kad sprendimas jau yra įvykęs ir diskusijų su vietos bendruomene jau niekas nebenori tęsti. Bet žmonės, su kuriais bendrauju iš kaimynijos, ne vieną kartą išreiškė nuomonę ir abejones. Ir atsakymas, gautas iš projektuotojų, yra nepilnavertis. Visi mes jau konstatuojame, kad susiduriame su ignoravimu ir atsirašinėjimu“, – kalbėjo viešame svarstyme dalyvavęs architektas Tomas Grunskis, kuris yra Bangų g. 6 esančio pastato bendrasavininkis ir gina savo bei kaimynų interesus.

Nors gyventojams ir nepavyko pasiekti, kad priklausomybių ligoninė nebūtų planuojama Bangų g 6 esančiame sklype, jie gali švęsti bent jau mažų pergalių.

Pavyzdžiui, gyventojai išsireikalavo, kad į Bangų g. 6 pastatą atgręžtoje ligoninės sienoje nebūtų langų, nors jie anksčiau ir buvo suplanuoti. Be to, sienoje, kuri bus į Bangų g 8 esantį pastatą, langai bus tik matiniai, kurie realiai tik bus naudojami gauti natūralaus apšvietimo.

„Atvira Klaipėda“ jau ne kartą rašė, jog Bangų g. 6A esančiame sklype, kur šiuo metu stovi 100 metų senumo pastatas, planuojama priklausomybių ligų ligoninė. Senąjį pastatą numatoma rekonstruoti, išplėsti ir jame įrengti 44 vietas stacionariam gydymui bei ambulatorinį skyrių, kuriame per metus planuojama aptarnauti 1300 pacientų.

Gyventojai tokiems planams priešinosi, nes esą dėl tokios ligoninės specifikos ir jos pacientų rajone gali labai pablogėti kriminogeninė situacija, nukristi nekilnojamojo turto kainos.

„Nematome jokio pagrindo bijoti to ko nereikia bijoti. Tai tik žmonių nuomonė“, – ir pirmadienį viešame svarstyme pabrėžė ligoninę projektuojančios bendrovės „Urban projects“ projekto vadovas Valentinas Vileikis.

Antrą kartą visuomenei pristatytuose projektiniuose pasiūlymuose savo poziciją jau buvo pareiškusi ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

Ji tvirtino, kad kaimynų nuogąstavimai dėl neva pablogėsiančios kriminogeninės situacijos yra nepagrįsti. Dėstomi argumentai remiasi klaipėdiečių sociologų Liutauro Kraniausko ir Arūno Acaus tyrimu, kuris rodo, jog nusikalstamumo potencialą Klaipėdoje turi restoranai, naktiniai klubai, alkoholiu prekiaujančios parduotuvės, kazino.

„Tyrimas taip pat parodė, kad nakvynės namų gyventojai nekelia papildomų saugumo problemų aplinkinių namų gyventojams, todėl nakvynės namų buvimas nekeičia kriminogeninės situacijos, analogiškai – psichikos ligų gydymo įstaiga taip pat nekeis“, – tikino SAM.

Respublikinis priklausomybės ligų centras akcentavo, kad sklype esančiuose pastatuose jau daugiau kaip 60 metų veikia ir toliau veiks psichinių ligų gydymo ligoninė.

„Pažymime, kad RPLC Vilniaus filialo Gerosios Vilties g. 3 aplinkinėje teritorijoje yra du darželiai, ir priešais naujai įrengiama – Vilniaus miesto savivaldybė skyrė lėšas – specialiojo vaikų ugdymo įstaiga. Šių pastatų įrengimas, atnaujinimas aplinkinės bendruomenės suteiktas teigiamai. Ir tai suprantama, nes atsinaujina aplinkinė infrastruktūra, itin prastos būklės pastatai rekonstruojami, buvę itin prastos būklės visuomeniniai pastatai ir erdvės sutvarkomos ir jų paslaugomis gali kokybiškiau naudotis ir visa bendruomenė“, – sostinės pavyzdį nurodė įstaiga.

Pretenzijas dėl planų Bangų g. 6A rekonstruoti pastatą ir į jį atkraustyti priklausomybių ligų centrą projektuotojams ir projekto užsakovams buvo pateikę Bangų g. 6, 7, 7A, 8 namų gyventojai bei Baltikalnio gatvėje esančios mokyklos „Universa Via“ vadovė. Vėliau nepasitenkinimą projektuotojams „Urban projects“, RPLC, Klaipėdos savivaldybei, Valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekcijai išreiškė ir Baltikalnio gatvės 6, 7, 8, 9, 12, Bangų gatvės 9, 10, 15, 23, Tilžės gatvės 15A daugiabučių namų gyventojų skundai.

„Iš esmės prieštaraujame ir nesutinkame su tokios įstaigos atsiradimu adresu Bangų g. 6A“, – buvo nurodyta skunduose.

9 Comments

  1. ar čia

    „maksimaliai atsižvelgė?”

    Reply
  2. Raminkitės, Bangų" VIP"'

    Viešpatie, juk ne naktinis klubas atsiras??? Tiek metų šalia Psichiatrinės-, beje labai gražiai sutvarkytos, idealios ligoninės aplinkos pastatų komplekso gyvenate? Ko cypiat, gal nežinote statistikos, kad būtent psichiatrinių ligų , ypač jaunimo tarpe( kas nebūdinga anksčiau buvo) labai padaugėjo. Tikiuosi gražaus, išskirtinio pastato ir sutarimo su nelabai tvarkingais čia gyvenančiais „VIP” ponais ir poniomis.

    Reply
    • Neramiam(-iai)

      Tai tamstą ir turi raminti minėtos įstaigos specialistai. Gyventojai nerimauja, kad čia šniūrais šmirinės metadono į naujus palocius užsukę „ne itin tvarkingi “VIP” ponai ir ponios.”

  3. Ligoninė būtina

    Jei ši valdanti dauguma konservatoriai , liberalai , laisvi diskriminilizuos narkotikus 🙂 Verslas turės klestėti , o mes, iš biudžetinių pinigų , vietoje to , kad gydyti žmones ir skirti daugiau lėšų jų ligoms , kurie nesirinko kuo sirgti , gydysime narkomanus ? ” Kurių panašu tik daugės ….”Rūpestinga ” ta valdanti seimo dauguma 🙂

    Reply
    • Ligoninei

      Tai tau psichiatrinė tikrai reikalinga, niekas neabejoja, bet eina kalba apie priklausomybę turinčius ligonius.

  4. Tikras lietuvis

    Pasidžiaukime- įveikėme gyventojų, t.y. mūsų bendruomenės narių, miestiečių, lietuvių, artimųjų, troškusių nebloginti jų gyvenimo sąlygų, pasipriešinimą. Man, kaip chrestomatiniam lietuviui, džiugu bet koks mano nykstančios tautos dalies įveikimas. Džiaugiuosi. Diena prasidėjo puikiai. Naikinkimės- tokį žodį siūlau įterpti į Kudirkos giesmę.

    Reply
  5. Tomas M.

    Gyventojai užmiršta, kad nuo narkotikų priklausomi žmonės yra taip pat visuomenės dalis. Jie yra tokie patys žmonės, tiesiog turi specifinę ligą. Tie gyventojai, kurie prieštarauja šio centro statybai, tikriausiai nėra per gyvenimą nė piršto pajudinę narkotikų prevencijai, švietimui ar kitoms iniciatyvoms. Lengviausia yra sėdėti savo butuose ir prieštarauti.

    Reply
    • Tomui M.

      Gal gali savo kiemą narkomanams pasiūlyti? Jie juk mūsų visuomenės dalis. Ir įdomu, kaip rūpiniesi šiais suklupusiais? O ligoninių miestely vietos atrasti nebuvo įmanoma? Šios įstaigos atsiradimas Senamiesčio pašonėje tik parodo mūsų miesto valdžios visišką atsitiktinį buvimą ir jokių, neasmeninių, vizijų turėjimą tokios svarbioje miestui vietoje. Bet panašu, nei miestas, nei valstybė nesupranta likimo dovanos- Klaipėdos krašto.

    • Tomas M. - atsakymai

      Na, atsakysiu paprastai tada:
      1) Jeigu būtų šalia mano namo – neturėčiau jokių nusiskundimų
      2) Kiekvienais metais skiriu dalį savo pajamų paramai, įskaitant ir prevencines programas. Manau visi tai turėtų daryti. Tereikia labai nedaug, kad kažkieno (gal ir Jūsų) vaikas taptų priklausomas nuo narkotikų.
      3) Dėl vietos, tai čia tikrai ne keletos mėnesių darbas, lokacijos parengimas.

      Apibendrinant, Jūs šiuo metu žiūrite tik savo interesų, nors šiame centre bus gydomi tūkstančiai pacientų. Nejaugi, jūs tikrai galvojate, kad staiga narkomanų gvardija užplūs senamiestį? Pradės vogti iš jūsų namų? Ten eis žmonės, kurie IEŠKO pagalbos. Visi, kurie eis kriminaliniu keliu tikrai ten nesilankys, nes jiems paprasčiausiai nereikės jokios pagalbos.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Tauralaukyje statys prekybos centrą su gydymo paskirties patalpomis

Projektuotojų vizualizacija Teritorijoje prie Pajūrio ir Akmenų gatvių, Tauralaukio kvartale, Klaipėdoje, projektuojamas dviejų aukštų su antstatu prekybos paskirties pastatas su ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Verslas

Tarp geriausių metų interjerų - ir Vakarų Lietuvos krematoriumas

Paskelbti Lietuvos architektų sąjungos kartu su portalo lytas.lt rengiamo konkurso „Mano erdvė 2023“ interjerų nugalėtojai. Geriausiuoju viešuoju interjeru pripažintas Klaipėdoje ...
2023-12-02
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Paupių bendruomenė kyla prieš pagalbos vaikams centrą

„Netikslūs jūsų atsakymai – nenoras sakyti tiesos”, – taip sausakimšoje Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos posėdžių salėje vienas iš Paupių bendruomenės ...
2022-08-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This