Klaipėdos bendrasis planas: dar vienas viešasis svarstymas

Miestas

Daugiau nei šešerius metus rengiamo Klaipėdos miesto bendrojo plano laukia nauja viešinimo procedūra.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Klaipėdos savivaldybė pranešė, kad atsižvelgdama į Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (VTSPI) pastabas patikslino bendrojo plano keitimo sprendinius ir teikia pakoreguotus sprendinius pakartotiniam viešam svarstymui.

VTPSI pernai gruodį buvo pranešusi, kad nustačiusi viešinimo procedūros pažeidimus, nutraukė Klaipėdos miesto bendrojo plano tikrinimą.

„Pradedame, tikėkimės, paskutinį bendrojo plano viešinimo procesą, kuris turbūt nebus lengvas, bet turime suvokti, kad bendrasis planas yra išskirtinai svarbus Klaipėdai dokumentas. Nors jo reikia kuo greičiau, vis dėlto turime nekartoti klaidų, jeigu jų buvo pirmajame plano viešinime. Kviečiu visus suinteresuotus asmenis, visas institucijas, kurios dar turi pastabų, teikti jas operatyviai, dalykiškai, kad miestas dar šiais metais galėtų lengviau atsikvėpti turėdamas naują konstituciją darniai miesto plėtrai“, – pranešime cituojamas Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas.

Seimas šių metų sausio 12 dieną pakeitė su viešinimu susijusias Teritorijų planavimo įstatymo nuostatas ir nurodė, kad šie pakeitimai įsigalioja nuo š. m. vasario 1 dienos. Nuo šiol pakartotinai svarstant sprendinius su visuomene pasiūlymai bus priimami tik dėl pakeistų sprendinių. Tokia nuostata palengvina sudėtingų, visą savivaldybę apimančių, planų rengimo procesą. Tikimasi, kad naujos nuostatos taikymas padės Klaipėdos miesto bendrojo plano keitimą užbaigti dar šiais metais. Iki pirmojo viešo svarstymo ir jo metu buvo gauta beveik 300 visuomenės pasiūlymų, į tris ketvirtadalius buvo atsižvelgta ar iš dalies atsižvelgta.

„Pataisėme bendrojo plano projektą pagal statybų inspekcijos pateiktas pastabas ir iš naujo teikiame dokumentą viešinimui. Nors, mūsų vertinimu, ankstesni trūkumai buvo neverti stabdyti tokio svarbaus miesto gyvenimui dokumento priėmimą, tačiau dabar jis yra pataisytas pagal visas pastabas. Atsižvelgiant į tai, kad kartojame viešinimą, nusprendėme patikslinti dalį sprendinių. Pagrindiniai pakeitimai susiję su žaliųjų plotų išsaugojimu ir gyvenamosios statybos ribojimu greta uosto. Kviečiame miesto bendruomenę aktyviai dalyvauti bendrojo plano viešinimo procese, nagrinėti dokumentą ir teikti pastebėjimus“, – teigia Klaipėdos miesto administracijos direktorius Gintaras Neniškis.

Teigiama, kad pakeitimai bendrojo plano keitimo dokumente padaryti dėl VTPSI pateiktų pastabų ir ištaisant technines klaidas bei atsižvelgiant į miesto bendruomenės pastabas. Inspekcija nurodė, kad būtina iš naujo supažindinti visuomenę su pakeitimais, kurie padaryti atsižvelgiant į visuomenės pasiūlymus, ir su korekcijomis, kurios padarytos ištaisant klaidas. Anot savivaldybės, per laikotarpį po 2019 metų gruodžio 16 d. įvykusio viešo svarstymo susirinkimo iki dabar buvo gauta pastabų iš įvairių miesto bendruomenės grupių dėl sprendinių, susijusių su miesto žaliųjų plotų mažinimu ir gyvenamosios statybos naujos plėtros galimybėmis uosto gretimybėje.

„Reaguojant į šiuos nuogąstavimus buvo nuspręsta pakeisti dalį sprendinių. Tuo tikslu yra sumažintos galimybės pajūryje ieškoti plėtros galimybių kurortinei infrastruktūrai ir daugiau akcentuojamas žaliųjų plotų išsaugojimas. Rytinėje miesto plėtros teritorijoje nuo Dangės upės pakrančių patraukta perspektyvinė gatvė, o uosto gretimybėse esančiose teritorijose koncentruojamasi į paslaugų objektų plėtrą. Visi pakeitimai smulkiai išdėstyti ir pateikti pažymėjus juos ant pagrindinio bendrojo plano brėžinio bei pateikus paaiškinimus pakeitimų dokumente. Siekiant maksimalaus aiškumo pakeitimai pristatyti itin kruopščiai ir detaliai, nurodant visus, net ir mažiausius klaidų atitaisymus, todėl pakeitimų dokumentas yra nemažos apimties. Tikimasi, kad toks išsamus pakeitimų pristatymas leis miesto bendruomenei tinkamai susipažinti su bendrojo plano sprendinių pakeitimais ir pakartotinas viešas svarstymas bus sklandus”, – rašoma savivaldybės pranešime.

Susipažinti su pakeistais bendrojo plano sprendiniais bus galima nuo kovo 25 d. iki gegužės 3 d. Pakeitimų dokumentu galima rasti čia. 

Viešas susirinkimas planuojamas gegužės 3 d. 17 val. Visa informacija apie pakartotinį viešą svarstymą bus skelbiama savivaldybės interneto puslapyje www.klaipeda.lt

Rengti naują bendrąjį planą miesto Taryba nusprendė dar 2015 m. vasario 19 d. Tų metų gruodį buvo pasirašyta 291 999 Eur vertės sutartis su UAB „Urbanistika” dėl plano parengimo. Ji turėjo galioti iki 2018 m. balandžio 14 dienos, tačiau dėl įvairiausių peripetijų, tarp kurių buvo ir nesutarimai dėl Uosto bendrojo plano, sutartis buvo vis pratęsiama.

2 Comments

  1. 8

    Šitam merui miesto bendrasis planas yra nenugalima jėga . Gamina jį jau kokie 5 metai ir niekaip .

    Reply
  2. C7

    Kas įdomu, kad pakilo Bastionų namų teritorijos aukštingumas 🙂

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Transportas

Integruotiesiems maršrutiniams taksi – 6 metai

Antradienį sukanka 6 metai, kai į viešąjį Klaipėdos transportą kaip integruota jo dalis įsiliejo maršrutiniai taksi. Per tą laiką M5, ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This