Pasiutęs gerumas

Mums rašo

Vigilijus Lisauskas, potencialus centro klientas
2021-03-16

Komentarų: 1

Visa, kas gyva, gamtoje stiebiasi į saulę, į šviesą. Tik homo sapiens genčiai labiausiai rūpi mokslas ir žinios. Ir niekas to begalinio žmonių troškimo siekti mokslo ir žinių nesustabdys. O norinčių stabdyti yra, oi kaip yra.

Tie „stabdžiai“ pikti, pavydūs, bet jie tamsūs ir jų ne tiek jau daug . Galinga žinių troškimo banga nuneš juos kaip šapelius ir, kaip sakoma mūsų himne, „tamsumas prašalins.”

Gal ne visi klaipėdiečiai pastebėjo, bet jau kurį laiką be didelės reklamos, be nereikalingo šurmulio, užtikrintai ir kryptingai uostamiestyje kuriasi nauja mokslo šventovė, socialinės krypties specialistų kalvė. Kol kas ši „mokslo ir žinių šventovė” naudoja laikiną Socialinės paramos centro pavadinimą. Bet tai tik laikinas pavadinimas.

Jau ne pirmi metai visi paramos centro darbuotojai didelę darbo laiko dalį, Centro direktorės atidžiai prižiūrimi, skiria žinių kaupimui ir kompetencijų tobulinimui. Paskaitos vyksta ir iki pietų, ir po pietų, ir net vakarais (naktimis nevyksta). Jei kartais centras pritrūksta lėšų mokymams, darbuotojai kaip mat pasiūlo savo santaupas. Mokymai konspektuojami, reflektuojami.

Darbo metu ir po darbo. Centro darbuotojai ruošia įvairius švietėjiškus leidinius ir projektus (kur jie publikuojami, kol kas nėra informacijos). Neabejotinai solidi, rimta, nevienadienė mokymo įstaiga. Žinoma, darbuotojams nėra lengva. Bet kitaip nebus. Visi žinom – mokslo šaknys karčios.

Kartais atsiranda nesusipratėlių („stabdžių“), kuriems atrodo, kad per tuos nuolatinius, nesibaigiančius socialinių darbuotojų mokslus nukenčia klientai, nesulaukiantys tiek socialinių, tiek slaugos paslaugų. Negali ginčytis: ir užsisakytų paslaugų nesulaukia, ir eilių problema egzistuoja. Tačiau kritikams reikėtų žinoti, kad ši įstaiga yra biudžetinė ir įstaigos biudžete iš klientų gauti pinigėliai už suteiktas paslaugas sudaro tik labai mažą įstaigos biudžeto dalį. Pagrinde socialinės paramos centras yra išlaikomas savivaldybės ir valstybės biudžeto lėšomis. Todėl yra taip, kad kuo daugiau paramos centras suteikia paslaugų klaipėdiečiams, tuo daugiau išlaidų patiria tiek savivaldybės, tiek valstybės biudžetas.

Įstaigos vadovas, planuodamas strategines socialinės paramos centro veiklos kryptis, į šią aplinkybę privalo atsižvelgti ir atitinkamai veikti. Didinsi paslaugų apimtis – skurdinsi valstybę.

Bet netgi tai žinant, eilės nėra gerai. Sprendimų yra ieškoma. Tačiau skuboti sprendimai šioje jautrioje veiklos srityje nereikalingi. Tuo labiau, yra pastebėta, kad kuo mažiau socialinių ar slaugos paslaugų suteikiama žmonėms turintiems negalią, tuo greičiau jų eilė mažėja (centro direktorė šį dėsningumą žino).

Viso pasaulio neišgelbėsi, gali suteikti pagalbą tik vienam kitam, o centro darbuotojams šviestis ir tobulinti profesinę kompetenciją įstaigos vadovas privalo sudaryti sąlygas (SADM įsakymas Nr.A1-448) . Tai ar verta blaškytis. Nesuprantu, kokie čia gali būti priekaištai paramos centro direktorei? Ji tik vykdo SADM įsakymą.

Šis tekstas – asmeninė autoriaus nuomonė. Rubrikoje „Mums rašo“ publikuojamos nuomonės, už kurias redakcija neatsako.

1 Comment

  1. Jolita

    Kiek žinau, tai mokymosi valandos yra sumažintos (pernai ir šiemet), nereikia nuolatos mokytis.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Incidentas su agresyviu šunimi baigėsi teistumu

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos rūmai paskelbė nuosprendį beveik metus laiko nagrinėtoje baudžiamojoje byloje, kurioje aktyvus Smeltės individualių namų kvartalo gyventojas ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Miestas

Socialinės paramos centras perka apleistų butų tvarkymo paslaugą

Klaipėdos socialinės paramos centras įpareigotas kuo skubiau organizuoti šiukšlėmis užverstų būstų sutvarkymo paslaugos pirkimą, skelbia uostamiesčio savivaldybė. Anot jos, viešųjų ...
2023-05-23
Skaityti daugiau

Mums rašo

Apie užterštų būstų valymo ypatumus Klaipėdos miestužyje

Klaipėdos socialinės paramos centro (KSPC) nuostatuose nėra numatyta funkcijos atlikti užterštų būstų valymus. Generalinių būstų valymo paslaugos nėra socialinių paslaugų ...
2023-04-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This