Nidos meno kolonija švenčia dešimties metų sukaktį

Regionas

Šių metų kovo 19 dieną Nidos meno kolonija mini savo pirmąjį jubiliejų. Prieš dešimt metų lankytojams buvo atvertos studijos, svečių kambariai ir kitos erdvės, kuriose pristatoma tarptautinė rezidencijų ir šiuolaikinio meno programa, rengiami Vilniaus dailės akademijos seminarai ir įvairiausi Lietuvos ir tarptautinių meno bendruomenių susibūrimai.

Pirmojo Nidos meno kolonijos pastato statybos 2009 m.

„Per pastaruosius 10 metų Nidos meno kolonija augo ir erdvėmis, ir turiniu, tapo vertinama bei pripažinta institucija, įkurdinančia ir inicijuojančia daugialypę naują kūrybą Nidoje, Lietuvoje ir net tarptautiniu mastu. Bet net ir tuomet, kai tiek daug visko vyksta aplink, NMK nepameta savo krypties – šiais laikais ypatingai aktualaus siekio kultūros ir meno bendruomenei suteikti galimybes atsitraukti nuo darbų ir rasti laiko sau“, – pranešime spaudai cituojama kolonijos, kuri yra Vilniaus dailės akademijos padalinys,  vadovė Egija Inzule.

Padalinio tikslas – kelti dailės ir dizaino edukacijos kokybę ir diegti inovacijas meninio švietimo srityje skatinant tarptautinį bendradarbiavimą.

Menininkų rezidencijų centras, keliais etapais rekonstruotas iš buvusio sandėlių pastato, yra architektų studijos „Kančo studija“ darbas. Rekonstruotame pastate yra penkios rezidencijos, svečių kambariai, dvi daugiafunkcės erdvės, skirtos meniniams ir edukaciniams renginiams, parodų salė, dvejos dirbtuvės – medžio, keramikos ir tekstilės bei grafikos ir spaudos – bei terasa ant stogo.

Nuo pat įkūrimo iki 2019 m. padaliniui vadovavo menotyrininkė bei kultūros vadybininkė dr. Rasa Antanavičiūtė ir menotyrininkas dr. Vytautas Michelkevičius. Jie suformavo šios institucijos pagrindus, išgrynino jos veiklos kryptis ir net du kartus dalyvavo Lietuvos paviljono Venecijos šiuolaikinio meno bienalėje organizavime, įskaitant ir 2019 m. geriausiu nacionaliniu paviljonu paskelbtą Rugilės Barzdžiukaitės, Vaivos Grainytės ir Linos Lapelytės operą-performansą „Saulė ir jūra (Marina)“.

Nidos meno kolonija, 2011 m.

„Švenčiame tai, kad per dešimt metų sandėliavimo patalpos Nidos pakraštyje virto aktyvia erdve, kurioje vyksta įvairios meninės veiklos ir renkasi tarptautinės bei vietinės kultūros bendruomenės. Džiaugiamės, kad ši vieta tapo pamėgta ne tik tarp meno lauko dalyvių, bet ir edukacinių bei mokslinių projektų autorių, poilsiautojų, vietos gyventojų ir visų, kuriems galime suteikti erdvę ir laiką. Akivaizdu, kad per visus šiuos metus daugybė žmonių prisidėjo prie NMK augimo ir vystymosi savo neišsemiamomis žiniomis ir idėjomis. Labai norėtume jiems visiems padėkoti už rūpestį ir buvimą drauge visus šiuos 10 metų“, – teigia Egija Inzule.

Nidos meno kolonijoje per 10 metų rezidencijas atliko 460 tarptautinių bei vietinių menininkų, buvo suorganizuota įvairių renginių, institucija du kartus dalyvavo Venecijos šiuolaikinio meno bienalėje ir vienoje iš jų pirmą kartą Lietuvos paviljonui pelnė pagrindinį bienalės apdovanojimą – Auksinį liūtą.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Nidoje žada statyti uždarus teniso kortus

Nidoje planuojama statyti uždarą sporto centrą, pirmadienį pranešė Neringos savivaldybė. „Matome didžiulį poreikį patalpų, kuriose būtų galima aktyviai sportuoti šaltuoju ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Regionas

Nidoje - retų meno kūrinių paroda, skirta Švyturių metams

Neringos muziejai kviečia atverti meno ir istorijos puslapius parodoje „Švyturiai ≠ Laivai“, kurios atidarymas įvyks ketvirtadienį, kovo 29 d., 17 ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

Regionas

Neringa skelbia Švyturių metų pradžią

Kovo 8-11 dienomis Neringa ne tik švęs Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimą, bet ir skelbs Švyturių metų pradžią. Sprendimą 2024-uosius paskelbti Švyturių ...
2024-03-06
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This