Trims Klaipėdos universitetinės ligoninės ginekologėms – teisiamųjų suolas

Svarbu, Sveikata

Darant operaciją gimdyvės vidaus organuose buvo paliktas svetimkūnis, šis faktas nuo jos nuslėptas, skubiai atlikta antra operacija, jos dokumentai, spėjama, buvo suklastoti. Dėl to trys medikės kaip kaltinamosios susitiks teisme.

Tokia byla šios savaitės pradžioje iš Klaipėdos apygardos prokuratūros tyliai iškeliavo į Klaipėdos apylinkės teismą. Ikiteisminį tyrimą byloje atliko Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Klaipėdos valdybos pareigūnai.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Kaltinimai byloje pareikšti trims Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) Akušerijos- ginekologijos departamento gydytojoms.

„Atviros Klaipėdos” šaltinių teigimu, medikės kaltinamosiomis tapo po vienos blogai dar 2019-ųjų pabaigoje atliktos operacijos.

Darant gimdyvei vadinamąjį Cezario pjūvį, jos viduje buvo paliktas svetimkūnis, lyg ir medicininės marlės likučiai.

Po operacijos gimdyvės sveikatai ėmus blogėti, operaciją atlikusios susirūpinusios medikės antrą dieną padarė tyrimus, kurių metu aptiko minėtą svetimkūnį. Tačiau šį faktą gydytojos nuo pacientės nusprendė nuslėpti, jai pasakiusios, jog viduje formuojasi kraujo krešuliai ir būtina daryti antrą operaciją.

Atlikus antrą operaciją, svetimkūnis buvo pašalintas, tačiau apie tai medicininiuose dokumentuose neužsimenama. Į juos įrašyta, jog operacijos metu buvo pašalinti tik kraujo krešuliai.

Nors paprastai apie visas bent kiek reikšmingesnes baigtas bylas STT arba prokuratūra bemat skuba pasigirti visuomenei išplatindamos oficialų pranešimą spaudai, šį kartą nuspręsta apie tai nutylėti. Byla susidomėjus „Atviros Klaipėdos” žurnalistei, informacija apie ją teikta itin atsargiai.

Visgi kaltinamąjį aktą byloje surašęs Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimų skyriaus prokuroras Linas Kiaurakis penktadienį patvirtino, jog tokia byla šią savaitę iškeliavo į teismą.

„Kaltinimai byloje dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir dokumentų klastojimo pareikšti trims Klaipėdos universitetinės ligoninės Akušerijos-gineklogijos departamento medikėms”, – santūriai komentavo prokuroras.

STT atstovė spaudai Renata Keblienė el. paštu patikslino, jog „kaltinimai pareikšti dėl galimo piktnaudžiavimo pagal Baudžiamojo kodekso 228 str. I d. ir dėl dokumentų klastojimo pagal 300 str. I d. Kaltinimai pareikšti 3 asmenims: Klaipėdos universitetinės ligoninės vieno padalinio vadovui ir dar 2 gydytojams”.

Už piktnaudžiavimą gresia bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki penkerių metų, už dokumentų klastojimą – bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki trejų metų.

36 Comments

  1. Antanas

    Toje ligoninėje gūdūs sovietiniai laikai. Vadovas V. Janušonis taip pat sėdi nuo sovietinių laikų, greitai bus 40m kur jį pasodino sovietinis užnugaris, kuris globoja iki šiol. Toje ligoninėje sukasi daugiamilijoninės sumos, todėl ir meras Grubliauskas stengiasi globoti V. Janušonį. Kad tik jis liktu šiame poste, todėl Klaipėdoje medicinos progreso ir nėra, gili stagnacija. Kauno, Vilniaus, Panevežio, Šiaulių miestų medicina žengia progreso kelių, o Klaipėda tebedirba sovietmečio stiliumi. Nes merui Grubliauskui reikia išsaugoti V. Janušoniui vadovo kėdę. Jeigu Klaipėdos medicina žengs tokiu keliu, kaip Vakarų Europa, kiti Lietuvos miestai, V. Janušoniui šio posto nebematyti. Todėl ir yra tokia stagnacija, dėl ko pirmiausia kenčia pacientai, gydytojai , slaugytojos. Kol Grubliauskas bus Klaipėdos meru, pasikeitimų Klaipėdos medicinoje nebus. Todėl reikia baigti garbinti Grubliauską, išrinkti blaiviai mąstantį, įnovatyvų merą.

    Reply
  2. Anonimas

    Patys blogiausi prisiminimai apie šių gimdymo namų kolektyva.Korupcija baisi ir niekas nesikeičia nors aiškina…

    Reply
  3. Anonime

    Pries 2.5metų atvykus gimdyti patyriau siaubą… gimda nesidarė,po 12val gimdykloj nusprendė skatint su epidūru (neklausė ar noriu,sutinku)…per didelė dozė nuskausminamųjų,kad nejutau kūno iki krūtinės ir gimdymo metu…
    Gyd. Janušonis vidury dienos koja už kojos pasivaikščiodamas ėjo iki palatos,kai jau gimdykla pilna kitų specialistų nes nesklandus gimdymas.ir jo komentaras-neškit instrumentus – trauksim taip,nepagimdys…Paprastuoju budu gydytojas emes veiksmu,nes pries kalba apie cp net nejo į kalbas.
    Ačiū akušerei Inai,kad jos patirtis ir profesionalumas natūraliai gimė sveikas vaikas.
    O Išraše: gimdymas be komplikacijų,normalus be jokiu pastabu.
    Tai va toka SIAUBAS ten…

    Reply
    • Klaipėdietė

      Cp Klaipėdos gymdymo namuose visada buvo mokamas!!! Reikia prieš gimdymą susitarti ir išsirinkti gydytoją, jei ne gali kankintis kiek nori . Prieš 20 metų ten gimdžiau ir iki šios dienos nieko nepasikeitė tik tarifai jau ne litais o eurais.

  4. Jolanta

    Tai o kaip tada sužinojo, kad ten buvo svetimkūnis? Beje, žurnalistė rašo: „lyg ir…”

    Reply
  5. Lina

    Neteiskit, ir nebusit teisiami. Medikai yra zmones, juk jie istaise klaida. Niekas niekada nenori daryti klaidu. Dekokit, kad pasveiko.

    Reply
    • Monika

      Tai galejo ir prisipazinti tada, kam klastoti kazka? Butu maziau problemu, jei klaida jau istaisyta.

  6. Laima

    Gydytojai taip pat zmones
    Kad Jus zinotumet kaip jie pavargsta. Jeigu atsipraso ir istaiso klaida manau nereikia taip kolioti visu. O ligonineje seniai laikas daryti tvarka.

    Reply
  7. Tegyvuoja tovariščių Lietuva

    Normalioj valstybėj ligoninės vadovas prisiimtu atsakomybę ir išeitų iš darbo. Pas mus kaip Rusijoj ar Baltarusijoj. Ateina valdyti amžiams. Reikėtų išleisti įstatymus, kad ligoninės vairą galėtų perimti vaikai… Gėda, todėl ir mėlynieji proveržiai Klaipėdos gaunasi tik į kelnes… Sovietikai dar tebevaldo mus….

    Reply
  8. Algirdas

    Kas nedirba tas neklysta…

    Reply
    • liuda grikpėdienė

      taip-kas nedirba tas neklysta,o kraujo klane viskas nusidažo,kartais paslysta,bet l.retaiO kuom kaltas vyr.gyd?!

  9. Amžinas vadovas

    Man labai „patinka” ligoninės šūkis „Būkime kartu”… Svetimkūnis tokiu tikslu ir palikta gal? Bet atmetus juodą humorą noriu paklausti ‘amžinojo’ vadovo profesoriaus Janušonio: iš kur jo ginekologės išmoko tokios praktikos- SLĖPTI ĮKALČIUS? O antras klausimas būtų toks: kas Jos, pone profesoriau, laiko vadovo kėdėje? Noras padėti pacientams ar noras vadovauti iki paskutinio atodūsio? Mano supratimu, jei ligoninė nevykdytų pati jokių viešųjų pirkimų, tai gal ir Jūs jau eitumėte poilsio tokiame amžiuje?

    Reply
  10. Anonimas

    Akivaizdu, kad ten už viską reikia uzsimoketi. Už dyką niekas nieko nedaro ir net nekreipia dėmesio, kad tau reikia pagalbos Korupcija 100%

    Reply
  11. Aš

    Į kaliuze tokius vadinamus sveikatos sagotojus

    Reply
    • Aurelija

      Susodinkim visus-kas gydys-neklysta nieko nedirbantys, o gyvenime visko atsitinka-svarbiausia išaugota gyvybė, gaila ir pacijentės ir gydytojų-ne komentatoriams teisti. Ne kartą lankiausi pas gyd. Šleoavičuenę-nuostabi gydytoja, išmananti savo darbą. Linkiu sėkmes ir stiprios sveikatos abiems pusėms.

  12. Anonimas

    Teko nesenai pabuvoti, dėl gresiančio persileidimo tik atvykus net nesivargino rimtai apžiūrai…. ačiū Dievui nėštumą pavyko išsaugoti, tačiau visada prisiminsiu frazę,”o gaila….aš jau peilius galandau” gydytoja nuogąstavo, kad viskas mano atžvilgiu klostėsi sėkmingai

    Reply
  13. Xxx

    Ko noreti sedi vadovai po 70 metu pensininkai ir vis vadovauja, apie jokias naujoves net nesapnuokite jie nesupranta, paziurekit kiek is ten geru daktaru pabego nes nenori buti Donkihotais kurie kariauja pries vejo malunus, manau nebeilgai baigsis vyriausio kadencija ir leks lauk visi seniai is paskos.

    Reply
    • Lina

      Prr kuo cia amzius?ir jaunos zemo lygio
      O jau abejimgumo
      Atdskomybes praradimo-tai iprasta

  14. Dėmė

    Nors, kartą kažkas tyliai padarė ir paviešino, bet aukščiausiasis imsis veiksmų, kad paneikti visa faktą. Kaip ir visada jis randa ir turi užnugarį. O kiek tokių dalykų panašių buvę? pats laksto po skyrius ir viską glaisto, kad tik nebūtų paviešinta.

    Reply
  15. Ceslovas

    esam trys broliai ir visi trys atėjom į ši pasaulį be jokių medikų, visus tris priėmė močiutė.

    Reply
  16. Ziniukas

    Nutikus nelaimei, išsikvietė greituke, nes dukrai grėsė persileidimas. O jau buvo aštuntas mėnuo nėštumo. Nuvažiavus į gimdymo namus, vos užėjus į priėmimą, atėjo akušerė apžiūrėti. Ir pajungus aparatą jai kažkaip pasirodė kad mano dukra darėsi pati abortą. Užpuolė ja visokiais žodžiais ir net neleido išsižioti. O pasirodo vaikutis buvo jau negyvas yšciose. Mirė nuo dėl širdelės nesivystymo. Šita sužinojom tik nuvezus į skyrių ir iššaukus priešlaikini gimdymą. Nuoskauda liko iki šiai dienai. Kaip galėjo akušerė nematyti kad yra negyvas kūdikis motinos yšciose.??? Jik skenuojant viskas matosi. Rėkė ant mūsų visokiais žodžiais, kokie tik be užėjo ant liežuvio. O po operacijos atbėgo ir atsiprasinejo tiek ginekologė tiek akušerė. Raudojo kad įvyko nesusipratimas. Tokie tos Klaipėdos gimdymo namų prisiminimai.

    Reply
    • Anonimas

      Šlykštu!

    • Vilija

      Neatleiskyt, siaubas…

    • jolanta

      Ir ne tik genekologiniame sk. Dabar is vis visur yra madoje klastoti, med dokumentus, neteikti med pagalbos, neapziureti paciento, o universitetineje ligonineje madinga i paciento kortele rasyti pacintui claiskus, kad perskaitytu ir kt. gydytojai ir tiketina ji palaikytu.

    • Aaa

      Jei atsiprašė tai atleiskite, visi juk žmonės. Va jei nebūtų pripažinę, tada…

    • Birutė

      Prieš daugelį metų persileidau beveik 7 mėnesių. Tais laikais buvo linkstama nelaikyti to gimdymų. Atvežė mane į gimdymo namus, buvo sekmadienis, kovo vidurys. Matyt, sutrukdžiau poilsį, nes kol dar nebuvau pagimdžiusi, kelis kartus girdėjau akušerę kalbant su kita, kodėl mane paguldė būtent į gimdymo namus, nes juk tai kriminalinis abortas. Kai pasipiktinau jų kalbomis, sakydama, kad jei taip, galėjau vaiko atsikratyti ir anksčiau, kam laukti 7 mėnesių, tada nutilo. Buvo siaubas.

  17. Anonimas

    Tik į kalėjimą!!!

    Reply
  18. Butinai

    Būtinai reikia viešinti tokių „medikų” pavardės gal tada kiek nors jie suprastų kaip turi atlikti savo darbą, kitaip nieko nebus. Vedėjas lygiai toks pat.

    Reply
    • Lina

      100% pritariu!

  19. Mama

    Turiu ir aš tokios karčios patirties, kad neskaitant patirtų gimdymo skausmų (kai pasirenki natūralų be nuskausminimo), po gimdymo susiuvinėjant ir prireikus operacijos neapskaičiuoja kokios reikia narkozės, arba neįvertina, kad paprastai tinkanti dozė nevisai tinkama ornanizmui patyrusiam gimdymą, pradeda pjaustyti ir kai per narkozės rūką šauki, kad skauda girdi, kad tarpusavyje nusprendžia, kad tai kliedesiai. Per tą operaciją nuo nepakeliamo skausmo prasidėjus traukuliams nukrito koja nuo laikiklio, skilo kojos pirštas per kelias valandas koja ištino ir užmėlynavo, o man pasakė, kad nieko panašaus nėra ir, kad atvažiavau su tokia koja, pareikalavus chirurgo ar traumatologo ar rengeno (nes tik prašymų net nesiklauso ir patikinus, kad priėmime buvau nuodugniai apžiūrėta ir, kad yra liūdininkų, kurie matė kokia atvažiavau) tiesiog atnešė dokumentus, kad esu išrašoma, nors kūdikis yra paliekamas ligoninėj, nes buvo ūžesiukai. Pradėjus sakyti, kad neišvažiuosiu be vaiko, perkėlė į kitą skyrių ir jokios priežiūros man neteikė, gimdoje susidarė krešuliai, pilvas išputo, sukilo temperatūra, dorai nepavaikščiojau ir vos tik kardiologas pasakė, kad vaikui viskas gerai kuo skubiau lėkėm iš ten. Pamačiusi kokia atvykau, mano ginekologė prižiūrėjusi nėštumą, apstulbo, bet nebesistebėjo, nes iš gimdymo namų galima to tikėtis, tai nenaujiena.
    Jau greit 5 metai bus praėję, bet patiras siaubas ir neviltis prisiminus vis dar kelia šiurpą ir pasibaisėjimą.
    P.S. rašiau ir atsiliepimą, ir skundą, bet spėju jie gražiai nugula į šiukšlines, kaip ir pagalbos prašymai, kai esi sužalotas jų ligoninėj.
    Taip pat atsimenu ir tokią akušerę Regina, kuri priėmė gimdymą, ją visame mūsų patirtame košmare prisimenu kaip angelą.

    Reply
  20. Įstatymas

    Ar tik nėra įsigaliojusi įstatymo pataisa, kad medikai už nieką neatsako?

    Reply
    • Anonimas

      Turbūt nes ir po šiai dienai ten tas pats

  21. Nesvarbu

    Buvo ir mano žmonai palikę, atsidūrėme reanimacijoje pablogėjus kraujui. Kas blogiausia mūsų istorijoj, kad pablogėjus gimdyvės sveikatai turi važiuoti pas tos pačios ligoninės personalą. Kuris puikiai sunaikina įkalčius išmesdamas į šiukšlinę ir t.t. Pamačiau parašytą straipsnį supratau, kad čia jau sisteminė problema, kuri tęsiasi ilgai. Va čia ir rezultas N metų vadovai ligoninės nesikeičia. Klausimas kiek tokių gimdyvių kurios niekur nesikreipė ir džiaugiasi, kad gyvos liko???? Ačiū dievui mums viskas baigėsi gerai.

    Reply
  22. Įdomu,

    kaip žurnalistė išsiaiškino (sužinojo) tokį nusikaltimą?

    Reply
  23. Remyga

    #laikikitesmedikai

    Reply
    • pavardes

      tų medikių paskelbkit, kad visi žinotų pas ką nesikreipti

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Narkotikus nepilnamečiams platino Palangoje

Klaipėdos kriminalistai atlieka ikiteisminį tyrimą dėl narkotinių (psichotropinių) medžiagų platinimo nepilnamečiams Palangoje. Ikiteisminis tyrimas pradėtas dar 2023 m. gegužės mėn. ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Regionas

Prokuratūros ieškiniai - dar trims Kretingos politikams (atnaujinta)

Plungės apylinkės teismo Kretingos rūmai pranešė, kad sulaukė dar dviejų Klaipėdos apygardos prokuratūros civilinių ieškinių 2019-2023 metų kadencijos Kretingos rajono ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Ar Kretingos meras iš tiesų atsikratė teisėsaugos pretenzijų? (dar atnaujinta)

Praėjusią savaitę Klaipėdos apylinkės teismas palaimino prokuratūros ir Kretingos rajono mero Antano Kalniaus taikos sutartį, kurios šiam politikui prireikė dėl ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This