Politikų aistros – dėl Klaipėdos baseino

Politika, Svarbu

Kontrolės komiteto nariai narplios, ar Klaipėdos baseinas buvo pastatytas skaidriai ir ne itin kokybiškai. Tačiau svarstant, ar toks klausimas yra Kontrolės komiteto narių reikalas, tarp jų užvirė tokia arši diskusija, kad ji net gali baigtis Etikos komisijoje.

Naujasis Klaipėdos baseinas, kuris, kaip skelbta, yra vienas moderniausių Baltijos šalyse, buvo atidarytas prieš beveik trejus metus. Martyno Vainoriaus nuotr.

Kontrolės komiteto narys, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos frakcijos miesto taryboje vadovas Aidas Kaveckis komiteto nariams siūlė analizuoti net keturis klausimus, nes visi jie esą sulaukė didelio visuomenės ir žiniasklaidos susidomėjimo. A. Kaveckis į Kontrolės komiteto darbotvarkę siūlė įtraukti klausimus apie Bastionų tilto projektavimo būtinybę ir skaidrumą, aiškintis, kaip buvo pastatytas Klaipėdos baseinas, pasidomėti, kodėl buvo daroma vadinamoji tramvajaus studija ir jai išleisti itin dideli pinigai bei domėtis Atgimimo aikštės viršutinės dalies koncepcijos parinkimo ir projektavimo konkurso skaidrumu.

„Manau, kad visi šie keturi klausimai yra labai svarbūs Klaipėdos miestui, visi yra plačiai aprašyti, apie visokius neskaidrumus ir panašiai. Ir mes turime pareigą išsiaiškinti, kas ir kaip. Ir vieną kartą padėti tašką šių klausimų istorijoje“, – antradienį vykusiame Kontrolės komiteto posėdyje teigė A. Kaveckis.

Tačiau jis pirmiausia pasiūlė nagrinėti Klaipėdos baseino projektą – visą vystymo eigą, pridavimo eksploatuoti procedūrą. Jo nuomone, Kontrolės komitete turėtų dalyvauti atsakingas Klaipėdos savivaldybės administracijos darbuotojas, kuris viską detaliai ir pristatytų.

„Ar Kontrolės komitetas turi išskirtines kompetencijas įvertinti skaidru ar neskaidru. Visi šie projektai yra didelės apimties, kurie praeina visus įmanomus kontrolės variantus ir skaidrumo klausimas nėra iškilęs. Ko mes siekiame? Politinio eterio? Ar mes norime pademonstruoti savo pseudokompetenciją, kurios tikrai neturime aukštesnės nei teisėsaugos organai“, – Kontrolės komiteto narė Elida Mantulova buvo įsitikinusi, kad ne šio komiteto funkcija yra aiškintis, ar projektai vyko skaidriai.

Tačiau A. Kaveckis nenusileido. „Siūlau, kad komitetas kreiptųsi į savivaldybės administraciją ir ji atsakytų į visus klausimus – apie baseino projektavimą, apie pridavimą, nes ir jame problemų buvo. Greičiausiai ir europinius pinigus teks grąžinti. Tegul administracija mums viską praneša, o mes atsakysime savo rinkėjams“, – kalbėjo A. Kaveckis.

Kontrolės komiteto narė Alina Velykienė jam pasiūlė susitikti su Projektų skyriaus vedėja ir specialistais, kurie išsamiai atsakys į visus klusimus – nuo pirkimo procedūrų organizavimo iki konkrečių sprendimų.

„Dabar jūsų klausantis atrodo, kad visi dirbantys administracijoje yra vagys. Tačiau kai pats 10 metų planuoji tokį projektą, kai vieni pirmųjų Lietuvoje gavome lėšas statyti baseiną… Suvoki, kad žmogus nėra praėjęs to baisaus kelio, todėl nesupranta, kas ir kaip vyksta. Kvieskite specialistus į savo frakcijos posėdį ir jums viską paaiškins. Visuose projektuose yra problemų. Darykime konstruktyvią analizę, kaip pritraukti lėšas, pastatyti objektus, o ne tuos, kurie pastatyti, kalkime prie kryžiaus. Jūs dabar darote politinį šou. Kas yra problema? Kad baseiną pastatėme?“ – A. Kaveckio klausimų nesuprato A. Velykienė.

Politikas patikslino, kad Klaipėdos baseino projektą analizuoti reikia, nes jis pastatytas nekokybiškai.

„Praktiškai lyja ant galvos. Pats ten buvau ir tikra tiesa visi tie trūkumai, kurie ten nustatyti. Nežinau, kaip buvęs Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius galėjo priimti tokį objektą. Jei giluminė šachta turėjo būti padaryta iš nerūdijančio plieno, o yra iš paprasto plieno, tai dabar ten tinka tik varles auginti“, – dėstė A. Kaveckis.

Toks jo išpuolis sulaukė Kontrolės komiteto nario, buvusio Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus Sauliaus Budino atsako.

„Įsigilinkite į projekto esmę, jo dydį. Direktorius nepriiminėjo objekto, o buvo sudaryta komisija. Aš tai vertinu kaip asmeninį kaltinimą man ir šitą jūsų veiksmą apskųsiu Etikos komisijai. Mano parašo priėmimo akte nėra. Dabar čia matau kažkokį politikavimą, tik nežinau esmės“, – stebėjosi S. Budinas.

Kontrolės komiteto narys Vytis Radvila taip pat svarstė, kad jei A. Kaveckis daro prielaidą, jog projekte būta korupcijos apraiškų, tai šį klausimą turėtų nagrinėti Antikorupcijos komisija.

Tačiau galiausiai politikai sutarė, jog būtų naudinga išklausyti informaciją apie Klaipėdos baseino projektą. Penki komiteto nariai balsavo už tai, kad toks klusimas būtų įtrauktas į kito posėdžio darbotvarkė, o keturi susilaikė.

11 Comments

  1. konservatoriai

    gal pradėsite nors ką dirbti, o ne intrigas mieste kelti. Nei vieno ES projekto per 2 metus jų valdymo, išskyrus tęsiamus darbus.

    Reply
    • Ir ką ?

      Turi kas nors pabaigti projektus taip , kad būtų galima juos naudoti . Pinigais pasitaškyti mokame visi ypač liberalūs .

  2. Kai dar nebuvo

    karantino, dalyvavau keliuose viešuose su visuomene projektų svarstymuose. Jie man rūpėjo. Tokios nekompetencijos, pasityčiojimo iš žmonių, žilagalvių specialistų, cinizmo iš tuometinio savivaldybės vadovo, tuometinio Grubliausko prieteliaus ir politinio krikštatėvio – direktoriaus Budino dar neteko regėti. Žmonės gali sakyti ką tik nori, iš visko tik patyčios. Mažų mažiausia – neišauklėtas, įžūlus chamukas. Tai ar reikia stebėtis, kad pavaldiniai elgsis kitaip? Jei bėda prispaudžia kokį reikalėlį tame prakeiktame name susitvarkyti tai išgirsi milijoną priežasčių ir visokių negalima. Ir nesvarbu problema, ar dėl darželio, ar mokyklos, ar kokio daugiabučio namo kiemo, ar sklypelio. Kai pagaliau viską surenki ko reikalavo, tai staiga už mėnesio prisimena, kad dar to ir ano trūksta. Čia kompetencija? Dar nei vienas per daugelį metų nepasakė-šiandien nežinau, bet išsiaiškinsiu ir rytoj paskambinsiu. Tai ar paaiškins kas iš jų ko tas baseinas toks nevykęs, be vandens ir per stogą varva?

    Reply
  3. buvęs ir būsimas Rinkėjas

    na Velykienė ir prikepė visokių liberastiškų gėlių laivelių ir baseinų laisvų stiliumi. Peza vėjus apie tuos savivaldybės ilgamečius specus. Kas niekur nepritapo ir darbo negavo tai įsitrynė ir tupi dešimtmečiais toje savivaldybėje pensijas brandindami ar jaunėliai CV, stažą formuodami. Bet paslapčia atviresni kalba – kuo daugiau dirbsi, tuo daugiau klaidų bus. Tuo labiau gausi per galvą. Kitaip neįmanoma nes nežinia kas ir ko nori. Vedėjai ir direktoriai nuo ryto iki vakaro po posėdžius laksto ir komandas duoda, o ką daryti patys nežino, ir vėl paskubom į eilinį posėdį bėga. Vadinasi geriausia visai nedirbti, o sudaryti įspūdį. Patys, atvirai tai tyliai sako. Ir taip dešimtmečiais. Gal geriau jau nepurkštautu ta miesto visų galų akiplėša dizainikė Alina namelius prastumti pramokusi. Apsaugok Dieve miestą ir nuo tokių kūrėjų matulovų su budinais – vienas vingis – kuo greičiau ir kokia jiems asmeniškai nauda iš to. Tai ar norės patys, kad pradėtų ne kokie galai lysti. Natūralu, kad visi keturi prieš. Koks skirtumas kuris komitetas aiškinsis. Ar reikia, kad tame kur būtų savas pirmininkas? Na gal ne proto bokštas ir architektūrų realizavimuose ir tas Kaveckis, bet teisingai daro, reikia vieną kartą tas nesąmones baigti ir kam nors atsakyti, ar nors raktą sprendimams rasti, kad daugiau milijonais nesitaškyti ir statyti tik geriausios architektūros ir kokybės pastatus ilgiems laikams nes tai už viešus mokesčių mokėtojų pinigus daroma. Dabar dešimtmečiais savo darbo broką ir nekompetenciją dideliais darbo krūviais, apimtimis dangsto. Šūdą pastato, dešimtis milijonų sukiša ir kaltų nėr. Bet tuoj puola kitą greičiau lipdyti. Viskas ten pas juos amžinai „dega”. Tik Aidui daugiau reikia tartis su tų sričių specialistais, bet tik ne su savivaldybės nevykučiais klapčiukais. Niekas nekalbės apie Liepų gatvės namo realybę – spyris į šikną ir pro duris garantuotai, jei ne daugiau. Yra mieste pakankamai išmanančių žmonių visose srityse , kalbėk su jais. Tada žinosi kas ir kaip. Žinoma, jei tikrai yra noras kažką miestui, jo žmonėms gero ir gerai padaryti. Beje ir visiems tarybos nariams tai pravartu būtų daryti, nes pasiklausius jūsų kalbų specifinėse sferose ausys raitosi iš gėdos. Deja tie pliurpalai tik ruošimasis ateinantiems mero rinkimams ir niekam niekas nerūpi. Atsiprašau, perdėjau, anksčiau raitėsi dabar jau beveik nesiklausau nes nieko naujo. p.s. pastaraisiais metais tenka bendrauti bent su 10čia Lietuvos savivaldybių. Pastebėjimas – pati šlykščiausia Klaipėdos. Net telefonu. Jei kas atsiliepia. Ir tai ne mano vieno nuomonė.

    Reply
    • Vietinis

      Nelabai man norisi savo tėviškę peikti,bet iš ties Klaipedos vadovai yra ne tokios kompetencijos ir patriotiškumo kokio reikėtų.Nėra visumos matymo.O ir patys miestieciai aplink save mažai tvarkosi ir tiesiog nesikiša niekur.Matyt taip ramiau

    • vietiniam

      todėl taip metų metais ir yra, kad problemos nebuvo viešinamos. Apie jas nekalbama, nerašoma ir viešai buvo tik liaupsės kuriomis niekas netikėjo ir patyliukais prunkštavo, o virtuvėse keikė. Todėl pagarba Atvira Klaipėda, kad pradėjo apie tai nors informuoti. Tik taip ta Tėviškė gal greičiau atsigaus ir atsiras mieste tikra demokratija ir miestiečių miestas kurie nusamdo geriausius tarnautojus jų norams realizuoti – tarnauti. O savoka Tėviškė nieko bendro neturi su biurokratine savivale, korupcija, aplaidumu ir nekompetencija.

  4. Alina Velykienė

    Gerb. Aidai Kavecki, Jūs tikriausiai galvojate, kad savivaldybės specialistai su ilgamete patirtimi nesamdė eksspertų, netikrino visko per kelias institucijas, nesistengė priimti racionaliausių sprendimų. Tik projektų planavimo ir įgyvendinimo patirties neturintis „politikas” gali mėtytis tokiais lozungais. Pasistenkite suprasti, kad tvari politika yra ilgametis ir nuoseklus tikslų siekimas, gyventojų gyvenamosios aplinkos gerinimas, savivaldos paslaugų tobulinimas, o ne ieškojimas visose situacijose kaltų, kurie dirbami ir tarnaudami valstybės tarnyboje vykdo savo pareigas, siekdami geriausio rezultato.

    Reply
    • Anonimas

      Nepridėjau dar: šiuo metu gyvybiškai būtina susitelkti į statomą mokyklą, baiginėjamą statyti futbolo mokylos konversiją, Baltijos prospekto žiedo rekonstrukciją, kitas priemones ties kuriomis dirba tie patys žmonės. Jūs konservatoriai nesukūrėte per šią kadenciją nei vieno naujo projekto, kurį galėtumėte priskirti sau kaip nuopelną. Jūsų dėka, Klaipėdos miestas prarado 2,5 mln. eurų paramos -žuvininkystės sektoriui, nes Jūs paskyrėte žmogų, kuris neturėdamas jokios kompetencijos sužlugdė visą ŽVVG projektą. Taip, Klaipėda turi pripažiti, kad dėl tokios politinės patirties neturėjimas ir nekompetencija leidžia Jums priimti tokius sprendimus ir vadovauti paradui. Deja, kurio rezultatai kol kas yra nuliniai.

    • Akivaizdu

      Samdo samdo, labiausiai džiugina studija apie metro tranvajus, saugias krantines ir kitas nesamones

    • Elena

      Ponia Alina Velykiene , manau šiuo klausimu ponas Kaveckis teisus : reikia pagaliau išsiaiškinti kas ” derino plieną ” ir kodėl jam ar jai tos derybos buvo naudingos keitimui ? Jau darosi sunku žiūrėti į liberalias pastangas ” pritraukti investicijas ” be atsakomybės už baigtinį objektą naudingą klaipėdiečiams .

  5. Vai vai

    Koks liberalus jautrumas 🙂 Skųsis :))) Kas iš to , kad anot liberalios Velykienės investicijos pritraukiamos , o kokybės nėra ? Pinigai išmesti ? !!! Baseinas anot Kaveckio ” varlėms auginti ” ? Kaip liberalu …

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Bėgdamas nuo kontrolierių Andrius Žukas peržengė kritinę ribą*

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Andrius Žukas dreba iš baimės ir kviečiamas vengia ateiti į Kontrolės komitetą pasiaiškinti apie mobinguojamiems savivaldybės ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Sveikata

Saulius Budinas - KUL vadovybės komandoje

Pasitvirtino „Atviros Klaipėdos” jau skelbta informacija, jog konkursą užimti Klaipėdos universiteto ligoninės (KUL) generalinio direktoriaus pavaduotojo infrastruktūrai ir plėtrai pareigas ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Spyglys

Aido Kaveckio pelėkautai naiviems piliečiams*

Šiam politikui per Finansų ir ekonomikos komiteto posėdį pasiūlius Trilapio gatvės pirties paslaugas teikti nemokamai, jo kolegos suskubo priimti, kad ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This