Atgimimo aikštės laivelis sulauks dėmesio: rinks parašus dėl nukeldinimo

Miestas, Svarbu

Atgimimo aikštėje stovinti gėlių kompozicija „Laivelis“ veikiausiai sulauks dar vieno bandymo jį nukeldinti, nes, menininkų akimis, jis labiau gadina miesto vaizdą, o ne yra puošmena.

Prieš 13 metų Atgimimo aikštėje atsiradęs gėlių laivelis, pripažįstama, jau yra ir moraliai, ir estetiškai pasenęs. Martyno Vainoriaus nuotr.

Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus vadovė Neringa Poškutė-Jukumienė apie savo ketinimus imtis veiksmų, kad būtų nukeldintas Atgimimo aikštėje esantis gėlių laivelis, viešai prasitarė socialiniame tinkle. Tačiau vien pasisakymais apsiriboti ji neketina.

„Tas laivelis nekelia jokio pasididžiavimo ir nėra joks grožis. Mes labai dažnai pabumbame, jog kažkas nepatinka, parašome komentarus, bet tuo viskas ir pasibaigia. Bet reikia imtis iniciatyvos, realių veiksmų, kad kas nors pasikeistų“, – tvirtino N. Poškutė-Jukumienė.

Todėl ji ketina kitą savaitę Atgimimo aikštėje surengti parašų rinkimo akciją. Taip žmonės galės pareikšti savo nuomonę, ar tokia kompozicija reprezentacinėje miesto aikštėje yra reikalinga.

„Tiesą sakant, nelabai žinau, kaip tas laivelis Atgimimo aikštėje atsirado, bet tai tikrai buvo labai prastas sumanymas ir, drįsčiau sakyti, sugalvotas nelabai išmanančio žmogaus. Kai pastarajame Finansų ir ekonomikos komiteto posėdyje politikai ilgai diskutavo, ar reikalingi konkursai, jei miestui norima padovanoti meno kūrinių, kurie atsirastų viešose vietose, man susidarė įspūdis, kad politikams rūpi tik jų nuomonė. O tai, kas visiems bado akis, kažkaip niekam nekyla rankos tos klaidos ištaisyti“, – apgailestavo N. Poškutė-Jukumienė.

Ji pabrėžė, jog Atgimimo aikštės laivelis kelia daug emocijų, tačiau, deja, jos nėra teigiamos. „Todėl ir keista, kodėl nieko nesiima tie valdžios žmonės, kurie atsakingi už miesto įvaizdį. Aš savo svečių tikrai nesivedu prie šio laivelio kaip neva reprezentacinio simbolio. Tikrai atėjo laikas jį išardyti ir išgabenti“, – pabrėžė pašnekovė.

Viešoje erdvėje jai buvo išsakyta siūlymų surengti parašų rinkimų akciją ne tik dėl Atgimimo aikštės laivelio nukeldinimo, bet, pavyzdžiui, ir dėl to, kad iš miesto išnyktų prie Biržos tilto ir Dangės upės esančios gėlių boružės.  

„Tikrai mieste yra ir daugiau tokių dalykų, kuriuos aš asmeniškai norėčiau nukeldinti. Klaipėda turi Skulptūrų parką, kuris yra unikali meno kūrinių erdvė, bet Klaipėda lygiai taip pat gali turėti ir netinkamų kūrinių rezervatą ir eksponatų sąrašas jau būtų labai netrumpas. Bet viską reikia daryti nuosekliai. Pradėsime nuo laivelio ir gal pavyks su juo atsisveikinti“, – kalbėjo N. Poškutė-Jukumienė.

Gėlių kompozicija „Laivelis“ Atgimimo aikštėje buvo įrengta 2008 metų gegužės 1-ąją – Europos dienos proga. Idėja priklauso tuomečio Klaipėdos savivaldybės Tarptautinių ryšių, verslo plėtros ir turizmo skyriaus darbuotojams.

Jie aiškino, kad tokia kompozicija buvo sugalvota, nes norėjosi papuošti miestą, o Klaipėda neturėjo įdomių floristinių kompozicijų, kokiomis galėjo pasigirti, pavyzdžiui, Liepoja ar Ventspilis.

Praėjus keleriems metams uostamiesčio valdžia sulaukė kelių Klaipėdos architektų rašto, kuriuo buvo raginama laivelį nukeldinti, o vietą, kurioje jis buvo, tiesiog užsėti žole. Esą toks laivelis gadina miesto įvaizdį, atrodo pigiai ir neskoningai.

Nors šis raštas buvo pasiekęs ir Klaipėdos miesto Įvaizdžio komisiją, ši tokio klausimo net nesvarstė. Mintys, kad laivelio formos gėlių kompozicija Atgimimo aikštėje primena kičą ir derėtų jos atsisakyti, skambėjo neseniai vykusiame Jūrinės kultūros koordinacinės tarybos posėdyje. Jos nariai tąkart svarstė, ar miesto gėlynuose ir želdynuose turėtų atsirasti jūrinių akcentų, kokie jie galėtų būti.   

21 Comments

  1. Marina

    Nuo kada gėlės yra kičas. Mačiau ne kartą žmones, kurie džiaugiasi ir fotografuojasi šalia laivelio. Nereikia mums rodyti kaip atrodo laivelis po žiemos. Mes visi klaipėdiečiai puikiai žinome, kaip laivelis atrodo apsodintas gėlėmis ir kaip džiugina akį bei puošia seną nusidėvėjusią aikštę, kurios remontas jau 5 metai nejuda iš vietos.

    Reply
  2. Irena

    Didžiausia miesto problema tas laivelis? Rimtai? Juk Atgimimo a. tuoj bus rekonstruojama. Tai racionaliai galvojant tikrai neverta dabar nieko keisti, kai apsodinama visa aikštė gėlėmis , tai visi džiaugiasi gėlių kompozicijomis ir nekrenta į akis visa aikštės aplinka.

    Reply
  3. TARŠI UOSTO VEIKLA VIDURYJE MIESTO...

    …ir klaipėdiečių nuodijimas kažkaip sulaukia mažiau besipiktinančių. Bet pradėti tvarkytis viduryje miesto galima ir nuo tos šakalienės jachtos. Nuo kažko gi pradėti reikia?..

    Reply
  4. Nuomonė

    Sąrašas ko reiktų miestui atsikratyti:
    1. Gėlių laivelis atgimimo aikštėje – kičas
    2. Kryžius Dangės skvere – ne vieta liturgijai
    3. Kartuvės šalia Muzikinio – vizualinė tarša
    4. Visi akmeniniai luitai Mažvydo al. su jų dekoracijomis – nefunkcionalu + kičas
    5. Laivas Kuršis Dangės krantinėje (dar nepastatytas) – vizualinė tarša + menka vertė
    6. Undinėlė po Biržos tiltu – kičas
    7. Atminimo peleninė Atgimimo aikštėje – vizualinė tarša
    8. Spygliuota Vėtrungė kruizinių laivų terminale – kičas + nesaugu
    9. Šuo kruizinių laivų terminale – kičas
    10. Motociklininkas Pilies g. – kičas
    11. Seklys kriminalistas – kičas
    12. Moteriškė su vaiku geležinkelio stotyje – kičas
    13. Žuvis ant šiaurinio molo – kičas
    14. Raidės JAZZ ant Dangės krantinės – vizualinė tarša
    15. Graffiti’s Pilies g. 6 – kičas
    16. Graffiti’s Daržų g. 18 – kičas

    Reply
    • Na

      O kas tada liks mūsų miestelyje ?

    • Anonimas

      pvz undinele, pastatyta, prieziuros nereikalauja, dabar atsikratyt bus papildomos islaidos kai niekam nemaiso. Prasilenkia logika.

  5. klp

    Nelabai suprantu kuo turkdo tas laivelis. Per ilgai stovi ir todėl jau spėjo pabost? Taip šitą dar galiu suprasti, bet to „provinciškumo” niekada nesuprasiu. Šiaip kiek esu pastebėjas gyvenime „provinciškumą” visur įžvelgia būtent tokie žmonės, kurir per žingsnį nuo žagrės.

    Reply
  6. Marius

    Oi šaunuoliai menininkai, pagaliau pajudins tuos kičo paminklus. Visiška tiesa, kad tokie akcentai mūsų miestą nutrenkia kažkur į centrinę aziją.

    Reply
    • Aha

      užtai geležinė undinė patiltėj su nutrintais papais ne kičas.. Ar pasimetes diedas su mociklietu prie sankryžos:D)

    • Kaip visada

      Mūsų mieste – kad tik ką nuverst, prikalt, perdaryt..Kaip nesuprantate ponai, kad reikia viską tausot ir puoselėt? Norite kažką pašalint? Šalinkite buvusio Baltijos kinoteatro griuvėsius, valdančiųjų padarytus klaidingus sprendimus, netikusius projektus, galų gale netikusius valdininkus. Bet ne tą kas miestiečiams įprasta ir miela

  7. D.Ž.

    Pastebėjau, kad įvairūs specialistai, savivaldybės tarnautojai drįsta reikšti savo nuomonę visai neįsigilinę į tai j ką jie kalba. Pvz. savivaldybės tarnautojai kalba apie Danės upė pakrantėje nesančių dviračių takų. Ką,ką bet tai turime ir labai gerus.Jau prieš 6-tą metų nuo Tauralaukio iki pat Biržos tilto… Negražu ,kad jie nepažįsta savo miesto (nedidelio visai…) nepasivaikščioja D. pakrante, nepasivažinėja dviračių takais… Aišku, bėdų yra daug,kitokių.
    Atsirado Kl. skyriaus dailininkų sąjungos vadovė N. Poškutė-Jakumienė. Pasirodo, kad ji neskaito miesto žiniasklaidos, pripažįsta kad nežino iš kur tas gėlių „Laivelis” atsirado ? Taigi, apie šį „papuošalą” Atgimimo aikštėje nesykį rašė žurnalistas V.Matutis („KLaipėda”), taip pat apie tai buvo diskutuota Kl. Jūrinės kultūros koordinacinėje taryboje kartu su KU prof. krašt. architektu P.Grecevičiu. Įdomu ,tai,kad …įvyko stebuklas – pagaliau savivaldybėje atsirado kraštovaizdžio architektės pareigybė ir specialistė. Kl. bendruomenių asociacija taip pat reiškia savo nepasitenkinimą tokiu gėlių „laivelio” šedevru… Yra jau pakankamai plati nuomonė- „Laivelis” atgyvena, provincialumo simbolis ir pn… Tikimės kad svarbiausia nuomonę miesto želdynų tvarkyme, jūrinių akcentų uostamiestyje juose sukūrimą spręs specialistai-krašt. architektai. Tikėkim,. kad jau nebereikės juokinti miesto svečių, miestiečių su tokiais beskoniais „projektais” O p. dailininkė N.Poškutė-Jukumienė. stipriai pavėlavo su savo siūloma akcija prieš vargšą „Laivelį”. Reikėjo-galėjo tai daryti seniai…. Žurnalistei V.Spurytei ačiū už reikšmingus,įdomius straipsnius…

    Reply
  8. Atsakymas didžiai menininkei

    Visi mes geriau kritikuosime ir rinksime parašus, negu ką sukursime patys. Taip lengviau. Ir gali pasirodyti didžiu kovotoju. Bet su kuo? Su laiveliu? Visokie peliukai ir šuniukai tinka, o vienintelis Klaipėdoje jūrinis akcentas – ne? Laivelio atsiradimo istoriją galiu priminti, ne visi mieste tokie mankurtai: seniai seniai savivaldybės užsienio ryšių skyrius, kuriame tuo metu dirbo Jolanta ir Ina, vykdė vieną tarptautinį projektą, kurio biudžete liko pinigų. Vietoje to, kad pinigus išmėtytų, pravalgytų ar pavogtų, nusprendė papuošti gėlėmis, kurių tuomet Klaipėdoje buvo itin mažai, tokiu akcentu pridengti centrinės miesto aikštės gėdą. Prabėgo gal dešimt metų, nieko geresnio neatsirado, o gėlės puošė nuskurusią miesto aikštę.
    Neliks laivelio, ir ką? Ką vietoje jo siūlo kovotoja Jukumienė? Ogi nieko. Naikinti lengviau, negu kurti.

    Reply
  9. Valius

    Nevalia kėsintis į jūrinės valstybės simbolį!

    Reply
  10. Nuomone

    Kad miestui reikia kokios gelių kompozicijos šioje vietoje- tai vienareikšmiškai. Tad kol nėra alternatyvos, tegu stovi tas laivelis, o visokie dailės asai vietoj piketų organizavimo parenkite eskizus ir tada siūlykite

    Reply
    • Anonimas

      Atgimimo aikštei ir jos prieigoms reikia pradžiai profesionalios viešos diskusijos apie jos perspektyvą, miesto bendruomenės susitarimo ką toliau su ja daryti, ko tikimės ir ką norim sukurti? Vieni rėkia Biržos pastatą atkurti, kiti nori tik parkingo gal Victorijai ar Muzikiniam, treti piktinasi nomenklatūrinėm Kartuvėm, o kas bus su vestuviniu gaubliu ir Undinėlės pakrante aplamai neaišku. Gal pradžiai susitarkime ir vėliau suorrganizuokime aukščiausio lygio bent garbingą architektūrinį konkursą. Ar geriau kai direktoriai kaip kojines kasmet niekam nežinant keičia įdėjas iš mėnulio aikštės į dangaus skliauto veidrodžius? O ne kaip dabar vėl pažeidžiant teisės aktus dėl viešųjų miestų erdvių, viešuose pirkimuose paskelbto projektavimo paslaugos pirkimo ( atseit požemiam parkingui) ir provincialių kompozicijų. Ar „dailės asai” turi ir visam miestui nuolat dykai rengti savo miestui eskizus ir važiuoti į Kiniją parkų kurti, kad galėtų šeimas išlaikyti? Valdininkai, tuo tarpu, skaičiuosis sau kalėdines premijas?

  11. laivelis

    Tai gal ir visus medžius išpjaunam, nes jie dabar be lapų, kažkokie stagarai stypso ir gadina miesto vaizdą

    Reply
    • Anonimas

      panašiai vis sakydavo A. Velykienė kai savivaldybėje darbavosi. Sunku suvokti buvo, kad kai susodintos gėlės vaizdelis dar liūdnesnis. Tuo pačiu užbėgant už akių, nesiruošiu peikti miesto gėlynus tvarkančių moterų ir tai grynai miesto politikų kaprizas ir kasmet brangiai kainuojantis išmįslas. Jei tie politikai nesikištų su savo provincijos skoniu kurdami „menus” miestui tai jos įrengia ir prižiūri mieste puikiausius gėlynus ir pagarba joms. Juolab, kad Klaipėdoje dirba ir šios srities profesūra ir ruošia specialistus. Tik jų niekas neprileidžia. Beje, kaip ir prie medžių kuriems taip pat reikia kasmetinės, nuolatinės priežiūros ir specialistų genėjimo , kad nereikėtų po to ištisų gatvių išpjauti. Pavasaris, o ar kur nors mieste genimi medžiai?

    • Vienintelis

      tikrai gerai vykdomas darbas yra labai gražūs Klaipėdos gėlynai. Ypač Atgimimo a. Jeigu jūs to nematot reiškia niekad kai jie žydi ten nesilankot.Todėl nesamonių nerašinėkit

  12. Studentas

    Kol miestui vadovauja šitas meras, tegul tas laivelis lieka kaip simbolis jo netikėliškumui.

    Reply
    • Rimas

      Laivelis buvo gražus prieš eilę metų, bet dabar yra nusibodęs ir alergizuojantis. Susirinkime sudaužytas plyteles, pasodinkime vietoj laivelio gėlių ir tai vis bus gražiau, negu dabar…..nes atrodo, Klaipėdoje nebėra idėjų, kad kiekvienais metais mieste atsirastų kažkas naujo.

    • Jo

      Taikliai pasakyta

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Metai prie Klaipėdos valdžios šturvalo: sėkmės ir nesėkmės

Sėkme reikėtų vadinti pastangas darbuotis atnaujinant daugiabučių namų kiemus, ugdymo įstaigas ir jų aplinką – dėmesio anksčiau tam tikrai stokota. ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Miestas

Sulaukta penkių pasiūlymų Atgimimo aikštei rekonstruoti

Klaipėdos savivaldybė praneša, jog ketvirtadienį atplėšti vokai su pasiūlymais konkursui dėl Atgimimo aikštės rekonstrukcijos su požeminės automobilių saugyklos įrengimu: gauti ...
2024-03-07
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Savivaldybė galės tęsti Atgimimo aikštės rekonstrukcijos konkursą

Klaipėdos apygardos teismas atmetė ir dar vienos statybos bendrovės ieškinį dėl Atgimimo aikštės rekonstrukcijos konkurso. Prieš porą savaičių šis teismas ...
2024-02-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This