Bedarbių iš viešbučių ir maitinimo paslaugų sektoriaus padaugėjo dvigubai

Verslas

Užimtumo tarnyba skelbia, kad apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų sektoriuje dirbusių darbuotojų registracijos skaičius per metus išaugo dvigubai. Darbo ieškojo 9114 asmenų, iš jų – 80,7 proc. – moterys. Pirmojo karantino metu į Užimtumo tarnybą kreipėsi 1,6 karto daugiau tokų asmenų nei lapkričio–vasario mėnesiais.

Darbo neteko daugiausiai biurų, viešbučių ir kitų įstaigų valytojai, kambarinės ir pagalbininkai, virėjai, barmenai, padavėjai, kepėjai ir konditeriai, virtuvės pagalbininkai ir vyriausieji virėjai.

Valdo Pryšmanto nuotr.

„Didžiausias iš šio sektoriaus atėjusių asmenų srautas fiksuotas praėjusių metų rugsėjį – 3,2 tūkst. ir spalio mėn. – 2,4 tūkst. Nuo to laiko naujų besikreipiančiųjų klientų kas mėnesį mažėja ir kovo pradžioje registruotas 481 darbo ieškantis iš apgyvendinimo ar maitinimo įmonių“, – pranešime cituojama Užimtumo tarnybos Stebėsenos ir analizės skyriaus vedėja Jurgita Zemblytė.

Pandemijos laikotarpiu į Užimtumo tarnybą vidutiniškai per mėnesį kreipdavosi 1,9 tūkst. asmenų, kurių paskutinė darbovietė buvo apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų veiklą vykdančios įmonės. Vidutiniškai kas antras (55,8 proc.) asmuo buvo jaunuolis iki 29 metų.

Darbo ieškančių asmenų, kurių paskutinė darbovietė – apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų įmonė, registruota 1,7 karto daugiau nei jiems skirtų laisvų darbo vietų. Palyginti su 2019 m., pernai tokių darbo neturinčių asmenų registruota 24 proc. daugiau, o laisvų darbo vietų – 43 proc. mažiau. Darbo pasiūlymų skaičius šio sektoriaus darbuotojams nuo 11 354 2019 metais nukrito iki 6 467 2020 metais. Net 45,9 proc. sumažėjo laisvų darbo vietų neterminuotam darbui.

Pandemijos laikotarpiu Užimtumo tarnyba apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų grupei priklausančioms įmonėms per metus už darbuotojų prastovas sumokėjo 64,75 mln. eurų.

Šiais metais Užimtumo tarnyba iš viso gavo 26 pranešimus iš tokių įmonių apie grupės darbuotojų atleidimą, buvo įspėti 937 darbuotojai. 2020 m. gauti 195 pranešimai, įspėti 4898 darbuotojai. 2019 m. – 36 pranešimai, įspėti 3247 darbuotojai.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

Daugiausiai senjorų dirba švietimo, sveikatos priežiūros, vandens tiekimo įmonėse, mažiausiai - IT sektoriuje

Demografinė situacija verčia keisti požiūrį į vyraujančią situaciją darbo rinkoje penkiasdešimtmečių ir šešiasdešimtmečių atžvilgiu. Užimtumo tarnyba pasidomėjo Lietuvos įmonėse ir ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Artėja laikas sumokėti per karantiną nemokėtas PSD įmokas

Įprastai savarankiškai dirbantys gyventojai, kurie nedirba dar ir samdomo darbo ir nėra draudžiami sveikatos draudimu valstybės lėšomis, kiekvieną mėnesį turi ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Tarp Lietuvoje dirbančių užsieniečių daugiausia baltarusių

Šalies darbo rinkoje sparčiai daugėja atvykusiųjų iš užsienio. Per metus jų skaičius išaugo 56 tūkst. ir dabar sudaro beveik 142 ...
2024-03-06
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This