Ataskaitą pateikusiam Klaipėdos merui – pastabos ir dėl jo klausos

Politika, Svarbu

Sudėtingiausiais savo politinės karjeros metais 2020-uosius įvardijęs Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas miesto taryboje sulaukė palaikymo – politikai pritarė miesto vadovo praėjusių metų veiklos ataskaitai. Tačiau ir išsakė priekaištų, kad meras negirdi kitų nuomonių, kad keistai atrodo ne vienerius metus „saugomos“ neužimtos savivaldybei pavaldžių įstaigų vadovų kėdės.

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas jau dešimtą kartą pristatė savo veiklos metinę ataskaitą. Martyno Vainoriaus nuotr.
Siūlė nebetirštinti spalvų

„Tai buvo patys sudėtingiausi metai, kiek pamenu per savo politinę karjerą. Metai prasidėjo sukrėtimu dėl „Grigeo“ skandalo, o paskui prasidėjo pandemija. Su šituo iššūkiu Klaipėda gebėjo susitvarkyti, gal ir neidealiai, nes niekas pasaulyje taip nepadarė, bet pamokos yra išmoktos ir šiandien naudojamos. Visiems teko dirbti maksimaliomis apsukomis, todėl galbūt kai kurie sprendimai ir atrodo pavėluoti“, – aiškino V. Grubliauskas.

Savo ataskaitoje jis dėmesio skyrė ir vadinamajai Mėlynojo proveržio strategijai. Meras pasidžiaugė, kad „judama teisinga linkme, kai kuriose pozicijose tam tikrais pasiekimais net lenkiame grafiką, kai kuriose atsiliekame“.

Anot V. Grubliausko, vienas iš Mėlynojo proveržio strategijos perlų pernai yra į Klaipėdą pritrauktas „Baltic Tech Park“ skaitmeninis centras.

Meras savo ataskaitoje nepamiršo paminėti, jog praėjusiais metais daug aistrų virė dėl Girulių miško ir geležinkelių plėtros.

„Priminsiu, kad vyko ir apklausa, kurią kelis kartus pratęsiau. Aš jos nevadinu neįvykusia, vadinu įvykusia, tik nepavykusia pagal formaliuosius kriterijus. Nuomonių ir vertinimų yra įvairių, bet galiu pasakyti tik tiek, kad tie legendiniai 15 tūkst. klaipėdiečių balsų nenuėjo į niekur. Jie pateko ten, kur turėjo patekti. Svarbiausia, kad šiandieninė Vyriausybė nedviprasmiškai įvardijo, kad pasiekėme tai, dėl ko visi dėjome tiek daug pastangų. Premjerė labai aiškiai pasakė, kad kalbėti apie išorinio uosto statybą iki 2030 metų net nėra prasmės, todėl kalbėti apie jam reikalingos infrastruktūros plėtrą šiandien taip pat niekas neturėtų. Todėl nebereikia tirštinti spalvų“, – kalbėjo V. Grubliauskas.

Domino direktorių kėdės

Jis pabrėžė, jog „Klaipėda keičiasi – norime to ar nenorime, patinka ar nepatinka, pastebime ar ne. Ir ji keisis. Nebijokime pasidžiaugti, kad Klaipėda yra gyva, ambicinga ir dinamiška“.

Jis tvirtino, kad pokyčių pavyko pasiekti, nes praėję metai buvo tarpinstitucinio derinimo, bendradarbiavimo metai, o susisiekimo infrastruktūros plėtrai ir vystymui buvo skiriamas ypatingas dėmesys.

Nemažai miesto tarybos narių pastebėjo, kad mero ataskaita yra kone identiška tame pačiame posėdyje patvirtintai Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus veiklos atskaitai. Todėl politikai turėjo nemažai klausimų, kurie buvo susiję būtent su mero funkcijomis.

„Meras priima ir atleidžia biudžetinių, viešųjų įstaigų vadovus. Mes matome, kad direktorių priėmimas vyksta problematiškai, konkursai vyksta po kelis kartus. Kas parengia atrankos kriterijus, ką deleguojate į atrankos komisiją?“ – teiravosi Klaipėdos miesto tarybos narė Judita Simonavičiūtė.

Vienas pastarųjų nesėkmės pavyzdžių yra jau antrą kartą nepavykęs konkursas užimti Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro direktoriaus pareigas. Nors konkurse dalyvavo keturi kandidatai, esą nė vienas jų nebuvo tinkamas.

„Būtų idealu, kad į kiekvieną konkursą plūstų minia norinčiųjų dalyvauti ir būtų galimybė rinktis. Bet kai kuriais atvejais yra kitaip. Tad kyla klausimų, ar neužkeliami patys aukščiausi reikalavimai, kad ir nebūtų blogai, bet ir atriboja tuos žmones, kurie galėtų dalyvauti. Norėtųsi, kad konkursai vyktų sklandžiau. Šitas procesas vyksta ir vyksta pakankamai sklandžiai, bet rezervų dar tikrai yra“, – pripažino V. Grubliauskas.

Miesto tarybos narys Saulius Budinas priminė, kad jau pernai buvo parašęs raštą, jog viešajai įstaigai „Klaipėdos keleivinis transportas“ vadovauja laikinasis vadovas.

„Dabar tas laikinasis vadovas dirba jau dvejus metus. Taip pat jau antri metai, kaip laikiną vadovą turi „Gatvių apšvietimas“, „Senasis turgus“, metus vadovo neturėjo ir „Klaipėdos butai“. Ar tyčia tokie dalykai daromi? Gal kažkam yra laikomos vietos? Laikinas vadovas įmonėje yra jos progreso stabdymas, nes nė vienas laikinas vadovas nenori prisiimti visų atsakomybių“, – aiškino S. Budinas.

V. Grubliauskas pabrėžė, jog svarbiausia, kad įstaigų, bendrovių veikla yra efektyvi, rezultatai tenkina savininkus, miesto lūkesčius ir poreikius. „Nežinau tokių apraiškų, kad vietos kam nors laikomos. Gal kam nors ir gali susidaryti toks įspūdis, bet negaliu kalbėti apie tai, kam koks įspūdis susidarys. Svarbiausia, kad ir sudėtingomis sąlygomis tos bendrovės veikia pakankamai efektyviai, užtikrindamos tų funkcijų vykdymą. O laikyti vietų  asmeniškai aš neturiu tokio tikslo ar siekio“, – patikino Klaipėdos meras.

Klausė, kur išleidžia pinigus

Miesto tarybos narė Alina Velykienė išdrįso paklausti, kodėl meras ima tarybos nariui priklausančias išmokas kanceliarinėms išlaidoms, tačiau iki kovo 15 dienos, kaip visi kiti miesto tarybos nariai, nepateikė ataskaitos, ką nuveikė, kaip eilinis tarybos narys.

„Už tuos pinigus aš nuomojuosi automobilį, kad kiek įmanoma mažiau apkraučiau man kaip merui priskirtą automobilį ir vairuotoją. Nuomojuosi automobilį ir juo naudojuosi kaip tarybos narys. Lietuvoje nėra nė vieno mero, kuris teiktų ataskaitą kaip eilinis tarybos narys. Labai gerbiu jūsų nuomonę, džiaugiuosi jūsų įžvalgumu, noru žinoti viską iki paskutinės smulkmenos. Mano ataskaita pateikta pagal nustatytą formą ir reikalavimus, o visi finansiniai atsiskaitymai pateikiami, neviršijant jokių limitų. Automobilį nuomojosi iš normalios privačios bendrovės, jokio džiazo kvapo čia nėra, kad ir kaip jūs jo ieškotumėte“, – iškalbos nestokojo V. Grubliauskas.  

Nors miesto tarybos narė Nina Puteikienė pasidžiaugė, kad su meru galima pabendrauti nors vieną kartą per metus – tą dieną, kai yra svarstoma jo ataskaita, netrukus ji konstatavo, kad pokalbis su meru primena kurčnebylių pokalbį.

„Ko paklausi, to negausi, atsakoma insinuacijomis ir tai tęsiasi ne tik per šį posėdį, bet ištisus metus. Todėl labai juokingai skamba pasakymas, kad meras visada atviras. Pastarųjų metų mero veiklą vertinu negatyviai, neigiamai. Meras nežengia valingų žingsnių. Ataskaitoje labai pasigedau, kaip meras pats vertina koalicijos programos vykdymą, nes net jokiuose toliuose nesimato klaipėdiečio kortelės, kuri programoje numatyta. Jau nekalbu apie taip, kad mes visiškai pamiršo Mėlynąjį proveržį, o parašė, kad „norint pritraukti gyventojų reikia dirbti su gyventojų pritraukimo mechanizmais“, – stebėjosi N. Puteikienė.  

Priekaištus merui, kad jis negirdi ar nenori girdėti kitų miesto tarybos narių, nuomonės žėrė ir kiti opozicijos atstovai.

„Jei iniciatyva išeina opozicijos atstovo, tai pasakoma, kad ji nereikalinga, o po mėnesio atsiranda analogiškas tarybos sprendimo projektas. Jei dirbame klaipėdiečių labui, tai ir dirbkime visi. Mere, naudokitės kompetencijomis, kurios jums siūlomos, naudokitės mūsų patirtimi, tokiais veiksmais padarysime didesnius žingsnius į priekį“, – siūlė miesto tarybos narys S. Budinas.

Politikas Rimantas Taraškevičius reziumavo, jog mero ataskaitų svarstymas miesto taryboje nesikeičia jau dešimtmečiais.

„Metai eina ir praeina, o atskaitos svarstymas išlieka toks pats. Ir tai leidžia teigti mano patirtis. Pats 10 metų kaip meras teikiau ataskaitas, išklausydavau griežtą opozicijos kritiką, išgirsdavau valdančiosios daugumos palaikymą. Ir nemanau, kad ateityje kad nors keistųsi“, – konstatavo R. Taraškevičius.

Klaipėdos mero V. Grubliausko praėjusių metų veiklos ataskaitai pritarė 22 miesto tarybos nariai, du buvo prieš, o šeši susilaikė.

„Gavau daug vertingų, svarbių, reikalingų pastabų, pasistengsiu jas visas įgyvendinti, kiek pavyks“, – po balsavimo dėkojo V. Grubliauskas.  

22 Comments

  1. Klaipėdskas

    Brežnevas tarybų laikais šnekėjo ne taip optimistiškai, kaip šita, Klaipėdai liberastų prakišta džiazuojanti marionetė. Klaipėdą nustekeno iki Sovietsko lygio. Užjaučiu dėl grigeo – praradai gerą sponsorių, savo žmonos versliukui.

    Reply
  2. Aš

    Gyvenu Klaipėdoje virš 20 metų.Mačiau visokių merų ir jų darbų.Bet šitokio niekinio mero,kuris apleido,nuskurdino ir užteršė tokį gtažų miestą,dar nebuvo.Visur netvarka ir neūkiškumas akis bado.Tik korupcija klesti.Net visi tie festivaliai nublanko,į kuriuos kažkada rinkdavomės iš visos Lietuvos.Liūdna.

    Reply
  3. Aš

    Mums tokio mero nereikia

    Reply
  4. Vytas

    Apie mera aiskiai pasako baltijos kinoteatras ir atgimimo aikste,kurios vietoje stovejo grazus ano meto namai.ir didelis aciu kabutese kad iki siol miestas neturi tramvajaus.atleiskit ,bet mazu maziausiaituretu buti geda.jumis jau nebetikima.su pagarba.

    Reply
  5. Tadas

    Metai prasidejo Grigeo skandalu o pasibaige penkiu simtu tukstanciu Grigeo parama klaipedos universitetui.

    Reply
  6. keleivė

    įdomu,kokie ten reikalavimai keliami į ,,Keleivinio transp,,vadovus,kad tiek laiko vis laikinas vadovas,neatsiranda matyt norinčių ten vadovaut,gal laukime vis,kol grįš senas arba meras,kai į užtarnautą poilsį išeis

    Reply
    • Anonimas

      Ne ne taip, lsikinasis parsnkusmerui, bet jis neatitinka reikalavimų nuolatiniam, todėl laiko.

    • R.A.

      Taigi ne kartą viešai buvo teigta, kad vieta palikta G. Neniškiui, kai baigsis šio kadencija administracijos direktoriaus pareigose. Trumpa atmintis?

  7. Pensininkas.

    Viskas rašantiems negerai ir negerai, tai gal skriskit į marsą, ten bus gerai. O Meras šaunuolis, ir triūbą moka pūsti ir miestui gerai vadovauti, su tuo ir sveikinu normalius, neziziančius Klaipėdiečius.

    Reply
    • Anonimas

      Tu matyt esi biurokratas, dirbantis valdiškoj įstaigoj, arba pencininas, nes nornalūs žmonės tokio netikėlio net matyt nenori.

    • Pensininkas.

      Aš tai pensininkas ir man Klaipėda kas metai gražėja, autobusai mieste nauji , puikūs važiuoja, eismas sutvarkytas, beveik spūsčių nėra, gatvės asfaltuojamos, paplūdimiai gerai tvarkomi, ir t. ir t., o anonimas, tai gal kokia žiūrkė šalia Mero šmirinėjanti ir trupinių nerandant, ane ?

    • Anonimas

      jau laikas pailsėti, jeigu pačiam Klaipėda gražėja. Lėbartuose dar gražiau.

    • Pensininkas.

      Viešpaties keliai nežinomis, gal man rytoj eilė, o gal ir anonimui, Lėbartais džiaugtis, Amen.

    • Jaunimas

      Matosi, kad pencininkas, neturi su kuo lygint, nes apart Klaipėdos ir parazito Grubliausko nieko nemato, kada paskutinį kartą buvot Kaune, Vilniuj, Gdanske, Venspily? Su tais miestais palyginus Klaipėda visiška skylė.

    • Aš

      Sutvarkytas eismas??!!!Senoli atsibusk!Nematai kas darosi kiekvieną rytą ir vakarą Vilniaus plente ir Jakų žiede.Gal ir gražiau nei prie sovietų,bet sovietai bent statė ir sodino medžius,o dabartiniai vadukai viską pjauna ir griauna.

    • Pensininkas.

      O, vargeli, žmogus pradeda vertinti tai, ką turėjo, tik po to, kai turėtą praranda. Dievas duos, sulauksiu, ką po ketverių metų pagiedosit, kai kitą merą turėsit. Kad tik nereikėtų gailėtis…..

  8. Gėda net girdėt

    Nuomojasi šeimos automobilį, ką galia pasakyt, lodorius miesto pinigų švaistūnas. Miestiečiai tokio mero nemylii, nepalaiko ir nenori. Paklausykit kokia miestiečių nuomonė apie jį – nevykėlis

    Reply
    • Gražu

      Nuomojasi Volvo XC 90, po šios nuomos iš miesto pinigų tas automobilis liks jam.

    • Anonimas

      Turėtų tas automobilis su išsimokama nuoma už miesto pinigus likti miestui.

    • Nieko naujo...

      Nuomojasi automobilį iš privačios įmonės, bet juo važinėja kas kitas, o pats važinėja su šeimos automobiliu, kuris yra asociacijos vardu ???

    • Čia dudoriui normalu, žurnalistai tyli

      Pasidoėkit kokia nuoma, o gi išsimokėtina, po kurios dadėjęs kelis euriukus tą Volvo už 70000 pasiliks sau 🙂

  9. Ir vėl politikuoja

    Meras sako “gyva ambicinga dinamiška” Klaipėdiečiai mato realybę “mirusi be ambicijų stagnuojanti” atsipaipaliok dudoriau

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Sportas, Svarbu

Konfliktų draskomo „Viesulo” vadovo darbą meras vertina gerai

„Kiekvienas vadovas turi dar ir savo vadovą, išskyrus aukščiausiąjį miesto vadovą, nes jam vadovo nebėra”, – taip Klaipėdos miesto tarybos Kultūros, ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This