Pritarta Klaipėdos savivaldybės direktoriaus ataskaitai: viskas nėra taip blogai

Miestas, Svarbu

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis, ketvirtadienį miesto tarybos nariams pristatęs savo ir visos savivaldybės ataskaitą už praėjusius metus, sulaukė ir pagyrų, ir pylos. Tačiau ataskaitai buvo pritarta, nes, anot ir kai kurių opozicijos atstovų, viskas nebuvo taip blogai, kad reikėtų kalbėti apie vadovo atleidimą.

Ir savo antrųjų metų veiklos ataskaitą G. Neniškis buvo priverstas pristatyti nuotoliniame miesto tarybos posėdyje.

„Esu patenkintas”

Pats G. Neniškis akcentavo, jog praėjusiais metais pagrindinis Klaipėdos savivaldybės darbas buvo susijęs su pandemijos suvaldymu.

„Su šiais klausimais savivaldybė pakankamai neblogai susitvarkė. Deja, situacija yra tokia, kokia yra, tikriausiai iki vasaros gyvensime karantino situacijoje. Žinoma, dėsime visas pastangas, kad pas mus situacija būtų maksimaliai geresnė“, – žadėjo direktorius.

Jis pabrėžė, kad nepaisant koronaviruso situacijos, didžiąją dalį strateginiame veiklos plane suplanuotų priemonių pernai pavyko įgyvendinti. 74 proc. visų programų įgyvendinta pilna apimtimi, 20 proc. – dalinai, o tik 6 proc. suplanuotų darbų nebuvo realizuoti ir tai yra didieji vieši renginiai, kurie dėl COVID-19 situacijos negalėjo įvykti.

„Esminis ir atraminis savivaldybės administracijos vadybinis principas buvo, kad įsigaliojo nauja savivaldybės administracijos struktūra. Buvo nemažai kritikos ir skepsio, reikėjo užtikrinti, kad nauja struktūra funkcionuotų efektyviai, iššūkių buvo nemažai, daugiau dėmesio teko skyriams, nes neliko departamentų, iššūkių buvo, jų ir dabar yra, bet manyčiau, kad sistema sėkmingai funkcionuoja. Tikimės, kad šiemet rezultatai bus dar geresni ir struktūra veiks dar efektyviau“, – vylėsi. G. Neniškis.

Jis itin džiaugėsi, kad praėjusiais metais investiciniams projektams vykdyti buvo panaudota dvigubai daugiau lėšų nei 2019 m. – atitinkamai 53,6 mln. ir 26,2 mln. eurų.

„Planas buvo dar didesnis, bet esu patenkintas ir šito plano įgyvendinimu. Tačiau pažiūrėjus į retrospektyvą, dar buvo galima padaryti geriau, jei žiema būtų vėliau prasidėjusi“, – tikino G. Neniškis.

Jis akcentavo, kad nemažai projektų pernai buvo baigta, daug jų įsibėgėjo ir bus baigti šiemet. „Dešimtmečio projektas yra Baltijos prospekto žiedinės sankryžos rekonstrukcija. Gerai, kad ji sutapo su prasidėjusi karantinu, kol nėra didelių eismo srautų. Jau dabar susidaro eismo kamščiai, tai galima tik įsivaizduoti, kas būtų, jei transporto sistema funkcionuotų visu pajėgumu. Pernai labiausiai strigome su naujosios mokyklos statyba šiaurinėje miesto dalyje. Po ilgų diskusijų, beveik 90 proc. buvo perdarytas techninis projektas ir dabar darbai jau įsibėgėjo, judėsime toliau“, – reikšmingiausius ir sudėtingiausius projektus įvardijo Klaipėdos savivaldybės vadovas.

Jis taip pat pasidžiaugė, jog praėjusiais metais buvo žengtas didelis žingsnis į priekį aplinkosaugos srityje.

„Pirmiausia paminėtini bendrovės „Klaipėdos vanduo“ investiciniai projektai, kurie sumažino sklindančius nemalonius kvapus. Be to, jau visus metus per „Klaipėdos vandens“ valymo įrenginius keliauja „Grigeo“ nuotekos. Kai sistema veikia tokiu būdu, akivaizdu, kad pietinėje dalyje kvapų problema yra sumažėjusi. Bent jau žiemos metu skundų nesigirdi. Tikimės, kad įgyvendinus ir visas kitas suplanuotas priemones, problemos išsispręs“, – į ateitį žvelgė G. Neniškis.

Kliuvo dėl gatvių ir bendrojo plano

Tačiau būtent dėl požiūrio į aplinkosaugos problemas direktorius ir sulaukė nemažai kritikos.

„Kiek laiko jums reikia, kad išspręstumėte besikartojančias problemas – nevalomas gatves, darkomus želdinius?“ – klausė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos miesto taryboje vadovas Arvydas Vaitkus.

Jam antrino ir Liberalų sąjūdžio atstovė Lina Skrupskelienė, kuri tvirtino, dėl nevalytų gatvių mieste susidaro tikri dulkių debesys. Todėl esą pirmiausia reikia susitvarkyti savo kieme, o tik paskui baksnoti į kitas įmones.

„Šiemet žiema tikrai buvo žiema ir dar dabar truputėlį pasikandžioja, naktimis dar būna minusinė temperatūra, todėl dar negalima maksimaliai naudoti mūsų naujųjų mašinų valyti ir plauti gatves. Pradėjome valyti ir plauti, bet paskui pašalo, vėl reikėjo barstyti, o tada vėl valyti. O tai finansiniai resursai, reikia įvertinti finansines galimybes. Šiemet numatome daugiau priemonių gatvių valymui – tiek, kiek leidžia mūsų įtemptas biudžetas“, – patikino G. Neniškis.

Jam kliuvo ir dėl to, kad tiek pernai, tiek šiemet savo svarbiausiais ateities darbais direktorius įvardijo naujojo Klaipėdos miesto bendrojo plano bei Klaipėdos strateginio plėtros plano iki 2030 metų patvirtinimą.

„Nenustebčiau, jei kitais metais, skaitydamas direktoriaus ataskaitą, vėl matysime tuos pačius iššūkius 2022 metams. Vertinant tai, kad šie dokumentai nėra patvirtinti, reikia pasakyti, jog Klaipėda šiuo metu stagnuoja, laikas yra pagrindinis dalykas ir reikia greitesnio judėjimo“, – kalbėjo Liberalų sąjūdžio frakcijos miesto taryboje vadovas Saulius Budinas.

G. Neniškis aiškino, kad Bendrasis planas yra nepatvirtintas, nes korekcinių klaidų įžvelgė Valstybinė teritorijų planavimo ir statybų priežiūros inspekcija.

„Pasiryžome kartoti viešinimo procedūrą. Gal ir gerai, gal verta padiskutuoti dėl kai kurių sprendinių. Dabartinė redakcija yra aukštesnio lygio. Kol kas bendrasis planas yra viešinamas, vyksta diskusija su bendruomene. Gal nėra gerai, kad kai kurie bendruomenės nariai iš principo užsiima tam tikrais veiksmais, kad plano tvirtinimas užtruktų dar ilgesnį laiką. Tai labai rimtas dokumentas ir dėsime visas pastangas, kad šiemet bendrasis planas būtų patvirtintas“, – pažadėjo G. Neniškis.

Pažadėjo, kad bus geriau

Nors G. Neniškis, pristatydamas savo ir visos savivaldybės administracijos ataskaitą už praėjusius metus, akcentavo, kad geriems rezultatams įtakos turėjo tai, jog nuo praėjusių metų balandžio pradėjo funkcionuoti naujoji savivaldybės administracijos struktūra, miesto tarybos narė Judita Simonavičiūtė buvo įsitikinusi, kad reforma jokios naudos nedavė.

„Mano nuomone, sugriauta sistema duoda tas pasekmes, kurias turime. O tai yra, kad visa atsakomybė tenka direktoriui, kurios jis nenori prisiimti, o patarėjai, nors jiems mokamos didelės algos, lieka už kadro. Bet prezidento patarėjai išeina į viešumą. Be to, manau, kad ataskaitoje trūksta kritiškumo savo vykdomiems projektams. Reikia ne pasiteisinimų, o įvertinti, kaip buvo galima daryti kitaip, kad rezultatas būtų pasiektas. Ir labiausiai neramina nesuvokimas vieno pagrindinio dalyko, kad direktorius yra tik vienas iš sprendimų rengėjų. Pradžioje reikia pasikliauti visuomenės nuomone, kad turėtume teisingą sprendimą, o ne pradėti nuo to, kad pirmiau paruošiu, o tada kritikuokite. Visuomenės telkimas dabartinėje situacijoje yra pagrindinė savivaldybės vadovo funkcija, bet matosi jos trūkumas“, – kalbėjo J. Simonavičiūtė, viešai pamąsčiusi, jog balsuodama už ataskaitą ji veikiausiai susilaikys.

„Galima daug kritikuoti, lieti pyktį dėl nepadarytų darbų ar padarytų netinkamai, bet yra ir kuo pasidžiaugti, kad pradėti darbai, apie kuriuos diskutuota daugiau nei 10 metų. Turiu omenyje Tauralaukio gatvių asfaltavimą, Baltijos prospekto rekonstrukciją. Ką reikštų, jei šiandien nepritartume direktoriaus ataskaitai? Tai reikštų, kad turėtume kalbėti apie direktoriaus nušalinimą, nepasitikėjimą. Tačiau mūsų frakcija mano, kad viskas nėra tiek blogai, kad nereikėtų nepritarti tai ataskaitai. Manau, kad jums, direktoriau, duodami pasitikėjimo kreditai jus paskatins su didesne inercija spręsti klausimus klaipėdiečių labui“, – kalbėjo A. Vaitkus.

23 miesto tarybos nariai Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus ataskaitai pritarė, septyni balsuodami susilaikė, o vienas buvo prieš.

„Šie metai ir rezultatai bus geresni“, – sulaukęs tokio įvertinimo pažadėjo G. Neniškis.

10 Comments

  1. Nėris

    Kiečiausi šioje situacijoje valstiečiai. Atseit opozicijoje, bet manau ne už dyką balsuoja už direktoriaus ir mero ataskaitas. Už nieką neatsako, bet viską turi. Vargšeliai valdžios ištroškę .

    Reply
  2. :)

    Šypsena tai tikrai kvaila .

    Reply
  3. Stefanija

    Ir kuo Nemiškis nupirko ar sužavėjo opoziciją. Interesų partija.

    Reply
  4. Nikulinas

    Vaitkus siūlo dirbti su didesne INERCIJA? Ar žurnalistė nesąmones rašo, ar Vaitkus nusikalba?..

    Reply
  5. Petras

    Intriguojantis straipsnio pavadinimas, bet komentatoriai teisūs, negi Administracijos darbą vertina tik opozicija?

    Reply
  6. nebūkite

    naivuolės,nežino realybės,kad savi nekritikuoja

    Reply
  7. Bėdulis

    Aš nesuprantu, kodėl liveralia tokie pikti ir pagiežingi? Ie smulkmeniški

    Reply
  8. Realybė

    Julija, nebūk naivi, teigiami pasisakymai niekam neįdomūs 🙂

    Reply
  9. Julija

    Stebiu posėdį nuotoliniu būdu per youtube ir nesuprantu, kodėl straipsnis neobjektyvus? Kodėl į straipsnį sukelti tik opozicinių frakcijų klausimai, pasisakymai? Tendecingas straipsnis.

    Reply
  10. Joris

    Na bet jo ta apykvailė šypsena… Rodos, kartais kalba rimtus dalykus ir kai išlenda ta šypsena, nors nugriūk. Iš kur tokį ištraukt dar reikia.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Naujam prekybos centrui – raudona šviesa 

Leidimas vietoje buvusių Prekybos uosto kultūros rūmų J. Janonio gatvėje statyti prekybos centrą negali būti išduotas kol nebus parengtas nepriklausomas ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą, ketvirtadienį, svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Spyglys

Išsigando Linutės*

Pasižadėjusi prieš kiekvieną Klaipėdos miesto tarybos posėdį rėžti kalbą iš „Klaipėdiečių tribūnos” Virginija Jurgilevičienė pažado netesėjo. Ketvirtadienį jos posėdyje nebuvo. ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This