Teismas: Statybų inspekcijos surašyti aktai – neteisėti

Regionas

Klaipėdos apygardos teismas apeliacine tvarka išnagrinėtoje civilinėje byloje, kurioje buvo nagrinėjamas ginčas dėl savavališkos statybos aktų panaikinimo, nusprendė, kad Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (VTPSI) surašyti du savavališkos statybos aktai yra neteisėti.

Palangiškė ieškovė kreipėsi į teismą, prašydama panaikinti atsakovės VTPSI surašytus du savavališkos statybos aktus.

Apygardos teismas palangiškės skundą patenkino. Asociatyvi Palmiros Mart nuotr.

Moteris įrodinėjo, kad nėra tokio savavališkos statybos fakto, koks nurodytas ginčijamuose savavališkos statybos aktuose, ji nestatė ir neorganizavo kelio statybos darbų, nes jie buvo atlikti anksčiau, nei jai buvo išduotas statybos leidimas. Savavališkos statybos aktas surašytas ne tam asmeniui, nes tų statybos darbų, kurie ginčijamuose savavališkos statybos aktuose įvardijami kaip savavališka statyba, faktinis užsakovas buvo kitas asmuo.

Statybų inspekcija laikėsi pozicijos, kad ieškovė turėjo pašalinti anksčiau (iki statybos leidimo jai išdavimo) paklotas trinkeles, nes būtent ieškovei buvo išduotas statybos leidimas tiesti kelio atkarpą.

Palangos apylinkės teismas ieškinį atmetė, tačiau moters apeliacinį skundą išnagrinėjęs apygardos teismas jos argumentus, kad ne ji statė savavališkos statybos akte nurodytą statinį – trinkelėmis išklotą gatvę Palangoje, pripažino pagrįstais, o ieškovei surašytus savavališkos statybos aktus panaikino ir priteisė jai iš VTPSI 3250 Eur bylinėjimosi išlaidų.

Pasak teismo pranešimo, teisėjų kolegija nurodė, kad byloje nėra įrodymų, jog ieškovė vykdė savavališką statybą, t. y. (pa)statė savavališkos statybos aktuose nurodytas betoninių trinkelių kelio atkarpas po techninio projekto parengimo ir statybos leidimo ieškovei išdavimo.

Priešingai, pagal byloje surinktus įrodymus konstatuota, kad trinkelių danga buvo paklota dar iki ieškovės techninio projekto parengimo. Privalomasis nurodymas pašalinti savavališkos statybos padarinius iki statybos leidimo išdavimo ieškovei nebuvo surašytas, o statybos leidimas ieškovei buvo išduotas ne savavališkos statybos padariniams pašalinti, bet naujam statiniui statyti.

Pasak teismo, ieškovei išduotas statybos leidimas, techniniame projekte numatant nuardyti esamą betoninių trinkelių dangą ir įrengti asfaltbetonio dangą, net neįpareigoja asmens statyti statinio, o tik suteikia jam teisę statyti. Nors ieškovei buvo suteikta teisė (bet ne pareiga) nutiesti asfalto dangą ir nuardyti esamą betoninių trinkelių dangą, ji neprivalėjo to daryti ir jai negali kilti atsakomybė už tai, kad ji pasirinko neįgyvendinti šios jai suteiktos teisės.

Teisėjų kolegija sprendime taip pat pažymėjo, kad savavališkos statybos aktas nebūtinai turi būti surašytas tik tam asmeniui, kuris turi statybos leidimą, nes jis gali būti surašomas ir tam asmeniui, kuris pastatė statinį, neturėdamas statybą leidžiančio dokumento.

Aplinkybė, kad dėl tam tikrų priežasčių negalima surašyti privalomojo nurodymo pašalinti statybos padarinius asmeniui, galbūt vykdžiusiam savavališką statybą, negali lemti išvados, kad toks aktas turi būti surašytas kitam asmeniui, kuris nurodomų savavališkos statybos darbų nevykdė, nes tokia išvada būtų nesuderinama su teisingumo, protingumo ir sąžiningumo principais.

Apygardos teismo nutartis įsiteisėja nuo paskelbimo dienos, tačiau per 3 mėnesius gali būti skundžiama kasacine tvarka Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Išdaužė teismo langą

Policija pranešė, kad pirmadienį, apie 13.34 val., buvo pastebėta, jog išdaužtas Klaipėdos apygardos teismo pastato langas. Martyno Vainoriaus nuotr. Pradėtas ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Į teismą siunčiami vagystes ir plėšimus vykdę penki vyrai

Klaipėdos apylinkės prokuratūra praneša teismui perdavusi baudžiamąją bylą, kurioje penki asmenys kaltinami dėl pernai Klaipėdos mieste masiškai vykdytų atvirųjų vagysčių ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Regionas

Prokuratūra: piniginę žalą patyrusiems asmenims turi atlyginti valstybė ir Neringos savivaldybė

Generalinė prokuratūra, siekdama apginti viešąjį interesą, kreipėsi į Regionų administracinį teismą su prašymu septynių asmenų naudai solidariai iš Lietuvos valstybės ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This