Klaipėdoje draudimas rūkyti privačiuose balkonuose – nepageidaujamas

Miestas, Svarbu

Tik maždaug kas trisdešimtas Klaipėdos daugiabutis namas yra paskelbtas nerūkymo zona, o tai reiškia, kad jame draudžiama rūkyti ir privačiuose balkonuose, terasose bei lodžijose.

Asociatyvi Bru-nO (pixabay.com) nuotr.

Jau beveik trys mėnesiai galioja dar pernai spalį Seime priimtas įstatymas, kuriuo draudžiama rūkyti daugiabučių namų balkonuose, terasose, lodžijose, priklausančiuose atskiriems savininkams. Iki šių metų pradžios rūkyti buvo draudžiama tik daugiabučių namų bendrojo naudojimo patalpose, pavyzdžiui, laiptinėse, koridoriuose ar bendruose balkonuose.

Tačiau naujasis draudimas realiai ima veikti tik tuomet, jei bent vienas iš namo gyventojų prieštarauja rūkymui. Prieštaraujantysis turi kreiptis į Klaipėdos savivaldybės administraciją, pateikti nustatytos formos prašymą, kuris yra nagrinėjamas. Kai prašymas išnagrinėjamas, daugiabutis namas, kurio gyventojas kreipėsi, yra paskelbiamas tokiu namu, kuriame draudžiama rūkyti ir privačiuose balkonuose.

Klaipėdoje yra apie 2000 daugiabučių namų, o Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu vos 59 iš jų yra paskelbti tokiais, kuriuose draudžiama rūkyti ir privačiuose balkonuose.

„Nemanau, kad žmonėms trūksta informacijos apie procedūras. Taip, iš pradžių galbūt dauguma ir galvojo, kad Seimas priėmė įstatymą ir automatiškai visuose daugiabučiuose draudžiama rūkyti. Tačiau metų pradžioje buvo begalė laidų, straipsnių apie tai, ką reikia daryti, kaip elgtis, kad nebūtų leidžiama rūkyti ir privačiuose daugiabučių namų balkonuose. Mes taip pat sulaukdavome daugybės skambučių, paklausimų. Todėl tikrai abejočiau, kad žmonės trūksta informacijos, kad jie nežino, jog reikia papildomai kreiptis į savivaldybę ir todėl tik 59 Klaipėdos daugiabučiuose negalima rūkyti privačiuose balkonuose. Tai, kad žmonės aktyviai nesiekia tokio draudimo, matyt, lemia ir kitos priežastys“, – samprotavo Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vyresnysis patarėjas Marius Pankevičius.  

Jis patvirtino, jog tam, kad visame daugiabučiame name butų uždrausta rūkyti ir privačiuose balkonuose, terasose ar lodžijose, pakanka vieno gyventojo prieštaravimo – rašto savivaldybei. O kai name įsigalioja toks draudimas, jis gali būti atšaukiamas tik tokiu atveju, jei tas pats asmuo savo prieštaravimą atsiima arba jei jis išsikrausto. Draudimas nustoja galioti ir tuo atveju, jei asmuo, kuris kreipėsi, tame name nebuvo deklaravęs savo gyvenamosios vietos, o nuo draudimo galiojimo pradžios praėjo pusmetis.

„Teko girdėti ir tokius gandus ar anekdotus, jog kai kuriuose namuose tam tikri gyventojai kaimynų net prašydavo susimokėti, kad nesikreiptų į savivaldybę dėl draudimo rūkyti. Matyt, tikrai buvo visokių situacijų. Tačiau ir dabar jau tenka girdėti, kad tuose namuose, kuriuose uždrausta rūkyti privačiuose balkonuose, gyventojai skundžiasi, jog kaimynai rūko savo butuose, o dūmai per ventiliacijos sistemą patenka ir pas kaimynus. Tad ir neaišku, kas blogiau – ar momentiniai dūmai iš balkono, ar tie, kurie nuolat sklinda per ventiliaciją“, – kalbėjo M. Pankevičius.

Jis neslėpė, kad Seimo priimtą įstatymą dėl draudimo rūkyti ir privačiuose balkonuose taikyti praktikoje yra labai sunku. „Todėl dar turi praeiti šiek tiek laiko, dar turime įvertinti daugiau aplinkybių ir, matyt, ateis laikas, jog teks kreiptis į įstatymų leidėjus dėl šio teisės akto tobulinimo“, – svarstė patarėjas.     Draudimo rūkyti privačiuose balkonuose, terasose ar lodžijose nesilaikantys asmenys gali būti nubausti iki 90 eurų siekiančia bauda.

23 Comments

  1. Egle

    Laba diena, skaitydama Klaipedos miesto naujienas suzinojau apie si istatyma. Atvirai, mane, kaip Europos (ne tik Lietuvos) piliete, trikdo tokia iteisinama tvarka. Taip, dumu kvapas nera malonus, kaip yra nemalonus girdeti triuksmas ar suns lojimas sklindantis is uz kaimynu sienos, gaminamo maisto kvapai atkeliaujantys per ventilaicijos angas i nuosavus butaus. Taciau taciau … RUKYTI ar NERUKYTI yra zmogaus pasirinkimo laisve. Draudimas rukyti privacios nuosavybes teise priklausianciame balkone man asocijuojasi su grizimu i priespaudos laikus, zmogaus teises į privatuma pazeidima. Juk tiek daug dalyku mus gali trikdyti, uzdrauskime bet kokia veikla daugiabuciuose: neklausykime muzikos, nelaikykime sunu (nes loja), nebezdekime per stipriai, kaip kazkas sake, kalbekime tik labai tyliai, nes kazka erzins garsus pokalbiai ar televizoriaus garsas (izoliacija sovietmecio daugiabuciuose nekokia). As pati nerukau ir turbut niekada nerukysiu, taciau tikrai toleruosiu, kad kaimynas is gretimo buto ruko savo balkone ar per balkono langa. Man butu geda pasakyti savo sveciams is Europos, kad jie negali surukyti cigaretes per mano buto balkono langa.

    Reply
  2. Piktas

    Tiek triūkšmo,tik dėl to,kad yra velniškai sunku pakelti subinę ir išeiti į lauką padūmyti. Įžvelkite ir teigiamų dakykų,gal mažiau rūkysite dėl to,pabūsite daugiau gryname ore ir pajudėsite daugiau eidami į kiema?

    Reply
  3. Husky

    Gerbiamieji,o jums neatrodo,kad sekantis įstatymas bus nutaikytas į tuos,kurie tuštindamiesi sanitariniame mazge,savo bute,smagiai pirstels,juk kvapas pasieks kaimynus per ventiliacines angas. Ką tada darysite,kamščius į šikną kišitės? Pagslvokite apie tai,gal „įstatymai” prisikas ir iki jūsų? Pvz.:man labai patiktų-vienas butas,viena mašina,o ne 2 ar 3,tipo žmonai,vyrui ir vaikui,juk šaligatvis ir žaidimo aikštelės ne jūsų kibirams…

    Reply
  4. As

    Debiloidiskas istatymas.o tam kaimynuj kur iskustu prisikciau prie duru

    Reply
  5. Hg

    Nieko tokio, atsils oras, pradarys visi balkonus, ir tokiu namu padauges.

    Reply
  6. Aha!

    Nuėjęs pas kaimyną pasikalbėti dėl rūkymo bute, gali gauti iš kuloko į nosį. ?

    Reply
  7. Vida

    Tai ačiū protinguoliai.Šiuo metu mano virtuvė prasmirdusi rūkalais,nes kažkokia žiurkė neišneša savo sėdynės į balkoną ir rūko virtuvėje.Labai ,,geras””įstatymas.Beje,mūsų šeima nerūkanti.

    Reply
    • S

      Nueikite pas kaimyną ir šiuo reikalu civilizuotai pakalbėkite. Kitą kartą paprasti dalykai padaro stebuklus.

    • *****

      Pastudijuokite įstatymą atidžiai …Jame aiškiai rašoma – kaimynai neturi dūmų jausti NESVARBU kur rūkoma . Mano kaimynai rūkydavo balkone atsidarę langą , dūmai tiesiai į mano miegamąjį eidavo . Dabar , po įstatymo , kaimynai rūko balkone su uždarytu langu , aš jokių pretenzijų neturiu dėl balkono 🙂 Tegul rūko , nes dūmų nejaučiu .

  8. Balkonas

    Labai geras istatymas,palaukit vasara,kai zmones atsidarys balkonus ir langus tokiu namu kurie pasirasys dauges labai sparciai

    Reply
    • Sutinku

      As busiu viernas is tu prasanciu

    • Tomas

      Nu jo, o paskui kaip kad mano kaimynas pradės rūkyti tulike ir visas „aromatas” pareis per ventiliaciją. Jau geriau lai balkone rūko.

    • Sutinku

      Beje, kaip uzpildyti sita reikala internetu?

    • Sutinku, Tomui

      Jei kaimynas nesupratingas, tada mainu sistema, is jo tuoleto dumai man, mano katinuko kraiko turinys jam :)) Kaip deliverint galima sugalvot :))

    • Sutinku, Tomui

      tualeto

  9. ezys

    Mano kaimynai nuo draudimo ne karto neruke balkone, nors anksciau tai darydavo po kelis kartus per diena, tad bent jau kolkas kreiptis ir nera reikalo 😉 Tuo tarpu jusu antraste lyg ir teigtu, kad visuose namuose, kur pareiskimas nepateiktas pageidaujama, kad juose butu rukoma. Kas butu klaidinga isvada is kurios seka klaidinanti antraste.

    Reply
    • Hmm

      kiek per savo amželį teko matyti, tai didžioji dalis antraščių yra labai intriguojančios. Ko negali pasakyti apie po antrašte esantį tekstą. Kodėl taip yra? Atsakymą patys žinote ?

    • Magyla

      Kaip ir Ežio, taip ir mano kaimynai (tokių turiu du) šiemet balkone jei ir rūko, tai rečiau, pasisaugodami. Per šiuos beveik tris mėnesius tik kartą pajutau dūmus, padariau kaimynui pastabą, tas iškart užgesino cigaretę ir atsiprašė. Žurnalistė klysta – įstatymas ne tik pageidautinas, bet ir būtinas, ir nesvarbu, kiek žmonių juo pasinaudojo. Gal ir aš vasarą kreipsiuosi į savivaldybę, jei padėtis pasikeis į bloga, bet kol kas nėra reikalo.

    • Vida

      Mano kaimynai po draudimo nė karto neberūkė balkone, bet pradėjo rūkyti bute. Dabar mūsų miegamojo neįmanoma išvėdinti ir pastoviai dvokia kaip peleninė…

    • Magyla

      Vida, aš jūsų žodžiais abejoju. Jei rūkaliui niekas netrukdo rūkyti bute, tai jis nesivargina eiti į balkoną, rūko kad ir lovoje nepriklausomai nuo to, yra įstatymas ar jo nėra.

  10. Aš

    Kur galima susipažinti su daugiabučių, kuriuose draudžiama rūkyti, sąrašu?

    Reply
    • Marius Pankevičius

      Laba diena, norėčiau patikslinti Jūsų pateiktą informaciją ir nuorodas.
      Vadovaujantis galiojančiais teisės aktais, Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu yra paskelbiama, kurių daugiabučių namų balkonuose, terasose, lodžijose, nuosavybės teise priklausančiuose atskiriems savininkams, draudžiama rūkyti.
      Šiuo metu (straipsnio publikavimo metu) toks draudimas galioja 45-iuose daugiabučiuose, o nuo š. m. balandžio 8 d. įsigalios ir dar 14-oje, t. y. nuo 2021-04-08 toks draudimas galios iš viso 59-iuose daugiabučiuose. Kitaip tariant, tai susiję su teisės akto pakeitimo įsigaliojimu.
      Teisės aktai yra skelbiami Teisės aktų registre (papildomai gali būti skelbiami ir institucijų svetainėse). Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymas dėl minėto draudimo: https://www.e-tar.lt/portal/lt/legalAct/6268cb60566611eb9dc7b575f08e8bea (tai galime surasti ir straipsnyje minėtoje Klaipėdos miesto savivaldybės interneto svetainės rubrikoje. Jos tekste tereikia paspausti aktyvią nuorodą „www.e-tar.lt”).
      Prašau atkreipti dėmesį į teisės akto redakciją – ar tai yra pirminis teisės aktas, ar jo aktuali redakcija, ar redakcija, kuri įsigalios vėliau.
      Pasirinkti Jums aktualią (pirminę, dabar galiojančią ar vėliau įsigaliosiančią) redakciją galite Teisės aktų registro puslapio dešinėje pusėje esančioje rubrikoje „Teisės akto pakeitimai” arba Savivaldybės tinklapyje pasirenkant redakciją (pavyzdžiui, šiuo metu galiojanti redakcija yra Nr. 3, o nuo 2021-04-08 įsigaliosianti redakcija yra Nr. 4).
      Gražios dienos visiems ir būkime sveiki.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Bus rūkoma ir politinių spektaklių metu*

Šių metų pradžioje Spyglys skaitė apie pasipiktinimą, kad pernelyg daug jau rūkoma Klaipėdoje rodomuose spektakliuose. Tokie jautruoliai nuo šiol galės ...
2023-05-11
Skaityti daugiau

Miestas

Daugėja draudimų rūkyti balkonuose

Uostamiestyje daugėja namų, kurių gyventojai nepageidauja, kad jų balkonuose būtų rūkoma. Pirmadienį įsigaliojo Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymas dėl dar ...
2022-08-09
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Kontrolieriai kirto negailestingai: Klaipėdos viešosios teritorijos prižiūrimos atmestinai

Klaipėdos gyventojams nuolat skundžiantis dėl tvarkos ir švaros trūkumų viešosiose teritorijose, Savivaldybės kontrolieriaus tarnyba pateikė šių teritorijų tvarkymo ir priežiūros ...
2022-04-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This