Vytauto karalystės auksiniai*

Spyglys

Spyglys
2021-03-26

Komentarų: 0

Matyt, kad įkvėptas ketvirtadieninių įvykių mūsų miestelyje Spyglio konkurentas išguldė dar vieną pasakėčią:

Išaušo iškilmingoji karaliaus prakalbos diena. Karalystėje kaip ir žadėta gatvės nušluotos, medžiuose čiulba tik lakštingalos. Karaliaus Vytauto nuotaika pakili, visi laukia to lemtingo momento – Jo ekscelencijos didenybės žingsnio į Rotušės balkoną, prakalbos sakymo.

Karalystės būrai ir jų pačios susirinko klausyti karaliaus, riteriūkštis Alvidas, išrikiavęs kariauną, vos matomu galvos linktelėjimu karaliui Vytautui duoda ženklą, kad būrai jau pasiruošę dėmesingai išklausyti didingąją kalbą ir galima pradėti.

Lėtai, įkvėpęs oro karalius Vytautas paskelbia, kad praėję metai buvo sunkūs, daug būrų sirgo pasauline cholera, tačiau tik jis vienas sugebėjo tikrinti visus į uostą atplaukiančius laivus ir savo žvilgsniu rūšiuoti į kurią pusę eiti karalystės svečiams. Sergančius į kairę, į arklininko Arūno arklides ant šieno miegot, sveikus – į karalystės lūšnynus su prievaizdo tūravojimu.

Įpusėjus apžvelgti praėjusio metų derlių – grūdų ir žuvininkystės išteklių gausą, dvi karalystės damos pradėjo muistytis. Pirmoji dama Vaida ištarė: „Karaliau, aš nebegaliu”. Ir nualpo. Antroji – Judita, pamačius, progą gelbėti arbatos draugę, pasakė Jo didenybei: „Aš tuoj, netrukus grįšiu“. Pasipusčiusios suknių padelkas išsmuko iš minios.

Karaliui Vytautui tai nepatiko. Pradėjo trūkčioti kalba, žodžiai tramvajaus studija, Baltijos kelias užstrigo jam gerklėje. Minia nusčiuvo…. Galvojo, kad tuoj karalius Vytautas, kad sprogs, nes taip raudonis išmušė jo veidus. Galiausiai minia pamatė tai, ko nebuvo mačiusi per visą jo karaliavimo istoriją. Karaliaus veide nuriedėjo šalta kaip ledas ašara. Bet tik viena. Tyla truko neilgai.

–  Kariūnai, – sušaukė Karalius. – Klausyt, kai aš kalbu. Nė vienas būras, karžygys ar žemdirbys negali net minčių turėt kitokių, visa esybė turi būti čia dabar.

Tuo metu riteriūkštis Alvidas, kaip ašaką prarijęs, priklaupęs maldavo būrų Arvydo ir Aido, kad tik šie nesugalvotų irgi išeiti.

Patarnaukit dar mūsų karaliui Vytautui, mokėsiu brangiai, – žadėjo jis. – Nugvelbsiu kiek reikės, o jei trūks dar ir pasiskolinsiu.

Apsidžiaugė anie ir pasiliko. Dabar tai praturtėsim, galvojo abu, karalius Vytautas nė nesuos.

Auksiniai turi savo vertę. 

*Šios rubrikos nerekomenduojama skaityti susipykusiems su humoro jausmu ar stokojantiems fantazijos, nes nieko rimto čia tikrai nerasite, Spyglio ir jo draugų humoras iš viso yra sunkiai suprantamas, juodas ir kandus. Rimtų dalykų ieškokite visose kitose „Atviros Klaipėdos” rubrikose.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Apie rinkimus - nė žodžio*

Žinia, prasidėjus rinkimų į prezidentus vajui, dabartinis iš Klaipėdos kilęs šalies vadovas kone kas antrą dieną ėmė lankytis vis kitoje ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Spyglys

Išsigando Linutės*

Pasižadėjusi prieš kiekvieną Klaipėdos miesto tarybos posėdį rėžti kalbą iš „Klaipėdiečių tribūnos” Virginija Jurgilevičienė pažado netesėjo. Ketvirtadienį jos posėdyje nebuvo. ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Spyglys

Klaipėdos mero ir Tarybos nuveiktų darbų recenzija*

Atidžiau perskaičius Klaipėdos miesto savivaldybės pranešimą apie jos tarybos ir mero per metus nuveiktus darbus akivaizdžiai matyti bandymai figos lapu ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This