Antikorupcijos komisija valdiškose bendrovėse atrado barbių devyndarbių

Miestas, Svarbu

Klaipėdos savivaldybės Antikorupcijos komisija „įsisuko“ į valdiškų įmonių ir įstaigų valdybas bei stebėtojų tarybas. Jos nariams užkliuvo tai, kad tie patys savivaldybės administracijos darbuotojai dirba net kelių įmonių valdymo organuose, todėl siūlo, kad situacija iš esmės pasikeistų.

Kai kurie Klaipėdos savivaldybės darbuotojai vienu metu dar dirba ir net keliose jai pavaldžių bendrovių valdybose. Martyno Vainoriaus nuotr.

Antikorupcijos komisija pirmadienį vykusiame posėdyje nagrinėjo tvarką, kaip asmenys skiriami į savivaldybės pavaldumo įmonių kolegialus organus – valdybas ir stebėtojų tarybas.

Klaipėdos savivaldybės Turto valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Alina Mikalauskė aiškino, kad tai daroma tiek pagal Vyriausybės, tiek pagal miesto tarybos tvarką. Jų esmė ta, kad kolegialiuose organuose turi dirbti ir Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus deleguoti valstybės tarnautojai, ir konkursuose atrinkti nepriklausomi nariai.

Antikorupcijos komisijos pirmininkui Sauliui Budinui kilo klausimų, kodėl tie patys asmenys nepriklausomais nariais yra kai kurių įmonių valdybose, o kitų – stebėtojų tarybose.

„Ar neturime kandidatų, kad tie patys asmenys skiriami būti nepriklausomais nariais?“ – klausė S. Budinas.

A. Mikalauskė tvirtino, jog 2019 metais, kai vyko pirmosios atrankos, susidomėjimas buvo labai didelis. Į visų Klaipėdos savivaldybei pavaldžių bendrovių valdymo organų nepriklausomus narius sulaukta apie 100 pretendentų.

„Tų narių kaita vyksta, nes kažkas pasitraukia, išeina, pakartotinai skelbiame atrankas ir pastebime, jog kandidatų yra labai sumažėję ir jų mažėja nuolatos. O jei kandidatas atitinka reikalavimus, yra aukštos kompetencijos, yra patikimas, tai jis pareigas ir gali eiti ne vienoje įmonėje“, – dėstė A. Mikalauskė.

Antikorupcijos komisijos nario Renaldas Kulikausko nuomone, kandidatų yra per mažai, nes informacija apie vykstančias atrankas prastai skelbiama.

„Skelbimai viešinami savivaldybės puslapyje ir tų bendrovių interneto svetainėse. Bet kas jas skaito? Jei informacija būtų plačiau skelbiama, tai ir kandidatų daugiau būtų. Verslo žmonės, manau, norėtų panaudoti savo kompetencijas, juo labiau kad valdymo organų nariams juk mokamas ir atlygis – 15 proc. įmonės vadovo algos dydžio“, – pabrėžė R. Kulikauskas.

Todėl Antikorupcijos komisija suformulavo siūlymą, jog informacija apie atrankas būtų skelbiama ne tik įmonių ir savivaldybės interneto svetainėse, bet ir miesto žiniasklaidoje.

Antikorupcijos komisijos nariams taip pat užkliuvo ir tai, kad kai kurie savivaldybės administracijos darbuotojai taip pat dirba kelių įmonių valdybose ar stebėtojų tarybose.  Pati A. Mikalauskė neslėpė, kad ji dirba bendrovių „Klaipėdos vanduo“, „Gatvių apšvietimas“ ir viešosios įstaigos „Klaipėdos šventės“ valdyboje.

„Jūs dirbate trijose valdybose, dar kažkas dirba trijose. Jums, kaip valstybės tarnautojai, už darbą valdybose darbo užmokestis nėra mokamas. Tai ar valstybės tarnautojas gali tinkamai atlikti ir savo tiesioginį darbą, ir dar dirbti keliose valdybose bei stebėtojų tarybose?“ – klausė S. Budinas.

A. Mikalauskė tvirtino, kad valstybės tarnautojus į kolegialus valdymo organus deleguoja savivaldybės administracijos direktorius.

„Mes, kurie esame deleguojami, nepriklausomai nuo atlygio būdami sąžiningi maksimaliai vykdome savo pareigas“, – pabrėžė Turto valdymo skyriaus vyriausioji specialistė.

Tačiau Antikorupcijos komisijos narė Judita Simonavičiūtė, gavusi iš A. Mikalauskės patvirtinimą, jog „Gatvių apšvietimo“ valdyba pritarė bendrovės reorganizacijos planui, suabejojo pačių valdybų sprendimais.

„Iš sąrašo, kurį turime, negaliu daryti išvados, jog su valdybos narių skyrimo tvarka yra viskas gerai. Savivaldybės darbuotojų pavardžių valdybose yra daugiau nei nepriklausomų narių. Ir stebint procesus, neaišku, ar tie valdybų nariai, kuriuos paskiria savivaldybės administracijos direktorius, supranta, kad jie yra nepriklausomi. Tas atvejis su „Gatvių apšvietimu“ rodo, kad valdyba net neturi teisės svarstyti tokių dalykų, kaip įmonės reorganizacija, bet jai pritarė. Todėl ir neaišku, ar taip nebuvo padaryta, nes pasakė savivaldybės administracijos direktorius. Miesto tarybos nariai turi įpareigoti direktorių pradėti reorganizacijos veiksmus, o miesto taryba tokio klausimo dar net nėra svarsčiusi“, – kalbėjo J. Simonavičiūtė.

Antikorupcijos komisijos narys Tomas Meškinis taip pat dėstė savo nuomonę, kad ydinga praktika yra tokia, kai valstybės tarnautojas dirba ir keliose valdybose.

„Tai reiškia, kad jis nebeatlieka tiesioginių savo pareigų. Manau, kad čia negeras dalykas. Jei jokiose tvarkose nėra numatyta, kad vienas asmuo negali dirbti keliose valdybose, tai reikia keisti tvarkas“, – tvirtino T. Meškinis.

Todėl Antikorupcijos komisija nusprendė rekomenduoti savivaldybės administracijos direktoriui valstybės tarnautojus skirti ne į kelis, o tik į vieną valdymo organą.

6 Comments

  1. Genys

    Na nežinau ką ta opozicija taryboje veikia , gal tik dėl gražumo pasipuikuoti kelnaites trina ? Manau po kadencijos kai kurių net veidų nepažinsime , bet į šeimos įstoriją bus aukso raidėmis įsirašę, kad Miesto taryboje 4 metus sėdėjo ir svarbius miesto klausimus sprendė .

    Reply
  2. Vabalas

    Būtų įdomu sužinoti kur darbuojasi mūsų miesto vadovų žmonelės . Ar tik ne savivaldybės įmonėse . Žurnalistams tai turbūt nėra įdomu , o mums paprastiems miestelėnams būtų įdomu sužinoti .

    Reply
  3. vardenis

    Juk Neniškis skiria į valdybas tik sau ir merui lojalius asmenis , o tokių nelabai berasi . Tai tenka tais pačiais visas skyles užkaišioti . Baltarusijos rėžimas Klaipėdoje.

    Reply
  4. Saulius

    Pritariu ponui Jonui giminių ten netrūksta taip pat

    Reply
  5. Jonas

    Oi , toj Klaipedos savi….dybej reikia gero STT organizuoto patikrinimo , ten rastu daug ir idomiu dalyku ir tai tesiasi desimtmeciais

    Reply
  6. Petriukas

    Kiek dar tokių ziobrių plaukioja po Klp savivaldybę?…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Miestiečiai abejingai pasitiko Senojo turgaus halės rekonstrukcijos planus

Klaipėdos savivaldybės valdomos bendrovės Naujasis turgus užsakymu projektinius Senojo turgaus halės rekonstrukcijos pasiūlymus parengę architektai nesulaukė jokių visuomenės pastabų ar ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Sveikata

Saulius Budinas - KUL vadovybės komandoje

Pasitvirtino „Atviros Klaipėdos” jau skelbta informacija, jog konkursą užimti Klaipėdos universiteto ligoninės (KUL) generalinio direktoriaus pavaduotojo infrastruktūrai ir plėtrai pareigas ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This