Klaipėdos ligoninės susitarė dėl skubios pagalbos tvarkos

Sveikata

Klaipėdos universitetinės, Klaipėdos jūrininkų, Respublikinės Klaipėdos, Klaipėdos vaikų ligoninių vyriausieji gydytojai, Klaipėdos greitosios medicininės pagalbos vadovas ir Klaipėdos meras bei savivaldybės administracijos Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja pirmadienį pasirašė skubios medicinos pagalbos teikimo planą-grafiką. Taip siekiama užtikrinti optimalų skubios medicinos pagalbos pacientų srautų valdymą, teikiamų paslaugų savalaikiškumą ir kokybišką sveikatos priežiūrą pacientams.

Susitarimas apima skubios medicinos pagalbos teikimą daugiaprofilinėse ligoninėse pagal savaitės dienas ir teikiamų paslaugų profilį ar teikiamos pagalbos pobūdį. Grafikas sudarytas dėl tų paslaugų, kurios yra dubliuojamos tarp ligoninių, pavyzdžiui, chirurgijos, vidaus ligų ar neurologijos.

„Klaipėdos miesto ligoninės, nepriklausomai nuo jų pavaldumo, sutarė dėl koordinuoto skubios medicinos pagalbos teikimo. Jėgos telkiamos tam, kad, prireikus skubios pagalbos, klaipėdietis ar miesto svečias ją gautų labai operatyviai ir – kvalifikuotą. Tikiuosi, kad šis susitarimas palengvins įtemptą greitosios pagalbos ekipažų darbą, jų atsakingą misiją. Be to, tai – dar vienas akivaizdus įrodymas, kad Klaipėdoje skirtingo pavaldumo žinybos sugeba susitarti dėl esminių dalykų“, – savivaldybės pranešime cituojamas Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Pasak Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) vyriausiojo gydytojo prof. habil.dr. Vinso Janušonio, budėjimo tvarka yra tam, kad ligoninės geriau organizuotų savo pajėgas.

„Budėjimo dieną ligoninė yra pasirengusi priimti daugiau pacientų nei įprastą dieną, budi tam tikrų sričių specialistai. Mūsų ligoninės ekstrinės pagalbos teikimo dienos yra pirmadienis, trečiadienis, penktadienis ir sekmadienis. Dauguma paslaugų KUL teikia vienintelė Klaipėdoje, todėl pacientai priimami visą parą, pavyzdžiui, krūtinės chirurgija, veido žandikaulių chirurgija, akušerija, infekcinės ligos ir kita”, – pažymėjo KUL vadovas.

Skubios pagalbos teikimo grafikas:

Bendroji chirurgija, vidaus ligos, ginekologija, neurologija – pirmadienį, trečiadienį, penktadienį, sekmadienį – Klaipėdos universitetinė ligoninė, antradienį, šeštadienį – Klaipėdos Respublikinė ligoninė, ketvirtadienį – Klaipėdos Jūrininkų ligoninė.

Urologija, traumatologija – pirmadienį, trečiadienį, penktadienį, sekmadienį – Klaipėdos universitetinė ligoninė, antradienį, ketvirtadienį, šeštadienį – Respublikinė Klaipėdos ligoninė.

Traumatologija – pirmadienį, trečiadienį, penktadienį, sekmadienį – Klaipėdos universitetinė ligoninė, antradienį, ketvirtadienį, šeštadienį – Respublikinė Klaipėdos ligoninė.

Otolaringologija – visomis savaitės dienomis Respublikinė Klaipėdos ligoninė.

Neurochirurgija, politraumos, akušerija, oftamologija, krūtinės chirurgija, veido žandikaulių chirurgija, infekcinės ligos, vaikų infekcinės ligos, hemoraginiai insultai – visomis savaitės dienomis Klaipėdos universitetinė ligoninė.

Širdies, kraujagyslių chirurgija, išėminiai insultai, infarktai, kraujo ligos – visomis savaitės dienomis Klaipėdos Jūrininkų ligoninė.

Psichiatrija, tuberkuliozė – visomis savaitės dienomis Klaipėdos Respublikinė ligoninė.

Vaikų ligos (išskyrus infekcines ligas) – visomis savaitės dienomis Klaipėdos vaikų ligoninė.

Skubi odontologija – visomis savaitės dienomis Sveikatos apsaugos skyriaus nurodyta įstaiga.

Skubi oftalmologinė pagalba teikiama KUL darbo dienomis 8-16 val. III korpuso priėmimo skyriuje, 16-8 val.ir savaitgaliais bei šventinėmis dienomis – I korpuso priėmimo skyriuje.

Priklausomai nuo COVID – 19 ligos situacijos pokyčių, infekcinėmis ligomis sergantys pacientai gali būti gydomi ir kitose ligoninėse, vidaus ligų gydytojo medicinos normoje numatytais atvejais.

14 Comments

  1. Artūras

    Čia vėjus rašo,nes mano mamą paguldė į Universitetinę ligoninę dėl širdies ligų,o rašo,kad visomis savaitės dienomis priima Jūrininkų ligoninė.
    Melas,melas,melas.
    Greitosios pagalbos personalas,net į kalbas jokias nėjo.Kur norėjo,ten ir nuvežė.Sakėm,kad į Jūrininkų guldytų,prašėme,o jiems buvo visiškai vienodai.

    Reply
  2. EGLĖ

    O kaip su Skuodo ligonine, ar ji pradės dirbti? Nes dabar iš Skuodo rajono veža į Klaipėdą, lyg nebūtų arčiau ligoninių?
    Beje, o kada pradės veikti Gargždų ligoninė taip, kaip priklauso? Budintys yra, personalo yra, lovos yra, o veža GMP visus į Klaipėdą? Kodėl niekas nepatikrina, kaip budi Gargždai kaio antro lygio ligoninė, ir kodėl greitoji už mokesčių mokėtojų pinigus neveža pacineto pvz su pakilusiu spaudimu, pakilusia temperatūra į artimiausią Gargždų ligoninę??

    Reply
    • Sniege

      Pirmiausia, del pakilusios temperaturos, kraujo spaudimo reikia kreiptis i savo poliklinikos gydytoją!!!!! Ar neskiriat kas tai „SKUBI PAGALBA”????

  3. Jovita

    Kodel ,atvezus i respublikines ligonines priemimo skyriu po iskritimo , praradus samone , su labai zemu kraujo spaudimu , pakartotinai po savaites su sutrikusiu ritmu , niekas nedaro echoskopijos. Paprasius ligoniui buvo atsakyta , kad be siuntimo negali. Kardiograma nieko verta , nes neparodo tikros bukles. Nesuteikus pagalbos , pasakius , kad esi sveikas ir issiustas namo , mano vyras po dvieju dienu mire…

    Reply
    • Eglė

      Užuojauta. Aš nežinau ar čia esmė echokospija? Jei apie širdies echoskopiją kalbate, tai tikrai retai ją ekstrą daro.. bet jei buvo tokia įtartina būklė, aišku gaila, kad nestebėjo būklės, nesiaiškino diagnozės, bet tikriausiai darė ir kitus tyrimus net tik EKG?

  4. Ričiardas

    Kur visas šis grafikas kabės? Kaip žmonėms isiminti tokią sistemą? GMP turės savo patalpose, o kur žmonės? Skubios pagalbos vyks ne vien su GMP, bet vyks ir patys pacientai, atvežami kaimynų, pakeleivingų mašinų. Toks modelis- tai jau atgyvena, o Grubliauskas giriasi.
    Kaune, Vilniuje, Šiauliuose, Panevežyje yra isteigti Skubios Medicinos pagalbos centrai, kur ir vežami ligoniai esant skubiai pagalbai. Juose dirba būtinosios pagalbos gydytojai, kurie jau ruošiami LSMU bei VU. Patys centrai irengti pagal šiuolaikinius reikalavimus, yra reanimacija, operacinė, reikalinga diagnostinė aparatūra, telemedicina kuri sudaro galimybes tiesioginėm konsultacijos su kitais Skubios Medicinos pagalbos centrais, gali konsultuotis rajonų skubios medicinos pagalbos centrai. Tokia tvarka seniai dirba Vakarų Europos valstybių medicina. Šiuo keliu pasuko ir Kaunas, Vilnius, Šiauliai, Panevežys. Tik Klaipėda lieka prie seno sovietinio modelio. Kur GMP veždami ligonį klaidžioja po Klaipėdos ligonines kuri galės priimti vieną ar kitą pacientą. Laikas eina, o ligonis pagalbos negauna. Skubios medicinos pagalbos esminis principas- Auksinė valanda, per kurią ligoniui privaloma jau suteikti kvalifikuotą medicininę pagalbą, tuomet yra geriausi rezultatai. Toliau, su kiekviena valanda, rezultatai blogėja.
    Skubios Medicinos pagalbos centro statybai, kuris numatytas tarp Jūrininkų ir Universitetinės ligoninių, tam yra skiriamos ES lėšos, Klaipėdos savivaldybė priešinasi. Dėl to kenčia ir pacientai ir medicinos personalas. Grubliauskui pacientų interesai nesvarbu.

    Reply
    • Žydrūnas

      Labai teisingi pastebėjimai, mes liekam nuošalyje. Sistema sena. Iš paciento pozicijos ji neefektyvi (pacientas pasimeta, o ką kalbėt apie situaciją kai atvyksta vasaromis nemažai poilsiautojų, jie juk nežino, kas priima, o kas ne). Plius užeikit į pagrindinės ligoninės priėmimą, su šiuolaikinėm tendencijom, situacija ne kokia. Ir kiek buvo sakyta ir kalbėta, niekas nereaguoja. Matyt miestui ir žmonėms yra gerai. Pokyčiams dar tiesiog nepribrendom…

    • Eglė

      Kad Vilniuje, Kaune irgi yra susiskirstymas ligoninių dienomis. Šiauliuose tik viena ligoninė. Čia Klaipėdoje, KUL yra politraumų centras, Jūrininkai insultų infarktų centras, kur svarbi ta auksinė valanda. Pasaulyje žmonės kviečiasi greitąją pasitiki jos nuomone, retai vyksta patys į priėmimo skyrių, arba jei atvyksta ne su greitają arba ne dėl būtinosios pagalbos ilgai laukia. Aišku, su skubia pagalba nėra viskas gerai, dėl to kad kaip priklauso šeštadieniais nedirba PSPC, pacientai nežino kur kreiptis ne dėl būtinosios pagalbos savaitgalį, su kuria ligonine Pspc turi sutartį, o pacientai yra išlepę ir nežino, ar nenori žinoti, kas yra būtinojo pagalba ir įpratę viskq gauti čia ir dabar

    • Jonas

      Būtinosios medicinos pagalbos centrai tam ir yra, kad visi žinotu kus nuvykti ir gauti skubią pagalbą be klaidžiojimų. Ten dirba tam paruošti būtinosios pagalbos gydytojai, kurie gali suteikti skubią pagalbą daugeli atvejų ir pilvo ir galūnių ir LOR ir Akių ir kvėpavimo takų patologijų atveju. Suteikus skubią pagalbą žiūrima ar išleisti ambulatoriniam gydymui ar jau perkelti į atatinkamą stacionarą. Kaune, Vilniuje yra 2 tokie skubios pagalbos centrai, Šiauliuose, Panevežyje po 1, o Klaipėdoje nėra nei vieno kuris atitiktu šiuolaikinius reikalavimus. Tokie centrai, kur jie yra, žino visi gyventojai, nereikia tokio sąrašo kurį paruošė Klaipėdos savivaldybė. Skubi pagalba ES vakarų valstybėse teikiama per Skubios Medicinos Pagalbos Centrus. Suteikius skubią pagalbą, tolesniam gydymui perkeliami į atatinkamus skyrius.

  5. Zmogus

    Taip nusprendete ir viskas. O kur paciento teises? Ar viskas teisetai?

    Reply
    • Eglė

      O kaip jūs įsivaizduojate tą savi teisę, kad esnat ūmiai būklei, reikalausite kad operuos profesorius? Labai aiškiai parašyta dokumente, kuri ligoninė už ką atsakinga, kur budi specialistai, belieka pasitikėti greitąja

  6. Algimantas

    O kaip paciento pasirinkimo teisė?

    Reply
    • Marta

      Pasirinkimo teisė – vykstant planinių paslaugų ir gydymo, o ne skubiosios/būtinosios pagalbos.

    • Eglė

      Pacientas renkas tik planinę pagalbą, dėl ekstrinės pagalbos nusprendžia greitoji.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Sportas, Svarbu

Konfliktų draskomo „Viesulo” vadovo darbą meras vertina gerai

„Kiekvienas vadovas turi dar ir savo vadovą, išskyrus aukščiausiąjį miesto vadovą, nes jam vadovo nebėra”, – taip Klaipėdos miesto tarybos Kultūros, ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This