Naujųjų atliekų konteinerių epopėja: artėjama pabaigos link

Miestas, Svarbu

Jau trejus metus Klaipėdoje įgyvendinamas požeminių ir pusiau požeminių atliekų konteinerių aikštelių statybos projektas šią savaitę pasieks naują etapą. Žadama, kad netrukus nemažai naujųjų aikštelių bus pradėtos eksploatuoti.

Nors naujųjų pusiau požeminių atliekų konteinerių aikštelės įrengtos jau 81-oje Klaipėdos vietoje, jomis naudotis vis dar negalima. Palmiros Mart nuotr.

Klaipėdoje požeminių ir pusiau požeminių atliekų konteinerių statybos projektas prasidėjo 2018 metų pavasarį. Tuomet žadėta, kad 12 požeminių ir 268 pusiau požeminių konteinerių aikštelės bus įrengtos iki 2019 metų vasaros.

Tačiau Klaipėdos savivaldybės Aplinkosaugos skyriaus vedėja Rasa Jievaitienė patvirtino, jog kol kas savivaldybei nėra perduota nė viena įrengta aikštelė. Už jų įrengimą yra atsakingas Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC), kuris ir parinko rangovus.

Aikštelių, kurių klaipėdiečiai laukia jau trejus metus, įrengimas esą užtruko dėl įvairių derinimo procedūrų.

„Daugiausia problemų kilo dėl vietų aikštelėms parinkimo, nes reikėjo derinimų iš Nacionalinės žemės tarnybos. Be to, reikėjo susiderinti, kad aikštelės netrukdytų požeminėms komunikacijoms“, – aiškino R. Jievaitienė.

Šiuo metu Klaipėdos savivaldybės internetinėje svetainėje yra paviešinta keliasdešimties naujų pusiau požeminių aikštelių statybos projektinių pasiūlymų.

„Dabar projektuojamos aikštelės, kurios yra miesto centre, o tai yra paveldo teritorija, todėl ir reikalingos tokios procedūros“, – tvirtino R. Jievaitienė.

Klaipėdos savivaldybė dar pernai vasarą išplatino pranešimą ir pasigyrė, jog uostamiestyje pradedami naujos kartos pusiau požeminių konteinerių aikštelių įrengimo darbai.

Mieste jau galima matyti nemažai aikštelių, kuriose sumontuoti pusiau požeminiai atliekų konteineriai, tačiau jais naudotis vis dar negalima. Naujieji konteineriai dažnu atveju yra apvynioti plėvele, o greta stovi senosios šiukšliadėžės ant ratukų.

„Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras naująsias aikšteles turi perduoti mums. Tada bus galima derinti grafikus su atliekų vežėjais dėl tokių konteinerių aptarnavimo, o tik tada juos bus galima naudoti, o senuosius, antžeminius, pašalinti“, – teigė Aplinkosaugos skyriaus vedėja.

KRATC pateikė duomenis, jog Klaipėdoje jau yra pastatyta 10 iš 12 požeminių konteinerių aikštelių (visos jos senamiestyje – V. S.), o pusiau požeminių sumontuota 81 iš 268.

Šią savaitę KRATC perduos Klaipėdos savivaldybei dalies aikštelių registracijos dokumentus, kad būtų galima pradėti jas eksploatuoti.

Projekto pabaiga numatyta iki šių metų gruodžio 15 d. – iki šios datos turi būti pastatytos ir pradėtos naudoti visos suplanuotos aikštelės.

Projekto įgyvendinimui Klaipėdos mieste iš ES fondų skirta 4,2 mln. eurų, Klaipėdos miesto savivaldybės indėlis – 741,5 tūkst.

„Projektas jau ne kartą buvo pratęstas, tikimės, kad šį kartą jau nebereikės ir iki metų pabaigos jis bus baigtas“, – vylėsi R. Jievaitienė.

Iki šiol daugelyje Klaipėdos kiemų ir viešose erdvėse antžeminiai komunalinių atliekų konteineriai stovi vienoje vietoje, o rūšiavimui skirti varpeliai – kitoje. Įrengus naujas konteinerių aikšteles, viskas bus vienoje vietoje. Be to, požeminių ir pusiau požeminių konteinerių rezervuarai yra 3-5 kartus talpesni už dabar naudojamus antžeminius konteinerius, po žeme esančiuose maišuose atliekos būna žemesnėje temperatūroje, dėl to sulėtėja jų irimo procesai ir į aplinką nesklinda nemalonūs kvapai. Antžeminiai konteineriai liks tik tose vietose, kur nėra įmanoma įrengti požeminių ar pusiau požeminių konteinerių.

Beje, pirmieji pusiau požeminiai konteineriai Klaipėdoje buvo pastatyti dar 2014 metais. Tokios aikštelės įrengtos kvartale nuo Baltijos prospekto iki Smiltelės gatvės, pusiau požeminiais konteineriais taip pat naudojasi Dragūnų kvartalo, kai kurių kitų mieste esančių naujų daugiabučių gyventojai.

12 Comments

  1. Don

    Išsirinkit gerus seniunaičius, namų pirmininkus ir juos gerbkit. Tada ir turėsit diskusijas. Mūsų namo pirmininkė viską pristatė, priėjome bendros nuomonės ir rezultate konteinerių vieta pagal planą persikėlė. Tai tik komunikacijos trūkumas ir gyventojų noras atsiriboti nuo bendrų sprendimų.

    Reply
  2. Jonas

    Griztam toli atgal , smarve , purvas , muses…..ir aplink priversta slamsto

    Reply
    • Anonimas

      Auklek savo kaimynus ir gyvensi svariai

  3. Dar vienas

    Liepų 44 ir aplinkinių namų gyventojai taip pat nepatenkinti parinkta vieta – tiesiai prieš langus, giliai kieme, važiuos sunkvežimiai laužydami naujai išklotas kiemų plyteles. Surinko parašus, išsiuntė pretenziją ir gavo atsakymą, kad vietos pakeisti nenumatoma, pasiūlė diskusiją per Zoomą balandžio 1 d. (kaip ironiška). Gyventojai svarsto apie atsisakymą tokios pusiau požeminės naujovės, nes ji niekaip nepagerins jų gerbūvio. Konteineriai ant ratukų senoje vietoje niekam netrukdo, stovi patogioje vietoje, atliekų nėra tiek daug nes aplink esantys daugiabučiai nedideli ir gyventojų juose mažai palyginus su devynaukščiais. Kartais perdėta valdžios iniciatyva tik kenkia. Galėjo bent prieš projektuodami atlikti gyventojų apklausą.

    Reply
  4. Antanas

    Turėjome diskusiją šia tema,visi vienodos nuomonės, kad diskusijos aplamai su gyventojais nebūna.Ar tai būtų šiukšlių konteineriai,ar kiti statiniai atsiranda po fakto.Tas liečia ir Klaipėdos detalųjį planą.

    Reply
  5. Klaipediškis

    Kretingos g 39 namo pastate a/m stovejimo aiksteleje,uzeme vienintele a/m aikštelę,priešais žmonių langus ir įėjimą, o vietos atokiau tai padaryti daug. Bet tai daroma kad padaryti, o ne žmonių patogumui. Gaila, kad toks požiūris i žmogų. Bjauru, norisi dingti iš tokio miesto, neveltui taip nažėja žmonių Klaipėdoje.

    Reply
  6. Rasa

    Niekas nerenka vietos! Savivaldybės atstovai jau yra nutarę, numatę kur statys! Atseit siūlo diskusiją per zoom! Nejuokinkit, keli gyventojai gali prisijungti ir tiek. Parašiau laišką projektuotojui, tai pasiūlė 04.06 prisijungti per zoom, diskusijai! Pas mus Šaulių g.vidury mašinų stovėjimo aikštelės numatė vietą, priešais langus! Juokas pro ašaras.

    Reply
    • LT

      Tikra tiesa, sutinku su Rasa . Susidaro įspūdis, kad miesto savivaldybė pamiršusi, kad ji renkama tam, kad atlyginimai jiems mokami už tai, kad tarnautų miestui. Į tai įeina ir aktyvus, ne popierinis ir Zoominis atgalinis ryšis su gyventojais. Ir liūdina tokie faktai, kad valdininkai ignoruoja gyventojų pasipiktinimą, prašymus, koreguoti planus. Kam malonu, kai konteineriai išdygsta žmonėms, tiesiog po langais ar vidiniame kiemelųje , į kurį labai siuras kelias veda. Bet savivaldųbė iš pradžių tyli metų metais, bet kai išlenda niekam tikęs planas, tai kitą dieną staiga išdygsta skydas po langais, kad bus šiukšlynas. O tam dar reiks iškirsti senus ąžuolus… Šaulių gatvėje taip gali ir atsitikti. Valdininkam nusispjauti. Jie turi susikurpę dešimtmečiais nusenusius planus, kuriuos vis įgyvendina ir įgyvendina ir niekaip negali įgyvendinti. Gėda poniai, vadovaujančiai projektui. Šlubas ponia valdininke tas Jūsų projektas. Norite padaryti kaip geriau, už ES pinigus, nes esate įsitikinę savo kompetencija, o padarot kaip visada.

  7. Anonimas

    Kas parenka vietas konteineriams nesitarę du gyventojais
    MIŠKO kvartale vieni lkonteineriai arti namų,kitiems gyventojams toli ir nepatogioj vietoj,prie važiuojamos kelio dalies ir neaišku kuriam namui jie skirti.Patogu pravažiuojantiems iš individualių namų pakeliui išmesti šiukšles,o kas rinks apie konteinerius,neaišku.Prie Kretingos gt.konteineriai protu nesuvokiama,kas parinko šią vietą ir kuriam namui,nuotekų griovyje,kuriame pilna lietaus būna kada tik lyja.

    Reply
    • Leonas

      Panevezio g. padare aikstele masinoms, dabar, kad privaziuoti prie siuksliu, teks prarasti maziausiai 5-7 stovejimo vietas. Kazkokie bukagalviai sugalvojo viska i zeme, bet kokia kaina sukisti. Siuksliaveziu vairuotojai taip pat bus itin dekingi uz toki privaziavima, o gal sraigtasparniais isvezines?

  8. Nežiniukas

    O pvz plyšus Konteinerio maišui ar kas šiukšles iš to konteinerio išvalo, ar jos ten taip ir rūgsta?

    Reply
    • Žiniukas

      Jokių šiukšlių ten niekas nežada išrinkinėt, ..teko matyt kai iškeliant tą maišą iš talpyklos srutos upeliais bėga pro skyles, smarvė nenusakoma, aplink aptaškė viską, ..nesunku nuspėti kas daros tų talpyklų viduje- bacilų daugykla ir dar taip arti langų!! … savivaldybės besmegeniai prikuria apsurdiškiausių projektų kuo toliau tuodaugiau……kažkos siaubas daros toj Klaipėdoj!

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Medžių kirtimas: sprendžia vykdomoji institucija - meras

Želdynų komisijos išvada nėra galutinis žodis, nes vykdančioji institucija gali priimti kitokį sprendimą – tai yra reglamentuota įstatymu. O Vietos ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Pažymų dėl nenaudoto NT laukia iki kovo pabaigos

Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC) primena, kad uostamiesčio vietinės rinkliavos mokėtojas, praėjusiais metais nenaudojęs nekilnojamojo turto, gali nemokėti rinkliavos ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

Regionas

Vėl dalins kompostą

Kaip jau įprasta, kovą Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC) vėl kviečia visus norinčius pasiimti iš žaliųjų atliekų pagamintą kompostą. ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This