Paraišką subsidijai teikti jau gali ir nuo COVID-19 nukentėję individualią veiklą vykdantys gyventojai

Konsultacijos

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, jog gyventojai, kurie 2020 m. vykdė individualią veiklą, įtrauktą į ribojamų veiklų sąrašą, nuo pirmadienio gali teikti paraišką negrąžintinai subsidijai gauti.

Ekonomikos ir inovacijų ministerijos apraše nustatytus kriterijus atitinkantys, individualią veiklą vykdantys gyventojai supaprastiną paraiškos formą gali pateikti per Mano VMI (Mano VMI – Pateikti paraišką individualią veiklą vykdančio asmens subsidijai gauti).

„Mano VMI jiems pateikėme užpildytą paraiškos formą, su kuria jiems tereikia susipažinti – įsitikinti, jog pateikti duomenys yra korektiški ir patvirtinti“, – pranešime cituojama VMI mokestinių prievolių departamento atstovė Danutė Laurinavičienė.

Paraišką pateikęs gyventojas asmenine žinute Mano VMI bus informuojamas, ar jo paraiška yra tenkinama, ar ne, ir jeigu ne, tai kodėl.

Subsidija gali būti skiriama gyventojui, vykdančiam individualią veiklą, kai tenkinamos šios sąlygos:

1) 2020 m. vykdė individualią veiklą pagal pažymą ir / ar verslo liudijimą, įtrauktą į dėl COVID-19 apribotų veiklų sąrašą: (ribojamų individualių veiklų pagal pažymą sąrašas yra čia, ribojamų veiklų pagal verslo liudijimą sąrašas yra čia).

2) 2020 m. vykdytos individualios veiklos trukmė atitinka bent vieną iš šių punktų: individualią veiklą pagal pažymą gyventojas buvo įregistravęs ne trumpiau kaip 90 kalendorinių dienų nenutrūkstamai ar su pertraukomis ir neišregistravo jos iki lapkričio 6 d. imtinai, arba verslo liudijimą (-us) gyventojas buvo įsigijęs ne trumpiau kaip 90 kalendorinių dienų nenutrūkstamai ar su pertraukomis, laikotarpiu nuo sausio 1 d. iki lapkričio 6 d. imtinai, arba jeigu gyventojas keitė individualios veiklos formą, tačiau bendra vykdytos individualios veiklos pagal pažymą ir verslo liudijimą (-us) trukmė sudaro ne mažiau kaip 90 kalendorinių dienų (nenutrūkstamai ar su pertraukomis) nuo sausio 1 d. iki lapkričio 6 d. imtinai.

3) Gyventojo 2019 metais gautos apmokestinamosios pajamos iš neindividualios veiklos neviršija 6 660 Eur, o 2020 metais gautos visos apmokestinamosios pajamos neviršija 21 852 Eur.

4) Gyventojas yra pateikęs pajamų mokesčio deklaracijas už 2019 m. ir 2020 m. (jei privalo).

Taip pat gyventojas negali būti bankrutuojantis; privalo turėti galiojantį asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą; savo vardu finansų įstaigoje atidarytą atsiskaitomąją ar mokėjimo kortelės sąskaitą; turi nevykdyti veiklos sektoriuose, kurie išvardyti Europos Komisijos Reglamente.

Subsidijos dydis priklausys nuo veiklos vykdymo laikotarpio ir formos.

Jeigu gyventojas vykdė individualią veiklą pagal pažymą, subsidija sudarys 100 proc. gyventojų pajamų mokesčio sumos, apskaičiuotos nuo 2019 metų individualios veiklos apmokestinamųjų pajamų, bet ne mažiau kaip 100 Eur ir ne daugiau kaip 10 926 Eur.

Jeigu gyventojas vykdė veiklą pagal verslo liudijimą, subsidija sudarys 100 proc. verslo liudijimo (-ų) kainos (pajamų mokesčio), sumokėtos už 2019 metų veiklos vykdymo laikotarpius, bet ne mažiau kaip 100 Eur ir ne daugiau kaip 10 926 Eur.

Jei gyventojas individualią veiklą pradėjo vykdyti tik 2020 m. ir ją vykdė ne trumpiau kaip 90 kalendorinių dienų nenutrūkstamai arba su pertraukomis, jam bus skirta 100 Eur subsidija.

Jei gyventojas vykdė ir individualią veiklą pagal pažymą, ir pagal verslo liudijimą, arba pakeitė vieną veiklos formą į kitą, jam skiriama viena subsidija, kuri gali sudaryti: 100 proc. gyventojų pajamų mokesčio sumos, apskaičiuotos nuo visų 2019 metų individualios veiklos apmokestinamųjų pajamų ir 100 proc. verslo liudijimo (-ų) kainos (pajamų mokesčio), sumokėtos už 2019 metų veiklos vykdymo laikotarpius, t. y. bus sudedamas pajamų mokestis, apskaičiuotas už abi veiklos vykdymo formas.

Gautas paraiškas VMI perduoda įvertinti ir VšĮ Lietuvos verslo paramos agentūrai (LVPA), kad pastaroji nustatytų, ar gyventojui gavus subsidiją nebus viršyta didžiausia leistina pagalbos suma, nustatyta Europos Komisijos reglamentu. LVPA tinkamų subsidijuoti paraiškų sąrašą pateikia Ekonomikos ir inovacijų ministerijai. Pastarajai priėmus teigiamą sprendimą dėl subsidijos skyrimo, gyventojui ją perveda Nacionalinis bendrųjų funkcijų centras.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

Pajamas dar turi deklaruoti 190 tūkst. smulkiųjų verslininkų

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad beveik pusė gyventojų, praėjusiais metais vykdžiusių individualią veiklą (IDV), jau pateikė savo pajamų mokesčio ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Verslas

Daugiau įmonių galės naudotis VMI kuratorių pagalba

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad nuo šiol jos kuratorius turės didesnis klientų skaičius. Papildoma mokesčių specialistų pagalba bus teikiama ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

„Neo Group” paguldė ant menčių Mokesčių inspekciją

2022-ųjų vasarį Europos patentų organizacijos patentą sukurtai cheminio antrinės PET pakuotės perdirbimo technologijai gavusiai Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ) veikiančiai ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This