Paskola būstui – nekeliant kojos iš namų

Konsultacijos

Norint pasiskolinti pinigų, į banką vykti nebereikia – Lietuvos bankų asociacijos (LBA) duomenimis, šiuo metu jau daugiau kaip 90 proc. atvejų tiek konsultacijos dėl būsto paskolos, tiek sutarties pasirašymas vyksta nuotoliniu būdu.

Šiemet liepą įsigaliojus Notariato įstatymo pataisoms, kurios suteiks teisę nuotoliniu būdu atlikti visus notarinius veiksmus, į virtualią erdvę turėtų keltis ir kiti būsto įsigijimo žingsniai.

Palmiros Mart nuotr.

Nemažai daliai įsigyjančių būstą šį procesą sudaro keli etapai: būsto paskolos gavimas, sandorio įforminimas sutartimi bei hipotekos registravimas. Pastarieji atliekami notaro biure.

Tuo metu bendravimas su bankais per COVID-19 pandemijos laikotarpį didžiąja dalimi persikėlė į virtualią erdvę: užsipildyti paskolos paraišką per interneto banką ir aptarti ją vaizdo skambučiu šiandien yra savaime suprantamas dalykas. Tereikia iš anksto rezervuoti laiką vaizdo ar telefono skambučiui – tokią paslaugą siūlo daugelis šalyje veikiančių bankų.

„Šiuo metu bankų padaliniuose gyvi susitikimai su klientais vyksta tik išskirtiniais klausimais arba tuomet, kai klientas neturi galimybių su vadybininku pasikalbėti nuotoliniu būdu. Socialinio atstumo laikymasis labai paspartino paslaugų kėlimąsi į elektroninę erdvę“, – pranešime spaudai pastebi LBA prezidentė dr. Eivilė Čipkutė.

Palyginimui – LBA duomenimis, 2018 metais kredito įstaigoms internetu buvo pateikiama vos apie pusę visų paskolų paraiškų. Šiuo metu klientai internetu sudaro daugiau negu 90 proc. būsto paskolų sutarčių, apie 80 proc. automobilių lizingo ir didžiąją daugumą vartojimo paskolų sutarčių.

Praktika rodo, kad nuotolinės konsultacijos savo kokybe nė kiek nenusileidžia įprastoms – atvirkščiai, yra konstruktyvesnės ir leidžia sutaupyti laiko, tad visas paskolos išdavimo procesas tampa gerokai greitesnis ir efektyvesnis.

Konsultacija dėl būsto finansavimo gali vykti telefonu arba vaizdo skambučiu – tereikia iš anksto rezervuoti tinkamą laiką banko internetinėje svetainėje. Daugelis kredito įstaigų sudaro galimybę užsiregistruoti nuotolinei konsultacijai ir nesant jų klientu. Susitikus su skirtingais finansinių paslaugų teikėjais ir palyginus jų pasiūlymus, lengviau įvertinti, kuris kreditą suteiktų palankesnėmis sąlygomis.

Sutarus dėl jų, paskolos sutartis pasirašoma kvalifikuotu elektroniniu parašu, kuris turi tokią pat teisinę galią kaip ir parašas, pasirašytas ranka. Tam tinka asmens tapatybės patvirtinimo nemokama programėlė „Smart-ID“, mobilusis parašas, kurį teikia telekomunikacijų bendrovės, bei elektroninis parašas, įdiegtas naujo leidimo Lietuvos piliečių asmens tapatybės kortelėse.

Žingsniai planuojantiems skolintis būsto įsigijimui:
  1. Įvertinkite, kokio dydžio paskola jums reikalinga, atsižvelgę į perkamo būsto kainą, jūsų gaunamas pajamas ir jau turimus įsipareigojimus. Visi turimi įsipareigojimai turi sudaryti ne daugiau kaip 40 proc. asmens arba bendraskolių pajamų. Norint gauti būsto paskolą, reikia turėti ne mažiau kaip 15 proc. jo kainos sudarantį pradinį įnašą.
  1. Interneto banke užpildykite paraišką dėl būsto kredito arba užsiregistruokite į nuotolinę konsultaciją su banko vadybininku.
  1. Pasikalbėkite su banko vadybininku apie paskolos terminus, sąlygas. Apsvarstykite visas smulkmenas. Nebijokite pateikti daugiau klausimų, pasiieškoti papildomos informacijos.
  1. Sulaukite atsakymo iš banko, ar paskola būtų suteikta ir kokiomis sąlygomis.
  1. Interneto banke pasirašykite paskolos sutartį – tam prireiks kvalifikuoto elektroninio parašo.
  1. Pasirašę būsto pirkimo sutartį ir įregistravę jį hipotekos registre, kreipkitės į banką dėl paskolos išmokėjimo.

Reklama: paskola verslui

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Savivaldybė skolinsis 3,7 mln. eurų ir tiek pat paskolų grąžins

Klaipėdos savivaldybė rengiasi imti 3,719 mln. eurų paskolą ne ilgesniam kaip 5 metų terminui investicijų projektams, numatytiems 2023-2025 metų strateginiame ...
2023-03-14
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Ant sukčių jauko užkimba vis jaunesni

Vien tik trečiadienį į Klaipėdos pareigūnus kreipėsi trys klaipėdiečiai, nukentėję nuo sukčių. 23 metų mergina savo pareiškime policijai rašo, jog ...
2022-11-24
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Nuo sukčių nukentėjo ir klaipėdietė, ir palangiškė

Dar dvi moterys neteko dalies santaupų po to, kai gautose nuorodose patikliai suvedė bankinius prisijungimo duomenis. Pirmadienį Klaipėdos miesto policijos ...
2022-06-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This