Po ažiotažo – kitoks vertinimas: Klaipėdos dramos teatro festivaliui skirta 15 tūkst. eurų

Kultūra, Svarbu

Klaipėdos kultūros bendruomenė jau bent šiek tiek gali atsigauti po sukrėtimo, kurį patyrė, kai paaiškėjo, kad tarptautinis Klaipėdos dramos teatro festivalis liko be uostamiesčio savivaldybės finansavimo. Po visuomenėje kilusio ažiotažo paraiška buvo vertinta antrą kartą ir festivaliui nuspręsta skirti 15 tūkst. eurų.

Asociatyvi Klaipėdos dramos teatro nuotr.

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius kovo 1 dieną savo parašu patvirtino Kultūros ir meno tarybos bei ekspertų verdiktą dėl kultūros ir meno sričių ir programų projektų dalinio finansavimo 2021-2023 metams. Tada ir paaiškėjo, kad už finansavimo borto liko Klaipėdos dramos teatro organizuojamas tarptautinis teatro festivalis „TheATRIUM“.

Anksčiau pinigų šiam festivaliui organizuoti Klaipėdos savivaldybė skirdavo per kitas kultūros rėmimo programas, o šiemet Klaipėdos dramos teatras pirmą kartą paraišką pateikė gauti užtikrintą trimetį finansavimą. Tačiau ekspertų, kurių  pavardės neskelbiamos, vertinimu paraiška buvo labai silpna, todėl ji nesurinko minimalaus balų skaičiaus ir negalėjo pretenduoti į finansavimą.

Kai direktorius pasirašė jau minėtą įsakymą, kaip paskirstyti pinigus, Klaipėdos kultūros bendruomenėje kilo sujudimas. Visiems miesto tarybos nariams ir kelių žiniasklaidos priemonių atstovams buvo išsiųstas viešas kultūrininkų kreipimasis, kurį pasirašė „didžiulė Klaipėdos miesto kultūrininkų bendruomenė“. Ji piktinosi, kad 40 tūkst. eurų vėl skiriama Klaipėdos džiazo festivaliui, tiek pat gauna Animacijos ir videožaidimų festivalis, o Klaipėdos dramos teatras paliekamas už borto.

Kai visuomenėje kilo toks pasipiktinimas, Kultūros ir meno taryba vertinti Klaipėdos dramos teatro paraišką pateikė jau kitai ekspertų grupei.

„Ji buvo praktiškai tos pačios išvados, kad paraiška yra silpna. Tačiau ši ekspertų grupė skyrė šiek tiek didesnį balų skaičių, todėl festivalis įgijo teisę būti finansuojamas“, – Antikorupcijos komisijoje, kuri pirmadienį nagrinėjo, kaip Klaipėdoje yra vertinami kultūros projektai, aiškino Klaipėdos savivaldybės Kultūros skyriaus vedėja Eglė Deltuvaitė.

Pirmoji ekspertų grupė Klaipėdos dramos teatro paraiškai skirti finansavimą festivaliui „TheATRIUM“ skyrė 54 balus, o minimalus balų skaičius pretenduoti į pinigus yra 55. Antroji ekspertų grupė paraišką įvertino 63 balais ir rekomendavo festivaliui skirti 15 tūkst. eurų.

Praėjusią savaitę posėdžiavusi Kultūros ir meno taryba tokiai ekspertų pozicijai pritarė. O pinigų bus rasta, nes Klaipėdos universiteto projektas „Nuo Jungos iki kapitono“ atsisakė skirto 4,1 tūkst. eurų finansavimo, likusi suma – apie 11 tūkst. eurų bus surinkta, kai visiems finansavimą jau gavusiems projektams suma bus sumažinta vienodu procentu.

„Tai dabar reiškia, kad Klaipėdos dramos teatro projektas buvo iš naujo įvertintas ir surinko reikiamą balų kiekį? Tai ateityje, jei kažkas negaus finansavimo, irgi galės kelti klausimus ir reikalauti, kad būtų iš naujo pervertinti? Tada kyla klausimas, ar visada teisingai įvertinama, jei antrą kartą vertinant būna kitoks rezultatas?“ – daug klausimų turėjo Antikorupcijos komisijos pirmininkas Saulius Budinas.

E. Deltuvaitė aiškino, kad Klaipėdos dramos teatro festivalio atžvilgiu abiejų ekspertų grupių nuomonės iš esmės sutapo, tik skyrėsi balų skaičius.

„Tas balų skirtumas buvo 6 ar 7 balai. Tai nėra esmiškai didesnis skirtumas, tik pagal tvarką atsirado galimybė, kad projektas būtų finansuojamas“, – tvirtino E. Deltuvaitė.

Tačiau Antikorupcijos komisijos nariai abejojo, ar tikrai yra gera pinigų skirstymo, paraiškų vertinimo tvarka.

Daugiausia klausimų kilo dėl to, ar tikslinga dvejus metus neatskleisti ekspertų, kurie vertina kultūros projektus, tapatybių, nes taip esą jie nusikrato atsakomybės.

„Matome, kad daugiausia klausimų kyla dėl skaidrumo ir nepasitikėjimo ekspertais. Nors juos lyg ir turime nepriklausomus, jie neviešinami, kad būtų užtikrinamas nešališkumas, tačiau iš kitos pusės egzistuoja visuomenės pasitikėjimo klausimas. Reikėtų galvoti apie kitokį mechanizmą. Manau, kad ekspertų reikia dvigubai daugiau turėti, bet iškart po procedūrų, po rezultatų paskelbimo, turi būti paviešinti ir ekspertai, ir jų vertinimo motyvai. Ir paraiškų teikėjai neturėtų priešintis tokiam viešumui. Jei ateini į viešųjų pinigų sritį, tai negali už nieko pasislėpti“, – teigė Antikorupcijos komisijos narė Judita Simonavičiūtė.

Jai antrino ir kiti komisijos nariai, kurie samprotavo, jog daugiau įgaliojimų reikėtų suteikti ir Kultūros ir meno tarybai, kuri dabar realiai tik patvirtina ekspertų išvadas.

Todėl Antikorupcijos komisija suformulavo siūlymą, jog kai tik pasibaigia projektų vertinimas, visi duomenys apie paraiškas, jų įvertinimą, jo argumentus turi būti skelbiami viešai. Be to, komisija pasiūlė, jog savivaldybės administracija įsivertintų visas šiuo metu galiojančias tvarkas, pagal kurias skirstomi pinigai kultūros projektams.

6 Comments

  1. asai

    tai galima suprasti, Jazzo festivalis sventa karve ir nuo jo nieko niekas nenubrauke.. tai i kur ziuri ta antikorpucijso komisija? matyt uzsimerkia, kad nematytu, klausimas ar pati komisija nera korumpuota.

    Reply
  2. klaipėdietė

    Atsiprašau, čia kuri Kultūros bedruomenė gali atsigauti? Ta kuri palaiko Dramos teatrą, ar ta nuo kurios jau skirto finansavimo nubraukia dalį, kad galėtų ištaisyti ekspertų ,,klaidas”.Mano nuomonė: 1. Kultūros ir meno taryba, kuri pritarė KDT festivalio NEFINSAVIMUI, po kilusio nepasitenkinimo, pati stėbėjosi kaip čia atsitiko ir staiga NUTARĖ, kad reikia finansuoti – privalo atsistatydinti!!!!!!!!!!!!2. Paviešinti bendrą ekspertų sąrašą. Lietuvos kultūros taryba jau keleri metai skelbia viešai ir negirdėjau, kad bent vienas LKT narys būtų kažkaip nukentėjęs.Kodėl čia klaipėdiečius taip saugoma?????? Ar tik ne todėl, kad paviešinus pavardes būtų labai nepatogu kai kuriem paraiškų teikėjams ir tam pritariantiems.

    Reply
    • Faktas patkrintas

      Jazz festivaliui neparanku. Iš tikro tai jokių ekspertų nėra, meas su žmona nusorendžia

  3. Anonimas

    Dziazui-40 000, dramos teatrui-15 po skandalų, nu normaliai, normaliai komisija sprendžia

    Reply
  4. Virgis

    Tai jei ne antikorupcinė komisija, kultūros skyriaus nevykėliai kartu su kažkokio neaiškaus sudėjimo kultūros komisija būtų išbraukus visam laikui tikrai gerą festivalį. Tai kam jie reikalingi, ypač neramina skyriaus zaveduščiaja, manau tai pirma ir paskutinė kadenciją šiame poste.

    Reply
  5. Anonimas

    Pagaliau antikorupijos komisija pardėjo kažką realaus veikti.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Kultūra

„Mūzos“ apdovanojimas - Eglei Barauskaitei

Šeštadienį vakare į Klaipėdos dramos teatro spektaklį „Fragmentas“ susirinkę žiūrovai tapo tradicinio „Mūzos“ apdovanojimo teikimo ceremonijos liudininkais. Jau eilę metų ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Kultūra

Auksiniu scenos kryžiumi įvertintas spektaklis – ir festivalyje „Theatrium“

Garso ir judesio spektaklio „Out of the Box“ kūrybinė komanda keliauja po Lietuvą. Balandžio-gegužės mėnesiais jos laukia ir susitikimai su ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This