Pabrangusi valdiškų butų nuoma: per mėnesį tenka pakloti ir 390 eurų

Miestas, Svarbu

Išaugusios Klaipėdos savivaldybės butų nuomos kainos nuomininkus ne tik prispaudė nauja finansine našta, bet ir padėjo išsiaiškinti piktnaudžiavimo atvejų, kai valdiški būstai buvo naudojami ne pagal paskirtį. Tokios tendencijos atskleistos antradienį vykusiame Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto posėdyje.

Klaipėdos savivaldybės butų nuomininkai nuo šių metų pradžios moka tokį nuomos mokestį, kuris yra lygus rinkos kainai. Martyno Vainoriaus nuotr.

Jo nariai aiškinosi, kodėl nuo metų pradžios labai išaugo savivaldybės butų nuomos kainos, nes viešoje erdvėje buvo nemažai nuomininkų pasipiktinimo.

Klaipėdos savivaldybės Socialinio būsto skyriaus vedėja Lina Murauskienė aiškino, kad perskaičiuoti nuomos kainas įpareigojo ir Vyriausybės nutarimas, ir Klaipėdos savivaldybės Kontrolės ir audito tarnybos atlikto „Klaipėdos butų“ audito rekomendacijos.

Vyriausybės nutarime esą nurodyta, kad savivaldybės butų nuomos dydis būtų lygus rinkos kainai.

„Tai galioja tik savivaldybės butams, o ne socialiniams būstams“, – pabrėžė L. Murauskienė.

Todėl pernai gruodį Klaipėdos savivaldybės administracija parengė, o miesto taryba patvirtino naujus nuomos įkainius. Jie įsigaliojo nuo šių metų sausio 1 dienos, tačiau nuomininkai apie tai, kad nuoma pabrangs, sužinojo dar po poros savaičių – kai gavo sąskaitas už gruodį.

„Nuomininkai apie perskaičiuotą nuomos dydį buvo informuojami sausį gautose sąskaitose. Be to, perskaičiavimas nereiškia, kad nuomos kaina padidėjo. Turime atvejų, kai nuomos kaina net sumažėjo ar liko tokia pati“, – aiškino viešosios įstaigos „Klaipėdos butai“ direktorius Paulius Lengvinas.

Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto narė Vaida Raugelė pastebėjo, jog yra tiesiog neetiška taip delsti informuoti nuomininkus apie pasikeitusias sąlygas. Esą pranešimai apie nuomos mokesčio pokyčius jiems turėjo būti išsiųsti mažiausiai prieš mėnesį iki sprendimo įsigaliojimo. Tačiau paaiškėjo, kad jokioje tvarkoje nereglamentuota, kada pranešimai turi būti išsiunčiami. Todėl komiteto nariai įpareigojo savivaldybės administraciją tvarką pakoreguoti.  

Klaipėdos savivaldybė turi 1524 butus, kurie yra išnuomoti, dar 545 yra socialiniai būstai.

Anot L. Murauskienės, savivaldybės butų nuomininkai dabar turi kelias pasirinkimo galimybes. Jie gali mokėti naują nuomos mokestį ir nieko nekeisti. Kitas variantas – jie rinkos kaina gali išsipirkti savivaldybės butą, kurį nuomojasi.

„Jei nuomininkas atitinka reikiamas sąlygas, jis savivaldybės butą gali nuomotis kaip socialinį būstą, o tai yra gerokai pigiau. Mūsų tikslas ir yra mažas pajamas gaunančius žmones aprūpinti socialiniais būstais. O pagrindinis rodiklis, nusakantis socialinio būsto prieinamumą, yra laukimo eilėje trukmė. Ji buvo aštuoneri metai, o per pusmetį sumažėjo iki septynerių metų. Be to, yra vykdoma intensyvi būsto naudojimo pagal paskirtį prevencija ir kontrolė, kad mažas pajamas gaunantieji būtų kuo greičiau aprūpinti būstu“, – tvirtino L. Murauskienė.

Tačiau paprašyta paaiškinti, kaip vyksta prevencija, ji įvardijo tik tai, jog sausį, kai paaiškėjo nauji nuomos už savivaldybės butus dydžiai, sulaukta daugybės nuomininkų skambučių.

„Ir jau turime tokių atvejų, kai savivaldybės butų nuomininkai būstų atsisako, nes jis jiems nereikalingas, nes būdavo taip, kad pernuomodavo, o dabar to daryti nebeapsimoka, nes išsinuomoti reikia beveik rinkos kaina. Be to, buvo ir tokių atvejų, kai žmogus dirba užsienyje, o Klaipėdoje nuomojasi savivaldybė butą ir į jį grįžta tik vasarą. Kiekvieną nuomininką, kuris į mus kreipėsi, konsultavome individualiai ir paaiškėjo daug situacijų“, – tvirtino L. Murauskienė.

Tačiau komiteto nariams pasiūlius, ji pritarė, kad turi būti parengtas priemonių planas, kaip greičiau išsiaiškinti visus atvejus, kai savivaldybės butai naudojami ne pagal paskirtį.  

P. Lengvinas pateikė skaičius, jog dabar didžiausia savivaldybės buto nuomos kaina yra 390 eurų per mėnesį. Tiek moka žmogus, kuris nuomojasi 90 kvadratinių metrų ploto savivaldybės butą, esantį Smilties Pylimo gatvėje. Mažiausia Klaipėdos savivaldybės buto nuoma yra 28 eurai per mėnesį. Tiek mokama už Minijos g. 133 name esantį 10,19 kv. m ploto butą.

Didžiausia socialinio būsto nuomos kaina Klaipėdoje siekia 216 eurų. Tiek mokama už 93 kv. m ploto butą I. Kanto gatvėje. Mažiausia nuoma – 15 eurų per mėnesį – mokama už Sulupės g. 11 name esantį 10,89 kv. m ploto butą.

19 Comments

  1. Vitalij

    Šlikštu,mano Mama uždirba po 500€ i men o dbr už buta 306€ o kur buvo 150€,kaip išgivent,reikes pradet vokt kas be lieka!!!

    Darikit pakeitinus
    Kur matyta iš savivaldibes nuomotis buta atitinka ryminkos kaina.

    Reply
  2. Rasa

    O kas trukdo išsipirkti butus? Arba imti paskolą ir nusipirkti kad ir kitą butą? Atsikrausčiau į Klaipėdą prieš 8m, būdama 25m amžiaus. Su draugu nuomavom 1k butą Kauno g už 400lt/mėn, paskui po 130€/mėn mokėjom, nes tokios buvo kainos. Žinoma mums jauniems, be tėvų pagalbos tas buvo daug, nes žiemos metu su visais mokesčiais po 750-800lt sumokėdavom. Nors ir uždirbdavom tuo metu per abu apie 3000lt, tačiau taupėm. Ne po barus ir kavines lakstėm, bet TAUPĖM!!! Ir per tuos 2m kaip tik vos tik atsiradus € buvom sutaupę tuos 10k€ pradiniam įnašui ir nusipirkom su paskola 3k butą Debrecene. Už 74kv buto paskolą mokam po 142€, kai už 28kv butuką mokėjom po 130€. Tai DIRBKIT, TAUPYKIT IR TURĖSIT SAVO!!! O dabar verkia, kad pabrango. Mažiau išmaldos prašykit, o dirbkit ir turėsit savo!

    P. S. Pažįstu ne vieną, kas gauna labai geras algas, net daugiau nei aš, važinėja su gerom auto, tačiau gyvena savivaldybės būstuose ir moka vos po 50-70€ ir dar skundžiasi kaip jiems sunku. Žiauru.

    Reply
    • Tomas

      Mes imtume tik kai tau virs 50 niekas tokiu sumu neduoda

    • Li

      Rasa, jūsų pateikti skaičiai kažko neatitinka realybės, taip išeina, kad sumokėjus už nuomojamą butą, jūs nei valgėt, nei pirkot reikalingų priemonių, drabužių…10k€, tai yra 35000litų per 2 metus, na neįmanoma niekaip iš jūsų nurodytų gaunamų pajamų. Beje, ne visi tokias algas galėjo gauti, mano alga 1000lt buvo, nuoma, 2 vaikai… kaip jums atrodo iš kur taupymas, kai net valgyt pritrūkdavo

  3. Anonimas

    Nė bankas tiek procentu negali kelti korupcija .nes išgyvendinti irsusipirkti uš pusvelčiu

    Reply
    • Xxc

      Teisybe paraset, net bankai tiek nekelia kainu, o cia dabar puota maro metu, slykstu.

    • Klaipediete

      Pritariu,kad reikia paduoti i teisma,nes kur garantija,kad sekanti karta nepabrangins 500%…?!? Pasiskirs sau premijas ir ups ,per mazos gaunasi…reikia butinai is vargsu zmoniu nuplesti,nes kaip kitaip prasimanyti pinigu premijoms?!

  4. Anonimas

    Šiap visi turėjo būti įspėti iki pabrangimo , gal kas būtu pradėjas ieškoti nes savyvaldybė pamiršo kad karona ir pinigų nėra tiek daug., mokomes iš vakarų o darom kaip rusai

    Reply
  5. Anonimas

    Rašo visi tie kurie negyvena, ir visus pažysta kai reikia tai negali įvardinti nei vieno . Tikri lietuviai pavydi o T…. yra i…. kas jums kokia nauda vistiek pinigų negausit savivaldybė pravalgis.

    Reply
  6. Qwerty

    Lafa baigėsi našarnikam…

    Reply
    • Ed

      Našarnikam??? Mes mokam nuomas už tuos butus!!! Tik neadekvatu moketi po 500e i men kur mokedavome 300e

  7. Tomas M.

    Papiktino straipsnis. Kas čia iš vis per kainos? Kosmiškai mažos, o vietos korupcijai – ypatingai daug.

    Čia galėtų būti tobula savivaldybės įmonė, pritraukianti daug lėšų į miesto biudžetą, o dabar tėra kažkoks suknista nepelno siekianti organizacija.

    Kaip man pvz išsinuomoti butą iš jų? Jų tinklapyje net nėra informacijos apie pasiūlą. Kažkokia absoliuti tragedija.

    Reply
    • Tomui

      Stokis į eilę ir po 8 metu gal gausi būstą jei atitiksi kriterijus.

    • Tomas

      Tai va man čia ir atrodo totali nesąmonė. Jeigu paklausa yra didesnė, negu pasiūla, tai ir reikia kelti kainas. Kokia prasmė yra savivaldybei turėti būstus ir nieko iš to neuždirbti?

      Aš paimčiau ir pertvarkyčiau į UAB’ą, pakelčiau kainas, sutvarkyčiau marketingą ir važiuojam.

      Dabar ši įmonė yra tiesiog IDEALI vieta korupcijai.

    • Anonimas

      Prasme yar ne butu nuomos bizni vystyti, o socialiai remtiniems suteikti socialini busta. Butu nuomos biznis ne savivaldos funkcija.

    • Tomas

      Tai tu maišai socialinį būstą su valdiškais butais. Socialinis tai taip – čia jau socialiai remtiniems žmonėms.

      Bet aš pažįstu žmonių, kurie gyvena savivaldybės butuose ir jiems TIKRAI nereikia pigaus būsto – jie uždirba daugiau negu pakankamai.

    • Tomui

      Nesamone konkreti kodel jus manot kad savivaldybes butuose gyvena pasiturintis zmones, tikrai kad pasiturinciu mazuma, ka daryti tokiems kaip pvz. Musu atveju paeme nuosavybe visomenes poreikiams gavom tokias kompensacijas kad bendrabucio nenupirksi ikele i savivaldybes buta per tiek metu atsieme uz nuoma kompensacija likom be nieko, dabar sukele kainas kaip uzdirbi 600 eur. I rankas lieka 250 eur. Pragyvenimui, tai kad grynas reketas dekis kur nori.

  8. Xxx

    Man idomiai is kur jie tokias kainas traukia, pabranginti 100 procentu uz valdiska busta, grisiu i Lietuva paduosiu i teisma nelsimesiu cia iki europos sajungos daaisim, reketu uzsiema, paeme nuosavybe visuomenes poreikiams, sumokejo mizerna kompensacija kuria ateme per nuoma ir dar pabrangino dvigubai, nu normaliai cia.

    Reply
    • klaipedskas

      Valdiškas būstas tai ne socialinis būstas. Paskaityk straipsnį. Sakyčiau 390 eur už 90 kv. butą senamiestyje yra dar pakankamai nedidelė suma.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Atsiliepiant į publikaciją „Profesorių mes iš buto?“

Dėkoju „Klaipėdos“ žurnalistei Daivai Janauskaitei už parengtą ir 2024-04-12 paskelbtą objektyvią ir korektišką publikaciją, išklausius abiejų šalių nuomones apie susidariusius ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Mums rašo

Dar kartą apie savivaldybės būstų nuomos mokestį

Praeitą savaitę „Atviros Klaipėdos“ publikacijoje „Savivaldybės įstaiga nori iškeldinti profesorių“ aprašytas teisinis konfliktas tarp savivaldybės įstaigos „Klaipėdos butai“ ir manęs, ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Politikai pritarė „kosminės kainos“ socialinio būsto statybai

„Net šiurpuliukai per kūną nuėjo: ar tai tiesa, kad skaičiuojamoji vienos kv. metro kaina – virš 4 tūkstančių eurų?”- taip ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This