Tarėsi, kaip užtikrinti griežtėjančius aplinkosaugos reikalavimus

Verslas

AB „Klaipėdos vanduo“ nuotoliniame susitikime su Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmų atstovais aptarė, kaip užtikrinti griežtėjančius aplinkosauginius reikalavimus.

Bendrovė „Klaipėdos vanduo“ paragino uostamiesčio įmones išsitirti gamybos metu susidarančias nuotekas, kurios atiteka į Dumpių nuotekų valyklą galutiniam išvalymui. Įmonėms išsiųsti pranešimai, sertifikuotoje laboratorijoje išsitirti, ar kartu su nuotekomis neišleidžia prioritetinių pavojingų medžiagų, tokių kaip flatalai, fenoliai, noninfenoliai, kadmis, gyvsidabris ir kitos. Šios pavojingos prioritetinės medžiagos į nuotekas išleidžiamos gamybos metu.

Miesto nuotekų valymo įrenginiai. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Susitikime su įmonėmis informavome apie griežtėjančius aplinkosauginius reikalavimus dėl nuotekų tvarkymo bei kokių priemonių imtis užkardant taršą. Pranešimai su raginimu išsitirti nuotekas, ar kartu su jomis neišleidžia pavojingų prioritetinių ir kitų medžiagų, išsiųsti 91 įmonei, kurių išleidžiamų nuotekų kiekis didesnis nei 5 kubiniai metrai per parą. Prašome įmonių, atlikus tyrimus, apie jų rezultatus informuoti bendrovę „Klaipėdos vanduo“. Jei tyrimų metu bus nustatyta, kad įmonių nuotekose gamybos metu susidaro prioritetinių pavojingų ir kitų medžiagų, privalėsime iš naujo pasirašyti sutartis ir perskaičiuoti nuotekų valymo tarifą. Taip pat įmonės, kurių gamybos metu susidaro prioritetinės pavojingos ir kitos medžiagos, privalės mums, AAD ir aplinkos apsaugos agentūrai kartą metuose teikti priemonių planus, kaip planuoja efektyvinti gamybinę veiklą, kad nesusidarytų pavojingų medžiagų nuotekose“, – pranešime spaudai pažymi „Klaipėdos vandens“ generalinis direktorius Benitas Jonikas.

„Klaipėdos vanduo“ griežtesnės kontrolės teigia ėmęsis remiantis nuotekų tvarkymo reglamentu ir nuolat griežtėjant aplinkosauginiams reikalavimams. Iki 2033 metų kai kurių prioritetinių pavojingų medžiagų išleidžiamose nuotekose nebegalės likti.

Pasak Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmų generalinio direktoriaus Viktoro Krolio, tarp dalyvavusių susitikime rūmų narių –  tokios pramonės  įmonės kaip bendrovės  „Neo Group“, „Klaipėdos nafta“, „Grigeo Klaipėda“,“ Vakarų laivų gamykla“, „Melt Water“, „Klaipėdos Smeltė“, „Klasera“ ir kt. Tai rodo, kad Klaipėdos regiono įmonėms aplinkos apsaugos klausimai yra itin svarbūs.

„Klaipėdos vanduo“ nuo šių metų pradžios perskaičiavo mokestį už padidėjusią ir specifinę taršą. Klaipėdoje ir Klaipėdos rajone iš 4240 įmonių 235 deklaruoja išleidžiančios padidėjusios ir specifinės taršos nuotekas, todėl visoms perskaičiuotas taršos mokestis.

Ypač taršioms įmonėms nuotekų tvarkymo kaina didėjo apie 20 procentų. Įmonėms, kurios su nuotekomis išleidžia  gyvsidabrį, cinką, kadmį, nikelį taršos mokestis didėja labiausiai.

Pavyzdžiui, didžiausią taršą deklaruojančioms įmonėms bendra nuotekų tvarkymo kaina  didėjo iki 15 centų už kubinį metrą. Taršos mokestis perskaičiuotas po įsigaliojusio naujo mokesčio už gamtos teršimą ir LR aplinkos ministro įsakymo, patvirtinto 2020 m. gruodžio 17d. dėl apmokestinamųjų teršalų prisikyrimo grupėms.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

„Grigeo Klaipėda“ ir vandentiekininkai susikibo dėl šimtų tūkstančių 

Po teisėsaugininkų nustatyto fakto, jog pilnai neišvalytomis nuotekomis teršė Kuršių marias, uostamiesčio vandentiekininkų paslaugomis priversta naudotis AB „Grigeo Klaipėda“ už ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Verslas

Klaipėdos pramoninkams vadovaus Rimantas Juška 

Klaipėdos pramonininkų asociacija (KPA) ketvirtadienį vykusiame visuotiniame susirinkime išsirinko savo naują vadovybę. Martyno Vainoriaus nuotr. Dvi kadencijas – ketverius metus ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Klaipėdiečiams ir rajono gyventojams atpigs vanduo

Valstybinės energetikos reguliavimo tarnyba (VERT) patvirtino naujas uostamiesčio savivaldybės valdomos AB „Klaipėdos vanduo“ kainas. Nauji, mažesni įkainiai Klaipėdos miesto ir ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This