Į Velykų kulminaciją ves motetai

Kultūra

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro choras balandžio 3 d., šeštadienį, 18 val. publikai dovanos virtualų sakralinės muzikos koncertą „Una hora“, kuriame skambės kompozitoriaus, choro dirigento bei vargonininko Juozo Naujalio motetai. Jo sumanytojas vyriausiasis dirigentas Tomas Ambrozaitis.

Olesios Kasabovos nuotr.

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vyriausiasis dirigentas T. Ambrozaitis pasakoja, kad J. Naujalio motetus „In monte Oliveti“, „Tristis est anima mea“, „Amicus meus“, „Judas mercator“, „Una hora“, „Seniores populi“, „Omnes amici mei“ koncertui atrinkęs jau seniai, tad džiaugiasi, jog būtent prieš Velykas jie pagaliau bus pristatyti publikos vertinimui.

„J. Naujalis – vienas pirmųjų lietuvių profesinės muzikos kūrėjų, žymiausias savo laikmečio vargonininkas, choro dirigentas, pedagogas, muzikos mokyklos įkūrėjas, lietuvių muzikinės spaudos pradininkas, pirmojo lietuviško knygyno Kaune įsteigėjas, pirmųjų lietuvių dainų švenčių organizatorius ir dirigentas. Jo kompozicijų – ypač dainų – reikšmė lietuvių muzikos istorijoje yra neįkainojama“, – pranešime spaudai akcentuoja T. Ambrozaitis.

Vienas sėkmingiausių polifoniškai plėtotų J. Naujalio žanrų – motetai. Keturiolika iš jų, parašytų lotynų kalba, suredagavo ir išleido dirigentas Lionginas Abarius.

„Dirigentas Modestas Pitrėnas iš rankraščių atkūrė itin vertingą meniniu požiūriu giesmę „Verkit, aniuolai“, kuri nėra dažnai atliekama chorų programose. Iš J. Naujalio parašyto ciklo atrinkau septynis charakteringiausius motetus. Tai tapo puikia proga KVMT chorui palavinti savo balsus dainuojant a cappella. Priminsiu, kad teatro choras retai koncertuoja solo. Jis dažniausiai dainuoja scenoje, spektakliuose, pritariant orkestrui. Tad šiuo metu choras intensyviai repetuoja. Gal kada atliksime ir „Verkit, aniuolai“, bet ne šį kartą. Jame dainuoja daugiau nei keturi balsai, o mes šį kartą repetuojame keturbalsius, keliose vietose tribalsius, motetus. Motetus koncertui parinkau pagal tekstą ir muzikinį charakterį. Jų išskirtinumas tas, kad muzikinė medžiaga, tonacijos labai susijusios su tekstais, balsovada. Ir visa tai susijungia į vieningą harmoniją“, – sako KVMT vyriausiasis dirigentas.

Anot T. Ambrozaičio, stovėti prie dirigento pulto skambant motetams, didžiulis malonumas.

„Teko tai daryti su kitais kolektyvais, tad turėdamas patirties galiu konstatuoti, kad tai įspūdinga, labai dvasinga muzika. Motetai – mūsų chorinės kultūros perlai. Galima didžiuotis, kad šį lobį mums sukūrė ir ateities kartoms paliko būtent lietuvis, kompozitorius J. Naujalis. Tikiuosi, kad KVMT publika bus pamaloninta šiuo koncertu“, – sako batutos virtuozas.

Pasak T. Ambrozaičio, šiuo metu visas pasaulis išėjęs iš įprastos komforto zonos. „Velykos skatina susikaupimą ir leidžia vėl atrasti dvasinę pusiausvyrą. Atsigręžkime į save, savo šeimą, aplinką. Velykų rytą, kai vėl sugaus varpai, vargonai, neabejotinai išgyvensime prisikėlimo stebuklą ir pajausime jaudinantį būties trapumo, tačiau ir didžiulės vilties, kad viskas bus gerai, momentą. Tik tinkamai nusiteikęs, apsiraminęs gali jį pajusti. Sumaištyje to pasiekti nepavyks. Visiems linkiu sulaukti kaip šviesa pakeis tamsumas. Tai kaip muzikoje: kiekvienai didžiulei kulminacijai yra ruošiamasi. Svarbu ją pasiekti ir išgyventi. Būkime kantrūs laukdami Velykų kulminacijos ir su džiaugsmu į ją pasinerkime“,- linki T. Ambrozaitis.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Atgimimo aikštės konkursas „pakibo“ dėl vieno dokumento

Nors kovo 7 d. Klaipėdos savivaldybė teigė, jog maždaug po mėnesio paaiškės, ar konkurso dalyvių pateikti pasiūlymai atitinka visus reikalavimus ir ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Kultūra

Gala koncertu atvėrė naująjį Klaipėdos muzikinį teatrą

Šeštadienio vakarą įspūdingu gala koncertu publikai atsivėrė naujieji Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro rūmai. Gala koncertas sujungė Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

Kultūra

Žmonėms su regos negalia nepasiklysti naujajame Muzikiniame teatre padės ir technologijos

Klaipėdos muzikinis teatras skelbia, jog naujajame jo pastate laukiami ir lankytojai, turintys regos negalią – čia jiems talkins ne tik ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This