Klaipėdos išrinktųjų požiūris į skiepus nuo koronaviruso – dviprasmiškas

Politika, Svarbu

Beveik trečdalis Klaipėdos miesto tarybos narių jau turėjo galimybę pasiskiepyti nuo COVID-19 ligos, nes arba yra sulaukę pensinio amžiaus, arba patenka į kitas prioritetines grupes. Tačiau suteikta galimybe būtų tarp pirmųjų pasiskiepijusiųjų pasinaudojo ne visi ir privardijo įvairiausių priežasčių.

Beveik trečdalis Klaipėdos miesto tarybos narių jau galėjo būti paskiepyti, bet tokia teise pasinaudojo ne visi. Martyno Vainoriaus nuotr.

Vakcina – kaip savanoriui

Šiemet 74 metų gimtadienį atšventęs Romaldas Idzelevičius, į miesto tarybą išrinktas su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos sąrašu, jau yra paskiepytas abiem vakcinos dozėmis. Antroji buvo vasario 22 dieną. Politikas paskiepytas „Pfizer“ vakcina.

„Absoliučiai jokių simptomų, poveikių nebuvo. Po pirmosios dozės tik dvi ar tris dienas skaudėjo dūrio vietą, jei ją paspausdavai. O po antrosios dozės net to nebuvo. Visą gyvenimą skiepijuosi ir nuo gripo, ir nuo pneumokoko. Ir man niekada nėra buvę jokių reakcijų“, – teigė R. Idzelevičius.

Klaipėdoje garbiausio amžiaus senjorai, kurie yra sulaukę 80 metų ir daugiau, buvo pradėti skiepyti nuo vasario 22 dienos. Kaip R. Idzelevičiui pavyko dar anksčiau tapti vakcinuotu?

„Mes su žmona savanoriaujame „Maisto banke“, per čia ir sulaukėme kvietimo. Savanoriai turi labai daug kontaktų, tai, matyt, ir jiems, kaip ir gydytojams buvo prioritetas skiepams. O labai greitai ir iš savo šeimos gydytojos gavau kvietimą, bet jau buvau paskiepytas“, – aiškino miesto tarybos narys.

Jis tvirtino, kad nors ir yra paskiepytas, nesijaučia atsipalaidavęs – labai dažnai dėvi veido kaukę.

„Tikrai laikausi visų taisyklių, kurių kiekvienas privalo laikytis. Be to, juk miesto tarybos narys turi rodyti pavyzdį“, – tvirtino R. Idzelevičius.

Jo bendraamžis, tiesa, šiek tiek vyresnis, nes rudenį minės 75 metų jubiliejų, Arūnas Andziulis kuris į miesto tarybą irgi išrinktas kaip Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas, taip pat jau prieš kelias savaites įgijo teisę pasiskiepyti nuo koronaviruso. Tačiau nepavyko sužinoti, ar tai padarė, nes politiko telefonas ketvirtadienį buvo išjungtas.

Ilgametis uostamiesčio meras, kuris šią kadendiją į Klaipėdos miesto tarybą išrinktas kaip visuomeninio komiteto „Vytautas Grubliauskas ir komanda“ narys, Rimantas Taraškevičius neseniai buvo paskiepytas pirmąją vakcinos nuo koronaviruso doze. Politikas, kuriam šiemet liepą sukaks 73 metai, tvirtino, kad jokių šalutinių poveikių nepajuto, skiepą organizmas priėmė gerai, tad liko sulaukti antrosios dozės.

„AstraZenecai” – ne”

67 metų miesto tarybos narys, konservatorius Rimantas Didžiokas pirmąją vakcinos doze buvo paskiepytas kovo 25 dieną.

„Abu su žmona turėjome būti skiepijami „AstraZeneca“ vakcina, bet tomis dienomis kaip tik buvo sustabdytas skiepijimas ja, todėl mus paskiepijo „Pfizer“. Bet jei nebūtų jokių sustabdymų, tikrai būčiau pasiskiepijęs „AstraZeneca“, – pabrėžė R. Didžiokas.

Jis tvirtino, jog po skiepo nejautė jokių šalutinių poveikių, o dabar laukia antros dozės.

Šiemet sausį 65 metų jubiliejų paminėjusi miesto tarybos narė Judita Simonavičiūtė, kuri išrinkta kaip visuomeninio komiteto „Vytautas Grubliauskas ir komanda“ narė, bet neseniai pasitraukė į opoziciją, patvirtino, jog kol kas nėra pasiskiepijusi. 65 metų ir vyresni klaipėdiečiai Klaipėdoje skiepijami jau kelias savaites, o savaitgalį visiems jiems buvo sudaryta galimybė be išankstinės registracijos apsilankyti vakcinacijos centruose ir pasiskiepyti. Tiesa, tik „AstraZeneca“ vakcina.

„Pati savo asmeniu bandau pažiūrėti, kaip Klaipėdoje veikia skiepijimo sistema. Prieš 2-3 savaites gavau siūlymą iš Klaipėdos universitetinės ligoninės, nes joje skiepijami onkologiniai ligoniai, o aš esu turėjusi problemų su vėžiu. Tačiau paprašiau patikslinti, ar tikrai turiu teisę būti taip paskiepyta, ir gavau atsakymą, kad ne. Tada sulaukiau žinutės iš savo poliklinikos. Buvo pranešta, kad esu kviečiama pasiskiepyti „AstraZeneca“ vakcina. Atrašiau, kad skiepui – taip, bet „AstraZenecai“ – ne. Nemanau, kad rizikos grupė turėtų būti skiepijama rizikinga vakcina. Todėl dabar, kaip suprantu, laukiu eilės būti paskiepyta kuria nors kita vakcina“, – savo patirtį ir sprendimus dėstė J. Simonavičiūtė.

Jos nuomone, „AstraZeneca“ vakcina turėtų būti skiepijami visi norintieji, o ne tik kažkokios prioritetinės grupės.

„Ir nesuprantu, kodėl politikai turėtų rodyti pavyzdį, jei kalbame apie sveikatą ir asmeninį apsisprendimą“, – kalbėjo politikė.

Neskiepija, nes persirgo

Klaipėdos miesto tarybos narys, išrinktas su visuomeniniu komitetu „Vytautas Grubliauskas ir komanda“, kuris yra ir Klaipėdos universiteto rektorius, bet dar dirba ir mediku, jau ne kartą viešai yra sakęs, kad jo vakcinacija buvo baigta dar sausio 18 dieną. A. Razbadauskas paskiepytas kaip prioritetinės medikų grupės atstovas. Ši grupė buvo skiepijama „Pfizer“ vakcina.

Šią savaitę – nuo pirmadienio iki ketvirtadienio – Klaipėdos savivaldybė be išankstinės registracijos „AstraZeneca“ vakcina kvietė skiepytis visus uostamiesčio švietimo sistemos darbuotojus ir abiturientus. Taip pasiskiepyti galimybę turėjo ir du miesto tarybos nariai, tačiau ja taip ir nepasinaudojo.

Klaipėdos universitete ir Klaipėdos aukštojoje jūreivystės mokykloje dėstytoju dirbantis Viktoras Senčila, į miesto taryba išrinktas kaip Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas, teigė, kad nepasiskiepijo, nes nesuspėjo prisitaikyti prie galimybės.

„Mums tik pirmadienį pranešė, kad galime skiepytis, o antradienį turėjau žinių, kad yra susidariusi eilė, tad ir nevykau. Taip, turėjau teisė pasiskiepyti, bet ta teisė tokia, kad aukis batus ir bėk. Tikrai nežinojau, kad galimybė pasiskiepyti buvo pratęsta dar dviem dienoms“, – tvirtino V. Senčila.

Jis pabrėžė, kad šiuo metu neturi kontaktų su studentais, dėsto tik nuotoliniu būdu, todėl svarstė, kad pasiskiepyti ypač svarbu tiems, kurie negali dirbti virtualiai.

Miesto tarybos narys, priklausanti Liberalų sąjūdžiui, Edmundas Kvederis pateko į dar keistesnę situaciją. Jis pasiskiepyti galėjo kaip švietimo bendruomenės atstovas, nes dirba Klaipėdos moksleivių saviraiškos centro direktoriaus pavaduotoju ir mokytoju Klaipėdos licėjuje. Tačiau neseniai jis persirgo COVID-19 liga.

„Ir su mumis, kurie yra persirgo, situacija yra labai keista. Iš pradžių buvo tvarka, kad po persirgimo skiepija 90 dienų, dabar – jau 180 dienų. Vakcinuoti persirgusiųjų valstybė nenori, bet persirgusieji neturi tokių teisių kaip tie, kurie yra paskiepyti. Pavyzdžiui, ugdymo įstaigose privalai testuotis kas 10 dienų, jei esi nepaskiepytas. Ir neatsižvelgiama į tai, kad esi persirgęs. Todėl tikiuosi, jog kuo greičiau bus visiems aiškus atsakymas, kaip persirgusieji turi elgtis, kokių jie turi teisių“, – kalbėjo E. Kvederis.

Jis pasakojo, jog domėjosi, kokia praktika yra kitose užsienio šalyse. Ir daugelyje iš jų galioja tvarka, jog persirgusieji skiepijami viena vakcinos doze, kad tikrai susidarytų imunitetas.

„Galėtų ir pas mus taip būti. O dabar persirgusiųjų nei skiepija, bet verčia testuotis, jei jie nori dirbti“, – konstatavo pašnekovas.

Praėjusią savaitę į prioritetinę skiepijamų asmenų grupę buvo įtraukti ir savivaldybių merai bei administracijos direktoriai. Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis trečiadienį pasiskiepijo „IstraZeneca” vakcina. 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Medžių kirtimas: sprendžia vykdomoji institucija - meras

Želdynų komisijos išvada nėra galutinis žodis, nes vykdančioji institucija gali priimti kitokį sprendimą – tai yra reglamentuota įstatymu. O Vietos ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Politikai pritarė „kosminės kainos“ socialinio būsto statybai

„Net šiurpuliukai per kūną nuėjo: ar tai tiesa, kad skaičiuojamoji vienos kv. metro kaina – virš 4 tūkstančių eurų?”- taip ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Spyglys

Klaipėdos mero dviveidystė - kaip ant delno*

Arvydas Vaitkus lyg gaidys ant skiedryno pučiasi, kad neatiduos ministerijai Vaikų ligoninės, nors atidavė dešimt kartų didesnį ir vertingesnį turtą ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This