Siūlo įteisinti Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje orderį

Kriminalai ir nelaimės

Siekiant užtikrinti nuo smurto artimoje aplinkoje nukentėjusių asmenų teises, vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė, socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė bei švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė ketvirtadienį spaudos konferencijos metu pristatė naujausią informaciją ir prevencines priemones dėl smurto artimoje aplinkoje.

Sudarytas smurtautojo portretas: tai užsiregistravęs Užimtumo tarnyboje arba niekur nedirbantis, profesinį išsilavinimą turintis 25-59 metų vyras, būdamas neblaivus smurtavęs prieš sutuoktinę ar sugyventinę. Policijos nuotr.

Pranešama, jog šiuo metu ruošiamasi įteisinti vadinamąjį Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje orderį.

Tai greitos reakcijos priemonė, suteiksianti teisę policijos pareigūnams nedelsiant įvykio vietoje atskirti auką ir įtariamą smurtautoją. Orderį nedelsiant įvykio vietoje skirtų policijos pareigūnas ar prokuroras 72 valandoms, per tą laiką būtų kreipiamasi į teismą dėl orderio pratęsimo maksimaliam 15 kalendorinių dienų laikotarpiui.

„Orderis būtų mažiau invazinė priemonė nei areštas ir laisvės atėmimas, tačiau veiksmingesnis nei tiesiog paprastas įspėjimas, – pranešime cituojama vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė. – Pagal šiuo metu galiojančią tvarką, policijos pareigūnas per 24 valandas nuo pranešimo gavimo kreipiasi į apylinkės teismą dėl laikinųjų smurtą patyrusio asmens apsaugos užtikrinimo priemonių skyrimo. Tuomet teismas sprendimą dėl šių priemonių skyrimo priima ne vėliau kaip per 24 valandas. Taigi auka su smurtautoju lieka 48 valandas. Dėl to policijos pareigūnai iš esmės dažniausiai yra priversti smurtautoją uždaryti į areštinę.“

Orderį ar analogišką jam priemonę turi 12 šalių: Olandija, Čekija, Danija, Austrija, Liuksemburgas, Belgija, Italija, Vengrija, Vokietija, Suomija, Slovėnija, Slovakija. Nuo 2020 m. lapkričio tokį orderį įvedė ir Lenkija. Numatoma nauja tvarka Lietuvoje galėtų pradėti veikti 2022 metais.

Skelbiama, jog nuo smurto dažniausiai nukenčia darbingo amžiaus moterys, tačiau auga smurtas prieš vyrus. Smurtautojo portretas įgauna naujų bruožų, tačiau tuo pačiu išlieka nekintantis: tai užsiregistravęs Užimtumo tarnyboje arba niekur nedirbantis, profesinį išsilavinimą turintis 25-59 metų vyras, būdamas neblaivus smurtavęs prieš sutuoktinę ar sugyventinę.

2020 m. Policijoje registruoti 58 553 smurto artimoje aplinkoje įvykiai. Šiais metais iki kovo 30 d. tokių įvykių užregistruota jau 13 013.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Sužalota nepilnametė atsidūrė ligoninėje

Policija panešė, kad šeštadienio vakarą, apie 18.50 val., Klaipėdoje, Taikos prospekte esančiuose namuose kilusio konflikto metu, neblaivus 40-metis vyras sužalojo ...
2024-02-11
Skaityti daugiau

Spyglys

Savivaldybei neskambinkit: mokosi smurto ir priekabiavimo*

Spyglys pataria šiuo metu Klaipėdos savivaldybės klerkams neskambinti, nes jie mokosi psichologinio smurto ir priekabiavimo mokslo bei šių reiškinių prevencijos. ...
2024-02-08
Skaityti daugiau

ELTA

Ministrė: Lietuvos namų ūkių pajamos šiemet augs vidutiniškai 62 eurais

Šiemet Lietuvos namų ūkių pajamos vidutiniškai augs 62 eurais, sako socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė. Pasak jos, tokia ...
2024-01-16
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This