Vėl pastebėta galima marių tarša (atnaujinta)

Uostas ir jūra

AB „Klaipėdos vanduo“ informavo, kad ketvirtadienį prieš 18 val. gavo pranešimą, jog į Kuršių marias per paviršinių nuotekų tinklus teka drumzlinas vanduo.

Į įvykio vietą išvyko AB „Klaipėdos vanduo“ avarinės tarnybos, nuotekų tinklų tarnybos ir laboratorijos darbuotojai. Skubos tvarka paimti mėginiai galimai taršai nustatyti.

Galima tarša per paviršinių nuotekų tinklus į Kuršių marias užfiksuota prie Naujosios perkėlos – toje pačioje vietoje, kurioje tarša buvo nustatyta ir vasario pradžioje.

Anot įmonės, lietaus nuotekos yra valomos valymo įrenginiuose. Juose įrengta naftos produktų gaudyklė ir dumblo nusodintuvas. Į Kuršių marias lietaus nuotekos išteka tik jį išvalius nuotekų valymo įrenginiuose.

Dėl vasarį toje vietoje pastebėtos taršos Aplinkos apsaugos departamentas buvo apkaltinęs AB „Klaipėdos energija“.  Tačiau energetikams tokios išvados ir pretenzijos kelia nemažų abejonių.

„Analizuojant atsiųstą išleidžiamų paviršinių nuotekų patikrinimo aktą, mūsų specialistams kai kurie aplinkosaugininkų teiginiai kelia abejonių.
Kalbant paprastai, aplinkosaugininkai užfiksavo paviršinių nuotekų galimą taršą smėliu ir moliu iš mūsų teritorijos, kuri yra beveik 15 hektarų ploto. O surenkamasis vamzdis iš kurio į Kuršių marias ištekėjo užterštas vanduo, aptarnauja tūkstančius hektarų, teka apie 3 kilometrus per Dubysos gatvę
ir kitas pramonines bei gyvenamąsias teritorijas. Ar aplinkosaugininkai atliko tyrimus ten, ar buvo analizuojama galima tarša iš kitų šaltinių? Dar nenustatytas ir tikslus kiekis, kiek tų nuotekų išleista iš mūsų bendrovės. Akte teigiama, kad nuo 100 iki 300 m3. Žinant, kad mūsų teritorijoje yra pakloti mažo diametro nuotekų vamzdžiai, toks kiekis vandens turėjo tekėti ilgą laiką. O lyginant su Kuršių mariose užfiksuota tarša dideliame plote, kuri greitai išsisklaidė, tai turėjo būti didelės koncentracijos momentinė tarša”, – buvo rašoma įmonės pranešime spaudai.

ATNAUJINTA. Penktadienį „Klaipėdos vanduo“ pranešė, kad skubos tvarka atlikus paimtų mėginių tyrimus, preliminariai sulfatų, chloridų, fosforo ir naftos produktų tarša neviršija leistinų normų, nurodytų paviršinių nuotekų tvarkymo reglamente. Mėginiai buvo paimti iš šulinio esančio
ties lietaus nuotekų išleidėju į Kuršių marias ir ties Nemuno gatve.

Ketvirtadienį vakare taip pat patikrinti šuliniai Agluonos, Dubysos gatvėse bei Nemuno ir Žuvėdrų gatvių sankirtoje. Pagal turimus preliminarius duomenis, manoma, kad į Kuršių marias per lietaus nuotekų tinklą ištekėjo smėlio ir žvyro mišinys nuo gatvių paviršiaus.

4 Comments

  1. vandenis

    kas ten per valymo irenginiai, jei nieko neisvalo?

    Reply
  2. Imitacija

    Aplinkosauginkai vėl imituoja darbą. Anąkart po užteršimo patikrino tris įmones: Klaipėdos vandenį, Klaipėdos energiją ir Grigeo. O į tą patį lietaus nuotekų vamzdį subėga gal 100 įmonių iš Dubysos, Minijos gatvių. Ką dabar už atpirkimo ožį pakiš? Praėjusį kartą tai net du mėnesius tyrė ir „pažeidėjui” skyrė 64 eurų baudą 🙂

    Reply
  3. Vigilijus

    jei tikrai tai tik smėlis ir molis, tai žalą patyrė KVJUD (vėl reiks gilinti laivybos kanalą).Įdomiau būtų sužinoti „ką veikia”valymo įrenginių nusodintuvai?? Koks gi tų nusodintuvų efektyvumas?

    Reply
  4. O kaip klaipėdos energija

    Išsisukinėja

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

„Grigeo Klaipėda“ ir vandentiekininkai susikibo dėl šimtų tūkstančių 

Po teisėsaugininkų nustatyto fakto, jog pilnai neišvalytomis nuotekomis teršė Kuršių marias, uostamiesčio vandentiekininkų paslaugomis priversta naudotis AB „Grigeo Klaipėda“ už ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Klaipėdiečiams ir rajono gyventojams atpigs vanduo

Valstybinės energetikos reguliavimo tarnyba (VERT) patvirtino naujas uostamiesčio savivaldybės valdomos AB „Klaipėdos vanduo“ kainas. Nauji, mažesni įkainiai Klaipėdos miesto ir ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Klaipėdoje ir rajone atpigs vanduo?

Valstybinė energetikos reguliavimo tarnyba (VERT) kitą savaitę tvirtins AB „Klaipėdos vanduo“ geriamojo vandens ir nuotekų bei paviršinių nuotekų bazines kainas ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This