Klaipėdos universiteto dėstytojui – Pasaulio aviacijos sporto federacijos įvertinimas

Sportas

Klaipėdos universiteto Jūros technologijų ir gamtos mokslų fakulteto lektorius Julius Venskus apdovanotas vienos iš seniausių sporto federacijų – Pasaulio aviacijos sporto federacijos („World Air Sports Federation“ (FAI)) medaliu ir padėkos raštu už svarų indėlį vystant aviacijos sportą.

Julius Venskus, šiuo metu studijuojantis doktorantūroje, dėstantis KU studentams ir vadovaujantis uostamiestyje veikiančiam Norvegijos bendrovės padaliniui, aktyviai dalyvauja aviacijos sporto veiklose – nuolat teisėjauja karšto oro balionų varžybose bei yra FAI Naujųjų technologijų darbo grupės narys. Į šią grupę įeina specialistai iš Šveicarijos, Liuksemburgo, Vokietijos, Australijos bei Lietuvos. Būtent jie ir prisidėjo prie programinės – aparatinės įrangos, skirtos karšto oro balionų varžybų dalyvių rezultatams stebėti bei skaičiuoti, sukūrimo.Anot šiuo apdovanojimu įvertinto klaipėdiečio, mintis sukurti programą kilo jam teisėjaujant varžybose, kurių kasmet būna nuo 3 iki 7 (2019 m. J. Venskus dalyvavo net 11 varžybų). Jam, kaip informatikos inžinerijos specialistui, akį rėžė lėta, nepatogi vartotojui ir morališkai pasenusi programa, kuri dar vis buvo naudojama pasaulinio lygio karšto oro balionų varžybose.

Julius Venskus juokauja, jog po sukurtos inovacijos „karšto oro balionų varžybos persikėlė į XXI amžių“.

„Žinojau, kaip ją galima patobulinti, o tada prasidėjo ilgas, net dvejus metus trukęs idėjos pristatymas įvairiems aukštas pareigas einantiems FAI pareigūnams. Procesas nebuvo lengvas – buvo įvairių nuomonių ir skepticizmo iš kai kurių šalių federacijų, tačiau sukūrus demonstracinę programos versiją ir ją sėkmingai išbandžius keliose varžybose Lietuvoje bei Lenkijoje, ji buvo patvirtinta“, – pasakoja KU dėstytojas J. Venskus.

Sukurtą sistemą sudaro trys dalys: užduočių atlikimo fiksavimo programėlė telefone – būtent už jos vystymą ir programavimą buvo atsakingas J. Venskus, geografinės padėties ir barometrinis aukščio sensorius, centrinis serveris. Sistema, įvedus dinaminį varžybų užduočių valdymą, pagreitina taškų skaičiavimą, suteikia galimybę stebėti realiu laiku karšto oro balionų buvimo vietas bei garantuoja rezultatų tikslumą. Saugumą užtikrina elektroninis parašas.

J. Venskus juokauja, jog po šios inovacijos „karšto oro balionų varžybos persikėlė į XXI amžių“.

Ši sistema praktiškai išbandyta jau daugelyje antros kategorijos varžybų: „Vilniaus taurė 2020“, „Lake and Sky 2019“, „Lenkijos taurė“ ir kt. Šiais metais ją taip pat planuojama naudoti Pasaulio jaunimo, Lenkijos, Lietuvos, JAV, „Australijos Cowindra taurės“ bei Šveicarijos čempionatuose.

Klaipėdietis informatikos specialistas akcentuoja, kad naujoji programinė sistema ypatingai svarbi pasaulinės pandemijos metu – ji leidžia organizuoti naujo tipo varžybas, kai pilotams nereikia susirinkti vienoje vietoje ir jie gali varžytis būdami savo šalyse. Programėlė leidžia realiu laiku ir saugiai siųsti rezultatus taškams skaičiuoti, todėl net ir esant įvairiems karantino suvaržymams, varžybos gali vykti.

Paklausus, kaip pats vertina gautą apdovanojimą, J. Venskus sakė, kad jam vis dar sunku patikėti, kad buvo pagerbtas pasaulinio lygio apdovanojimu.

Apie J. Venskui skirtą apdovanojimą paskelbta FAI visų šalių delegatų online susirinkime, o medalis ir padėkos raštas laureatą pasiekė paštu.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Sportas

Oro balionai ir antrąją dieną kilo iš Klaipėdos rajono

Klaipėdoje Jūros šventės proga vykstančio Lietuvos karšto oro balionų čempionato dalyviai sėkmingai uždarė antrąją dieną. Andriaus Pelakausko nuotr. Meteorologų prognozės ...
2023-07-21
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Sportas

Lietuvos karšto oro balionų čempionatas prasidėjo tikru išbandymu

Į du varžybinius skrydžius jau pakilusios Lietuvos karšto oro balionų čempionato komandos pirmosios paskelbė Jūros šventės žinią. Su gana intensyviu ...
2023-07-20
Skaityti daugiau

Verslas

Klaipėdiečiai sukūrė unikalią kompiuterinės apsaugos programą

Savaitgalį uostamiestyje vykusiose kūrybinėse dirbtuvėse (angl. hackathon) klaipėdiečių komanda sukūrė išmanų kompiuterinės apsaugos įskiepį, kuris atpažįsta unikalius vartotojų naudojimosi kompiuteriu įgūdžius ...
2018-10-30
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This