Ameriką iškeitė į Klaipėdos valstybinį muzikinį teatrą

Veidai

Žaneta Skersytė
2021-04-08

Komentarų: 0

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro koncertmeisteriu po virtualios atrankos pradėjo dirbti amerikietis Cristopheris Cooley‘us. Pianistas džiaugiasi Klaipėda bei planuoja čia likti ne mažiau kaip dvejus metus. 

Ką veikėte prieš atvykdamas į Klaipėdą? 

Pastaruosius dvidešimt metų gyvenau Niujorke bei dirbau laisvai samdomu pianistu. Akompanavau operos solistų koncertams, rečitaliams, perklausoms, įrašams. Dirbau kaip solistų mokytojas, grojau klasikinę muziką, vargonavau katalikų bažnyčioje. Taip pat kūriau aranžuotes muzikiniam teatrui. 

Niekada negyvenau užsienyje, tačiau daug keliaudavau darbo reikalais. Dalyvavau vasaros kursuose Italijoje, Vokietijoje, Austrijoje, Prancūzijoje. 

Apie konkursą koncertmeisterio darbo vietai užimti Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre sužinojau iš vieno internetinio tinklalapio.  

Ar sudėtinga apsispręsti iš vieno žemyno persikelti į kitą? 

Pats buvau nustebęs dėl tokio savo sprendimo. Palikau Niujorką ir atvykau į Klaipėdą dėl daugybės priežasčių. Visas pasaulis matė, kad Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) valdžiai sunkiai sekėsi dorotis su pandemijos iššūkiais, ir aš supratau, kad gyvenimas Europoje į įprastą ritmą grįš greičiau nei Amerikoje. Amerikoje aš nematau teigiamų pokyčio ženklų bent artimiausioje ateityje… Bet pagrindinė priežastis ta, kad JAV vyriausybė nepadeda menininkams, ką daro Europos šalių vyriausybės, ir aš pamaniau, kad jausiuosi saugiau dirbdamas teatre, kuris yra remiamas vyriausybės. 

Su kokiais iššūkiais susiduriate naujame darbe? 

Džiaugiuosi, kad didelių netikėtumų ar naujovių nėra: savo darbe susiduriu su dalykais, kuriuos jau esu daręs ir anksčiau. Akompanuoju solistams, dirbu su dirigentais, choru repeticijose. Žaviuosi dainininkais, kuriuos tenka čia sutikti: jie daug dirba, stengiasi ir noriai priima mano pastabas, pasiūlymus.  

Jūsų ateities planai? 

Sunku kalbėti apie ateities planus, bet manau, kad Klaipėdoje dirbsiu ne mažiau nei dvejus metus, o gal dar ilgiau! Lietuvių kalba sudėtinga, tad man prireiks laiko, kol ją išmoksiu. Klaipėdoje jaučiuosi gerai: perku būtiniausius daiktus, maistą, važinėju autobusu ir t. t. Dar nespėjau gerai pažinti miesto, bet tai, ką mačiau, labai patiko. Kaip ir visi laukiu pandemijos pabaigos ir oro atšilimo, kad galėčiau laisviau judėti, kur panorėjęs. 

Lietuviai ir amerikiečiai šypsosi skirtingai. Kaip lietuviams išmokti šypsotis amerikiečių stiliumi? 

Amerikietiška šypsena? Nepajutau jokių skirtumų: mano manymu, lietuviai malonūs ir laimingi (juokiasi). 

Tai ne pirmas didelis pasikeitimas jūsų gyvenime? 

Esu kilęs iš mažo miestelio Alabamoje. Nebuvau turtingas, tad dar studijuodamas koledže pradėjau akompanuoti dainininkams, kad užsidirbčiau pinigų. Labai mėgau mokytis kalbų, bet visą gyvenimą daugiausiai laiko skyriau fortepijonui. 

Į Niujorką atvykau 1998 m. be pinigų, ketinau baigti doktorantūros studijas Manhatano muzikos mokykloje (Manhattan School of Music) ir buvau tikras, kad liksiu čia gyventi ir dirbti. Sunkiai dirbau, taupiau pinigus, nusipirkau savo pirmą būstą 2011 m. Vėliau jį pardaviau, nusipirkau kitą, vėl pardaviau. Ir tik praėjusiais metais nusipirkau namą, skirtą gyventi dviems šeimoms Bronkse. Dabar gyvenu Klaipėdoje, o mano dvibutis Niujorke išnuomotas. Dabar jaučiuosi esąs tikras nekilnojamojo turto savininkas ir investuotojas (juokiasi).  

Fortepijonu pradėjau groti sulaukęs 7-erių, o būdamas 15-likos debiutavau su Floridos jaunimo orkestru. Baigiau Floridos valstijos universitetą ir Teksaso universitetą Ostine, doktorantūrą – Manhatano muzikos mokykloje pas pianistę Heasook Rhee. Kaip solistas grojau su Teksaso universiteto simfoniniu orkestru, Teksaso kameriniu orkestru, Niujorko orkestru „Musica Bella“.

Kaip akompaniatorius dirbau įvairiose pasaulio šalyse su įvairiais solistais – instrumentalistais ir dainininkais – Italijoje, Vokietijoje, Austrijoje, Anglijoje, Rusijoje, Pietų Afrikos Respublikoje, Peru, Japonijoje ir Korėjoje, koncertavau Linkolno centro Carnegie ir Alice Tully salėse Niujorke. Dalyvavau BMI Lehman Engel muzikinio teatro dirbtuvių programoje kaip kompozitorius. Mano kartu su tekstų autoriumi Benju Paseku sukurtą dainą „Completely Different Place“ (Visiškai kitokia vieta), įrašė „Tony“ apdovanojimų nominantė Kelli O’Hara. 

Ne pinigai gyvenime svarbiausi? 

Ne, bet menininkai turi mokėti sėkmingai investuoti pinigus, nes būna laikotarpių, kai jų uždirba nedaug. Būdamas laisvai samdomas menininkas, neinvestavau į pensijų fondus, ką už amerikiečius dažniausiai padaro jų darbdaviai, tad mano namas – mano būsima pensija (juokiasi). 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Atgimimo aikštės konkursas „pakibo“ dėl vieno dokumento

Nors kovo 7 d. Klaipėdos savivaldybė teigė, jog maždaug po mėnesio paaiškės, ar konkurso dalyvių pateikti pasiūlymai atitinka visus reikalavimus ir ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Kultūra

Gala koncertu atvėrė naująjį Klaipėdos muzikinį teatrą

Šeštadienio vakarą įspūdingu gala koncertu publikai atsivėrė naujieji Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro rūmai. Gala koncertas sujungė Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

Kultūra

Žmonėms su regos negalia nepasiklysti naujajame Muzikiniame teatre padės ir technologijos

Klaipėdos muzikinis teatras skelbia, jog naujajame jo pastate laukiami ir lankytojai, turintys regos negalią – čia jiems talkins ne tik ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This