Miesto gatvėse – fotomenininkės užfiksuoti medikai

Sveikata

Besišypsantys ar susikaupę – tokie medikų veidai žvelgia iš fotomenininkės Viktorijos Vaišvilaitės-Skirutienės ir medicinos centro „Northway“ bendro projekto „Kasdienybės akimirkos“ nuotraukų judriausiose Klaipėdos miesto vietose. Didžiulės nuotraukos papuošė ir stiklinį medicinos centro pastatą Naujojoje Uosto gatvėje.   

Medikai – iš arti

2020 metų vasarą žinoma fotomenininkė V. Vaišvilaitė-Skirutienė dvi dienas praleido medicinos centre „Northway“ Klaipėdoje. Viktorija iš arti pamatė gydytojų, slaugytojų, registratūros darbuotojų darbą, netgi dalyvavo keliose operacijose.

Užsitęsęs karantinas pamėtėjo idėją parodą surengti po atviru dangumi. Kadrai iš medicinos centro kasdienybės eksponuojami lauko stenduose įvairiose uostamiesčio vietose, taip pat ant medicinos centro fasado Naujojo Uosto g.

Medicinoje tradiciškai daugiausiai dėmesio tenka gydytojui. Norėdama iš arčiau pristatyti savo komandą, „Northway“ siekė parodyti, kad medicinoje svarbiausias yra žmogus – nuo paciento iki personalo darbuotojo. Kuo gyvena medikai, slaugytojos ir registratūros darbuotojai, kai kasdien susiduriama su sergančiais pacientais, kai tenka sugerti svetimą skausmą, ieškoti išeičių kartais iš itin sudėtingų situacijų bei kas tuomet teikia džiaugsmą ir prasmę jų darbe?

Praveria darbo užkulisius

Medicinos centro „Northway“ registratorė Laura Kuzminė pasakoja, kad pacientai yra kaip mokytojai.

„Visą dieną bendrauju su pacientais: atsiliepiu į jų skambučius, kalbuosi, registruoju, kartais tenka spręsti ir konfliktines situacijas. Iš tiesų, vis dar mokausi nepriimti jų asmeniškai. Gyvai sutinkami ar skambinantys pacientai kasdien mus moko kantrybės – palaikyti malonų pokalbį bet kokioje situacijoje yra menas“, – pranešime spaudai sako ji.

Bendrosios praktikos slaugytojai Erikai Puižytei darbo diena prasideda gerokai anksčiau nei praveria darbovietės duris.

„Dar lovoje permąstau būsimus dienos darbus, atvykusi į darbą ruošiuosi reikiamas priemones, peržiūriu pacientus, apgalvoju kokių procedūrų jiems gali reikėti, ir kaip galėsiu jiems padėti”, – apie darbo užkulisius pasakoja slaugytoja. – Be abejo. būna įvairių pacientų, švelniai vadinu juos niurzgliukais. Bet pasikalbėjus su jais sužinai, kad šiandien tiesiog ne ta diena arba iš lovos išlipo ne ta koja, žiūrėk, po pokalbio ta jų neigiama emocija jau ir nuslūgo, pasikeitė ir pats žmogus, praskaidrėjo nuotaika“.

Anesteziologas, skausmo gydytojas Vidas Jankus tikina, kad darbe labai svarbus atgalinis ryšys su pacientu.

„Jei iš pirmo karto nepavyksta išspręsti problemos, tuomet ieškai kito kelio, kaip prie jos prieiti, o jei viskas gerai – gera žinoti, kad eini teisinga linkme. Kartais paskambinu ir aš pats, kai atvejis būna sudėtingesnis. Skambinu sunkiai vaikščiojusiam pacientui, o jis pajūryje vedžioja šunelį – tai ir yra prasmė, kurią matau savo kasdieniame darbe. Pašalinti didelį skausmą žmogui –  lyg grąžinti jam gyvenimą“, – aiškina gydytojas.

Gyvenimas, telpantis kabinete

Medikų šeimoje užaugusi fotomenininkė V.Vaišvilaitė-Skirutienė pastebi, kad nors jos profesinis kelias pasuko kita linkme, gyvenimas vis pamėtėja draugysčių su šios profesijos atstovais.

Įgyvendinant projektą „Kasdienybės akimirkos“ menininkei svarbiausia buvo greitai prisijaukinti aplinką bei, išlaukus tinkamo momento, perteikti medicinos centre tvyrančią atmosferą.

„Ar jums būna, kad įspūdžių tiek daug, jog, rodos, nebetelpa? Kartais tai patiriu keliaudama po nepažintus kraštus. Įspūdžiai plūsta, sluoksniuojasi, susuka galvą  – nebeįmanoma visko savyje sutalpinti. Norisi stabtelėti ir atsikvėpuoti, atsigėrėti. Panašiai pasijutau dvi ilgas dienas su fotokamera rankose praleidusi „Northway“ medicinos centre. Vienas duris pravėrusi stebiu besišypsančią būsimą mamą, kuri klauso mažos širdutės plakimo; už kitų durų, vaisingumo laboratorijoje, kaip filmuose apie kosmines stotis – įmantri įranga, kapsulės, šviečiantys rodmenys. Vėl praveriu duris – rikiuotės buteliukų alergijoms pažinti, kitas – ir stebiu ekrane echoskopuojamus vidaus organus, dar kitas – bebaimis mažylis drąsiai leidžiasi tikrinamas pulmonologės, nes jos šilta šypsena yra tirštai kabinetą pripildžiusi jaukumu. Vienos durys keičia kitas. Patekusi į operacinę, jau stipriai laikausi įsikibusi kameros ir… stebiu savo kvėpavimą. Ne juokai susemti tokią koncentruotą dozę Gyvenimo!“ – įspūdžiais dalijosi V. Vaišvilaitė-Skirutienė.

Fotomenininkės darbai papildyti medikų istorijomis, kuriomis medicinos centrai „Northway“ dalijasi savo socialinių tinklų paskyrose.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Parodų rūmuose - „Vandens veidas“

Kovo 28-ąją, ketvirtadienį, 18 val., Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro (KKKC) Parodų rūmuose (Didžioji Vandens g. 2) bus atidaroma Kristinos Ališauskaitės ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

Kultūra

Klaipėdos galerijoje – Ingos Šmitienės darbų paroda

Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus Klaipėdos galerijoje (Bažnyčių g. 6) kovo 28 d., ketvirtadienį, 18.30 val., atidaroma grafikės Ingos Šmitienės ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

Kultūra

Bibliotekoje - „nebaigti“ paveikslai

Klaipėdos Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos Girulių padalinyje (Šlaito g. 6A) atidaryta ir iki balandžio 4 d. bus eksponuojama Andriaus Tarasevičiaus ...
2024-03-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This