Koalicijos partnerių linksmybės

Nuomonės

Rytas Staselis,
2021-04-13

Komentarų: 0

Laisvės partijos viršūnėlei iš politikos technologijų mokslo laikas parašyti dešimtuką. Kol vyresniesiems valdančiosios partijos partneriams – Tėvynės Sąjungai (TSLKD) – atstovaujanti ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė ir svarbiausi vyriausybės nariai COVID-19 pandemijos kontekste aiškinasi visuomenei dėl mirtino viruso valdymo, ekonomikos ir inovacijų ministerijai vadovaujanti „laisvietė“ Aušrinė Armonaitė viešai dalina niekaip neišsipildančius pažadus. Žinoma, ne savo, o visos koalicinės Vyriausybės vardu.

Paskutinįsyk tai buvo anonsas prieš gerą savaitę, esą ruošiamasi Lietuvoje leisti atverti visus prekybos verslus, kurie uždaryti nuo pernai lapkričio. Vėliau paaiškėjus, kad užsikrėtusiųjų virusu statistikos kreivė staigiai šovė aukštyn, prekybininkai, pasak jų asocijuotų organizacijų atstovų, patyrė šoką, nes ministrų kabinetas tokio sprendimo nepriėmė.

Ar p. Armonaitė dėl to taip pat viešai bent apgailestavo? Ar atsiprašė dėl savo nuolatinio tarškėjimo tų, kuriems dėl to radosi gyvybiškai svarbių lūkesčių? O kam? Atsiimti gausios kritikos gumbus – TSLKD misija. Nes „Laisvės“ partija yra norintiems džiaugtis.

Vis dėlto – gerai, jeigu tik tiek. Kuo toliau, juo labiau atrodo, kad „laisviečiai“ veikia šiek tiek kitais tikslais beigi principais. Tarsi kuo puikiausiai įsikirtę į įprastinę šalyje politinių procesų patirtį. O jie rodo, kad įvaldančiąją koaliciją su dideliais partneriais klumpes sumetę „mažiukai“ artimiausiuose rinkimuose rinkėjų yra sutraiškomi ar priversti suvis išnykti iš parlamentinės politikos žemėlapio (žr. socialdarbiečių ar „tvarkiečių“ patyrimus). Todėl ne džiaugtis, o veikti reikia. Kad ir žadant nerealius, išsipildyti negalinčius dalykus. Vėliau, kada prireiks, visada galėsi pranešti, kad aš tai dėjau kažkam naudingas pastangas…

Gerus norus galima priskirti sau, o visą kilusį mėšlą suversti kolektyvinei Vyriausybei. Už tai ir dešimtukas.

Drįstu teigti, kad „Laisvės“ partijos džiazas yra esminė centro dešiniųjų Vyriausybės problema per kiek daugiau nei šimtos jos veikimo dienų. Ir anksčiau ar vėliau tą problemą koalicijos viduje teks spręsti.  Susitarimu dėl padoraus veikimo principų. Kitaip ši Vyriausybė antrojo šimtadienio gali ir nebesulaukti.

Ne pandemija, tos pačios lyties asmenų partnerystės idėjos, ne Stambulo konvencijos ir kitos dabar garsiausiai skambančios kontroversijos gali iškasti giliausią duobę p. Šimonytės vadovaujama ministrų kabinetui, o koalicijos partnerių linksmybės.

Ministrė pirmininkė šiuo metu panaši į žmogų, kuris pritvinkęs bręsta iškloti svarbų pareiškimą. Tik nežinia – kokį ir kokioje erdvėje. Saviškių frakcijoje Seime (TSLKD), dienraščio „Lietuvos rytas“ teigimu, jau nurodė, kad žinią apie trečiąjį karantiną Lietuvoje galbūt tektų paskelbti kažkam kitam, o ne jai.

Neseniai į abstrakčius priekaištus dėl nevykusią komunikaciją pandemijos metu premjerė griežtai atrėžė, esą paskutinius penkis mėnesius nieko daugiau nedaranti, kaip tik aiškinanti tos komunikacijos niuansus.

Ir sunkiausias laikotarpis koalicijos ministrų kabinetui nebūtinai jau baigėsi. Per visą Europą pamažu ritasi trečioji COVID-19 banga. Statistiškai kiekviena jų – vis baisesnė. Dešimtys šalių vos spėjusios atpalaiduoti visuomenės gyvenimo režimą viena po kitos tos bangos vėl praryjamos. Ypač Vidurio ir Rytų Europoje. Todėl tikėtis specialaus užutėkio, kaip sakoma, yra naivu.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Šimtas respublikonų „prieš“

Ar nepavėlavo amerikiečiai? Frontas Ukrainoje braška kaip niekada anksčiau; pranešama apie Rusijos pajėgų lėtą judėjimą pirmyn Donecko srityje, ukrainiečiam tragiškai ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

ELTA

Maitinimo sektoriaus atstovai reikalaujama mažesnio PVM tarifo

Penktadienį Vilniuje prie Vyriausybės maitinimo sektoriaus atstovai pradėjo protestą dėl šiuo metu esančio pridėtinės vertės mokesčio (PVM) dydžio. Nuo naujųjų ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Nuomonės

Niūri karo nuojauta Artimuosiuose Rytuose

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį (balandžio 13-14 d.) raketinės atakos, kurią surengė Iranas prieš Izraelio valstybę, metu nuo keturių iki ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This