Mokamas automobilių stovėjimas Klaipėdoje: gyventojai išsikovojo nuolaidų

Miestas, Svarbu

Klaipėdos savivaldybės administracija miesto politikams vėl pateikė svarstyti automobilių parkavimo tvarkos ir rinkliavos dydžių siūlomus pokyčius. Siekiama, kad pirmųjų permainų data būtų gegužės 1-oji.

Nuo gegužės 1-osios, jei pritars politikai, automobilių parkavimo tvarkos pokyčiai įsigalios ir pajūryje, ir senamiestyje. Martyno Vainoriaus nuotr.

Priminsime, jog klausimas dėl automobilių parkavimo tvarkos pakeitimų jau buvo įtrauktas į vasario mėnesio miesto tarybos darbotvarkę. Tačiau jis net nesvarstytas, nes teikėjas – Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis klausimą atsiėmė motyvuodamas tuo, jog gauta papildomų pastabų iš bendruomenių, tad norima su jomis pasitarti.

„Dabar įvertinome visas komitetuose gautas pastabas, turėjome pasitarimų su seniūnaičių sueigomis, verslo asociacijomis, Melnragės bendruomene, todėl pristatome pakoreguotą variantą“, – teigė Klaipėdos savivaldybės Transporto skyriaus vedėjas Rimantas Mockus.

Toks patobulintas variantas pirmiausia buvo pristatytas Finansų ir ekonomikos komitetui, tačiau jo nariai trečiadienį tik susipažino su patekta informacija, klausimo iš esmės nesvarstė, nes komiteto pirmininkas Aidas Kaveckis primygtinai reikalavo, jog turi būti išgirsta ir senamiesčio verslininkų nuomonė.

R. Mockus, pristatydamas pakoreguotą sprendimo projektą dėl automobilių parkavimo tvarkos pokyčių, akcentavo, kuo jis skiriasi nuo dokumento, svarstyto vasarį. Ir reikia pripažinti, kad pakeitimų yra vos vienas kitas.

Bene esminis pakeitimas tas, jog anksčiau buvo planuota Melnragėje, prie Šiaurinio molo esančią automobilių stovėjimo aikštelę paskelbti raudonąja zona. Dabar numatyta, kad visa Melnragė ir kitų pajūrio gatvių teritorija bus geltonoji zona, o prie Girulių plento įrengtos aikštelės ir Audros gatvės aikštelė bus priskirtos žaliai zonai. Rinkliava pajūrio teritorijoje renkama nuo gegužės 1 dienos iki rugsėjo 15-osios kiekvieną dieną nuo 8 iki 22 val.

Poilsio parko prieigų teritorija nuo gegužės 1-osios turėtų tapti geltona zona. Taip buvo numatyta ir ankstesniame sprendime, nors pirminiame variante buvo planuota, jog ši teritorija turėtų būti raudonoji zona.

Nuo gegužės 1-osios, jei pritars politikai, turėtų įsigalioti pokyčiai ir senamiestyje. Siūloma, kad nuo gegužės 1-osios iki rugsėjo 15 dienos Klaipėdos senamiestyje, kuris yra raudonoji zona, rinkliava būtų renkama visomis savaitės dienomis nuo 8 iki 22 valandos, o pasibaigus vasarai, nuo rugsėjo 16 dienos iki balandžio 30-osios, kiekvieną dieną nuo 8 iki 20 valandos. Dabar senamiestyje už automobilio stovėjimą reikia mokėti tik darbo dienomis nuo 8 iki 18 valandos.

R. Mockus tikino, jog seniūnaičių sueiga pritarė, jog nuo kitų metų pradžios būtų apmokestintos naujos teritorijos – Sportininkų gatvės kvartalas ir teritorija tarp Sausio 15-osios ir Kauno gatvių. Šias teritorijas numatoma paskelbti mėlynąja zona, kuri yra pati pigiausia.

Valdininkai nusileido ir atsižvelgė į bendruomenių pageidavimus, kad iki 80 eurų nebūtų branginamas antrasis gyventojo leidimas – paliekama ta pati 72 eurų metams kaina.

„Tiek Melnragės bendruomenė, tiek seniūnaičiai pasigedo trumpalaikio leidimo, kuris galiotų 10 dienų. Todėl teikiame tokį pasiūlymą“, – teigė R. Mockus.

Papildoma galimybė įsigyti 5 ar 10 dienų leidimą yra numatyta žalioje ir mėlynojoje zonoje.

Gera žinia verslo atstovams turėtų tapti tai, kad visų rūšių leidimus siūloma branginti ne 100, o 50 proc.

Kaip ir buvo numatyta anksčiau, taip ir dabar planuojama, kad Klaipėdos senamiestyje automobilių stovėjimas pabrangs nuo rugsėjo 16 dienos ir už valandą reikės mokėti ne 90 centų, o 1,5 euro.

„Mes jau ne kartą sakėme, mačiau ir kitų pasisakymų, kad galbūt visą šitą tvarką reikėtų nagrinėti metams artėjant į pabaigą. Ar tikrai pokyčių reikia dabar? Ar tikimės surinkti kažkokias milijonines sumas, ar taip blogai mūsų biudžetui, kad būtinai dabar reikia nagrinėti parkavimo tvarkos pokyčius, esant tokia kovidinei situacijai?“ – klausė Finansų ir ekonomikos komiteto narys Arvydas Vaitkus.

G. Neniškis tvirtino, jog sprendimas parengtas ir jo reikia, nes artėja vasaros periodas.

„Ir dabartiniu metu Melnragėje eismo situacija nėra pati geriausia, o šitos priemonės, kurios įsigalioja nuo gegužės 1 dienos, nukreiptos sureguliuoti srautus pajūrio teritorijoje. Gal pakilus automobilių stovėjimo kainoms žmonės ieškos kitų alternatyvų. Visų rūšių leidimų pokyčiai siūlomi nuo kitų metų sausio 1 dienos, nors tie pakeitimai ir nėra dideli. Raudonosios zonos pakeitimai, kurioje vienintelėje keičiamas tarifas, tai įsigalios nuo rugsėjo 16 dienos, o tada, tikimės, pandeminė situacija jau bus pasibaigusi. Manome, kad mokestiniai pakeitimai turi būti planuojami iš anksto“, – aiškino G. Neniškis.

Tačiau ir komiteto narys Saulius Budinas abejojo, ar dabar tikrai laikas keisti automobilių parkavimo tvarką.

„Visi pokyčiai yra papildomos išlaidos žmonėms. Jie ilgą laiką buvo uždaryti namuose, o dabar už tai, kad nuvažiuotų prie jūros, turės mokėti brangiau“, – teigė S. Budinas.

Sutarta, jog naujasis automobilių parkavimo tvarkos pakeitimų variantas penktadienį bus pristatytas senamiesčio verslininkams, o kitą savaitė vėl nagrinėjamas Finansų ir ekonomikos komitete.

Galutinį sprendimą, ar bus keičiama ir kaip automobilių parkavimo tvarka, balandžio pabaigoje turėtų priimti miesto taryba.

16 Comments

  1. Sonata

    Jo, jau kaip Klaipėda turi buką valdžią su meru prieš akis, tikriausiai niekur taip nėr…Tiesiog idiotų gauja!

    Reply
  2. Alfredas

    Dabar dar daugiau automobilių statys Girulių miške,važiuos dar arčiau jūros.Niekas nekontroliuoja,kas ką nori tą ir daro.Negalima statyti auto ant vejų.Galima.Pilna visur.Kas už tai atsakingas?Nėra Klaipėdoje valdžios.Na ką žmonės norėjo tą ir išsirinko.Gal ateityje su galva pagalvos o ne su …

    Reply
  3. Zita

    Gėda tarybai. Rinkome kad padėtų miesto gyventojui, o gaunasi ,kad mūsų išrinktieji paskutinius marškinius numauna. Mokam biudžetui mokesčius, o kad nusimaudyti ryte jūroje dar papildomai turim susimokėti. Tikriausia todėl GEntvilas ir kiti tautos išrinktieji skuba pajūry pilaites pasistatyti. Važiuojančių bus mažiau ir mažiau matančių kad pajūris jau darosi” privati valda”

    Reply
  4. Klaipedietė

    Svarbiausia šiame straipsnyje -Nėniškis numatė pandemijos pabaigą rugsėjį :)))))))

    Reply
  5. Faktas

    Kodėl neregistrojama aptverta aikštelė prie savivaldybės kaip raudonoji zona, dabar ten stovi avinu automobiliai ir už tai nei vienas avinas nesusimoka

    Reply
    • Sonata

      Tikrai taip

  6. Komentaras

    Nieko sau nuolaida – perpus brangiau ir platesnė mokama zona. Suprasčiau kaip nuolaidą, jei būtų siūloma šiek tiek pigiau nei dabar, ar atsisakoma kai kurių dabar apmokestintų vietų. Šūdas, ne nuolaida. Labiau panašu į situaciją, kai tau myža ant galvos ir aiškina, kad lietutis šiltas lyja.

    Reply
  7. Jonas

    Besociai , nieksiski jusu sprendimai miestieciu atzvilgiu , oi kaip jums reika geros patikros is FNTT , seimo kontroles ir is kitu tikrintoju ,butu idomu paziureti kur tie pinigeliai , kas ir kaip juos tvarko?

    Reply
  8. Klaipėdietis.

    Gaila, kad miesto taryba pasidarė siurbėlės, paskutinius iš žmonių siurbia. Kraugerėliai jus musų, būkit miesto patriotai, lengvindami mokesčių lengvatas, o ne didindami jas. Ypač tai liečia Neniškį, su Grubliausku.

    Reply
  9. Na

    Žulikų gauja, tik didint mokesčius ir tesugeba.

    Reply
  10. Rolis Sergėjui

    Jeigu būtų Vaitkus,tuomet parkuotis nebeteikėtų miestiečiams.Visur stovėtų Karabauskio rusiški traktoriai ir kruvelėse supiltos Belkalyj trašos.

    Reply
    • Jonas

      Roli , tu visai ku – ku , ku -ku…..

  11. Kodėl

    Klausimas, jei visuomeninis transportas toks patogus, kodėl parkavimų aikštelių kontrolieriai nesinaudoja tuo visuomeniniu transportu.
    Manau nėra problemos pasiekti bet kurį tašką.
    Taig va Sprendimas, kuri padėtų sutaupyti keliasdešimt ar net šimta tūkstančių eu.
    Kiek sumokama už automobilius, kurą, jų priežiūrą.

    Reply
    • MJ

      Būtent, pats mačiau kaip jie važinėja automobiliais iš vienos vietos į kitą. Tegu vaikšto peškom arba su autobusais važinėja. Be to turbūt patys net nemoka už parkingą.

  12. Sergej

    Neniškis su Mockumi primygtinai stūmia savo baudžiavą. Miestas, t.y. gyventojai nubalsavo PRIEŠ su absoliučia persvara. Jus, vyručiai rimtai einate prieš miestiečius?! Klaipėdiečiams dar nenusibodo tokie valdininkeliai šildantis savo užpakalius ir generuojantis baudžiavos idėjas?
    Nebalsavote už Vaitkų – turėkite dabar!

    Reply
  13. Cipolinas

    Miesto taryba Klaipėdos gėda

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Naujam prekybos centrui – raudona šviesa 

Leidimas vietoje buvusių Prekybos uosto kultūros rūmų J. Janonio gatvėje statyti prekybos centrą negali būti išduotas kol nebus parengtas nepriklausomas ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Senąją pirtį valdys transportininkai

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį pritarė mero siūlymui reorganizuoti  UAB „Vildmina“, valdančią pirtį Trilapiop gatvėje, prijungiant ją prie savivaldybės bendrovės „Klaipėdos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This