Prognozuoja, kad pabrangusios siuntos iki gavėjų keliaus ilgiau

Verslas

Nuo liepos 1 d. visi Europos Sąjungos gyventojai, gaunantys siuntas iš bendrijai nepriklausančių šalių, turės susimokėti PVM, o dažnu atveju dar ir už muitinės tarpininko paslaugas. Šiuo metu siuntų, kurių vertė iki 22 Eur, deklaruoti nereikia.

Muitinės departamentas žada sukurti savitarnos deklaravimo sistemą, tačiau kaip ji veiks dar lieka neaišku.

„Siuntą deklaruojantis gavėjas turi pateikti prekės kodą pagal tarptautinį klasifikatorių ir yra atsakingas, kad pirkinio aprašas ir kodas atitiktų. Negana to, kodas kinta priklausomai nuo prekės savybių, medžiagos iš kurios jis pagamintas ir t. t. Pagal šį kodą skaičiuojami importo mokesčiai, akcizai, mokesčių lengvatos“, ─ pranešime spaudai cituojama Muitinės praktikų asociacijos vadovė Enrika Naujokė.

Teigiama, kad dėl naujų mokesčių ir būtinybės deklaruoti siuntos pradės strigti sandėliuose, mat pirkiniai iš užsienio keliaus greičiau nei bus spėjama juos deklaruoti ir pristatyti pirkėjui. Įmonės prognozuoja, kad dėl sandėlių apkrovos augs nuo kelių iki keliasdešimties kartų. O tokia sandėlių apkrova esą automatiškai atsilieps ir galutinei siuntų kainai, kurią jau ir taip bus išauginęs PVM bei muitinės tarpininko paslaugos.

Pranešime kritikuojamas ir Muitinės departamento reikalavimas, kad kiekvienos naujai atkeliaujančios prekės aprašas turi būti išverstas į lietuvių kalbą.

„Mūsų nuomone, mažaverčių siuntų deklaravimas turėti būti kuo paprastesnis ir greitesnis, nes taip būtų piginama paslauga galutiniam gavėjui. Tačiau dabar kažkas turės versti aprašus ir užtikrinti, kad jie atitinka prekės kodą, taigi, automatinio vertimo paslaugos, tokios kaip „Google vertėjo“ ir kt., neužteks. Taip lygioje vietoje atsiranda nereikalingos sąnaudos, kurios didins ir taip jau išaugusias paslaugų kainas. Atrodytų, kad kodo turėtų užtekti – juk tai tarptautinis, visų suprantamas ženklinimas ir, pavyzdžiui, Estijos muitinėje puikiausiai apsieinama su angliškais aprašymais, kurie yra tik pagalbinis informacijos apie prekę šaltinis“, ─ cituojama Skubių siuntų gabentojų asociacijos vadovė Rasa Čėsnienė.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Rentgeno kontrolės sistema bus įrengta visame Klaipėdos uoste

Muitinės departamentas perka rentgeno kontrolės sistemą Klaipėdos jūrų uosto postams. Sistema bus mobili, skirta krovininėms transporto priemonėms, konteineriams, autobusams ir ...
2022-01-17
Skaityti daugiau

Svarbu, Temos

Pensija. Tarptautinis žurnalistinis tyrimas

Aleksejus Liniovas kalėjimų sistemoje išdirbo beveik keturis dešimtmečius. Milžinišką patirtį sukaupęs Vilniaus pataisos namų direktoriaus pavaduotojas 2018 metais tyliai išėjo ...
2021-09-28
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Uoste sulaikė „BelAZ" krovinį

Lietuvos muitinė pranešė, kad įgyvendindama Europos Sąjungos nustatytas sankcijas Baltarusijos įmonėms per Klaipėdos uostą neleido išgabenti akcinės bendrovės „BelAZ“ krovinio. ...
2021-09-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This