Vykdo apklausą apie tautybes, gimtąją kalbą ir tikėjimą

Konsultacijos

Statistikos departamentas informuoja, kad nuo balandžio 1 d. iki birželio pabaigos vyksta Gyventojų tautybės, gimtosios kalbos ir išpažįstamo tikėjimo statistinio tyrimo apklausa. Klausėjai telefonu apklaus 40 tūkst. gyventojų, nedalyvavusių internetinėje apklausoje.

Gyventojai iš Gyventojų registro bus atrenkami taikant atsitiktinę imtį.

Paskutinio gyventojų ir būstų surašymo, kuris vyko 2011 m., duomenimis, Lietuvos gyventojai priklausė 59-ioms skirtingoms religinėms bendruomenėms. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Norime paprašyti gyventojų būti geranoriškiems ir, jei bus atrinkti, dalyvauti apklausoje, kurioje reikės atsakyti tik į keturis klausimus apie tautybę, gimtąją ir kitas mokamas kalbas, išpažįstamą tikėjimą ir prisidėti prie šaliai svarbių duomenų rengimo“, – pranešime cituojama Vanda Vaitekūnienė, Gyventojų statistikos skyriaus vedėja.

Apklausa atliekama tiesiogiai klausėjams bendraujant su gyventojais. Galimi apklausos būdai bus pasitelkti įvertinus COVID-19 pandemijos situaciją.

„Kadangi vis dar gyvename karantino sąlygomis, apklausą vykdysime, pasitelkę turimus kontaktus – telefoną, elektroninį paštą. Jei karantino sąlygos pasikeis, klausėjai bandys tiesiogiai namuose surasti tuos gyventojus, su kuriais nepavyks susisiekti nuotoliniu būdu. Klausėjas gyventojui išsiųs Lietuvos statistikos departamento laišką su informacija apie tyrimą ir kontaktais, kuriais galima susisiekti su klausėju“, – teigia V. Vaitekūnienė.

Apklausą atlieka viešųjų pirkimų konkursą laimėjusi strateginio valdymo konsultacijų kompanija „Eurointegracijos projektai“. Kompanijos darbuotojas (klausėjas) paskambinęs telefonu gyventojui pasako savo vardą, informuoja, kad Statistikos departamentas vykdo statistinį tyrimą apie gyventojų etnokultūrinius rodiklius (tautybę, gimtąją kalbą, mokamas kalbas, išpažįstamą tikėjimą). Jokių kitų klausimų, be minėtų klausėjai neužduos.

Apklausiami 16 metų amžiaus ir vyresni asmenys, už vaikus į anketos klausimus atsako tėvai, įtėviai ar globėjai.

Esant bet kokių su tyrimu susijusių neaiškumų ar kilus klausimų, gyventojai kviečiami kreiptis į Lietuvos statistikos departamento Gyventojų statistikos skyriaus specialistus.

Nuo sausio vyko internetinė apklausa. Anketas užpildė 60 tūkst. gyventojų.

„Įvairiais būdais raginome gyventojus savanoriškai dalyvauti tyrime. Vykstant informacinei kampanijai buvo pasiektas ne mažesnis nei 500 tūkst. peržiūrų skaičius. Tačiau daugelis gyventojų nepanoro užpildyti anketos. Vis dėlto užtikriname, jog 100 tūkst. atsakymų, kuriuos gausime iš internetinės apklausos ir tiesioginės apklausos visiškai pakaks gauti patikimus statistinius duomenis“, – teigia V. Vaitekūnienė.

Gyventojų tautybės, gimtosios kalbos ir išpažįstamo tikėjimo duomenys bus pateikti kartu su 2021 m. gyventojų ir būstų surašymo rezultatais.

Anksčiau šių rodiklių duomenys būdavo renkami vykdant visuotinius gyventojų ir būstų surašymus. Paskutinio gyventojų ir būstų surašymo, kuris vyko 2011 m., duomenimis, Lietuvoje gyveno 154 tautybių žmonės. Kas trečias šalies gyventojas nurodė, kad moka dvi užsienio kalbas. Gyventojai priklausė 59-ioms skirtingoms religinėms bendruomenėms.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

Tyrimas: ką savo daugiabučiuose nori matyti gyventojai?

Dauguma Lietuvos gyventojų nori, kad jų daugiabučiuose namuose būtų įrengtos parduotuvės, kepyklėlės, sporto klubai ir klinikos. Ranka pasiekiamų paslaugų ypatingai ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Trečiasis Atgimimo aikštės rekonstrukcijos konkursas tebeskęsta nežinioje

Klaipėdos savivaldybė suinteresuotiems asmenims pranešė, kad rangovų pasiūlymų dėl Atgimimo aikštės rekonstrukcijos po ja įrengiant požeminę automobilių stovėjimo aikštelę, terminas ...
2024-01-27
Skaityti daugiau

ELTA

Daugėja teigiančių, kad Lietuvoje reikalai gerėja

Eltos užsakymu atlikta reprezentatyvi apklausa rodo, kad daugėja tvirtinančių, jog reikalai Lietuvoje pastaruoju metu iš esmės krypsta į gerąją pusę ...
2024-01-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This