Palaipsniui atlaisvinamas karantinas pratęstas iki birželio

Politika, Svarbu

Artimiausiu metu gyvenimas šalyje pamažu turėtų grįžti į įprastas vėžes: duris lankytojams atvers prekybos centrai, veikti pradės lauko kavinės, sporto klubai, kino teatrai, o į mokyklas turėtų sugrįžti abiturientai.

Nors šiuo metu kasdienių susirgimų COVID-19 liga skaičius gerokai viršija 1000 atvejų bei nuolat auga kiti koronavirusinės infekcijos rodikliai, šalies politikai, spaudžiami verslo, kultūros ir kitų sričių atstovų, pasiryžo karantino varžtus palaipsniui atlaisvinti, tačiau patį karantino režimą pratęsė iki birželio 1 d.

Toks sprendimas priimtas ketvirtadienį po pietų specialiai tam surengtame Vyriausybės posėdyje.

Nuo balandžio 19 d. leista atidaryti ne maisto prekių parduotuves, esančias prekybos centruose. Palmiros Mart nuotr.
Ką ir nuo kada atlaisvins?

Nuo kito pirmadienio, balandžio 19 d., planuojama atidaryti ne maisto prekių parduotuves, esančias prekybos centruose ir kitur, kur iki šiol jos nedirbo, bei leisti kai kuriuos kultūros renginius.

Žadama atverti kino teatrus ir teatrus, leisti rengti koncertus ir kitus renginius, bet juose žiūrovų skaičių ribojant pagal salės dydį nuo 50-ties iki 150-ies, t.y. leidžiant užimti tik 30 proc. sėdimų vietų. Toks pat reikalavimas taikomas ir sporto varžyboms bei lauke vykstantiems renginiams.

Parduotuvėse ir prekybos vietose turės būti užtikrinamas 20 kv. m. prekybos plotas vienam lankytojui arba vienu metu aptarnaujamas ne daugiau kaip vienas asmuo. Be to, kol kas PC esančios parduotuvės nedirbs savaitgaliais.

Po savaitės, nuo balandžio 22 d., veiklą jau galės pradėti lauko kavinės ir restoranai, tiesa, kol kas šios maitinimo įstaigos galės dirbti tik iki 21 val. Prie vieno staliuko bus leidžiamat sėdėti ne daugiau nei 2 asmenims, išskyrus vienos šeimos ar vieno namų ūkio narius.

Nuo balandžio 26 d. duris galės atverti sporto klubai, SPA centrai ir panašios sveikatingumo veiklos – baseinai, pirtys. Sporto klube vienam lankytojui irgi turės būti užtikrintas 20 kv. m. plotas, o grupinėse treniruotėse galės dalyvauti ne daugiau kaip 5 asmenys.

Pokyčiai švietimo srityje

Tuo metu nuo gegužės 3 d. į mokyklos suolus galės grįžti šalies abiturientai.

Švietimo ministrė Jurgita Šiugždinienė pripažino, jog dėl karantino „praradimai yra dideli, dalis vaikų yra praradę motyvaciją, yra sudėtinga socialinė emocinė būsena”.

Pasak ministrės, abiturientų mokymas vyks mišriu būdu, kasdienį ugdymą derinant su nuotoliniu. Tačiau ne mažiau kaip 50 proc. pamokų turės būti vykdoma kontaktiniu būdu, o konsultacijose dalyvaujančių mokinių skaičius padidintas iki 10-ties. Po gegužės 3 d. nelieka ir šio apribojimo.

Ministrė taip pat pranešė rekomenduojanti abiturientams taikyti greituosius antigeno testus bei informavo, jog 45 proc. šalies abiturientų jau yra paskiepyti pirmąja vakcinos doze.

Patvirtintas naujas savivaldybių, kuriose taikomas švelnesnis karantinas, sąrašas. Iš Vakarų Lietuvos į jį patenka Klaipėdos, Palangos ir Neringos miestų, taip pat Klaipėdos, Kretingos, Skuodo, Šilutės ir Plungės rajonų bei Rietavo savivaldybės.

Šiose savivaldybėse pradinių klasių mokiniai mokytis mišriu būdu gali, reguliariai netestuojant mokinių ir mokytojų kaupinių metodu.

Kai kurie atlaisvinimai numatyti ir mokiniams, turintiems specialiųjų poreikių. Daugiau apie pokyčius švietimo srityje – čia.

Susikibo su premjere

Tuo metu turgavietėse esančios ne maisto prekių parduotuvės darbą galės pradėti irgi kartu su abiturientais – tik nuo gegužės 3 d.

Dėl to nepasitenkinimą išsakė Lietuvos prekyviečių ir turgaviečių asociacijos vadovas Vytenis Butkevičius, teigęs, jog „turgavietės jaučia diskriminaciją” ir prašęs leisti joms atsidaryti kartu su prekybos centrais.

„Mes turgavietėse turim žymiai geresnes COVID-19 užkardymo priemones, dideles erdves, puikią ventiliaciją, tad mums kyla daug neatsakytų klausimų”, – teigė jis.

V. Butkevičiui prakalbus apie žmonių nepasitenkinimą ir „paaštrėjusias protestines nuotaikas” bei neatmetus riaušių galimybės, premjerė Ingrida Šimonytė replikavo: „Aš norėčiau būti tikra, kad jūsų pasakymo neturėčiau suprasti kaip grasinimo”. Į tai turgaviečių atstovas atsakė „jokiais būdais ne”, o premjerė jam patarė „turėti atskirą diskusiją su epidemiologais”, palikusi sprendimą dėl turgaviečių laiko atidarymo nepakeistą.

Kas gali tikėtis subsidijų?

Ketvirtadienį Vyriausybė taip pat patvirtino antrąjį subsidijų labiausiai nuo pandemijos nukentėjusioms įmonėms tvarkos etapą. Į subsidijas galės pretenduoti verslo įmonės, kurių mėnesio pajamos per karantiną sumažėjo daugiau kaip 50 proc. arba kurios išvis negavo jokių pajamų bei kurios atitinka kitus nukentėjusiųjų nuo pandemijos reikalavimus.

Subsidijas numatoma skirti visoms verslo sritims, išskyrus žemė ūkio, žuvininkystės, akvakultūros sritis ir finansų bei kredito sektorių.

4 Comments

  1. Suskiai

    Tai į kiną bus galima, o 5-11 klasės paliktos namų arešte. Šita suskių vyriausybė kalbėjo apie pirmiausią vaikų grąžinimą į mokyklas! Negi teistis su šitais reikia, kad proto įgautų?

    Reply
    • Suskiui

      Tik neapsiverk su savo skambiais kliedesiais apie namų areštus. Mano vaikai nesijaučia nei areštuoti, nei kažkuo nuskriausti mokydamiesi namuose.

    • Pritariu

      suskių vyriausybė . Vaikai neturi motyvacijos , akys nuo kompo išvarvėjo , akiniai garantuoti …

    • Atsakau

      Gerbiamasis (-oji), niekas neverkia! Klausimas- ar vaikai yra pirma pirmenybė šioje šalyje? O apie savo vaikų dvasinę ir emocinę sveikatą susirūpinsite, kai jau matysite to uždarymo namie pasekmes? Tai neužtruks, patikėkite. Turiu pedagogo išsilavinimą ir darbo mokykloje praktiką(2 diplomai).

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Virtualioje platformoje ragina užduoti klausimus kandidatams į prezidentus

Iki prezidento rinkimų likus mažiau nei mėnesiui, politikos stebėsenos tinklas „Žinau, ką renku“ nuo antradienio gyventojus kviečia šalies vadovo posto ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

ELTA

Likus mažiau nei mėnesiui iki prezidento rinkimų – pokyčiai reitingų lentelėje

Iki šalies vadovo rinkimų likus mažiau nei mėnesiui, reitingų lentelėje – pokyčiai, vertinant kandidatų į prezidentus lyderius. Kaip rodo naujausia ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Politika

Turtingiausias tarp kandidatų į prezidentus - Ignas Vėgėlė, neturtingiausias - Dainius Žalimas

Penktadienį, balandžio 12 d., likus 30 dienų iki Respublikos prezidento rinkimų, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) visuomenei paskelbė oficialiai registruotų kandidatais ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This