Dėl taršos chromu padarinių likvidavimo – prašymas ir uosto įmonei

Miestas, Svarbu

Klaipėdos savivaldybė netrukus pradės ieškoti rangovo, kuris galėtų sutvarkyti chromu užterštas teritorijas šiaurinėje miesto dalyje. Skaičiuojama, kad šie darbai gali kainuoti kelis šimtus tūkstančių eurų, todėl finansiškai prie jų prisidėti savivaldybė prašys ir greta Vitės kvartalo veikiančios uosto įmonės.

Pirmiausia chromu užterštas dirvožemis bus šalinamas iš sklypų, esančių Švyturio gatvėje. Martyno Vainoriaus nuotr.

Ažiotažas dėl taršos chromu kilo 2019 metų lapkritį, kai Klaipėdos savivaldybė pranešė, jog jos vykdomo aplinkos monitoringo metu atlikti dirvožemio tyrimai parodė, jog šiaurinėje miesto dalyje esančiuose Bomelio Vitės ir Didžiosios Vitės gyvenamuosiuose mikrorajonuose chromo koncentracija dirvožemyje viršijo leistinas ribines vertes iki 12 kartų.

Galiausiai pernai birželį savivaldybė informavo, kad iš Danijos laboratorijos, kurioje buvo ištirti šiaurinės miesto dalies dirvožemio mėginiai, gautas atsakymas, jog sveikatai kenksmingo chromo rasta tik viename mėginyje ir jo labai mažai.

Nepaisant to, Lietuvos geologijos tarnyba nurodė Klaipėdos savivaldybei, kad chromu ir kitais sunkiaisiais metalais užterštas dirvožemis turi būti pašalintas.

Todėl pernai gruodį Klaipėdos savivaldybė paskelbė konkursą, kurio nugalėtojas turėjo parengti aštuonių mieste esančių užterštų teritorijų sutvarkymo planus.

Šiuo metu jau parengti šių jau ištirtų teritorijų sutvarkymo planai: sklypams Švyturio gatvėje, Klaipėdos universiteto sklypui Sportininkų g. 13, Klaipėdos paslaugų ir verslo mokyklos teritorijai, lopšelių-darželių „Traukinukas“ ir „Bitutė“ teritorijoms, Lietuvos Aukštosios jūreivystės mokyklos, Klaipėdos valstybinės kolegijos (Dariaus ir Girėno g. 8) bei VŠĮ „Vaivorykštės tako“ gimnazijos teritorijoms. Dar dviejų teritorijų sutvarkymo planai yra rengimo stadijoje, nes jie dar nėra suderinti su Lietuvos geologijos tarnyba.

Penktadienį Klaipėdos savivaldybėje vykusiame pasitarime nuspręsta jau skelbti konkursą ir ieškoti rangovų, kurie pradėtų tvarkyti chromu užterštas teritorijas. Anot Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus Andriaus Dobranskio, rangovai turės nukasti, išvežti ir utilizuoti užterštą dirvožemį, į jo vietą atvežti švarų, teritorijas tinkamai sutvarkyti ir vėl užsėti veja.

Pirmiausia tvarkytojų turėtų sulaukti užteršti Švyturio gatvės sklypai, kuriuose yra ir „Vitės“ progimnazija bei jos stadionas, o taip pat ir „Bitutės“ darželio teritorija.

„Šioms teritorijoms ir pradėsime pirkimus. Jose yra daugiausia gyventojų, be to, ir ugdymo įstaigos, todėl joms pirmiausia ir skiriamas dėmesys. Šių teritorijų bendras plotas, kurio dirvožemį reikės nukasti ir išvežti, yra daugiau nei 24 tūkst. kvadratinių metrų“, – kalbėjo A. Dobranskis.

Todėl skaičiuojama, kad tvarkymo darbai gali kainuoti kelis šimtus tūkstančių eurų. Klaipėdos savivaldybės biudžetui tai yra labai didelė suma, todėl A. Dobranskis neslėpė, jog pasitarime nuspręsta kreiptis, anot jo, į „Švyturio gatvėje, už tvoros veikiančią įmonę“, kad ji finansiškai prisidėtų prie tvarkymo darbų.

„Pažiūrėsime, ar įmonė yra socialiai atsakinga, koks jos požiūris į miestiečius“, – teigė A. Dobranskis.

Jis akcentavo, jog sklypų tvarkymo darbai vyks taip, kad netrukdytų ugdymo procesui tiek „Vitės“ progimnazijoje, tiek „Bitutės“ darželyje. Jie bus derinami prie ugdytinių vasaros atostogų.   „Atvira Klaipėda“ rašė, jog dėl užteršto grunto įstrigo ir „Vitės“ progimnazijos stadiono rekonstrukcija, kurios laukia visa kvartalo bendruomenė. „Kai stadione užterštas gruntas bus išvežtas, o jo vietoje atsiras naujas, tuomet pradėsime ir viso stadiono planuotą rekonstrukciją“, – pabrėžė A. Dobranskis.

7 Comments

  1. UŽ TVOROS VEIKIANTI ĮMONĖ

    …mano, kad labiausiai vaikų lopšelių-darželių, gimnazijų ir kitų švietimo bei mokymo objektų teritorijas teršia patys tų sklypų naudotojai – t.y. lopšelinukai,darželinukai, gimnazistai. Jie ir turėtų labiausiai prisidėti prie tų teritorijų gruntų keitimo darbų. Juk teršėjai moka, o ne įmonė už tvoros?..

    Reply
  2. KLASCO tarša geležies rūdos

    Tai kam nukasti ir išvežti, jeigu ir toliau KLASCO terš su geležies rūdos krovą? Tai koks stadionas bus ir dar vargšai vaikai kviepuos geležies rūdos dulkėmis sportuodami, mokydamiesi? Nu Vsio ZAKONO ir toliau tęsti, ir dar gyventojai turi susimokėti už KLASCO tarša geležies rūdos kad pašalins ir vėl terš, o Klasco ir toliau lobs milijonais!

    Reply
  3. Oho

    Juk yra dokumentas kuriame parašyta, kad po laikino chromo sandėliavimo teritoriją sutvarko uostininkas, o dabar agituos, kad jis tik prisidėtų, įdomiai tas Dobranskis postringauja, įdomiai už mūsų pinigus !

    Reply
    • Or

      Gal galima pamatyti ta dokumenta?

  4. Chromas žmonėms yra

    gerai, kuo daugiau, tuo geriau, kaip vitaminai. O čia dar ir nemokamai gauni, tai kam skųstis? Žodžiu, vieni pliusai. 😉

    Reply
  5. užteršė uostininkai

    O valyti turi iš mokesčių mokėtojų pinigu. Gražu. Milijonus uždirbo uostininkai, dividentus uostininkai, žmonėms valyti jų tarša

    Reply
    • Alio , skaitom tekstą

      …rasta tik viename mėginyje ir jo labai mažai …. P.S.kažkaip neradau fakto , kad užteršė uostininkai ….O Dobranskio pasisakymą ” pažiūrėsime kiek įmonė yra socialiai atsakinga …… ” vertinu kaip šantažą ir kiršinimą .

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Vitės kvartalo gatvių atnaujinimas pajudės iš mirties taško

Gatvių, takų ir  kiemų infrastruktūros tvarkybos darbai, pradėti dar 2022 metais, Vitės kvartale sustojo praėjusių metų rudenį. Tai buvo siejama ...
2024-03-23
Skaityti daugiau

ELTA

Tarp apdovanotų pedagogų - ir šilutiškė bei klaipėdietis

Penktadienį apdovanojimų „Lietuvos mokytojas 2024“ nugalėtojais paskelbti devyni švietimo srities profesionalai, jie įvertinti už išskirtines pastangas ir atsidavimą mokytojo pašaukimui, ...
2024-03-02
Skaityti daugiau

Politikų tribūna

Klaipėdos vairuotojo užrašai

Neseniai Klaipėdos savivaldybė nusprendė už nepigiai suskaičiuoti visus miesto medžius. Kur kas naudingiau būtų, jeigu už miesto eismo organizavimą atsakingi ...
2023-08-02
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This