„Sūduvio“ virsmo muziejumi istorijoje – dar ne pabaiga

Miestas, Svarbu

Nors ir buvo kalbėta, jog tarnybą baigęs karinis laivas „Sūduvis“ prie Dangės krantinės miesto centre lankytojų gali laukti jau šią vasarą, planus teko pakoreguoti. Dabar tikimasi, jog laivas muziejumi taps tik vėlų šių metų rudenį.

„Sūduvis” miesto centre, prieš Karlskronos aikštę, turėtų būti prišvartuotas rudenį ir stovės mažiausiai dvejus metus. Projektuotojų vizualizacija.

Apie planus, jog karinę tarnybą baigęs laivas „Sūduvis“ galėtų tapti klaipėdiečių ir turistų traukos objektu, prabilta prieš maždaug pusantrų metų. Tuomet į Klaipėdos savivaldybę kreipėsi Lietuvos jūrų muziejus, nes jis buvo pasirengęs perimti laivą savo žinion ir prašė surasti vietą, kurioje jis galėtų būti nuolat prišvartuotas.

Valdininkai ir politikai dėl vietos diskutavo metus, nes svarstyti įvairiausi variantai. Galiausiai buvo apsispręsta, jog laivui tinkamiausia vieta yra Dangės krantinė, prie  Pilies tilto, prieš Karlskronos aikštę. Tačiau ne visi miesto tarybos nariai tokiam sumanymui pritarė, todėl buvo rastas kompromisinis variantas, kuriam pritarė ir Jūrų muziejus, ir miesto tarybos kolegija.

Sutarta, jog 60 metrų ilgio Dangės krantinės, prie kurios bus švartuojamas „Sūduvis“, panaudos sutartis tarp Klaipėdos savivaldybės ir Lietuvos jūrų muziejaus bus pasirašyta tik dvejiems metams su galimybe ją pratęsti trejiems metams. Jei po dvejų metų paaiškėtų, jog laivui miesto centras yra netinkama vieta, Klaipėdos savivaldybė turėtų jam surasti naują vietą, ją įrengti, o Lietuvos jūrų muziejui kompensuoti patirtas išlaidas dėl paskirtos krantinės pritaikymo švartavimui.

Tokiam sutarties projektui buvo pritarta pernai gruodžio pabaigoje. Tąkart Lietuvos jūrų muziejaus direktorė Olga Žalienė kalbėjo, jog laivą prie krantinės po sutarties pasirašymo galėtų pastatyti maždaug per 4 mėnesius.

Panaudos sutartis buvo pasirašyta sausį, jau praėjo beveik keturi mėnesiai, tačiau „Sūduvio“ jam paskirtoje vietoje dar nėra ir artimiausiu metu nebus.

„Kai tik pasirašėme panaudos sutartį, Karinės jūrų pajėgos iškart pradėjo „Sūduvio“ perdavimo mums procesą. Dabar viskas yra Krašto apsaugos ministerijoje. Šis laivas yra valstybės turtas, todėl jo perdavimo iš vieno balanso į kitą procedūros yra labai imlios laikui. Gal po kokio mėnesio jau turėtų būti Vyriausybės nutarimas dėl šio objekto perdavimo. O po tokio nutarimo laivas dar turės būti dokuojamas ir paruoštas ilgam stovėjimui. Tikimės, kad tuo metu, kai jis bus doke, didžiąją jo dalį pritaikysime lankytojams ir įrengsime ekspozicijas“, – „Atvirai Klaipėdai“ teigė Lietuvos jūrų muziejaus direktorė Olga Žalienė.

Anot jos, jau pradėti ir pasirengimo darbai „Sūduvio“ švartavimui pritaikyti paskirtą krantinę. Šiuo metu dar rengiamas projektas, o vėliau prasidės ir realūs darbai.

„Panaudos sutartyje nėra numatyta, per kiek laiko nuo jos pasirašymo turėtume prišvartuoti laivą. O laikas, tie dveji metai, pradės skaičiuotis nuo pastatymo dienos. Žinoma, norėtume laivą prišvartuoti kuo greičiau ir jį atverti lankytojams, tačiau reikia įveikti daug procedūrų. Dabar manau, kad apie laivo prišvartavimą galima galvoti tik rudenį, gal lapkritį“, – svarstė O. Žalienė.

INFORMACIJA

Lietuvos karinės jūrų pajėgos pirmąjį „Lindau“ klasės priešmininį laivą, pavadintą vardu „Sūduvis“ (M52), iš Vokietijos gavo 1999 m. birželį. Šiek tiek anksčiau – tų pačių metų gegužę buvo įkurtas Karinių jūrų pajėgų priešmininių laivų divizionas.

Laivas „Sūduvis“ (M52) buvo pastatytas 1958 m. Vokietijos kariniam laivynui. 1978-1979 m. laivas buvo modernizuotas iš minų traluotojo į minų paieškos laivą. Laivo „Sūduvis“ (M52) krikštatėviais tapo Vilkaviškio rajono atstovai.

„Sūduvio“ ilgis siekia 47,1 metro, plotis – 8,3 m.

4 Comments

  1. Štai mano miestas

    Furų kamščiai, Grigeo nuotekos, Klasco dulkės ir triukšmas, Vakarų mediena kvapai, nukirsti medžiai, ištrenkelizuoti skverai ir … pačioje miesto širdyje supūvęs Sūduvis (Aurora).

    Reply
  2. Justas

    Gal dar kokią tanketę į Lietuvininkų a. nutempus. Kažkaip sovietizmu kvepia. Aurora Piteryje turi simbolinę reikšmę , o šitas kokią ? Akis prie visko pripranta, pripras ir prie šito Sūduvio .

    Reply
    • agentui

      Tai nereiškia, kad ši relikvija turi būti prišvartuota Dangėje, pačiame miesto centre. Šio eksponato vieta yra muziejuje.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Jūrų muziejus pradeda naują sezoną

Nuo šio trečiadienio – balandžio 17 dienos – Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgalį, o nuo ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Miestas

Atidarys parodą, skirtą narytės NATO 20-mečiui

Balandžio 5-ąją, penktadienį, 16 val., šalia laivo-muziejaus M52 ,,Sūduvis“ Lietuvos jūrų muziejus atidarys lauko parodą ,,NATO jūroje saugo“, skirtą Lietuvos ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

Švietimas

Jūrų muziejus kviečia mokytojus registruotis edukacinėms veikloms

Lietuvos jūrų muziejus, bendradarbiaudamas su Klaipėdos miesto pedagogų švietimo ir kultūros centru, balandžio 4 dieną rengia patyriminę-metodinę dieną, skirtą mokytojams. ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This