Ministrė platesnį mokyklų atvėrimą sieja su greitaisiais testais

Svarbu, Švietimas

Klaipėdoje su miesto valdžia ir švietimo bendruomenių atstovais antradienį susitikusi švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė teigė, kad yra „dienų klausimas”, kada bus patvirtinti greitieji antigenų testai, kurie leistų į mokyklas sugrįžti ne tik pradinukams ir abiturientams.

„Faktas, kad yra be galo svarbi situacija – mokytojai pavargę, vaikai yra pavergę ir jų emocinė būklė yra sudėtinga, yra kritusi motyvacija. Tai faktas, kad visi sprendimai prie to, kad galėtume išleisti yra daromi”, – tikino ministrė Jurgita Šiugždinienė. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Mes laukiame patvirtinimo greitųjų antigenų testų. Tai tokie testai, kuriems nereikia laboratorijos, kur mokiniai gali patys atlikti antigenų testą prižiūrint sveikatos specialistui, jų nereikia vežti į laboratorijas, tai labai palengvina testavimo procedūras. <…> Norint išplėsti ugdymo aprėptis ir išleisti daugiau mokinių į mokyklas, mums reikia, kad testavimo pajėgumai būtų tinkami ir mes galėtume daugiau testuoti, kad grįžimas į mokyklas būtų saugus. Tai dienų klausimas, bet reikėtų paklausti Sveikatos apsaugos ministerijos”, – po beveik dvi valandas trukusio susitikimo žurnalistams sakė ministrė.

Ji tikino, kad ministerija tikrai svarsto galimybę plačiau atverti mokyklas ir „seka epideminę situaciją dėl vyresnių moksleivių”.

„Šiandien Klaipėda turi tris mobilius punktus ir jei reikėtų dar daugiau žmonių testuoti, tų pajėgumų nepakaktų. Tikrai kartu su Sveikatos apsaugos ministerija dedame visas pastangas, kad atsirastų žymiai paprastesnis būdas nei tas, kai reikia laboratorijos”, – teigė J. Šiugždinienė.

Anot jos, ikimokyklinio įstaigos, kurios atidarytos be testavimo, dabar yra didžiausias COVID-19 židinys. Šiuo metu tokių, pasak ministrės, yra 91.

„Įsivaizduokim, kad paleidžiame per 300 000 vaikų ir kai kurie net visą dieną gyvena kartu. Tai visai kas kita, negu pusvalandžiui ateiti į prekybos centrą. Bet faktas, kad mokyklos yra labai labai svarbus dalykas. Bet vyksta vakcinacija, kurią mes skubiname. Skubiname ir Klaipėdą, kuri nėra tarp pirmaujančių vakcinacijos procese. Jei turime normalią vakcinaciją, galime būti tikresni, kad daugiau žmonių, kurie yra virš 65, nepateks į tą rizikos zoną. Šiandien Vilniaus ligoninėje jau yra tokia situacija su vietomis COVID-19 ligoniams, kuri praktiškai tokia pati, kaip gruodžio 9 dieną. Tas sprendimas nėra lengvas, turi matyti visą paveikslą, nes čia yra vaikai, kurių negali labai reguliuoti smarkiai, jie judės, esi vienas šalia kito, kažkas nusiims kaukę. Tai didelė masė žmonių”, – teigė ministrė.

Pasak jos, šiuo metu yra apie apie 30 šalių, taip pat ir kaimyninės, kurios yra visiškai uždariusios mokyklas.

„Ir mes nesam tarp tų, kurie yra daugiausia savaičių turėję – galima pažiūrėti į UNESCO duomenis ir tai matyti. Bet faktas, kad yra be galo svarbi situacija – mokytojai pavargę, vaikai yra pavargę ir jų emocinė būklė yra sudėtinga, yra kritusi motyvacija. Tai faktas, kad visi sprendimai prie to, kad galėtume išleisti, yra daromi”, – tikino J. Šiugždinienė.

Trečiadienį Švietimo, mokslo ir sporto ministerija pranešė, kad 5–11 klasių mokinių grįžimą į mokyklas Vyriausybė planuoja svarstyti kitą savaitę.

2 Comments

  1. Mokiniai gyvo mokytojo nebematys?

    Ir vėl mato situaciją tik Vilniuje! Šiugždiniene, Klaipėdoje 5-11 klasių mokiniai gyvo mokytojo nuo 2020 m. spalio pabaigos nematė! Kur papildomos sąlygos moksleivių grįžimui Vyriausybės nutarime?! Nėra! Yra punktas apie švelnesnes karantino sąlygas ten, kur sergamumas mažiau kaip 200 per 2 sav. Tai ko laiko vaikus įkaitais?!

    Reply
    • teisingai daro ministrė

      kai užsikrėtimų skaičius švietimo įstaigose didėja.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

Artėja laikas sumokėti per karantiną nemokėtas PSD įmokas

Įprastai savarankiškai dirbantys gyventojai, kurie nedirba dar ir samdomo darbo ir nėra draudžiami sveikatos draudimu valstybės lėšomis, kiekvieną mėnesį turi ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

ELTA

Seimo komitetas nepritarė opozicijos siūlymui didinti mokytojų atlyginimus

Seimo Švietimo ir mokslo komitetas nepritarė opozicinių partijų teikiamiems siūlymams kitais metais dar labiau didinti mokytojų atlyginimus. Komiteto narių neįtikino ...
2023-10-25
Skaityti daugiau

ELTA

Konservatoriai siūlo rengti pirmalaikius Seimo rinkimus

Penktadienį posėdžiavęs Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos prezidiumas priėmė sprendimą siūlyti Seimui surengti pirmalaikius rinkimus. Priešingu atveju, jeigu siūlymas ...
2023-05-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This