Teismas atmetė šimkiškių pretenzijas dėl sprendimų, leidusių „Raguvilės” veiklą

Regionas, Svarbu

Regionų apygardos administracinio teismo Klaipėdos rūmai trečiadienį konstatavo, jog Šimkų kaimo gyventojų pretenzijos Klaipėdos rajono savivaldybei dėl to, kad ji pakeitė bendrovės „Raguvilė” naudojamų sklypų paskirtį, yra nepagrįstos.

Į teismą kreipėsi šio kaimo gyventoja Danguolė Guzenkova ir Šimkų kaimo bendruomenė, kuriai ji vadovauja. Pareiškėjos tvirtino, kad teismas turėtų panaikinti du pernai vasarį Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pasirašytus įsakymus, kuriais buvo pakeistas „Raguvilės” valdomų sklypų naudojimo pobūdis iš susisiekimo ir inžinerinių komunikacijų aptarnavimo objektų į pramonės ir sandėliavimo. Skunde jos nurodė, kad apie pakeistą sklypų paskirtį sužinojo tik po to, kai pradėjo aiškintis, kodėl pernai kovą į kaimyninį D. Guzenkovai sklypą (buvusį aerodromą) buvo atvežtas ir ties jo riba išpiltas žvyro ir druskos mišinys.

Piliečių teisių gynimo asociacijos „Mūsų teisė” nuotr.

Skunde taip pat pabrėžta, kad pagal bendrąjį Klaipėdos rajono planą Šimkų kaimas patenka į teritoriją, kuri iš esmės yra gyvenvietė, o pramonei yra skirtos kitos teritorijos.

Klaipėdos rajono savivaldybė su reikalavimais naikinti minėtuosius įsakymus nesutiko. Anot jos, pareiškėjos netinkamai vertina bendrojo plano ir Kraštovaizdžio tvarkymo specialiojo plano sprendinius.

UAB „Raguvilė”, taip pat nesutikusi su skundu, tvirtino, jog šimkiškiai praleido terminą ginčyti tokius įsakymus. Taip pat ji dėstė, kad bendruomenė iš viso negali būti pareiškėju, nes jos įstatuose nėra įtvirtinta, jog bendruomenė skatina aplinkos apsaugą ir teritorijų vystymą.

„Šimkų kaimo bendruomenė nepagrindė, jog ginčijami įsakymai pažeidė Šimkų kaimo gyventojų interesus (keliamas abejones dėl aplinkosauginių reikalavimų), neįrodė, kad keliamas poveikis aplinkai ar žmonių sveikatai”, – rašoma bendrovės atsiliepime.

D. Guzenkova tvirtino, kad yra pažeidžiama jos teisė į sveiką ir švarią aplinką, prigimtinę teisę į kuo geresnę sveikatą, tačiau, įmonės vertinimu, ji nenurodė, kokios jos subjektinės teisės buvo pažeistos. Akcentuota, kad planavimo dokumentai leidžia čia ne tik sandėliavimo, bet ir komercinių objektų statybą.

Bylą išnagrinėjusi kolegija, kurią sudarė teisėjai Remigijus Arminas, Eglė Kiaurakytė ir Aušrelė Mažrimienė, konstatavo, kad buvo praleistas terminas patikslintam skundui paduoti. Taip pat, teismo vertinimu, D. Guzenkova neįrodė galimo viešosios teisės pažeidimo įtakos jos teisėms ir teisėtiems interesams.

Nutartyje pabrėžiama ir aplinkybė, kad Šimkų kaimo bendruomenė juridinių asmenų registre įregistruota tik pernai balandžio 20 d. – jau po to, kai D. Guzenkovai elektroniniu paštu buvo atsiųstas Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymas.

„Iš bylos duomenų nustatyta, jog iki šio ginčo inicijavimo teisme pareiškėja asociacija Šimkų kaimo bendruomenė iš esmės jokios kitos veiklos aplinkos apsaugos, teritorijų vystymo srityje realiai nevykdė. Darytina išvada, kad pareiškėja asociacija Šimkų kaimo bendruomenė neatitinka vieno iš teismų praktikoje pripažįstamų kriterijų, kad būtų laikoma suinteresuota visuomene, turinčia teisę kreiptis į teismą dėl viešųjų interesų gynimo aplinkos apsaugos, teritorijų vystymo srityje”, – rašoma nutartyje, kuria atmestas abiejų pareiškėjų skundas.

UAB „Raguvilė” prašė teismo iš pareiškėjų jau priteisti 7 123,88 Eur bylinėjimosi išlaidų, tačiau teismas priteisiamą sumą sumažino iki 1490,96 Eur.

Ši nutartis dar gali būti skundžiama Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

8 Comments

  1. Klipščiai

    Atvaziuokite ir paziurekite kaip zmonems iskarto iz tvoros ruosoasi atidaryti ta bruda! Jokiu atstumu ten nera! Zmoniu turto kaina krito kokius 70% nes NIEKAS niekada nepirks sklypo kur iskarto uz tvoros stukso kalnai padangu!

    Reply
  2. Vytas

    Tai tik pirmas teismas, tokiu bus daug. Savivaldybe įvėlė tiek įmone tiek žmones į šia kova, atsirūgs ir savivaldybei už tokius darbus, tuo pat metu dalija sklypus gyvenamiesiems namas tuo pat metu atkelia pramone. Kova šioje vietoje niekur nedings nes žmones neturi kur trauktis. Teismas pralaimėtas tik dėl techniniu dalyku, ne dėl vykdomos veiklos, kuri šalia gyvenamųjų namų negali būti vykdoma. Ateitis parodys, bet kova niekur nedings.

    Reply
  3. blogiausia

    kad dabar Klaipėdoje ir Klaipėdos rajone visus klaidina viena aktyvi politikė populistė, kuri skelbiasi kovotoja prieš taršą, bet patikliais žmonėmis pasiremdama tiesiog kuriasi piarą. Dar klausykite visokių poppulistų ir teismuose mokėsite savo pinigus.

    Reply
  4. Vaida

    Nutarė pasipelnyti juokdarė, liko prie trąšų krūvos.

    Reply
    • Anonimas

      Jie sandeliuoja Fortumo šlaką ir nuodija juo žemę, orą ir vandenį. Matyt, nupirko Gentvilą ir dabar nieko nebebijo. Nieko, imsim šakės, jei geruoju nesupranta.

    • p. Vaidai

      Tokią šlako krūvą p.Vaidai po langais, galės tada pati juoktis, o tuo pačiu ir mes pasijuoksim!

    • va

      Jeigu prisiminsime, kad gyvenimas kuo švaresnėje aplinkoje yra didžiulis turtas, tai taip žmogus nutarė pasipelnyti – išsikovoti teisę, kad nors tiesiai po langais nepiltų „Raguvilė” atliekų. O jeigu Jums kitų žmonių nelaimės juokingos, tai tada visi Šimkų gyventojai juokdariais patapo. Atvažiuokite pasilinksminti – galėsite pasiritinėti ant šlakų kalnelių.

    • Anonimas

      Višta tu,nuvažiuok ir pasižiurėk,kaip žmonės gyvena ir gerai pagalvok,ar tu norėtum ten gyventi,tada rašyk komentarus?

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas, Svarbu

Verslininkai vėl įrodė Neringos valdžios savivaliavimą  

Juodkrantėje įsikūrusi UAB poilsio namai „Ąžuolynas“ dar kartą teisme įrodė, kad Neringos valdžia nepagrįstai jai nesuteikia mokesčių lengvatų. „Atvira Klaipėda“ ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Neringoje lengvatas politikai taiko tik saviems? 

Juodkrantėje įsikūrusi UAB poilsio namai „Ąžuolynas“ antrus metus iš eilės teismuose bando įrodyti, kad Neringos valdžia nepagrįstai jai nesuteikia mokesčių ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

Regionas

Klaipėdos rajonas modernizuos 7 dujines katilines

Klaipėdos rajono savivaldybė per vasarą tikisi atnaujinti 7 dujines katilines, kurios yra įrengtos įvairiose jos švietimo ir kultūros įstaigose. Kiekvienoje ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This