Garsiausių Klaipėdos kapitonų įamžinimui siūlo ne gatves, o alėją

Miestas, Svarbu

Lietuvos jūrų muziejus, kuris aktyviausiai stengiasi, jog šiemet reikšmingai būtų paminėtas Lietuvos jūrų laivyno šimtmetis, pageidautų, jog žymiausi tarpukario kapitonai būtų įamžinti ir gatvėvardžiais. Tačiau Žymių žmonių, istorinių įvykių, datų įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisija tokį pasiūlymą įvertino gana skeptiškai.

Lietuvos jūrų muziejus ir Jūrinės kultūros koordinacinė taryba minėtai komisijai jau prieš dvejus metus yra pateikusi siūlymą, jog Lietuvai kaip jūrinei valstybei labai nusipelniusių asmenybių pavardėmis galėtų būti pavadintos kurios nors uostamiesčio gatvės.

Tokį pasiūlymą Lietuvos jūrų muziejus pateikė ir šią savaitę vykusiame Žymių žmonių, istorinių įvykių, datų įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisijos posėdyje.

Šiemet minimas Lietuvos laivyno šimtmetis, nes 1921 m. kovo 4 d. į Klaipėdos uostą atplaukė pirmasis laivas – motorinis burlaivis „Jūratė“, kovo 11 d. į Klaipėdą atplaukė ir antrasis – „Kastytis“. Po pirmųjų apsilankymų Klaipėdos uoste Lietuvos laivai su druskos ir miltų kroviniu išplaukė į Latvijos uostus. Šie įvykiai pažymi Lietuvos laivyno istorijos pradžią.

Todėl Lietuvos jūrų muziejaus Kultūros komunikacijos ir rinkodaros skyriaus vedėja Nina Puteikienė sukūrė multimedijos projektą „Geltona. Žalia. Raudona. MĖLYNA!”, pristatantį tarpukario Lietuvos kapitonus.

„Dabar ši komunikacijos programa vykdoma, informacija apie kapitonus viešinama įvairiais kanalais, kitais metais bus išleista ir speciali knyga. Tačiau norėtųsi, jog Klaipėdoje atsirastų ir gatvėvardžiai, žymintys mūsų moderniąją istoriją, o ne tik tą, kuri buvo prieš šimtus metus. Pati naujausia istorija dažniausiai yra užmirštama ar visiškai užmiršta ir niekaip neįprasminama“, – komisijos posėdyje teigė N. Puteikienė.

Ji svarstė, jog Klaipėdoje galėtų būti žymiausių 10-ies tarpukario kapitonų vardais pavadintos gatvės. „Istorjos apie šiuos kapitonus yra parengtos trumpu formatu, todėl prie gatvių galėtų atsirasti ir informacinės lentelės. Gal galima numatyti kažkokį Klaipėdos plotą, kuriame toliau bus vystomas miestas, ir tame plote atsirasiančias gatves pavadinti žymiausių kapitonų pavardėmis“, – siūlė N. Puteikienė.

Tie 10 kapitonų yra: Liudvikas Stulpinas, Juozas Andžejauskas, Bronius Krikštopaitis, Zigmas Domeika, Feliksas Marcinkus, Benediktas Monkevičius, Eduardas Sliesoraitis, Juozas Kaminskas, Antanas Kaškelis ir Alfonsas Urbelis.

„Nusprendžiau prijungti ir 11-ą kapitoną. Prieš dvejus metus mus paliko Romaldas Adomavičius, kurėno kapitonas, kuris įnešė didelė indėlį į Klaipėdą, kad joje būtų marinistinės spalvos. Dabar, kai yra rekonstruojamas Dangės skveras, o aš pro jį dažna pravažiuoju dviračiu, vis prisimenu, kad R. Adomavičius mėgo sėdėti po liepomis prie fontano. Šioje vietoje jis ir skaitė, ir dirbo. Tai gal reikėtų pastatyti vardinį R. Adomavičaius suoliuką. Tai yra asmenybė, kurios atminimas dar yra gyvas, ir jį norisi išlaikyti“, – pabrėžė N. Puteikienė.

Žymių žmonių, istorinių įvykių, datų įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisija N. Puteikienės siūlymus priėmė ne itin entuziastingai.

„Klausimas, kokia forma tas įamžinimas turi būti. Ar reikia rasti 10 gatvių, o gal kažko originalaus ieškoti, gal kapitonai galėtų būti įamžinti tame laive, kuris bus prišvartuotas Danėje“, – teigė komisijos narys istorikas Vasilijus Safronovas.

Kitas komisijos narys, kalbininkas Albinas Drukteinis tvirtino, kad pateiktą pavardžių sąrašą galima priimti ir galbūt ateityje atsiras tinkamų gatvių, kurioms bus galima suteikti šių asmenybių pavadinimus.

„Iš jūsų, iš šios komisijos tikiuosi konkretesnių atsakymų, o ne ačiū, padėjote, padėsime. Jūsų konkrečiai klausiu, ar bus galimybė gatvėvardžiais įamžinti kapitonus? Atsiųskite man tą sistemą, kaip suteikiami gatvių pavadinimai. O gal komisija dirba improvizuodama, be sistemos? Dangės skveras yra rekonstruojamas dabar, todėl sprendimų taip pat reikia dabar“, – pabrėžė N. Puteikienė.

Ją nuraminti bandė komisijos narys, Klaipėdos savivaldybės Paveldosaugos skyriaus vedėjas Vitalijus Juška. „Kapitonų vardais pavadintos gatvės turėtų bent jau iki vandens vesti. Keista būtų, jei jos būtų tarp laukų. O Klaipėdoje naujos gatvės dabar atsiranda rytinėje pusėje, kur plečiasi kvartalai. Ir tos gatvės nėra nei ilgos, nei skaitlingos. Tad klausimas, ar tikrai būtų adekvatus tų žmonių įamžinimas. Gal geriau būtų kapitonų alėja Smiltynėje, kuri vestų nuo senosios perkėlos iki Jūrų muziejaus. Manau, kad nereikia prisirišti prie gatvėvardžių, o pamąstyti ir apie kitus būdus“, – dėstė V. Juška.

N. Puteikienė dėkojo už tokį pasiūlymą, o komisijos pirmininkas, Klaipėdos vicemeras Arvydas Cesiulis žadėjo, kad šis klausimas išsamiau bus nagrinėjamas kituose posėdžiuose.

4 Comments

  1. Sigitas

    Vertinu teigiamai. O pasipiktinimas po šiai dienai yra dėl Klaipėdos miesto gyventojų pagrindiniu tarnautojų žemo poelgio kurie iš Klaipėdos miesto “ ištrėmė” pagaminta-išlieta skulptūra, kuris buvo skirtas pirmam nepriklausomos Lietuvos Klaipėdos uosto kapitonui Liudvikui Stulpinui (angl. Ludwig Stulping).

    Reply
  2. Antanas

    As – uz aleja.Butu maziau gincu ir butu galima daugiau iamzinti zimiu asmenybiu.

    Reply
  3. Ilona

    Gera Puteikienės įdėja#R. Adomavičius mėgo sėdėti po liepomis prie fontano. Šioje vietoje jis ir skaitė, ir dirbo. Tai gal reikėtų pastatyti vardinį R. Adomavičaius suoliuką. Tai yra asmenybė, kurios atminimas dar yra gyvas, ir jį norisi išlaikyti,# Klaipėdos savivaldybės Paveldosaugos skyriaus vedėjas Vitalijus Juška. „Kapitonų vardais pavadintos gatvės turėtų bent jau iki vandens vesti. Keista būtų, jei jos būtų tarp laukų. O Klaipėdoje naujos gatvės dabar atsiranda rytinėje pusėje, kur plečiasi kvartalai. Ir tos gatvės nėra nei ilgos, nei skaitlingos. Tad klausimas, ar tikrai būtų adekvatus tų žmonių įamžinimas. Gal geriau būtų kapitonų alėja Smiltynėje, kuri vestų nuo senosios perkėlos iki Jūrų muziejaus.

    Reply
  4. D.Ž.

    Tai kad savivaldybėje yra tokiu pavadinimu komisija tai jau iš karto nuteikia blogai.
    Kam toks ilgas pavadinimas …”Žymių žmonių, istorinių įvykių, datų įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisija”:-)))
    Keista ta KOMISIJA su savo nariais. Ar ji supranta ar nesupranta ?
    -kad Klaipėda uostamiestis;-kad jau švenčiama 100 m. kaip Jūrinės valstybės; – kad, būtina maksimaliai įvertinti Lietuvos jūrinio laivyno kūrimosi pradininkus-asmenybes:
    – kad tik atgavus Lietuvos Nepriklausomybę sužinojome jūrininkų-kapitonų pavardes ,jų reikšmingus darbus LR jūrinio laivyno kūrimui. Ir t.y.
    Be jokių abejonių ta KOMISIJA privalo neatidėlioti , ne skeptiškai vertinti Lietuvos Jūros muziejaus ir Kl. Jūrinės kultūros koordinacinės tarybos SIŪLYMUS… O greičiau vykdyti…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Politikai pritarė „kosminės kainos“ socialinio būsto statybai

„Net šiurpuliukai per kūną nuėjo: ar tai tiesa, kad skaičiuojamoji vienos kv. metro kaina – virš 4 tūkstančių eurų?”- taip ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Švietimas

Jūrų muziejus kviečia mokytojus registruotis edukacinėms veikloms

Lietuvos jūrų muziejus, bendradarbiaudamas su Klaipėdos miesto pedagogų švietimo ir kultūros centru, balandžio 4 dieną rengia patyriminę-metodinę dieną, skirtą mokytojams. ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Lietuvos jūrų muziejus priglaudė pirmąjį šių metų pamestinuką

Šį sekmadienį į Lietuvos jūrų muziejų atgabentas pirmasis šiemet pajūryje rastas išsekęs Baltijos pilkųjų ruonių jauniklis. Apie jį pranešė žmonės, ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This