Daugiau nei pusė sekmadienio skiepų nuo COVID-19 – Klaipėdoje, dėl Vilniaus keičiasi skiepijimo planai

Koronavirusas, Svarbu

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, sekmadienį šalyje nustatyta 514 naujų užsikrėtimo koronavirusine infekcija atvejų. Ištyrus 6 442 mėginius, infekcija aptikta beveik 8 proc. jų.

Per praėjusią parą šia liga susirgo 13 Klaipėdos gyventojų. Šeštadienį tokia diagnozė buvo patvirtina 18 klaipėdiečių, penktadienį – 20.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Savaitinis naujų ligos atvejų skaičius uostamiestyje yra išaugęs 5,8 proc., Lietuvoje – 2,3 proc. Tačiau per parą labai nežymiai sumažėjo susirgimų 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų skaičius – Klaipėdoje nuo buvusių 188 iki 187,9 atvejų, o šalyje – nuo 540 iki 538,7 atvejų.

Pagal šį rodiklį Klaipėda tarp mažiausiai užsikrėtusių šalies savivaldybių išlieka 16-oje vietoje. Šalia, 15-oje vietoje, yra Klaipėdos rajonas su 179 atvejais, o Neringa išlieka trečioje vietoje (82). Blogiausia padėtis vis dar yra Širvintų rajone su 1208 atvejais, geriausia – Pagėgių savivaldybėje (28).

Lietuvoje COVID-19 liga šiuo metu serga 15 206 gyventojai, pasveikusiais laikomi 218 011. Klaipėdoje šie skaičiai atitinkamai yra 316 ir 13 079 – per parą pasveiko trys klaipėdiečiai.

COVID-19 aukų uostamiestyje per praėjusią parą išvengta – čia mirusiais nuo viruso laikomi 146 žmonės. Tuo metu šalyje į COVID-19 aukų sąrašą sekmadienį įrašytos dar 9 netektys – iš viso virusas jau nusinešė 3857 gyvybes.

Šalyje pirmą skiepą, statistikų duomenimis, sekmadienį gavo tik 238 gyventojų, antrą kartą vakcinuoti trys, iš kurių du – uostamiestyje. Čia pirma doze sekmadienį paskiepyti 122 klaipėdiečiai.

Klaipėdoje pirma doze jau yra paskiepyta 19,65 proc. miestiečių, antra – 9,9 proc. Šalies skaičiai atitinkamai siekia 22,59 ir 8,84 proc. Vilnius pirmą kartą paskiepijo 21,75 proc. savo gyventojų, antrą – 8,33 proc. Kauno rodikliai atitinkamai siekia 25,98 ir 10,79 proc.

Klaipėdos savivaldybės duomenimis, iš viso per savaitgalį mieste nuo COVID-19 paskiepyta beveik 900 asmenų.

Didžiausia vakcinų siunta

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pranešė, kad gamintojas „BioNTech ir Pfizer“ pirmadienį pristatė į Lietuvą didžiausią iki šiol vakcinų siuntą – 105 300 „Comirnaty“  dozių. Jos turėtų pasiekti savivaldybes dar pirmadienį.

Iki šios dienos Lietuva gavo 612,1 tūkst. „Comirnaty“ vakcinos dozių, o gyventojų skiepijimui sunaudota 602,9 tūkst.

Atvykus naujai „Comirnaty“ siuntai, visų keturių gamintojų pristatytų vakcinų skaičius perkopė milijoną ir sudaro 1035905 vakcinos dozių.

Vilniui – vakcinos kitų sąskaita

SAM taip pat pranešė, kad „dėl sudėtingos epidemiologinės situacijos Vilniaus mieste” nuspręsta perskirstyti savaitgalio bei pirmadienio vakcinų siuntas ir skirti sostinės vakcinacijos centrams 44 proc. visų gautų vakcinų, t. y. 46 512 dozių. Dalis iš jų – 19 800 dozių – anksčiau buvo numatytos skirti kitoms savivaldybėms.

„Sparčiai augant hospitalizuojamų asmenų skaičiui ir gresiant COVID-19 lovų trūkumui Vilniaus mieste, priimtas sprendimas skubiai perskirstyti šiandien pristatytos vakcinos dozes iš tų apskričių, kuriose sergamumas yra mažesnis ir tokiu būdu solidariai pagelbėti „juodojoje zonoje“ atsidūrusiai sostinei. Šiuo metu Vilniaus regione užimtų COVID-19 ligai gydyti skirtų lovų užimtumas perkopė 85 procentus”, – aikšina SAM ir „prašo visuomenės supratingumo šiuo sudėtingu laikotarpiu”.

Del tokio perskirstymo Klaipėdoje atšaukta balandžio 28-29 d. planuotas mažmeninės prekybos darbuotojų skiepijimas be išankstinės registracijos.

„Įvertinę perskaičiuotus kiekius, vakcinavimo centrai galimybės organizuoti šios akcijos šiuo metu nebeturi”, – informavo savivaldybė, priminusi, kad prekybininkai, kaip ir kiti 1.20 prioritetinei grupei priklausančių profesijų atstovai (pareigūnai, kariai ir kt.) vakcinuotis kviečiami pagal jų darboviečių pateikiamus sąrašus savivaldybei, paskiriant konkretų vakcinacijos laiką. 

„Akibrokštas, kuris ir skaudina, ir piktina ir nuvilia. Nerandu kitų žodžių apibūdinti situaciją dėl vakcinavimo, kuri šiandien sukrėtė Klaipėdą, kaip ir visą likusią Lietuvą… išskyrus Vilnių. Žinia, kad gelbstint sostinę aukojama likusi Lietuva, neatlaiko jokios kritikos ir tik dar kartą patvirtiną seną naratyvą – yra dvi Lietuvos. Artėja Motinos diena ir gausybė žmonių būtent iš tos pačios sostinės pasklis po likusią Lietuvą ir ar nebus taip, kad gelbstint sostinę, bandant „pabalinti” situaciją ten, Klaipėda (kaip ir visas regionas) bus tiesiog pristumtos prie „juodosios zonos” ribos? Kalbėdamas su SAM vadovybe šiandien prašiau įtikinamai paaiškinti ir motyvuoti tokį sprendimą. Jei jau jis tikrai neišvengiamas, nes kitu gi atveju peršasi jau nuskambėjusi nuomonė, kad reikia kuo greičiau „įveiklinti” įrengtą LITEXPO masinės vakcinacijos centrą. Tokie sprendimai visiškai demotyvuoja aktyvius mūsų veiksmus, įrenginėjant tokį pat centrą Klaipėdoje. Ir pabaigai – keistokai atrodo kolegos iš sostinės džiaugsmas, praturtėjus vakcinų gausa, „kad gal būt gerai skiepijame”, tuo pat metu nebekalbant apie pakankamai dramatišką ir sudėtingą situaciją Vilniaus ligoninėse. P.S. Atsiprašau visų medikų, savanorių, aptarnaujančio personalo žmonių, kurie stengėsi ir dirbo, kviesdami žmones vakcinavimui, o šio „džiaugsmo” lygiai taip pat informuojant žmones, kad „įvyko nesusipratimas”. Tiesiog svetima gėda…”, – taip šią situaciją savo paskyroje „Facebook” tinkle komentuoja Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas. 

INFORMACIJA

Praėjusį ketvirtadienį pradėjo veikti elektroninė vakcinacijos registracijos klaipėdiečiams programa. Užsiregistruoti internetu galima interneto svetainėje čia.

Šiuo metu kviečiami registruotis prioritetinei 65+ amžiaus grupei priklausantys klaipėdiečiai bei miesto gyventojai, sergantys lėtinėmis ligomis, kurie nori gauti pirmą vakcinos dozę. Po šių prioritetinių grupių palaipsniui vakcinacijos sistemoje galės registruotis ir kitos prioritetinės asmenų grupės, kurios bus kviečiamos registracijai atskirais kvietimais.

Anot Klaipėdos savivaldybės, interneto svetainėje vakcinavimasklaipedoje.lt klaipėdiečiai jau gali ne tik prisiregistruoti skiepui, bet ir rasti svarbiausią informaciją apie vakcinavimą. „Raginame aktyviai naudotis galimybe skiepytis ir, tikimės, kad naujoji sistema procesą palengvins ir paspartins. Vakcinavimo centrų darbuotojai pokyčius pastebi jau dabar – nebereikia skambinti kiekvienam gyventojui, kuriam priklauso vakcina, be to, išvengiama popierinių formų pildymo, nes asmuo savo sutikimą vakcinuotis jau išreiškia sistemoje“, – pranešime cituojama Savivaldybės administracijos Sveikatos apsaugos sk. vedėja Rožė Perminienė.

Sistemoje matomos turimos vakcinos rūšys, sudaroma galimybė pasirinkti iš siūlomų variantų. Teigiama, kad tuos gyventojus, kurie neturi galimybių registruotis internetu, užregistruoti gali jų artimieji, kaimynai ar pažįstami – prisijungimas vyksta per elektroninius valdžios vartus (prieinama per elektroninę bankininkystę), prisijungus reikia nurodyti registruojamo gyventojo asmens kodą, kontaktinius duomenis. 

Iškilus klausimams dėl registracijos, susidūrus su nesklandumais ar neturint galimybės prisiregistruoti internetu, gyventojai kviečiami skambinti į Vakcinacijos centrą telefonu 8 679 02775 arba kreiptis el. paštu vakcinacija@jspc.lt.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Šalyje - jau dešimt savivaldybių su nuliniais COVID-19 rodikliais

Trečiadienį Lietuvoje patvirtinti 27 nauji COVID-19 atvejai – šeši žmones užsikrėtė antrą, skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje vienas žmogus susirgo ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Spyglys

Klaipėdos mero dviveidystė - kaip ant delno*

Arvydas Vaitkus lyg gaidys ant skiedryno pučiasi, kad neatiduos ministerijai Vaikų ligoninės, nors atidavė dešimt kartų didesnį ir vertingesnį turtą ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Tarp nulinius COVID-19 rodiklius turinčiųjų - ir Klaipėdos rajonas su Neringa

Valstybės duomenų agentūros duomenimis, antradienį Lietuvoje patvirtintas 31 naujas koronavirusinės infekcijos atvejis, iš kurių po tris žmones užsikrėtė antrą ir ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This