Respublikinės Klaipėdos ligoninės internautės – tarptautinės konferencijos prizininkės

Sveikata

Šių metų kovą dvi Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto 6 kurso studentės Karolina Janonytė ir Miglė Kalinauskaitė chirurgijos internatūros ciklą atliko Respublikinės Klaipėdos ligoninės Pilvo ir endoskopinės chirurgijos skyriuje.

Skyriuje dirbantis gydytojas pilvo chirurgas Marijus Ambrazevičius supažindino būsimas gydytojas su įdomiais chirurginiais atvejais. Parengusios apie juos mokslinę medžiagą, pranešimus studentės pristatė balandžio mėnesį Rygoje vykusioje tarptautinėje Baltijos šalių organizuotoje studentų mokslinėje konferencijoje „Baltic Surgical Conference for Medical Students 2021”.

Tai – pirmoji Baltijos šalių chirurgijos konferencija, skirta medicinos studentams, kurią organizavo trijų Baltijos valstybių medicinos universitetai: Vilniaus universiteto Medicinos fakultetas, Riga Stradins universitetas bei Tartu universitetas.

K. Janonytė pristatė pranešimą apie retą genetinį susirgimą – Peutz-Jeghers sindromą, kurio metu storojoje ir plonojoje žarnose formuojasi polipai, sukeliantys žarnų invaginacijas. Šiuo konkrečiu atveju – vienas plonosios žarnos segmentas įlindo į kitą.

Retą patologiją turinčiai pacientei abdominalinės chirurgijos gydytojas M. Ambrazevičius operaciją atliko laparoskopiniu būdu.

„Mūsų skyriuje dauguma operacijų, kai tai įmanoma, atliekama mažai invaziniu būdu. Šiuo atveju operacija buvo techniškai sudėtinga, nes pacientė prieš tai jau buvo operuota atviru būdu – laparotomija. Žarnų nepraeinamumo priežastis, t.y. plonosios žarnos invaginacija, buvo atstatyta per nedidelius pjūvelius ilgais instrumentais. Palyginus su tradicine chirurgija, laparoskopinė operacija turi šiuos privalumus: pacientai greičiau sveiksta, sutrumpėja gulėjimo ligoninėje laikas, gaunamas geresnis kosmetinis rezultatas“, – pranešime spaudai pažymi gydytojas.

Tarptautinėje konferencijoje K. Janonytės, kurios mokslinio pranešimo vadovas buvo M. Ambrazevičius, darbas apdovanotas trečios vietos diplomu.

Tuo metu Vilniaus universiteto studentė M. Kalinauskaitė pranešimą konferencijai parengė apie kitą chirurginį atvejį – gerybinę multicistinę peritoninę mezoteliomą. Tai itin reta liga, pasaulyje aprašyta mažiau nei 200 atvejų.

Per operaciją, kuri taip pat atlikta laparoskopiniu būdu, pilvo chirurgas M. Ambrazevičius pacientei pašalino ne tik šį pilvaplėvės darinį, bet ir urachus cistą.

„Gerybinė multicistinė peritoninė mezotelioma yra reta liga. Vienintelis efektyvus šios ligos gydymo būdas yra chirurginis. Šiuo atveju pacientė turėjo ir kitą gana retą ligą – įgimtą embrioninio šlapimo latako cistą, kuri taip pat buvo pašalinta laparoskopiškai. Literatūroje nėra aprašyta atvejų, kuomet minimaliai invaziniu būdu pagydomos šios dvi itin retos ligos tam pačiam pacientui.“, – pasakoja chirurgas M. Amrazevičius.

M. Kalinauskaitės pranešimas tarptautinėje konferencijoje pelnė antrą vietą.

„Labai dėkojame gydytojui chirurgui M. Ambrazevičiui ir visam Respublikinės Klaipėdos ligoninės Pilvo ir endoskopinės chirurgijos kolektyvui, kad mus šiltai priėmė internatūros praktikai, supažindino su chirurgijos specialybės darbu, gilino mūsų klinikinius įgūdžius ir suteikė progą profesiniam tobulėjimui“, – cituojamos ir abi studentės.

Pilvo chirurgas M. Ambrazevičius džiaugiasi, kad yra studentų, besidominčių chirurgija.

„Labai džiaugiuosi, kad į mūsų ligoninę atvyksta tokių motyvuotų studentų, kurie rašo pranešimus, nagrinėja retus atvejus. Didžiąją mokslinio darbo dalį atlieka iniciatyvūs studentai. Tokie pranešimai, neabejotinai, supažindina ir studentus, ir medikų bendruomenę su mūsų darbu ir itin retai pasitaikančiais klinikiniais atvejais. Apie tokias ligas sužinoję klinicistai jas gali lengviau diagnozuoti kitiems pacientams. Labai svarbi ir žinia, kad tokiems atvejams gydyti galima taikyti laparoskopinę chirurgiją“, – sako gydytojas M. Ambrazevičius.

Tarptautinėje konferencija, kurioje pristatyti chirurginiai klinikiniai atvejai ir moksliniai tyrimai, sulaukė didelio pasisekimo, joje savo mokslinę veiklą pristatė studentai ne tik iš Baltijos šalių, bet ir Anglijos bei Indijos.

1 Comment

  1. Elena

    Šaunuolės, merginos. Tokių augančių jaunų žmonių rankose mūsų šalies medicinos ateitis. Didžiuojuosi, kaip didžiuotusi mama savo vaikais.
    Sveikinu, mergaites

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Sveikata

Seniūnaitei atsirūgo bandymas atnaujinti bylą prieš buvusį darbdavį

Brožynų seniūnaitė Irena Gailiutė nesėkmingai bandė atnaujinti dar 2022 metais pralaimėtą bylą dėl jos atleidimo iš Respublikinės Klaipėdos ligoninės. Vietoje ...
2024-02-22
Skaityti daugiau

Sveikata

Mirė Daiva Grigutienė

Respublikinė Klaipėdos ligoninė praneša, jog netikėtai mirė šios įstaigos Fizinės medicinos ir reabilitacijos skyriaus vyresnioji slaugytoja Daiva Grigutienė. Jai buvo ...
2024-01-05
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Respublikinė Klaipėdos ligoninė vėl planuoja plėtrą

„Papildomos automobilių stovėjimo vietos neprojektuojamos, nes nenumatoma kaip nors plėsti ligoninės veiklos”, – rašoma naujai pateiktuose pasiūlymuose dėl Respublikinė Klaipėdos ...
2023-12-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This