Uostamiesčio iždas išsipūtė: nesitikėta tokių gerų rezultatų

Miestas, Svarbu

Kone kasdien kartojami nuogąstavimai, kad šiųmetis Klaipėdos miesto biudžetas bus labai įtemptas ir ateityje gali prireikti įvairių taupymo priemonių, bent kol kas pasirodė laužti iš piršto. Per pirmąjį šių metų ketvirtį į savivaldybės iždą pinigų net surinkta gerokai daugiau nei planuota.

Asociatyvi nuotr.

Savarankiškoms funkcijoms vykdyti šiemet Klaipėdos savivaldybė per pirmąjį ketvirtį planavo surinkti 29,73 mln. eurų, o per tris mėnesius prikapsėjo net 30,95 mln. eurų – 1,22 mln. eurų daugiau nei planuota.

„Tiesą sakant, mes ir patys nesitikėjome tokio rezultato. Sausis ir vasaris buvo labai prasti mėnesiai. Vasarį mokesčių surinkome 1,3 mln. eurų mažiau nei buvo planuota, tad svarstėme, jog kovą atsilikimas gali pasiekti ir 2 mln. eurų. Tačiau kai gavome duomenis apie kovo rezultatus iš Valstybinės mokesčių inspekcijos, tikrai atsirado šypsena. Nesitikėjome, kad kovas jau bus toks geras mėnuo“, – teigė Klaipėdos savivaldybės Finansų skyriaus vedėja Kristina Petraitienė.

Per tris šių metų mėnesius gyventojų pajamų mokesčio surinkta 20,8 mln. eurų, o tai yra 422 tūkst. eurų daugiau nei planuota ir beveik 1,7 mln. eurų daugiau nei pirmąjį praėjusių metų ketvirtį.

„Gyventojų pajamų mokestis surenkamas iš atlyginimų. Tad toks augimas rodo tik tai, kad kovą jau daug daugiau darbuotojų grįžo į darbus, o ne buvo prastovose. Be to, matyt, įtakos GMP surinkimui turėjo ir karantino sušvelninimas, juk atsidarė parduotuvėlės, pradėjo veikti grožio centrai, kitos paslaugos. Pati net specialiai ieškojau statistikos, koks nedarbo lygis Klaipėdoje. Ir jis nėra labai sumažėjęs, tad įtakos GPM surinkimui neturėjo. Vadinasi, didžiausia įtaką turėjo karantino atlaisvinimai“, – aiškino K. Petraitienė.

Finansų ministerijos aiškinimu, GPM surinkimas padidėjo, nes mokesčių mokėtojai pradėjo grąžinti praėjusiais metais atidėtus mokesčius. Kita priežastis – didėjantys atlyginimai. 

Per pirmąjį šių metų ketvirtį pinigų daugiau nei planuota pavyko gauti už ilgalaikio savivaldybės turto realizavimą – parduotą žemę, pastatus. Per tris mėnesius planuota gauti 834 tūkst. eurų, o realiai gauta 1,25 mln. eurų.

„Kai kurie objektai buvo parduoti greičiau nei planuota, todėl ir pirmojo ketvirčio planas viršytas. Pajamų gauta tiek, kad jau beveik pasiektas metinis planas, kuris yra 1,3 mln. eurų“, – teigė K. Petraitienė.

Ji akcentavo, jog tai, kad į miesto biudžetą kol kas surinkta daugiau nei planuota pajamų, reiškia, jog visi suplanuoti projektai galės vykti, nieko nereikės stabdyti ir karpyti.

„Kol kas tikrai net negalvosime apie tų viršplaninių pajamų perskirstymą, nes dar neaišku, koks bus balandis, kiti mėnesiai. Tačiau bent kol kas džiugina tai, kad nieko nereikės stabdyti, kad biudžetinių įstaigų nereikės prašyti papildomai taupyti“, – tvirtino Finansų skyriaus vedėja.

8 Comments

  1. S

    Atsikvėpė biurokratai. Kalėdinės premijos garantuotos

    Reply
  2. Panaudokit tinkamai viršplanines lėšas

    Tai gal skirsit pagaliau papildomiems darželių mokyyojų etatams steigt?!

    Reply
  3. Anonimas

    Galės vėl netrukdomai pirkti ( apmokėti) visokius ” rožinės svajonės” projektus – kaip antai metro ir kt.

    Reply
  4. Pensininkas.

    Čia Meras kaltas, kad pinigų prikapsėjo, ania.

    Reply
  5. Džiaugsmas

    Valdžiažmogiai džiaugiasi, kad taupyti nebereikės… galės mėtyti kaip įpratę.

    Reply
    • Mamertas

      Norejau ta pati parašyt bet matau tas pats užkliuvo ne man vienam.Del to ir braunas prie lovio.Jau virš 400 ‘darbinyku’.Ieško vietoss naujems rumams.Buves kalejimas tuščias riogso.Ten ir 800 tilps.Žiurekit i ateiti.Švogeriu tai dar daug bus.TAUPYT JUK NEREIKIA B I U D Ž E T I N I N K A M S. !!!

  6. Zaza

    Norėtųsi išsamios ataskaitos, kur ir kaip, ir kam paskirstomi tokie „neplanuoti” pinigai: ir už praėjusius metus. Mes, mok. mokėtojai ir rinkėjai, turime žinoti, kaip tvarkomi Klaipėdoje finansai.

    Reply
    • Višta

      Taigi viskas skelbiama Savivaldybės puslapyje iki paskutinių smulkmenų. Jei sugebėjote komentarą parašyta, tai gal ir paieškoti sugebėsite?

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

Artėja laikas sumokėti per karantiną nemokėtas PSD įmokas

Įprastai savarankiškai dirbantys gyventojai, kurie nedirba dar ir samdomo darbo ir nėra draudžiami sveikatos draudimu valstybės lėšomis, kiekvieną mėnesį turi ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

Svarbu, Temos

Mero nepasitikėjimui subręsti reikia beveik pusmečio

Uostamiesčio merui Arvydui Vaitkui prireikė net penkių mėnesių, kad iš savivaldybės valdomos AB „Klaipėdos energija“ valdybos atšauktų jo pasitikėjimo dėl ...
2024-02-06
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Uostininkai ir valdininkai įsigali savivaldybės įmonėse

„O ar jūs man galite parodyti nors vieną valdybą, kuri yra nepriklausoma?” Šio retorinio mero Arvydo Vaitkaus klausimo per savivaldybės ...
2024-01-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This