Numatoma šildymo sezono pabaiga Klaipėdoje – arti rekordo

Miestas, Svarbu

Šis šildymo sezonas Klaipėdoje artėja rekordo link. Tačiau jei oro prognozės kardinaliai nepasikeis, oficiali šildymo sezono pabaiga uostamiestyje bus pirmadienį, gegužės 3-iąją, o tai yra tik dviem dienomis anksčiau nei vėliausiai šiame amžiuje Klaipėdoje baigtas šildymo sezonas.

Radiatoriai klaipėdiečių butuose turėtų nebešilti nuo kitos savaitės. 

„Šiuo metu ir patys esame apsitarę, ir pakalbėję su kolegomis iš kitų miestų, ir manome, kad realiausiai šildymo sezono pabaigą paskelbti kitą pirmadienį. Jei oro prognozės kardinaliai nepasikeis, bus paruoštas Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymas dėl šildymo sezono pabaigos ir manau, kad pirmadienį direktorius jį pasirašys“, – teigė Klaipėdos savivaldybės Statinių administravimo skyriaus patarėjas Algis Gaižutis.

Tiesa, jis pabrėžė, jog šildymas ikimokyklinio ugdymo įstaigose dar tikrai nebus išjungtas.

Šilumą klaipėdiečiams tiekiančios bendrovės „Klaipėdos energija“ atstovas Arūnas Liubinavičius tvirtino, jog meteorologinėje prognozėje net iki gegužės 10-osios nematyti, kad tris paras iš eilės vidutinė paros temperatūra siektų 10 laipsnių šilumos. Tokios prognozės energetikams kelia rūpesčių, nes nuo gegužės 10 dienos yra planuojami hidrauliniai šilumos trasų bandymai šiaurinėje miesto dalyje. Jų nebūtų galima pradėti, jei šildymas daugiabučiuose namuose dar nebūtų išjungtas.

A. Gaižutis patikino, jog teisės aktai jau nebenurodo, kad šildymo pabaigą galima skelbti tik tada, kai tris paras iš eilės vidutinė paros temperatūrą siekia daugiau nei 10 laipsnių. Esą dabar savivaldybėms palikta laisvė pačioms apsispręsti, kada geriausia ir tikslingiausia baigti šildymo sezoną.

„Gerokai anksčiau, kai tik pradėjau dirbti savivaldybėje, teisės aktuose buvo nuostata, kad šildymą išjungti galima tada, kai vidutinės paros temperatūra tris paras iš eilės yra aukštesnė nei 8 laipsniai, vėliau atsirado 10 laipsnių, o dabar jokio reglamentavimo nebėra. Realiai daugiabučių namų gyventojai, jei patys susitaria, šildymo gali atsisakyti ir anksčiau, ir vėliau. Savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymas aktualus tik todėl, kad nebūtų konfliktų, kai koks nors bendrijos pirmininkas savavališkai sugalvotų baigti šildymo sezoną. Šis įsakymas aktualus ir dėl mokamų kompensacijų už šildymą“, – dėstė A. Gaižutis.

Jis pabrėžė, jog iš gyventojų šiemet dar nesulaukta pretenzijų, jog šildymo sezonas tęsiasi per ilgai.

„Skambučių sulaukėme, bet žmonės nepriekaištavo, o tik domėjosi, kada numatoma baigti šildymo sezoną. Daugiau tokių skambučių sulaukėme prieš porą savaičių, kai dienomis sušildavo ir iki 15 laipsnių. Tiesą sakant, tada ir buvo, kad tris paras iš eilės jau buvo šilčiau nei 10 laipsnių, tačiau šildymo sezono pabaigti neskubėjome, nes matėme prognozes, kad prasidės atšalimas“, – kalbėjo patarėjas.

„Klaipėdos energija“ bent kol kas nepajuto, jog daugiabučių namų gyventojai aktyviai siektų, kad jų namai būtų nebešildomi.

„Kol kas neturime duomenų, jog kurių nors namų gyventojų dauguma yra išreiškusi tokį norą. Pastebime tendenciją, jog šildymą nutraukti prašo komercinių patalpų naudotojai, nes dėl karantino nemažai tokių patalpų šiuo metu yra nenaudojamos“, – teigė A. Liubinavičius.

Pernai karantinas turėjo įtakos ir hidraulinių bandymų datai. Šiaurinėje miesto dalyje jie vyko nuo liepos 13 dienos, o pietinėje – nuo rugpjūčio 10-osios. Įprastai hidrauliniai bandymai vyksta vos pasibaigus šildymo sezonui, tačiau pernai nuspręsta juo pavėlinti, nes siekta gyventojams, kurie dėl karantino daugiau laiko leido namuose, nesukelti nepatogumų juos paliekant ir be karšto vandens.

Šiemet, nors ir karantinas, hidrauliniai bandymai vyks įprastai. Šiaurinėje dalyje jie suplanuoti nuo gegužės 10 dienos, pietinėje – nuo birželio 7-osios.

„Šiemet nebematome poreikio vėlinti hidraulinių bandymų datas. Be to, svarbu yra juos atlikti kuo anksčiau, kad būtų galima identifikuoti šilumos trasų problemas ir jas laiku sutvarkyti“, – pabrėžė A. Liubinavičius.

Klaipėdoje šildymo sezonas, kurį numatoma baigti kitą savaitę, prasidėjo pernai spalio 15 dieną.

Šildymo sezono pabaiga Klaipėdoje

2001 m. – balandžio 24 d.

2002 m. – balandžio 12 d.

2003 m. – balandžio 18 d.

2004 m. – balandžio 19 d.

2005 m. – balandžio 18 d.

2006 m. – balandžio 25 d.

2007 m. – balandžio 16 d.

2008 m. – balandžio 24 d.

2009 m. – balandžio 14 d.

2010 m. – balandžio 26 d.

2011 m. – balandžio 21 d.

2012 m. – balandžio 20 d.

2013 m. – balandžio 22 d.

2014 m. – balandžio 18 d.

2015 m. – balandžio 24 d.

2016 m. – balandžio 14 d.

2017 m. – gegužės 5 d.

2018 m. – balandžio 11 d.

2019 m. – balandžio 19 d.

2020 m. – balandžio 30 d.

5 Comments

  1. Centro vaikis

    Ateivių kliedesiai! Kokie dar gali būti “apsitarimai su kolegomis iš kitų miestų”: visi puikiai žinome, kad Klaipėdoje pavasaris atena 2 savaitėmis vėliau nei Lietuvoje. Ponui patarėjui siūlyčiau atidžiau pasinagrinėti Šilumos tiekimo ir vartojimo taisykles, ypač p.62, kur pakankmai aiškai išdėstyta, kada galima pradėti ir pabaigti šildymo sezoną. Šilumos tiekėjas be jokių problemų savo bandymus gali nukelti į vėlesnius terminus. Visiškai nebeaišku, ar savivaldybės klerkų vadovajamas šilumos tiekėjas turi šildyti mūsų būstą, ar mes turime šalti dėl valdininkų kliedėjimo ir kažkokių techninių procedūrų?

    Reply
  2. Violeta

    Iš tiesų kažkam su galvom negerai. Orus pranašauja šaltus, atjungs šilumą ir dar tuo metu hidrauliniai bandymai. Atsipeikėkit!

    Reply
  3. Latvis

    Buvo tris paras +10 ,bet sildymo neatjungeme.Tai kam tas istatymas po galais reikalingas,geguze ir buna saltu naktu ir dienu sildom ir vasara,gal bus salta.Kokie rupestingi dedes.?

    Reply
  4. Tikrai

    Būtinai palikti šildymą dar savaitei, nes bus žema temperatūra. Jokių kalbų, sąžinės reikia turėti!!!

    Reply
  5. Kuka

    Bus šalta, prasidės visokie peršalimas ir dar viena covid19 banga. Kam su galvom negera?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Kovą - mažesnės sąskaitos už šildymą

AB „Klaipėdos energija“ skelbia jau paruošusi sąskaitas už kovo mėnesio šildymą, kurių dalis jau pasiekė uostamiesčio ir rajono gyventojus. Šių ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

ELTA

Klaipėda tęs šildymo sezoną

Vilniui paskelbus apie šildymo sezono pabaigą, Klaipėda šią savaitę dar planuoja šildyti gyventojų namus ir valstybines įstaigas. Kaip Eltą informavo ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

Verslas

Balandį Klaipėdoje šiluma kainuos vos ne mažiausiai visoje Lietuvoje (atnaujinta)

Uostamiesčio savivaldybės valdoma AB „Klaipėdos energija“ skelbia, kad balandį centralizuotos šilumos kaina Klaipėdos ir Gargždų gyventojams bus beveik 18 proc. ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This